Reklama

Reklama

Hlavní postavou filmové adaptace Pulitzerovou cenou ověnčené hry Marshy Normanové je žena, která ztratila důvod žít. Jessie Catesová nemůže kvůli záchvatům epilepsie vykonávat svoji práci, zhroutilo se jí manželství a její syn navíc propadl drogám a nyní stojí na špatné straně zákona. A zničená žena na pokraji sil cítí, že jediným řešením její životní situace, je sebevražda. Přesto nechce, aby se po jejím odchodu zhroutil i život všech kolem, a proto se rozhodne na tuto situaci připravit člověka, který je jí nejbližší. Strašlivým tajemstvím a zároveň odpovědností zatíží vlastní matku Thelmu. A ta se nyní musí dívat na to, jak jí vlastní dcera naprosto bez skrupulí vysvětluje, jak a kdy se platí složenky, a to se skálopevným přesvědčením, že příští večer již nebude žít. Matka má nyní jedinou krátkou noc na to, aby přesvědčila svou dceru, že ještě existují důvody, proč setrvat na světě. Hlavní hrdinky v brilantním, šokujícím dramatu, jež se v roce 1987 dočkalo nominací na Zlatý glóbus a berlínského Zlatého lva, geniálním způsobem ztělesnily Sissy Spaceková a Anne Bancroftová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Taká lacnejšia a menej vyspelá betaverzia Sunset limited-u. Tak 3,5*, k vyššiemu hodnoteniu sa prikláňam pretože predsalen 'night mother bolo prvé. Posledná štvrťhodinka emocionálne mierne zasiahla. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hodne drsny, smutny pribeh, cely dej filmu sa odohrava v jednom dome. Tak ja uz dlho tvrdim, ze kultovy film sa da natocil aj v jednom dome - Vanocni prazdniny 1989   : 100 % ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Božinku, koľko kladných hodnotení má tento film. A ja s čerstvými dojmami po vzhliadnutí tu sedím a mám sto chutí pacnúť tomu filmu dvojku. Uznávam, ako divadelná dráma to musel byť úžasný kus. Herečky predviedli v tejto filmovej "jednoaktovke" (veď celé to prebiehalo v dome v časovom úseku niečo cez dve hodiny) krásny výkon. chladne racio dcéry valcovalo matkinu mimiku snažiac sa vždy a vo všetkom vyhrať. To čo vo mne vzrušene rezonuje je samotná myšlienka. Koľko som už videl filmov, kde hlavný protagonista nevedel "kam z konopí" a odpratal sa zo sveta, alebo mu v tom niekto s láskou pomohol (len si spomeňte na trebárs na "Aj kone sa strieľajú" (s úžasnou jane fondovou) alebo nie tak star amenábarov film Hlas mora). Všade tam sa mi zdala myšlienka dobrovoľného odchodu zo sveta akosi ľudskejšia a prirodzenejšia ako tu v tomto filme. Tu sa mi zrazu chce kričať EPILEPTICI CELÉHO SVETA SPOJTE SA !!!! Tak chladne a do samého dôsledku pripravené ukončenie vlastného života sa mi zdá byť stupídne a scestné. je v tom bezohľadný pragmaticky egoizmus totálne vyhorenie. Až som si pripadal, akoby ten film bol propagáciou takýchto myšlienok. Poznám spústu ľudí, ktorí sú niečim "pošahaní", či chorí na rakovinu, vozíčkari, opustení chlapi , ženy, matky, samotári , nešťastní a nespokojní ... balancujúci na okraji vysokého mosta alebo v tesnej blízkosti rozbehnutých vlakov... vždy však akosi ... ešte vždy však čosi v sebe nájdu , čo im nedovolí "seknúť s poondiatym životom" Možno je to nedostatok odvahy, možno sebaláska, možno zbabelosť, strach ... Toto všetko hlavná hrdinka Jassie nemala, len pragmatické vnútorne rozhodnutie a punktum. Ach jo, aj Sissi Spacek aj Anna Bancroft by si zaslúžili viacej ... možno na budúce ... ešte stále sa s tou myšlienkou nestotožním .... toto sa mamám jednoducho nerobí ... darmo to Jassie v tom poslednom pohľade so slovami 'night Mother" tak nádherne zahrala :( ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Príbeh je prahprostý - žena sa rozhodne odbachnúť, má to naplánované a vlastne celý film sledujeme iba to, že sa ju mama snaží od tohoto činu odhovoriť. Či už slzami, vydieraním alebo líškaním. Film kolíše niekde na hrane drámy a komédie a je strašne ukecaný. Ale že strašne, nedá divákovi vydýchnuť. Ukecaný natoľko, že je dosť zložité udržať sústredenosť na takej úrovni, aby divák jednoducho nevypol...počas filmu sa mi to "podarilo" niekoľkokrát a ani behom niekoľkých minút sa film nikam neposunul....ako v nejakej telenovele. On sa totiž neposunie do konca filmu vôbec, žiadny zvrat, žiadna záverečná pointa, nič. Je to tým pádom nezáživná nuda a hoci komorný príbeh o dvoch postavách je herecky dobre zahraný, príbehovo aj dialógovo u mňa zlyháva. A to ani neriešim laxné dôvody pre samovraždu. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

80% ... Jednoduché ale intenzívne. Hodinu a pol dlhá interakcia rázovitej matky so životom skúšanou dcérou po tom, čo jej oznámi, že sa dnes večer chystá zabiť. Postupne sa odkrývajú všetky črepiny ich životov. Depresívne ale sugestívne! Herecký majstrštyk. Odporúčam! ()

adriane9 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto včera a již druhý den o filmu přemýšlím. To neskutečné přesvědčení co Jessie má, to jak o sobě mluví a bezmyšlenkovitě bere osud do svých rukou mě nepřestává hlodat v mysli. Pokora, bolest a přesvědčení.. Tohle vše je Jessie, která nevtipkuje. ()

in4mator 

všechny recenze uživatele

SPOILER! "To máš jako jízdu autobusem. V autobuse je horko, hluk, moc lidí a hází to s tebou. A ty si ze všeho nejvíc přeješ vystoupit. Jediný důvod, proč nevystoupíš, je ten, že jsi ještě 50 bloků od cíle. A já můžu vystoupit hned teď. I kdybych jela dalších 50 let a potom vystoupila, byla bych tam, kde jsem nastupovala. Kdykoliv budu mít tento pocit, můžu vystoupit. Kdykoliv toho budu mít dost, bude to moje zastávka. A já toho mám dost." ()

Zuzyzss 

všechny recenze uživatele

Komorní snímek, ve kterém jsem neočekávala bůhvíjak silný zážitek. Opak se stal pravdou a skvělé výkony obou hereček mě ještě dlouho po konci filmu nutily k zamyšlení. Je sebevražda ospravedlnitelná? Otázka na níž neexistuje jednoznačná odpoveď, přesto mě tento film donutil naklonit mé váhy více k 'ano'. Skvělý zážitek, hlavně pro ty, co neustále hledají námět k zamyšlení. ()

Šňůra 

všechny recenze uživatele

Jedno prostředí a prakticky jen dvě ženské postavy, co vedou řeči mezi sebou. A přesto to má napětí a spád a vy nechcete přijít ani o okamžik toho, co se děje, o jediné slovo a zvědavě čekáte, jak tohle dopadne. ()

shinbone 

všechny recenze uživatele

normálně strašidelný, a ani to nemusí bejt horor. protože vidíte, že když si někdo chce vzít si život, tak můžete řikat co chcete a neuděláte nic. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Největší tragédie je přijít o potomka. Pokud se tak stane sebevraždou, dvojnásob tragické....a co dělat, když vám to oznámí dopředu? protestujete, snažíte se mu to vymluvit.....ta přesně o tomhle je hodina a půl tohoto filmíku.....a ani o chlup navíc to nenabízí, jen si to představte, dialog v jedné místnosti dvou divných žen.....šíleně otravné a depresivní k tomu! ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Malé konverzační drama s velkou hloubkou. Vynikající scénář a vysoká úroveň herectví posouvají tento snímek téměř k hvězdným výšinám, přesto mám, jako malý středoevropský človíček, několik výtek. Především, některé věty jsou ryze americky sloganovité, určené pro tamního diváka, takže malému středoevropskému človíčkovi přijdou v souvislosti s tím k čemu se schyluje až směšné, podobně jsem to měl se slavným dramatem Smrt obchodního cestujícího. Nedovedu si představit že by v našem prostředí podobný dialog mezi matkou a dcerou probíhal právě takto, ale to je úděl psychologických konverzačních dramat ze zámoří. Pro mě bylo právě kvůli tomu chvílemi dcl těžké udržet pozornost, vybírat mezi těmi klišé to důležité pro děj a pochopit motivace obou postav. Lidé znalí prostředí si ale asi můžou přimalovat i pátou hvězdu. Sissy Spacek je ve svých pohybech tak ohromně jistá, jako kdyby v tom domě opravdu trávila mnoho a mnoho dní! ()

raininface 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert dvou vynikajících hereček - takový komentář se přímo nabízí, žejo. Ale já bych ještě dodal: nelogické, ukecané, nudné. ()

onden85 

všechny recenze uživatele

Neskutečně sugestivní. Skvělé obsazení. Pro někoho možná nepochopitelné, ale pravdivé - když si člověk chce vzít život, myslí na ty co tu nechá a chce se o ně postarat. Nebojím se toto dílo nazvat geniální sondou do duše člověka, který pragmaticky zhodnotil svůj život a odpovědně se k tomu postavil čelem, vypořádal veškré závazky a odešel důstojně. ()

Indominus 

všechny recenze uživatele

Tento film většina z hodnotících vůbec nechápe. Zdravý člověk asi ani nemůže pochopit. Někdo, kdo je na tom obdobně to však vnímá jako velmi bezohledné. Samotný film je průměrné konverzační drama, které povyšují jen titulní herečky. ()

Reklama

Reklama