Reklama

Reklama

Z úst do úst

  • Velká Británie Mouth to Mouth (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Dramatický příběh, který v britsko-německé koprodukci natočila režisérka Alison Murrayová, vypráví o dívce, hledající své místo v životě. Dospívající Sherry (Ellen Pageová), která si neví rady sama se sebou, se připojí k radikální pouliční skupině SPARK a odjíždí s ní do Evropy. Pracují společně na vinicích v Portugalsku, jenže vůdce skupiny Harry se záhy projeví jako sektář, toužící ovládat ostatní. Chce si členy skupiny podrobit tvrdou prací a tresty za jakýkoliv prohřešek proti kázni. Výsledkem jsou dva mrtví a strach, jenže Sherry ani mladík, který se do ní zamiloval, takhle dál žít nechtějí. Rozhodnou se, že komunitu opustí, a Sherry, která o ní ztratila veškeré iluze, ještě před odchodem udělá to, co považuje za správné... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film má význam pro určitou skupinu lidí, jenže právě tahle určitá skupina lidí filmy zřejmě vůbec nesleduje. Pak má film význam ještě pro lidi, kteří milujou Ellen Page tak moc, že by jí klidně nechali vysmrkat do svýho kapesníku, aby tak získali něco krásného, něco osobního a něco velmi intimního. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Ide o ideologicky celkom manipulatívny film, ktorý vyobrazuje komunity mladých ako bandy pošukov a sektárov. Čakal som niečo ako The East, dočkal som sa démonizácie typu Helter Skelter. Nie, takto to v komunitách nefunguje. Ale malo to svoje čaro, dalo sa to. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Príbeh z ulice, z okraja ľudskej spoločnosti, je ich veľa, no majú stále o čom rozprávať a tento má navyše k dispozícii jeden z najoriginálnejších príbehov z dejov tohoto typu. Neschopnosť adaptácie a zaradenia sa do spoločnosti, rebelstvo, sloboda, drogy, ulica, strata blízkych a nádej. Drsné posolstvo. V prvej polke by som nebol povedal, že ma film k jeho koncu tak strhne, hlavne hereckými výkonmi a svojou úprimnou nekonvenčnosťou. 75%. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film by asi bez inspirace tvrdou realitou ani vzniknout nemohl. Trošku chyba, že nerozvedl příčinu neshod mezi matkou a dcerou a taky jsem nepochopila, čím je vůdce sekty tak okouzlil (kromě toho, že je postupně všechny psychicky deptal), že pak byli i ti nemakačenkové - outsideři ochotni prakticky bez reptání tak tvrdě pracovat. Celé to na mě působilo naprosto věrohodně, snad pouze závěrečné prokouknutí a celkem snadný únik 3 nebo 4 členů komunity, ve které právě došlo k tragickému umrtí, by ve skutečnosti asi tak snadný nebyl a ještě k tomu v jediném dopravním prostředku, který skupina vlastnila. Hodnotím tak vysoko proto, že jsem tak mohla během necelých 2 hodin nahlédnout do velmi zajímavého společenství a nepřišla jsem při tom ani o vlastní "baťoh". ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Tak tohle šlo úplně mimo mě. Jak na filmy vždycky koukám v kuse, tady jsem si musela dát dvě přestávky. Jedinou zapamatováníhodnou scénou je incident v kontejneru a následný "tanec" s tělem, který se odehraje v podstatě na začátku, pak už je to jenom jedna velká nuda. Největší problém vidím v obsazení Erica Thala coby velkého šéfa - pekáč buchet na břiše charisma nezajistí a já nedokázala pochopit, čím to, že ho jeho ovečky byly ochotné slepě následovat a dodržovat jeho pravidla. Celkově mi Z úst do úst přišlo hodně povrchní, k čemuž přispívá i fakt, že motivace některých postav zůstávají záhadou (závěrečné matčino rozhodnutí je hodně velké wtf). Ke druhé exkurzi do téhle sekty mě už nikdy nikdo nepřemluví. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Film vpravdě cimrmanovský, protože je složený ze dvou jeho hlavních operetních prvků: prvku očekávání, a prvku zklamání. A vskutku, krom toho, že se v něm nic nedělo, tak nejvýraznější části byly ty, které se zatvářily napínavě - a ono se nic nestalo. Jeden bod za scénu s kontejnery a jeden bod za to, že to zase nemůžu paušálně označit za blbost; ale určitě vím, že se k tomuhle už nikdy nevrátím. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Na tenhle snímek jsem se celkem těšil a o to víc mě zklamal. Napřed klady - Ellen Page skvělá, ostatní výkony taky, příběh zaujme, místy zamrazí, a to je vlastně jedno velké negativum - postrádá dobrá pocit z filmu, prostě to skončí a mám pocit, jako by mě něco vysálo. ()

Dharter 

všechny recenze uživatele

Ellen Page je dokonalou emanací, mám ji v oblíbených herečkách na druhém místě. Mám ji rád. V tomto filmu však se ze záhadných důvodů mi nepodařilo se naladit na její energie... ❌ ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Jedná sa o vysoko kvalitný námet. Aj keď film zavadí o drogy a sex, jedná sa hlavne o manipuláciu z ľuďmi s ktorými život vyjebal a preto hľadajú alternatívu u skupiny SPARK, ktorá ale samozrejme opäť s nimi vyjebe - teda aspoň s tými ktorý si po nejakom čase uvedomili, že vlastne pôsobenie v sekte s fanatickým vodcom a bezduchými a tupými ľuďmi nie je to pravé orechové. Tak sa vlastne dostávame k Ellen Page a jej postave Sherry, ktorá ma všetko na háku ale ako každé dievča v jej veku - ktoré sa oblieka do značiek s ktorých doslova vyžaruje svetaskúsenosť - vie vlastne o živote hovno. Preto sa pridá k SPARK dúfajúc že nájde niečo čo by jej životu dávalo zmysel. Lenže práve týmto rozhodnutím sa od neho vzďaluje. Jej vzťah k matke môžme chápať ako pohŕdanie autoritou a matkina snaha o zblíženie s dcérou vyústi k tomu že aj jej matka sa pripojí ku skupine SPARK a prestane sa o svoju dcéru zaujímať a tento nezáujem vyústi k miernej revolúcií ktorá sa stane pre niektorých osudná. Rozdiel medzi dobrom a zlom, medzi životom a smrťou a medzi šialenstvom a múdrosťou je totiž strašne tenký. Aj keď scéna ktorá by vás doslova uzemnila sa tu nenájde nemusíte sa báť že by to bolo nudné - hlavne nehoda s kontajnerom, ktorý zapríčiný Masonovu smrť a potom Madeovo posledné lúčenie ako keby tanec smrti snímaný oproti slnku je doslova natočený tak aby vás vyfackal a nechal vás si to zlíznuť za postavu Madea. Týchto záberov je tam viacej - konfrontácia s matkou - finálne stopovanie a obidve sú natočené ako tanec- predzvesť niečoho - sú v tom emócie a je v tom určitá umeleckosť a samozrejme geniálna Page - ktorá už tu dokazovala že je slečna herečka a že niektoré jej kolegyňe môžu len a len závidieť. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Ellen Page má hodně zvláštní výběr rolí a tohle je právě jedna z těch, co mi vůbec nesedly. Tenhle film a jeho tématika vysmahnutých fetek jdou naprosto mimo mě a až na povedenou kameru není vážně o co stát. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Film s hipísáckou atmosférou (i když nemá s obdobím hippies vlastně nic společného) a s výrazným evropským feelingem, který to bohužel co do své depresivnosti a devalvace důstojnosti některých postav místy vyhání až do samotného extrému. Nechci tvrdit, že Mouth to Mouth vyznívá nereálně, naopak – pokud bylo záměrem tvůrců natočit protisektářskou agitku, povedlo se to vskutku skvěle, protože doufám, že je nás jen velmi málo takových, kteří by chtěli mít s podobnou skupinou cokoli společného. Osobně mi nevadí depresivní, drsné filmy, které jsou neúprosné ve vztahu ke svým postavám a nedávají divákovi moc prostoru k úlevě (třeba Breaking the Waves nebo Feste), pokud jsou koncipovány uvěřitelně a nepovrchně. Nedokážu ani přesně říct, co tady nebylo v pořádku, ale prostě to na mě v určitých chvílích působilo prvoplánově a vykalkulovaně, což u dramat nesnáším a neodpouštím to. Jinak ale můžu doporučit jako velmi demonstrativní ukázku toho, jak lze manipulovat lidmi – jak moc je to vlastně snadné, když se ví, jak. 2,5* ()

Eržik 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který neuvěřitelně vyjadřuje těžko vyslovitelné a popsatelné emoce. Ale především zachycuje životní ztracenost, vnitřní prázdnotu a bolest. Někdo prostě nedovede žít podle konvencí, někdo prostě nedovede žít sám se sebou, nedovede najít cestu k sobě, vyjít se sebou, svou realitou, ale ani se svými sny. A tak hledám, hledám, upínám se, zklamávám, znovu věřím a nakonec jen reaguji, jako zvíře jednám pudově a na základě strachu a nejistoty. Nepatřím nikam a tak skončím mezi dalšími, kteří nikam nezapadají, nemusím však zapadnout ani mezi ně. Realita je krutá, smíření nelehké a konce málokdy šťastné... ()

4daPeace 

všechny recenze uživatele

Verdikt: Na začátku celovečerního, částečně autobiografického debutu režisérky Allison Murray se potkáváme s dlouhovlasou, velice nekonvenčně oblečenou, sexuálně nezkušenou Sherry (Ellen Page), která utekla od mámy, toulá se ulicemi Berlína a spolu s hlavní hrdinkou posloucháme ráznou hitovku Nice 'N' Sleazy od The Stranglers. O pár chvil později jí sympatický polonahý Tiger (August Diehl) dá leták SPARK (ne, není to reklamní leták Intersparu, nýbrž Street People Armed with Radical Knowledge) a pozve ji, ať přijde na nějakou akci této skupiny, což jsou mladí lidé - feťáci, snažící se o metadonový rehab, bývalé prostitutky a členové gangů, kteří jezdí městy a snaží se pomáhat lidem žijícím na ulici, vedení charismatickým (také polonahým) Harrym (Eric Thal). Sherry se k nim, v touze po dobrodružství a únikem od běžné šedi života, přidá a skupina se vydává skrz Evropu směr techno fesťák a Španělsko, kde na ně má čekat skvělý dům, bazén, vinice… ráj na zemi. Stále více se dostává pod Harryho vliv, který nemá daleko k fanatickému vůdci sekty a neustále vyžaduje od všech členů, vyjma sebe, prokazování věrnosti a oddanosti skupině. Cestou Sherry zažívá radost, potkává smrt, cítí uspokojení, starost o své blízké… dospívá nám před očima. Na konci se loučíme s takřka pravým (nejen vizuálním) opakem Sherry z počátku filmu. Mouth to Mouth je bezpochyby povedené, místy až mrazivě realistické drama. Jedná se vlastně o jakousi výpověď mladých generací, všech, kteří se snaží, tuhle lépe či hůře, vyrovnat s tlakem života, společnosti, očekáváními rodičů či sebe sama, toužícími někam zapadnout, k něčemu/někomu patřit. Opravdu jako ze života některých z nás, nevysoký rozpočet jde na filmu vidět, ale komu by to vadilo, když nás provází perfektní hudba a všichni herci (a herečky) měli naplno možnost ukázat co v nich doopravdy je. Jmenovitě musím vyzdvihnout výkony Ellen Page a na kost vyzáblého Maxwella McCabe-Lokose. Jednoznačně doporučuji (nejen fandům slečny Page). Spark it up. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavé drama trošku jiného typu, ale jak už bylo řečeno, chybělo něco co by film vyzdvihlo. Zakončení pěkné, i když také zvláštní, tak jako celý film..Vynikající herecké výkony. Dabing E. Page byl otřesný jako vždy .. August Diehl byl úžasný.. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Hrozně moc se mi nechtělo na tenhle film koukat, začátek jsem těžce chroupal, ale nakonec jsem se zažral a docenil to. Ellen Page je mimořádný talent a tímto filmem to dokazuje. Tou "terapeutickou" skupinou mi to trošku připomínalo Pláž. Není to film pro každého, osloví zejména lidi, kteří někde ve světě žili ve skupině lidí(nemyslím terapeutické). Stát se může vše. Je to o svobodě i nesvobodě, všechno v extrémech, člověk o to víc cítí, že žije. A žít...to je i základní poselství tohoto snímku. Je to moc dobrý film. 85% ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Obrovská hĺbka sa skrýva v tomto filme...len či na ňu niekto dovidí......( inak skvelá Page - charizmatická a uveriteľná.....) ()

pugs 

všechny recenze uživatele

"Mala by si sa vrátiť domov a nerobiť toto!" Ak by sme sa mali zaoberať teóriou alebo filozofiou nechutných filmov, tak si hneď každý položí otázku, čo majú za cieľ nechutné filmy. Aké majú vytvoriť a zanechať pocity v divákovi, prečo to chce robiť? Druhá otázka je - čo je to kontroverzia? Je to sex? Homosexualita? Náboženstvo? Viera? Je to to, o čom sa nesmie hovoriť. O čom sa nesmie hovoriť v zlom. Z Úst do úst je krásnym príkladom, ako nemôžeme nič hovoriť, inak budeme "potrestaní". Máme slobodu, ale nesmieme ju využiť. Systém nás predurčil chodiť v stereotypných krokoch každodenného života. Máme to zafixované v hlave, z ktorej sa tieto poznatky prelievajú z generácie na generáciu a možno že vás napadlo, dá sa to zmeniť? No hlavná otázka je - chcem to zmeniť? Chceme zmeniť to, čo a ako sme sa naučili žiť? Chcem sa niekomu postaviť a bez strachu povedať do tváre, že je čas začať robiť niečo iné? Nie. Nikdy to nezmeníme, pretože nevieme ako. Z úst do úst som si chcel pozrieť hlavne kvôli mojej obľúbenkyne Ellen Page, ktorá sa vskutku tou superstar stala, to sa musí nechať, ale tento film nám prináša skvelý pohľad na vznik sekty a bojovania proti nej. Ľudia chcú bojovať proti systému, no musia si vytvoriť svoj vlastný systém, aby prežili. Išlo tu o to, že takýto ľudia v podstate svoje priority nasmerujú na túto skupinu. Je to základ fanatizmu. Cieľom tohto snímku nebolo vôbec bojovať proti systému alebo zmeniť váš život, či myslenie. Bol to tvrdý pohľad do reality a minimalisticky a s menším rozpočtom vám ukázal, ako to v podstate tom systéme chodí. Treba to brať ako metaforu, inak tomu dáte nízke hodnotenia ako niektoré indivíduá na csfd.cz a nič z toho nebudete mať. Zamyslite sa. A aby som to už ohodnotil. Po technickej stránke nedokonalé, priam nedobré. Kamera zlá, osvetlenie, veď vieme, réžia obstála. Niektorí ľudia tam vypadajú ako profesionálni neherci, no Ellen Page celý film dokáže utiahnuť, takže v tomto nebol problém. Na Mouth to mouth sa nemôžete dívať po vizuálnej stránke a hodnotiť ju, no naozaj premýšľať, prečo je toto tak a toto hentak. 9/10 ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Už vím, odkud čerpala Andrea Arnold, když točila American Honey. Naprosto stejná volovina, výjma excelentního truchlení v tomto snímku. ()

Reklama

Reklama