Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cahil Tomruk žije v Hamburku ze dne na den. Když jednoho dne narazí autem do zdi a málem se přitom zabije, ocitne se na psychiatrické klinice a jeho lékař se snaží najít cestu z bludného kruhu pacientovy existence. A právě tady, na nemocniční chodbě, se Cahil seznámí s tureckou dívkou Sibel, která se pokusila o sebevraždu. Její rodina se řídí těmi nejortodoxnějšími představami o postavení ženy ve společnosti, ale Sibel zoufale touží po volnosti, kterou Evropanky považují za samozřejmost. Za jediné východisko považuje formální sňatek s mužem tureckého původu, a proto požádá Cahila o pomoc. Jenže vymknout se z rodinných pout není tak snadné, jak si dívka představuje, protože nikdo se nedokáže zcela vytrhnout z kořenů, z nichž vyrostl. A Sibel si v sobě nese nejen horoucí přání získat svobodu a překročit hranice národnosti a náboženství, ale také touhu po lásce. Režisér Fatih Akin, který má zažitou osobní zkušenost potomka tureckých rodičů, vyrůstajícího v Německu, tomuto trpkému milostnému příběhu vdechl výjimečnou autenticitu a věrohodnost. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (175)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tahle romantika na drsný a surový způsob mě úplně ohromila. Vlastně nejen ona i herecké výkony a jelikož si nenechám diktovat definice ženské krásy od žádných módních magazínů a sexy trendů, ohromila mě i krása herečky Sibel Kekilliy. Ve filmu se sice šoustá, chlastá, dávají rány pěstí až čadí krev, mluvi sprostě, ale přesto má v sobě film více lásky a lidskosti, než většina nasládlých love story dohramady. Neuvěřitelně krásná turecká hudba jen zůrazňuje tvrdost tohoto příběhu, vztahu dvou lidí, který nechce vaše slzy, kterému stačí jen vaše pozornost a přesto mu možná věnujete i vaše slzy. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Po přečtení anotace i po prvních pár minutách filmu jsem měl dojem, že půjde o veselou komedii ve stylu Zelené karty, kdy se dva lidé vezmou čistě účelově a po jistých peripetiích se do sebe zamilují. Ovšem mýlil jsem se. Gegen die Wand je film spíše syrový a krutý. Především tím, že bez pozlátek ukazuje, jak nízká práva má turecká žena a jak je s ní zacházeno. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Fatih Akin .. Já chci žít Cahite. Chci si užívat. Chci tancovat, chci šukat. Chápeš? _ Temperamentní společenská kritika v pěti stěžejních dějstvích, kde se rozprostírá mozaika osudů živelné dívky a postarší trosky. Ti dva se dají do kupy kvůli fiktivnímu manželství,které tokem času a událostí přerůstá do absurdních rozměrů. Gegen Die Wand je ostrý, nekompromisní snímek, jenž je držen pevnou tvůrčí rukou Fatih Akin, který při vyprávění sází, více než na ty pěkné, atmosferické obrázky, na postavy a svižné tempo vyprávění, co dopředu přímo letí. Oporu nalézá i ve skvělé dvojici Sibel Kekilli - Birol Ünel. Ti svoji hereckou úlohu zvládají bravurně, zvláště na nespoutané řádění Sibel v nově nabitém „svobodném světě v manželství“ je radost pohledět.. 85%. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Sibel, jejíž zhýralý život je okázalou rebelií vůči pravidlům její konzervativní, rodiny potká Džahida (už jsem zaslechl i pár zkomolenin, tak jsem to edukativně napsal foneticky :)), jehož zhýralý život je následkem kruté rány osudu, a oba si mezi sebou, navzdory osobní mindrákům a excesům, začnou budovat určitý vztah.. Nejsilnější Akinovou zbraní je jednoznačně schopnost udělat film, který není ani přikrášlený, ani uměle depresivní. Problém integrace národnostních menšin či náboženských záležitostí je tu ponechán stranou (teda IMHO, až mne zaráží, kolik komentátorů si myslí opak) a hlavním tématem se stává vyrovnání se s vlastní osobností a životem (včetně vztahů s lidmi s nimiž ten život chceme nebo musíme sdílet), před nímž by se nemělo utíkat. K Sibel Kekilli bych dodal, že je nejen dobrá herečka, ale také moc hezká ženská a prostě jsem si (samozřejmě z čistě studijních důvodů!) musel projít její, ehm, řekněme ranou filmografii. Té bych dal taky čtyři hvězdičky. Minimálně :) ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Vážně ohromující silný příběh vyprávěný neskutečným ještě silnějším příběhem, který mě nutil neuvěřitelným způsobem oběma hrdinům fandit, přestože se mi bohužel nedařilo najít cestu k jejich pochopení. Činy obou dvou mi přišly často pro mě příliš nesmyslné a nenalezli by u mě porozumění. Film je o všech po všech dalších stránkách bomba, značně syrové a řekněme i surový, občas až nesmyslně moc (viz. napadení Sibel), ale velmi působivý a emotivní. Herecké výkony jsou na takové úrovni, že není třeba je komentovat. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (8)

  • V době, kdy film začal sbírat ceny na mezinárodních filmových festivalech, označil německý bulvární tisk (Bild, Kölner Express) hlavní herečku Sibel Kekilli za bývalou pornohvězdu. Sibel kontrovala během děkovné řeči na Bambi Awards (2004), kde tisk obvinila z "mediálního znásilnění". (džanik)
  • Cem, bratr režiséra Fatiha Akina, hraje Sibelina bratra. (džanik)
  • První německý film po sedmnácti letech, který na Berlínském filmovém festivale získal Zlatého medvěda. (džanik)

Související novinky

Reklama

Reklama