Reklama

Reklama

Maya

  • Indie Maya Memsaab (více)

Obsahy(1)

Film o krátkom živote Mayi. Jej životný príbeh je vyrozprávaný formou svedectiev ľudí, ktorí ju poznali, pri vyšetrovaní jej smrti.
Maya je dcéra bývalého dôstojníka. Jedného dňa je nútená privolať k otcovi lekára, do ktorého sa na prvý pohľad zamiluje. Zdá sa, že si výborne rozumejú. Po dlhom priateľstve a smrti prvej manželky sa Charu ožení s Mayou. Privedie ju do svojho domu. Po prvotnom šťastí však Maya zisťuje, že je stále sama, lebo Charu všetok svoj čas venuje práci a pacientom. Maya sa cíti osamelo a zúfalým skutkom – fingovaním vlastnej vraždy – sa pokúsi manžela vyburcovať. Sama však prepadá depresiám, a tak sa Charu rozhodne odsťahovať sa, aby Maya zmenila prostredie, a prišla na iné myšlienky. V novom byte sa cíti osamelo, napriek tomu, že sa jej medzičasom narodila dcérka. K jej pokoju neprispievajú ani návštevy svokry, ktorá jej vyčíta každú maličkosť, a s ničím nie je spokojná. Miestny obchodník ju podlízavosťou primäje k nerozumným nákupom na úver. Aby Maya rozohnala svoj smútok a depresiu, nakupuje, ale neplatí. Zamiluje sa do nej miestny mladík Lalit, no po krátkej platonickej láske mestečko opúšťa.
Maya sa neskôr zoznámi s miestnou celebritou, princom Rudrom, do ktorého sa zamiluje, a udržiavajú milenecký pomer. Maya sa domnieva, že Rudra si ju vezme, a vytrhne ju z pre ňu nudného manželstva. Rudra ju však odmietne a vzťah sa skončí, na čo sa Maya pokúsi o samovraždu.
Po čase sa Maya opäť stretne s Lalitom a nadviažu na svoj vzťah tam, kde skončili. Tajne sa stretávajú, Lalit Mayu miluje a Maya podvádza manžela, ktorý jej plne dôveruje, dokonca verí jej výhovorkám, prečo opúšťa aj na celé dni svoju rodinu. Príbeh sa vyhrotí v okamihu, keď miestny obchodník žiada splatiť veľké sumy, ktoré mu je Maya dlžná... (Andrea1717)

(více)

Recenze (7)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Maya je žena, která má evidentně psychické problémy a ač je její manžel lékař, tak jí nijak nepomůže a nechá ji v tom. Takže Maya nakupuje blbosti, nestará se o dceru a poddá se poměrně zničujícím (protože je nebere jen jako zábavu) mimomanželským vztahům. Je trochu narcistka, má mindráky, žije si ve svém světě iluzí. Můžete si říct: hloupá ženská, kterou pálilo dobré bydlo. Jenomže deprese jsou svinstvo a fakt ti nepomůže, když ti ostatní říkají: musíš být šťastná, máš přece všechno, co je důležité._____ SRK si tady dokonce střihl pár postelových scén. Režisér je zjevně trochu ujetý, protože další milostné scény aranžoval tak, aby měli milenci co nejnepohodlnější podložku. Nebo si opravdu myslí, že sex v přírodě je nejlepší na sněhu nebo na obrovském šutru u vodopádu? Snímek je zaměřený výhradně na Mayu, na její charakter a jeho proměny. Myslím, že Flaubert by v tom svůj román nepoznal. SHRNUTÍ: Nikdy si nekupujte sárí na dluh. A když už ano, tak stačí jen jedno. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, přebírání témat skutečné evropské "moderní klasiky" mě těší. Ať už Návštěva staré dámy v Africe, či Paní Bovaryová v Indii. A to i přesto, že muzikálové zpracování Paní Bovayové tíhne už svojí formmou ke komedii. Ostatně Deepa Sahi (s ůsměvem, který jsem už někde musel vidět) si ostatně na žádnou Francouzku nehraje. A také se do svého stresu/depresu postupně nepropadá, ona už tam je, hned od začátku (ale možná se mýlím, není to tak jednoznačné). Možná právě ona "cizost" zaujala Indy natolik, že cítili potřebu o tom diskutovat. Flaubertovo dílo je archetypické a schová se pod ním ledaccos; pod sárí stejně jako pod sukní! Naštěstí či bohužel: Maya = Mája; byla přeludem ve světě, který je sám přeludem. - A ta muzika, směsný popík indických manter a arabských popěvků! ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Hodne divný film už len svojim obsahom, nepátrala som, ale neprekvapilo ma, keby to malo pôvod v nejakej ruskej klasike. Má to takú atmosféru, možno je to prostredím natáčania, alebo spôsobom ako pracovala kamera. Celkovo mi príbeh Mayi príde ako príbeh psychicky dosť vyšinutej ženy. Nemyslím, že ho budem potrebovať vidieť viac ako raz. ()

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zvláštní, tragický, tísnivý, vnitřně rozervaný a jistým způsobem velmi dobře natočený film. Nalezl jsem tam opravdu mnoho zajímavých momentů a nápadů, které zřejmě přinesla spolupráce s Francií a Velkou Británií. Západní vliv a způsob vyprávění, zvláště v těch dramatických polohách, byl dle mého zřetelný. Příběh sám o sobě značně nudí a jde zcela mimo mě. Hlavní hrdinka (Deepa Sahi) je velký snílek, který se opájí svými představami. Vyžaduje každodenní dávku romantiky, nevšednosti a nepřetržitý zájem o svou osobu. Neustálé citové vzněty a život prosycený novým a novým vzrušením, touhami a dokazováním, že je pro svého partnera jedinou a nejmilovanější bytostí na světě. Její manžel však tyto představy rozhodně nenaplňuje. Sice ji miluje, ale je to suchar bez fantazie, upjatý a praktický člověk, který se více než o ni, stará o své pacienty a citové touhy své ženy nedokáže patřičně naplňovat. Žena se tak začne rozhlížet po svém okolí a snažit se plnit si své až nereálné sny prostřednictvím jiných mužů... Těšil jsem se pokaždé, když se na scéně objevil Shahrukh Khan, že uvadající děj oživí, ale nic výrazného se nestalo. Problém byl v postavách i v celém příběhu. Ani jedna postava se mého srdce nedotkla. Hlavní hrdinka byla trochu šílená a starala se jen o sebe a svůj citový život a na rodinu, co hůř, svou malou dcerku úplně kašlala. Ostatní postavy byly rovněž nesympatické. Každý svým způsobem, ale jak není komu přát a s kým se alespoň malinko ztotožnit, tak je vše odsouzeno na pouhé pozorování, což mě nebaví. Některé momenty byly zajímavě nasnímané a do toho devadesátková hudba, která to celé malinko zachraňovala. Písně průměrné, ale ten styl skládání a zpěváci té doby se mi prostě moc líbí. Že to nebude mít příliš pozitivní vývoj se dalo z chování hlavní hrdinky čekat. Byl to takový pozvolný lidský úpadek. Ač měla relativně všechno, chtěla mít ještě více, ale za vše se platí. Úplný závěr se mi naopak líbil a podtrhl to, že snímek určitě něco do sebe má, ale ani to nestačilo zachránit vše jako celek. Dlouho to vypadalo na tři hvězdy, ale jak se děj vyčerpal a nepřinášel nic nového, naopak ještě větší trápení, tak jsem musel jít o jednu hvězdu níže na výsledné dvě hvězdy. ()

Zephyra 

všechny recenze uživatele

Došlo mi to až na konci, proč hlavní postavu pojmenovali Maya! Hned na začátku je zmíněno, že příběh je inspirovaný románem Paní Bovaryová, takže mě zpracování nepřekvapilo (navíc jsem měla zrovna náladu na divnej film). Indové náš evropský příběh pojali vlastní cestou jako boj proti Máje (iluzi). Hlavní postava několikrát říká, že Maya vyhrává, nemyslí tím ale sebe samu, ale iluzorní svět. Nakonec prohraje. Tady je můj oblíbený příběh o Máje a Brahmovi: Bůh (stvořitel) Brahma byl úplně sám a nudil se, protože kromě něj nic neexistovalo. Chtěl si hrát, tak stvořil bohyni Mayu. Maya souhlasila a pravila: „Dobře, zahrajme si tu nejúžasnější hru, ale musíš dělat, co ti říkám.“ Brahma souhlasil a podle pokynů Mayy vytvořil celý vesmír. Brahma stvořil slunce a hvězdy, měsíc a planety. Poté vytvořil život na Zemi: zvířata, oceány, atmosféru, všechno. Maya řekla: „Jak krásný je svět iluzí, který jsi vytvořil. Nyní chci, abys vytvořil druh zvířete, které je tak inteligentní a vědomé, že dokáže ocenit tvé stvoření.“ Nakonec Brahma vytvořil lidi a poté, co dokončil stvoření, zeptal se Mayy, kdy má hra začít. „Začneme hned teď,“ řekla. Vzala Brahmu a rozřezala ho na tisíce drobných kousků. Vložila kousek do každého člověka a řekla: „Teď hra začíná! Nechám tě zapomenout na to, čím jsi, a pokusíš se najít sebe!“ Maya vytvořila Sen (iluzi) a stále, i dnes, si Brahma snaží vzpomenout, kdo je. Brahma je tam uvnitř vás a Maya vám brání vzpomenout si, co jste. ()

coulismoulis 

všechny recenze uživatele

Zajimave feericky natoceny pribeh, atmosferou se hodne odlisuje od dobove mistni produkce, byt dalsi reziserovo dilo s podobnym osazenstvem, ODYHI, je o poznani lepsi. A SRKova role je teda taky hodne neobvykla, to se musi nechat (snad uz nikdy toho tolik neukazal;)) ()

Reklama

Reklama