Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válka gangů vrcholí a vládnout podsvětí může jen jeden. Jak došlo k nejkrvavějšímu zúčtování v dějinách mafie? ... Chicago 1929. Vrcholí otevřená válka gangů mezi Alem Caponem (J. Robards) a Georgem Clarencem „Bugsem“ Moranem (R. Meeker) nad kontrolou zisků z hazardu a nelegálního trhu s alkoholem. Capone je po zavraždění svého blízkého přítele rukama Moranovy bandy rozhodnut konečně zúčtovat se svým úhlavním protivníkem dříve, než přijde na řadu on sám. Tímto úkolem pověří Jacka McGurna (C. Ritchie), který přijde s rafinovanou pastí, do níž chce nic netušícího Morana vlákat. Moran však mezitím vede vlastní operaci, odstranit loutkového šéfa mafie Patsyho Lolorda (M. Guarini) poplatného Caponovi. K tomu chce využít svého zabijáka Petera Gusenberga (G. Segal) a Lolordova přítele Joea Aiella (A. D’Arcy), který by jej měl v čele mafie nahradit a připravit Capona o ochranu. Oběma šéfům gangů jde o čas a každá promarněná příležitost může být osudná… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (67)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Mafiánské filmy z období prohibice mají kouzlo a Masakr na sv. Valentýna není výjimkou. Podíl na tom má nejen celkové zpracování, ale též skvělý Robards v roli Al Caponeho (podobnost mezi hercem a skutečným Scarface je však skoro nulová). Chválím také komentáře doplňující dílčí scény, čímž je divák obohacen o cenné historické informace. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Název filmu a pověst režiséra vytváří očekávání druhořadé akce pro drive-in kina, ve skutečnosti je Masakr na svatého Valentýna zřejmě nejambicióznějším projektem Rogera Cormana. Natočený pro velké studio, se známými herci a, soudě z bohatosti výpravy, také se slušným rozpočtem (který ale Corman, uvyklý guerillovějším podmínkám natáčení, nevyčerpal). Atraktivní komponenty Masakru nezačínají produkčními hodnotami a nekončí otevřenějším zobrazením násilí, které dnes oslní málokoho. Nádherně přímočará, na průběh více než na výsledek soustředěná gangsterka vyniká „živějším“ zapojením kamery, důrazem na faktografickou přesnost a sebeuvědomělýmm vyprávění. Tvorbu Cormanova žáka Martina Scorseseho tak film předjímá jak po stránce obsahové, tak formální. 75% ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Mafiánská kriminálka z dob probihice popisující střet Al Capona a Bugsy Morana. Přísně faktograficky natočená, suše, dokumentárně a se spoustou životopisných dat a monologů. Je tu 20 postav a k žádné z nich si nevytvoříte vztah, většina z nich filmem jen profrčí, je hraná neznámými herci (s výjimkou Robardse a Segala). Corman se natolik bál, že to bude jedno z jeho béček, že natočil poměrně školometskou gangsterku. Všechny hvězdičky ovšem jdou za vizuál, ten retro styl Corman prostě uměl a tady se vyřádil. Malebné pestrobarevné městečko plné nádherných pestrobarevných veteránů, krásných kostýmů, romanticky zasněžených lokací a také působivě vypadajících zbraní. Několikrát jsem si vzpoměl na hraní Mafie a vůbec bych se nedivil, kdyby se tvůrci inspirovali ve vizuální stránce právě tímto filmem. Celkově slušné 3*. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Masakr na svatého Valentýna je vlastně uměleckou rekonstrukcí vyvrcholení války gangů nad kontrolou nelegálního obchodu s alkoholem v dobách prohibice v Chicagu. Jeho nevýhodou je, že tahle historka je notoricky známá a byla vylíčena na filmovém plátně už vícekrát, navíc tohle atraktivní období amerických dějin je důkladně zpracované a to i hvězdnými režiséry, špičkovými herci s charismatem a producenty, kteří měli opravdu štědrou ruku, takže přes veškerou snahu režisér Corman nemohl u mě na nejvyšší rating dosáhnout. Na druhou stranu, i když se scénárista držel obecně známých faktů, celá ta historka a ty postavy pohybující se nikoliv na hraně, ale už za ní, jsou tak zajímavé, že si divák přijde na své, i když nejde o oskarovou záležitost. Film mě nenadchnul, ale ani nezklamal, je to poctivá gangsterka, které škodí snad jen snaha o co největší faktografičnost, je zkrátka únavné poslouchat, že se ten a ten narodil tolikátého tam či onde a je podruhé rozvedený. Ve snímku se sice neobjevují ty největší filmové hvězdy, ale ani člověk nemá pocit takového toho mdlého kvaziherectví hraných dokumentů posledních let. Celkový dojem: 65 %. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Film mapující události, které předcházely jednomu z nejznámějších masakrů v dějinách americké mafie a samozřejmě dojde i na masakr sám. Historicky velmi přesné, ale to je možná paradoxně to, co tomu škodí. Raději bych dal prostor nějáké dějové lince, než podobné suchařině bez špetky emocí a bez možnosti vybudovat si vztah alespoň k jedné z postav. 50% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (12)

  • Film poukazuje na to, že Al Capone byl oslovován Al Caponi a že místní noviny Tribute Chicago mohly udělat tiskovou chybu a místo "e" napsat "i". (Terva)
  • Natáčelo se ve studiích 20th Century Fox v Kalifornii. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama