Reklama

Reklama

Janghwa, hongryeon

  • Jižní Korea 장화, 홍련 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sestry Su-mi a Su-yeon jsou propuštěny z psychiatrické léčebny a vrací se zpět domů, kde je čeká macecha, zamlklý podivínský otec i jedno skryté tajemství v podobě zvláštních nočních zvuků a přeludů. Su-mi obviňuje nenáviděnou macechu, ovšem jsou to právě její prsty, jež mají co dočinění s tajuplnou atmosférou, která pomalu ale jistě zaplňuje celý dům i jeho obyvatele? Režisér a scénárista v jedné osobě - Ji-woon Kim vychází z korejské variace na nám dobře známou Popelku. Děj zprvu plyne líně a nenuceně, je prokládán melodramatickými záběry, aby se vzápětí mohl změnit v bezmála dvouhodinový nervy drásající snímek, který stojí za to shlédnout večer jen na vlastní nebezpečí. (Saishi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (178)

petero

všechny recenze uživatele

Nehodnotím – nepochopil som. Pri konci som už naozaj nevedel kto a čo a komu viac j*b* či mne a kto vlastne existuje a čo otec – načo tam bol? A matka asi mŕtva – prečo a ako? Ku koncu haluz strieda haluz a mne sa v hlave vyrojujú dve slová ktoré sa nevedia rozhodnúť – blbosť a geniálnosť. Proste mám v tom riadny chaos. Kľudné psycho ktoré tým že je to zvláštny ázijský film (ako asi všetky) automaticky neohodnotím 5*. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tento film ma zas tak nebavil a to asi aj preto, že podobná pointa je aj v remaku z roku 2009. Bolo tu viacero nezmyslov, hlavne tvorcovia silou mocou chceli čo najdlhšie zahmlievať to, kam sa film bude uberať a tak sa dopustili viacerých hlupych scén. Filmu nemôžem uprieť dramatickosť a vypätejších situácii je tu tiež viacero. Kamera bola tajomná a mala aj moje sympatie. Keby som tento film videl pred remakom, som nadšený, ale takto je u mňa nanajvýš priemer. ()

Reklama

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Od samého počátku mě to celé enormně nebavilo. Film skoro dobrou hodinku sype jeden melodramatický záběr za druhým a absolutně nic se neděje. Snížil jsem tedy pozornost. To byla zřejmě zásadní chyba. Ve spojení s asijskými ksichty, kde jeden je stejný jako druhý, jsem se v ději absolutně ztratil. Závěr tedy proplul absolutně kolem mě. Otázky typu "Kdo, co, jak a proč?" zodpovědět rozhodně nedovedu. Pravda je, že jakousi atmosféru to mělo. Bohužel, když tomu absolutně nerozumíte, tak nevíte, čeho se vlastně máte bát, a proto se vůbec nebojíte. Lekačky jsem nezaznamenal vůbec žádné. Stopáž je těžce přemrštěná a hodinový úvod stojí za méně než hovno. Budu se muset uchýlit k poctivému odpadu, protože takovou sračku jsem opravdu nečekal. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

3 1/2 Nahor idem najmä preto, že po formálnej stránke nemám čo režisérovi vytknúť a v tomto ohľade (aj po zhliadnutí novšieho kúsku Bittersweet Life) je na dosť vysokej úrovni. Žiaľ príbeh, ktorý sa príliš zbytočne komplikovanou formou schováva za rodinnú drámu v hororovom kabáte nedokáže zdatne sekundovať. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Hodně divný a plíživý snímek, který se ke konci zvrhne ve zběsilé tempo zmatených obrazů, ze kterých se až motá hlava a i když jsem se v nich dokonale ztratil, tak mi po skončení filmu zůstaly v hlavě a jejich různé kombinace a srovnávání mě zabavili ještě na dlouhou chvíli, ale stejně jsem k uspokojivému výsledku nedošel. Nevím jestli jen režisér nezvládl mozaikovitou strukturu, ale i tak vytvořil zajímavý hlavolam k rozlousknutí. A když už moc nefunguje děj, tak vše vynahradí podmanivá hudba, typicky asijské hororové rekvizity a velmi dusná atmosféra, která s ejen málokomu podaří tak skvěle vykreslit. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (5)

  • V původním příběhu se hlavní postavy jmenovaly Janghwa a Hongryeon, jenž lze přeložit jako růžová květina a červený lotus. Jména jim však byla změněna na Su-mi a Su-yeon, což znamená pouze růže a lotus. (Othello)
  • Snímek je inspirovaný tradiční a velmi populární korejskou folklórní pověstí "Janghwa hongryeon jeon" ("The Story of Janghwa And Hongryeon"). Pověst se traduje od dob, kdy u moci stanula mocná korejská panovnická dynastie Čoson, vládnoucí zemi po celých pět století od roku 1392 do roku 1897. Pověsti se i bez autorské akreditace dostalo jen do této doby značného množství rozdílných zpracování, ať už těch divadelních či přímo filmových, z nichž vynikají díla jako jsou filmové snímky Janghwa Hongryeon jeon (1924), Dae Jang-hwa Hong-ryeon jeon (1962) nebo americký hororový snímek The Uninvited (2009). (Conspi)
  • Su-jeong Lim, která ztvárnila postavu Su-mi, se původně účastnila konkurzu na roli Su-yeon. (Othello)

Související novinky

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Nicole opět vidí „ty druhé“

Nicole opět vidí „ty druhé“

19.08.2007

Nicole Kidman se po krátké přestávce vrací na plné... na plný plyn ;-). Sci-fi thriller Invaze, výpravná fantasy Zlatý kompas, erotický thriller Need a romanticko-dobrodružně-vojnový velkofilm… (více)

Reklama

Reklama