Reklama

Reklama

Boj za svobodu křesťanské víry nekončí. Řecký otrok Demetrius je předurčen bojovat v gladiátorské aréně, zatímco římský císař Caligula mocně prahne po magickém rouchu Ježíše Krista... Spektakulární historický epos Roucho (1953) představoval v době vzniku přelomové dílo, na které se hollywoodské studio 20th Century Fox navázalo už o rok později pokračováním s názvem Demetrius a gladiátoři, které dál rozvíjí fiktivní příběh kolem posvátného roucha Ježíše Krista po jeho ukřižování. Děj bezprostředně navazuje na vyvrcholení příběhu Roucha, kdy římský tribun Marcellus Gallio a jeho milovaná Diana odchází radostně ve službách víry vstříc svému osudu. Římským imperiém se mezitím nezadržitelně šíří legendy o osudu Mesiáše a jeho roucha, v němž se ukrývá tajemství věčného života. Šílený římský krutovládce Caligula proto povolá pretoriánskou gardu, aby pronásledovala křesťany a vypátrala mocné roucho, které mu zajistí vytouženou nesmrtelnost. Při jedné razii je zadržen i bývalý řecký otrok Demetrius (Victor Mature), který je odsouzen k výcviku v gladiátorské škole. Ti nejlepší gladiátoři jsou poté vyvoleni do císařovy soukromé arény, kde si mohou vydobýt slávu a právo na život. Demetrius se ocitá v nezáviděníhodné situaci, kdy může jen zemřít nebo zabíjet. Demetriova víra navíc prochází vážnou zkouškou, když od jeho proseb odvrátí Bůh svou tvář. Jeho zraněná duše proto nachází útěchu v temnotě a ve službách nepřítele se stává římským hrdinou po boku důvtipné Messaliny (Susan Haywardová). V kulisách rozvráceného Říma ale dál zuří boj o moc a za svobodu křesťanské víry. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Vcelku kvalitní historická podívaná, ale je pravda, že v té době vznikaly na téma strého Říma i povedenější filmy (Spartacus, Quo vadis ?). ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tento historický film pokračování Roucha považuji po stránce scénáře, námětu i historické předlohy za jeden z nejméně zdařilých historických kostýmních velkofilmů. Filmy jako Spartacus, Quo Vadis?, Romulus a Rémus, Trajánův sloup, 300 Spartans, nebo i třeba slavná Kleopatra či Roucho byli o poznání lepší a drželi se alespoň své předlohy a skutečností jako takových. Zkreslené, nepravdivé a po svém utvořené historické události, jsou v tomto filmu až za oči drásající. Krom několika bitev v aréně křesťana Demetria, které většinou vyhrál až zas tolik zajímavého na tomto filmu nic nebylo. Jednalo se pouze asi o režisérovu úpravu takříkajíc po svém, navíc jak už jsem napsal silně nevěrnou své historické skutečnosti. Postavy sice napovídali skutečnosti krom hlavní role Demetria (pozdějšího tribuna, a posléze pretoriána gardy), takového hrdinu snad starý antický Řím ani neměl..Alespoň tuším..? Naopak třeba Cassius Chaerea (tribun pretorské kohorty), a pozdější Caligulův vrah zde nechyběl, byl tam i Macro (velitel pretoriánů), který údajně napomohl Caligulovi k císařství, na kterého později bylo z inscenováno divadlo, při kterém ho Caligula obvinil z vraždy starého císaře Tiberia a nechal ho utratit. Také Messalina zde nechyběla , kterou sám Claudius obvinil ze spiknutí proti němu a nechal ji popravit. A samotný psychicky narušený a nemocný Caligula? O kterém jsem ze začátku vůbec nevěděl ! Tam byla zajímavost, a to sice ta že císaře Caligulu v tomto filmu jeho poddaní od začátku oslovovali jako Claudius, a to až do konce filmu, poté když ho zabili jsem konečně dospěl názoru že to není a vlastně ani nemůže být on. Nový císař který byl po jeho vraždě prohlášen za Caesara byl též Claudius..Tady tedy něco nehrálo.? A teprve teď jsem celou tu záležitost z jeho jménem uvedl na pravou míru. Nějaké recenze a komentáře jsem před shlédnutím tohoto filmu bohužel nečetl. Sám Caesar Caligula byl ale divadlo samo o sobě. V tomto filmu jsem z něj takový strach tak jako například z Brassova šíleného Caliguly (Malcom McDowell) neměl, spíš právě naopak, doopravdy na diváka působil jako šašek, jak už tady vtipně zmínil jeden z mých kolegů.. Sami ale moc dobře víme co se alespoň trochu zajímáme o dějiny a o starověký Řím konkrétně, jak to sním bylo, jak vládl, co dělal a jak i zemřel..? Claudius byl sice prohlášen za císaře hned po Caligulově vraždě, avšak ne v amfiteátru, jak nám to zde tvůrci filmu předkládají..No nic, alespoň jsem se zasmál, a v některých částech filmů jsem se skutečně bavil. Hodnotím tak jak hodnotím, a to neberu v potaz jen dějiny, třeba Demetrius (Victor Mature) nebo Strabo Caesar (Ernest Borgnine) nebyli vůbec špatní. I když zase Strabo, byl řečník a tragik, narozený někdy roku 110 př. n . l. A zde hraje nějakého zřízence či učitele gladiátorů. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Sympatické a kvalitní herecké obsazení, i když především vedlejších rolí. DEMETRIUS je povedeným pokračováním historického filmu Roucho (1953) s Richardem Burtonem. Je tady gladiátor (a jeho bohové), bojová aréna, Nubijec, tygři, zlomyslný slizký císař, pikle... Už vím, kde se inspiroval Ridley Scott. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Moc mě nebavilo ani Roucho a ani tento jeho sequel. Nad všemi ostatními herci opravdu vyčnívá Jay Robinson coby psychopat Caligula. ()

buchli 

všechny recenze uživatele

Historická nepřesnost je jen jedním z drobnějších zádrhelů tohoto filmu. Celá zápletka je vystavěna s odpuštěním na kravině (Caligula chce Kristovo roucho, protože věří, že tím získá nesmrtelnost), všechny postavy se chovají přinejmenším nelogicky a značně nekonzistentně (viz Luciin zbrklý útěk v úvodu nebo Demetriovo neustálé střídání vyznání), veškeré souboje (a vůbec celá gladiátorská škola) vypadají jako něco, co bych zinscenovala v obýváku s kamarády, když mi bylo 5 let (ano, až TAK akční) a celý ten film působí nesmírně dlouze a nudně... docela zarážející u něčeho, co má jen 101 minut. Za celkovou debilitou filmu stojí i produkce, která se snažila co nejvíc využít kulisy a rekvizity zbylé z Roucha, to, co neměla, si prostě opatřila levněji a ještě pro jistotu použila několik záběrů z "prvního dílu", aby napojení obou filmů neušlo opravdu nikomu. Ta druhá hvězdička v hodnocení slouží jako kompenzace za nepříliš reprezentativní kopii, již jsem měla k dispozici, a za kulturní posun, k němuž od 50.let došlo a nejspíš mám díky němu trochu jinak nastavený metr (na druhou stranu, kdybych všem starším filmům přidávala hvězdičku jen proto, že ve své době na diváka určitě působily líp, v podezřele moc případech by mi nestačila stupnice... ale prostě mi přijde trapné dát antickému velkofilmu - jakkoli recyklovanému - z 50. let jen 1 hvězdičku, no...) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý historický film z obdobia rímskeho cisára Caligulu a s tematikou prvých kresťanov v Ríme. Zaujal aj Ernest Borgnine v jednej z vedľajších rolí. Súbojom musíme prižmúriť oči vzhľadom na rok vzniku, ale originálny príbeh plynie pútavo od začiatku do konca bez nejakých klišé. Hodnotenie: 75% ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Zdařilý historický snímek navazující na velkofilm Roucho se odehrává převážně v aréně mezi gladiátory, takže o zápasnické scény není nouze. Náboženské téma zůstává zachováno, stejně jako početný kompars, skvělá výprava a osvědčené herecké obsazení. Ústředním motivem je opět pronásledování křesťanů v Římě, tentokrát za vlády šíleného císaře Caliguly, jehož zvrácené výlevy patřily k nejemotivnějším hereckým počinům filmu. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

O třídu horší než předchozí Roucho. Po smrti hrdinů z jedničky se příběh soustředí na otroka Demetria, který je horlivým křesťanem a odmítá zabíjení. Když si člověk vezme kolik měli křesťané na svědomí životů při šíření náboženství, je to k smíchu. Poté co Bůh dopustí smrt jeho dívky se na křesťanství vykašle a naopak začne jako gladiátor a později tribun zabíjet a ke konci otočí ještě jednou. Je to šíleně naivní agitka na křesťanství a narozdíl od předchozího filmu z toho ční prvoplánovost na sto honů. Navíc Victor Mature prostě není herec pro hlavní roli. A tak jediné co pomáhá je slušná výprava, pár zajímavých vedlejších postav (Mesalina, Caligula, Claudius) a především gladiátorské souboje. Těch je opravdu hodně a především bitvy z tygry či souboj jeden proti více protivníkům jsou parádní. Jen díky nim 3*. ()

Chajimwitz 

všechny recenze uživatele

Filmovému zpracování a příběhu otroka Demétria dávám plný počet.Dvě hvězdy musím strhnout za historické nepřesnosti.Oni to ani nejsou nepřesnosti,ale holé nesmysly.Nechci opakovat názory jiných uživatelů,ale kdo zná alespoň průměrně římské dějiny a viděl tento snímek,tak si o tom udělá svůj úsudek. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek ´Roucho´ (1953) se ukázal být naprostým kasovním trhákem a tak se tvůrci rozhodli pokračovat ve vyprávění dalšího osudu Demetriuse. Na předchozí snímek sice navázali, ale koncept všeho dějství pojali přeci jen o něco jinak. A doba vlády císaře Caliguly tomu dopomohla víc než dobře. Než na náboženství je tentokrát především  kladen důraz na brutalitu doby. Gladiátorské zápasy byly po divácké stránce vždy přitahovány a i v tomto snímku si jich lze užít do sytosti. Není to však na úkor příběhu. Naopak. I tady Demetrius vlivem svého přesvědčení ve svou křesťanskou víru zakusí své, čímž vedle sadismu a šílenství Caliguly i nadále mají své místo nejrůznější intriky, kterým musí v rámci přežití v aréně odolat. Děj je však ve svém vývoji o něco ráznější, avšak na ničem nijak neztrácí. Příběh je patřičně pompézní, s určitým ambiciózním poselstvím, s jasnými postavami a přesvědčivostí tragického rozměru dění v Koloseu. Každopádně i tak se jedná o pouhou filmovou zábavu než o historickou výpověď doby a ipo tolika letech funguje stále dobře. ()

farfalino 

všechny recenze uživatele

Mám rád historický film a tady mě to potěšilo víc, když jsem zjistil. že Demetrius a gladiátoři je pokračování na film Roucho od režiséra Henryho Kostera. Ve filmu se mi nejvíc líbil vřískající šašek Caligula. Neměl chybu.A samozřejmě konec, který mi připadal takový pohádkový. Všichni se omluvili a jede se dál. Nová éra Claudius může začít. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pokračování Roucha už nemá takové grády. Za prvé si tvůrci trochu pohráli s historickými fakty. Za druhé se zde nekoná nic moc dramatického a Nero je vykreslen spíše jako tragikomický komik než jako šílenec. A že jeho krutovláda byla skutečně krutá. Trošku mi neštymovalo, že Demetrius měnil názory dost rychle a snadno. Ti skuteční křesťané věřili, jiní čekali až je něco přesvědčí - zázrak či nějaký přírodní úkaz, který pak připodobňovali zásahu Boha. Že v tehdejší době věřil Nero na zázrak roucha bych i věřil, ale to nejpůsobivější asi bylo, když gladiátor zápasil s tygry. To působilo hodně reálně. Na to, že jsou gladiátoři v názvu bych čekal trochu víc. Výpravnost trochu zmizela, natáčelo se v zjevných kulisách. I když scénárista zůstal, režisér se změnil. Těžko říct, pro koho tohle pokračování vlastně je. Podle mě trochu navíc. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Pokračování příběhu o rouchu. Postava otroka, která byla trošku postavena na vedlejší kolej v předchozím příběhu, tady dostává větší prostor. Jeho pán a posléze přítel už není mezi živými. Příběh je víc než o křesťanství tenkrát o moci, životě a pomstě i odpuštění. Zatímco v předchozím filmu jsme tu měli dva císaře a jejich střídání a vyobrazení jejich chovaní - Tiberia a Caliguly. Tady se nám vystřídá Caligula s Claudiem. ()

Reklama

Reklama