Reklama

Reklama

Space Is the Place

Trailer

Obsahy(1)

Jedinečný jazzový a avantgardní kapelník Sun Ra (vl. jménem Herman "Sunny" Blount, 1914 1993) se vždy prezentoval jako mýtus. Podle vlastních slov se narodil na Saturnu, freejazzový orchestr mu byl evangelizačním tělesem pro učení o vesmírné harmonii. Film, kde ztvárnil hlavní roli, původně vznikl jako lowbudgetová pocta sci-fi snímkům z padesátých a šedesátých let. Sun Ra přilétá z vesmíru ve svém korábu poháněném hudební energií. Přistává v Oaklandu v roce 1972. Přišel se na Zemi utkat s nadpřirozeným vykořisťovatelem černého lidu. Než osvobodí několik vyvolených duší, musí uniknout nejen svému nepříteli, ale také pronásledovatelům z řad FBI a NASA. Hudebněrituální scény prorůstají dějem. Sun Ra a jeho létající svatyně odlétají do nekonečného vesmíru těsně před zničením Země. Naivní i imaginativní film dobře odráží dobovou blaxploitation kinematografii, nechybí v něm pročernošský rasismus či plnočelná (?) nahota. Ve své době byl promítán jen velmi málo (v San Francisku a v New Yorku). V roce 2003 byla uvedena necenzurovaná režisérská verze, jež je o dvacet minut delší. Tuto verzi uvidí i diváci festivalu v Karlových Varech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

honajz 

všechny recenze uživatele

Mno, jsem rád, že jsem k tomu sehnal titulky, bo ta černošská z půlky spolykaná angličtina mi nikdy moc nešla. Tohle je hodně zajímavý mix žánrů - černošské komedie z dob, kdy si negři sami říkali negři, a sice si dělali prdel z bělochů, ale zas nešlo o žádné pitomé BLM. Dále tu máme skutečně sedmdesátkové sci-fi, jehož příběh je docela slušně vymyšlen a dohrán do konce. A co je zvláštní, že pokušitel, tedy ďábel, je taky černý, ne běloch. Tedy Sun Ra poukazuje na zlo v samotných srdcích černochů - což je ostatně vidět i u postavy hráče kulečníku, který nechápal hudbu. Jinak ta myšlenka, že vesmír je hudba a my všichni v té nekonečné skladbě hrajeme svůj part, ta mi přijde hodně zajímavá. Trochu jsem se bál, že to celé sklouzne do amatérštiny Neila Breena, který prostě je jenom pitomec, sice zábavný, ale pitomec, naštěstí tady je to celé půl na půl, jsou chvíle, kdy jako by Sun Ra očkem pomrkával, ale jindy se bere hodně vážně. A abych nezapomněl - jsou zde i prvky blaxploitation - tedy dvě nahé baby i s bobrama (jaká nostalgie!) a jedna "bitka", ale hudební v baru (což je skvělá parodie na blaxploitation mimochodem). A nikdy bych neřekl, že uslyším jazzový rap, to je pro mne světový hudební unikát. Celkově si myslím, že film nabízí - především pro černochy (když vynechám toho vědce z NASA) - docela zajímavý pohled na černošskou komunitu Ameriky 70. let, kde ta hudba skutečně hraje velkou roli, potom také hodně zajímavou teorii, která není úplně blbá (jako není špatně natočen ani tento film, protože ví, odkud kam jde a jede v tom duchu docela chytře), jen si říkám, jestli ten konec není moc sektářský, takové to, pojďme na horu vítat vesmírné lidi, a když tak spácháme sebevraždu. Tam mi to celé poněkud skřípe. ("Co jste dělal?" - "Nic." - "A jak dlouho jste dělal nic?") ()

Porculus 

všechny recenze uživatele

Originálne a vysoko experimentálne dielo s úžasnou hudbou. Bohužiaľ po filmárskej stranke som nemal pocit, že by išlo o veľkú kvalitu. Samotný Sun Ra ako herec absolútne nepresvedčivý. *4/10 ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to sice divnější, ale ono i tak je to něco - film o jakémsi mimozemšťanovi, co letí v lodi, která je poháněna hudbou a s tou přistane na Zemi spolu s egyptskými bohy (!), aby zachránil vyvolené lidi před apokalypsou a do toho tam hraje poker s nějakým zlým černochem. Jo, a jde po něm NASA. Do toho tady pořád hraje zvláštní hudba. No krásné to je, co vám budu povídat. Tak teď vážně - ono to něco do sebe má, líbí se mi nápad s lodí poháněnou hudbou a i ten šílený příběh (ono u blaxploitation filmů se to nemá brát celé vážně, aspoň mi to tak připadalo), ale jinak už nevím. Taky to celé mohlo být kratší, jsou tu části, kdy se tu nic neděje. 3* ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama