Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Futuristický akční film se odehrává počátkem 21.století na planetě Země, která propadá do chaosu a ekonomicke zkázy. V této éře zničení se objevují gangy, které chtějí vládnout, řídit, zmocnit se moci. Jeden z těchto gangů je i neofašistická skupina - Rollerboys - , která jako mikrosvět zobrazuje vztahy, boj i důsledky zničujíci civilizace. (ČSFD)

(více)

Recenze (7)

Olík 

všechny recenze uživatele

Končí nedostižné osmdesátky a z ozdoby dívčích pokojíčku Coreyho Haima se pomalu stává problémový narkoman. I tak považuji tuhle kolečkovou future neofašárničku za jeden z kultovních snímků mají generace. Čpí z toho odér doby, prach regálů videopůjčoven, duch podobných snímků (Sluneční děti, Rudý úsvit aj.). Je to sice naivní, máto své mouchy, ale musíte se vrátit o 30let nazpět….tohle prostě byl naše dospívání. ()

pend 

všechny recenze uživatele

V tv uváděn pod názvem Modlitba bruslařů. Film, který ve své době zvýšil popularitu C. Haima. ()

Reklama

RetroMan 

všechny recenze uživatele

Výborný nadčasový film, i když s mnoha úlety. Škoda pro mě, že jsem film neviděl v době svého vzniku (tedy filmu samozřejmě). Čekal bych, že by mě mohl ovlivnit více, než je tomu nyní. Je to vynikající fikce vzestupu pseudofašistické, rasistické a na prodeji drog založené skupiny, která ovládá celé město a všichni z ní mají strach. Je dobře ukázáno, jak mocná hrstka prodává drogy dětem, aby je tak do budoucna sterilizovala (paralelou je, jak dnešní vláda podléhá tabákovým a alkoholovým lobbystům ve snaze prodávat a vydělávat peníze, které jsou i pro stát velmi důležité). Příběh dvou infiltrovaných mladých lidí do této skupiny (Haim a Arquette) ukazuje na problémy se získáním a udržením svobody a loajalitou na straně druhé. Haim už měl své zkušenosti s drogami a proto jsem ho nikdy nebral jako hvězdu. V několika ohledech mi film připomínal Mechanický pomeranč. Tři a půl *. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Dva roky po "Smrtonosné pasti", která fungovala jako ventil pro pošramocené sebevědomí Ameriky válcované asijským ekonomickým boomem, vrací Japonci úder touto bizarní brakovkou, která se doslova svezla na dobové módě bruslařských bijáků. V americko-japonské koprodukci tak vznikl příběh o Americe budoucnosti, kde většina domácích podniků i veřejných institucí byla vlivem špatného hospodaření předchozí generace rozprodána cizákům (vrcholem je přemístění jedné z hlavních amerických univerzit cihlu po cihle do Japonska :)) Jako reakce na tristní sociální podmínky se formuje radikální nacionalistická organizace složená výhradně z bílých chlapců ve věku od 10 do 25 let, kteří jezdí na kolečkových bruslích v bílých baloňácích a bílých kalhotách s kšandama. Jejich vůdce verbuje nové duše na příslib lepších zítřků a vykoupení amerických podniků zpět pod americkou kontrolu, ale tyto upřímně míněné plány financuje obchodem s drogami, jenž současně ukrývá jeho velký plán na vymícení slabochů. Proti téhle devadesátkově trashové Hitlerjugend nastupuje upadající mládežnická hvězda Corey Haim, který se k nim z logicky vratké motivace nechá naverbovat coby informátor policie. Jen málokterý dobový trash cílící na dospívající návštěvníky videopůjčoven se může pochlubit tak za vlasy přitaženou premisou (a že tehdy vznikaly kdejaké ujetosti). Bohužel od cca poloviny stopáže, kdy se představí zdejší svět a načrtnou dějové linie, se z "Modlitba bruslařů" stává jen schematické akční melodrama. Sice občas situaci zachrání vnitřní nelogičnost či třeskutá schematičnost počínání postav, ale nelze se zbavit dojmu, že tohle mohla být ještě vypečenější campová perla. Byť na druhou stranu samotný fakt, že někdo se zcela vážnou tváří spojil bruslařskou distopii, 90's módní nevkus, podvratný ideologický pamflet proti americkému nacionalismu, agitku o nebezpečí mládežnických organizací s charismatickými vůdci slibujících osobnostní i fyzický růst a očištění od cizáckých jedů (podobnost s projektem SebeRevolta čistě náhodná) a celé to pojal jako veskrze vážně míněný akčňák, dělá z "Modlitby bruslařů" jednoznačný unikát. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama