Reklama

Reklama

Historky hrůzy

Trailer

Obsahy(1)

Film na motivy povídek krále horrorů - E.A. Poe. Morella - příběh o muži, jemuž krátce po porodu umřela žena. Dítě ovšem přežilo, a po 26 letech se vrací... The Black Cat - jedna z nejznámějších povídek vůbec, jak dopadne nevěrná žena a její milenec? The Case of M. Valdemar - starý muž na prahu smrti odevzdá svůj život (nebo svou smrt?) do rukou šarlatána. (Schobul)

(více)

Recenze (54)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Když v první scéně dorazí hlavní postava skrz chuchvalce mlhy do starého hradního sídla, které se tyčí na skále nad mořem, a v jeho útrobách narazí na excentrického Vincenta Price, otevřel jsem šampaňské a zajásal nad tou nevídanou originalitou. Jako opravdu, Cormanovsko-Poeovská spolupráce jako přes kopírák, ale zas až tak mi to nevadí, protože něco do sebe tyhle ingrediance mají. Škoda, že první povídka ničím zajímavým nepřekvapí, protože atmosféricky se jedná o vysoký nadstandard. Druhá povídka je pak taková mírně černohumorná, ne příliš hororová, ale stoprocentně zábavná. Třetí povídka přes noc vyšuměla. 7/10 Horror movie of the Year ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Další exhumace Edgara Allana Poa patří k těm lepším, třebaže zpočátku to tak nevypadá. Je třeba přečkat první povídku. MORELLA je nebožka, která před čtvrt stoletím zemřela při porodu. Zpustlý vdovec Vincent Price rezignoval na život bez ní, zavřel se v nakresleném zámku a ze smrti manželky viní dceru. Ta přijíždí po 26 letech domů, vidí, že otci hráblo, naznačí, že odluka od něj neblaze poznamenala její vztah k mužům, párkrát si zařve a celá tato podezřele odbytá povídka, postavená na neobratném scénáři a hereckém ochotničení nešťastného typu "hrajeme ve škváru, ale aspoň ukážeme, jak bychom šli na Shakespeara", naštěstí skončí dřív, než člověka odradí od sledování dalších dvou. Ještěže tak. ČERNÁ KOČKA totiž reputaci filmu včas napraví. Vincent Price sice příliš neustál ani opačný extrém - šaškování, přesto je jako zhýčkaný degustátor vína přesvědčivější než v Morelle. Hlavním tahounem Černé kočky je ale Peter Lorre, zprvu bodrý opilec, který poslední zbytky rozumu před deliriem využije k překvapivě střízlivému jednání ve věci manželčiny nevěry. Škoda, že se film nezabývá zdůvodněním, proč Peter své krásné a zpočátku téměř svaté polovičce zahýbá s lahví, jinak nezbývá než povídku chválit. Jako jediná ze tří se nese v humorném duchu, ale nijak to neumenšuje zdařilou poeovskou atmosféru. PŘÍPAD MR. VALDEMARA naopak nesnese žertování - na smrt nemocný muž (opět Vincent Price) svolí stát se v hodině H pokusným králíkem pavědeckého experimentu svého hypnotizéra Basila Rathbonea. Dohoda zní tak, že bude uveden do hypnotického spánku těsně předtím, než vydechne naposled. Jak dlouho je možné udržet ho mezi životem a smrtí? A co tím vlastně hypnotizér sleduje? Po dvou povídkách, hloupé a vtipné, už jsem ani nedoufal, že třetí bude opravdu strašidelná. Ale ano, zapůsobila na mě, ačkoli po druhém zhlédnutí bych byl jistě rezervovanější. Kdybych film hodnotil na základě součtu kvality jednotlivých povídek (20%+80%+70%), vyděleného třemi, ta nejslabší a také nejkratší by výslednou hodnotu zbytečně poškodila. Celkově to tedy vidím na 70% ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Dvě víceméně průměrné povídky pozvedá do vyšší třídy ta prostřední, v níž Vincent Price dokazuje, že cizí mu nejsou ani komediální role. Jako degustátor vín zde naprosto exceluje a zastiňuje i jinak výtečného Lorrea. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

První povídka je slabá, dívka, která se po 26 letech vrací k svému otci. Ponurý zámek a Vincent Price, ale nic víc. *** To druhá povídka je jasně nejlepší. Peter Lorre zde hraje alkoholika, jemuž díky jedné ochutnávce vína začal chodit za manželkou Vincent Price. Lorre je zde skutečně kouzelný a exceluje. Jasných a neoddiskutovatelných ***** Poslední povídka je tak někde uprostřed. O muži, který se nechá zhypnotizovat "v okamžiku smrti". Solidní **** ()

Radko 

všechny recenze uživatele

3 filmové poviedky podľa klasika žánru Poea s Vincentom Priceom v hlavnej trojúlohe. Kostýmy, atmosféra a celkové výtvarno ctia ducha literárnej predlohy. Niekoľko špecifických žartíkov (hra s hlavou, opilecké hlasy a halucinácie, súťaž v degustácii, duch mŕtvej matky) navádza k rozpoznaniu režisérskeho rukopisu. Nadštandart nehrajúci sa na ohromné veľdielo, ktorý spoľahlivo pobaví a miestami príjemne mrazivo pošteklí. Ach a aby som nezabudol: Fortunato: "Pro lásku boží, Montresore !" Montresor: "Ano, pro lásku boží !" ()

akisha 

všechny recenze uživatele

První povídka byla opravdu pěkně nudná, rozplizlá a nezajímavá, přestože Vincent Price je herec vskutku fascinující a neskutečně zábavný na sledování - vzezření, gesta, mluva. Dávám tak 50%, nebyl to ani horor, ani sranda, prostě takový prd. Druhá povídka taky nebyla horor, ale vtipná byla dost. Dávám 85%, Price+Lorre jsou skvěle fungující dvojka protikladů. Třetí povídka dobrá, hlavně díky Basilu Rathbonovi a jeho démonickému obličeji á la smrťáček. Dávám 70%, 5% za tu hromádku zelenýho slizu. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nie príliš výrazná záležitosť, no stále kvalitatívne na slušnej úrovni, aby naplnila minimálne priemerné očakávania. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Ha, tak už je mi jasné, jakým tvůrcem se - alespoň co do podoby mizanscény - nechal inspirovat Mario Bava (viz jeho Prokletí smrti). Na rozdíl od průkopníka italského hororu se ovšem Corman mohl opírat nejen o skvostné dekorace a vzácný vizuální cit, ale také o vynikající herce, jejichž rozšafně přepjaté výkony jsou zde jedním z hlavních zdrojů diváckého potěšení. Povídky Případ pana Valdemara a Černá kočka (zde šalamounsky spojená se Sudem vína amontilladského) mi sice přijdou zajímavější a myšlenkově podnětnější ve zpracování Romera a Argenta, ale i v této Cormanově lehkonohé a černohumorné verzi jsem si je dostatečně užil. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Narozdiel od väčšiny som sa najviac bavil pri prvej poviedke, ktorá je husto atmosferickou gotickou peckou so všetkým, čo k tomu patrí. Zvyšným poviedkam chýba atmosféra a tá druhá je trochu pridlhá. A Peter Lorre je otravný. Ako fanúšik poviedky o sude Amontillada som si v tej role predstavoval niekoho pekelnejšieho. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Prvně bušící srdce. 1. příběh - slušná atmosféra, dům na skále nad mořem neměl chybu. 2. příběh - odporný a dábelský Montresor. Byl mi tak strašně protivný, ale tak hrozně, že bych vážně uvažoval nad jeho zazděním do sklepa. 3. příběh - záhrobní hlas byl velmi strašidelný. E. A. Poe byl třída. A jeho zfilmované povídky nejsou k zahození. ()

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Vyhledávám spojení Cormana s Poem a tahle třídílná povídka zaujme neotřelým stylem z kterého čerpal i Tarantino. Dle mého gusta, byla první ponurá povídka Morella nejpovedenější. Price protentokrát v nezvykle odměřené roli vypitého a ztroskotaného vdovce v županu bloumajíc v spleti pavučin ve svém potemnělém zámku. ¨Dech kosmického větru se mi slévá v jediný zvuk a mořský příboj šeptá na věky - MORELLA.¨ Druhá povídka Černá kočka stojí na komikovi Lorreovi, který hraje morálně odpadlého pijuse a žebráckého znalce vína, jehož mladá pseudomanželka jéj podvede s ovíněným Pricem. Tragikomická pointa a hitchcockovské rozuzlení je obnaženo až v závěru. Třetí mysteriózní povídka má něco do sebe, ale je docela nudná a nezáživná. Celkový dojem tak činí hezkých 70%. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Roger Corman vzal povídky mýho oblíbence E. A. POEa přizval hororovou legendu V. PRICEho a vzniklo tohle dílko. Na 5hvězd to sice není ale 4hvězdy si to podle mě zcela jistě zaslouží. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Další z klasik Rogera Cormana s Vincentem Pricem v hlavních rolích, na motivy povídek Edgara Allana Poea. Morella .. o matce, která konečně naplní svá slova ze smrtelné postele, a pomstí se své dceři, Lenoře (příznačné to jméno pro Poea..). Vincent Price zde hraje otce/manžela..opět tak dramaticky a teatrálně přehrává, že mu nelze než odolat. :) The Black cat .. naprosto elegantně opilý Peter Lorre, který vyzve na souboj v testování vína Fortunata Luchresiho, opět v podání Vincenta Price. Jeho degustace je naprosto neodolatelná.. The Case of Mr. Valdemar .. Vincent Price v roli muže, který se rozhodl podrobit v okamžiku své smrti hypnóze. Ze všech tří příběhů asi nejnudnější, ale ta atmosféra je zkrátka neodepsatelná. :) ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pochybuji, že povídky E. A. Poea natočí někdo lépe než R. Corman, aniž by musel do příběhů něco přidávat... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Jak začít? TAk že Corman je génius? Ale to každý ví. Tak snad že Price je fenomenální? To ví taky každý. No prostě jedná se o tři povídky podle E. A. Poea a mě se moc líbily. První povídka Morella byla moc hezká taková klasická Cormanovka typu Jáma a kyvadlo či Zánik domu Usherů(na konci povídky Morella byl použit požár právě z Usherů). Pěkná atmosféra, zase fenomenální Price, toho zmiňuju hlavně proto jak se dokáže během průběhu povídky vybravit. Další povídka Black cat - Je ze všech asi nejslabší, tak trochu mi vadilo jak se to táhlo a opakovalo, ale samozřejmě konec stál zato. A Price vypadal fakt dobře:-)). A poslední povídka The case of Mr. Valdemar. K tomu prakticky nemám co vytknou, skvělý příběh a docela dost strašidelný konec. A zase ten výborný Price. Roger Corman je opravdu génius, sice točí filmy děsně levně, ale zase je opečovává jako děťátka. Chrání si svou geniální stylizaci a tak se člověk dokonale baví. Navíc mu většinou stačí minimum herců. Ale on si ohlídá i je. No prostě paráda. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Potrháte se leda smíchy. Hned v úvodu animovaný dům nad vlnami v neckách, umělé pavučiny, super nasvětlený dům a balsamifikovaná mrtvolka paní, co neumřela při porodu. Třikrát Vincent Price a třikrát ubohost, kterou nezachrání ani dabing Petra Štěpánka. Druhá povídka je jak jak Barnabáš trochu přebral (Jiří Bruder) a pak si hrál na pana Rutharda z Kutné Hory (vygooglete si to), třetí povídka je o chlípníkovi, co neváhá využít hypnózy, aby si zatrtkal s budoucí vdovou. Atmosféra nula, rekvizita nula, nápad 20 %. Peter Lorre měl fakt super oči. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Poviedkový film bohužiaľ neponúka to správne orechové, navzdory luxusnému obsadeniu mnohokrát nemajú herci čo hrať. Kolísavú úroveň tak zachraňujú osvedčené rekvizity a prostredie. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Tři poeovské povídky jejichž hlavní role ztvárnil Vincent Price, režíroval Roger Corman. V první se dcera po letech navrací ke svému otci, který ji obviňuje ze smrti její matky, ve druhé se opilec v podání Petera Lorrea rozhodne pomstít za nevěru své ženy velmi krutým způsobem (Pro lásku boží, Montresore!) a ve třetí se starý, umírající muž chytne do pasti mezi životem a smrtí, když ho zákeřný hypnotizér uvede do spánku, aby si mohl přivlastnit jeho manželku. Film rychle utíká, jelikož příběhy jsou velmi zkratkovité, nezabývají se žádnými dlouhými popisy. Jsou tu špatné triky, křiklavé „dobové“ kostýmy, ale hlavně – skvělé herecké výkony. Za povšimnutí stojí jistě Peter Lorre, ovšem můj hlavní obdiv vzdávám Vincentu Priceovi. Jeho takřka „shakespearovské“ hraní dělá z Cormanových béček naprosto neopakovatelné filmové zážitky. Každý jeho pohled, každé slovo má cenu zlata. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Nejsem Poeovec. Nezatracuji ho, uznávám jeho přínos žánru, ale zrovna dvakrát mě nebere a abych pravdu řekl, mnohé filmové adaptace mě baví mnohem více než jeho dílo samotné. A v případě tohohle filmu je to tak na půl. Výprava, masky, triky a samozřejmě Vincent Price jsou parádní. První povídka trošku vyšumí do prázdna, ve druhé povídce mi prostě nesedělo spojení Černého kocoura a Sudu vína amontiladského do jednoho příběhu. Třetí povídka z toho vychází nejlépe. Napínavá, atmosférická, horrorová. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Nostalgická filmová vzpomínka na pozdní tvorbu Edgara Allana Poea, uznávaného zakladatele literárního žánru, dnes nazývaného horor. Je známo, že Poe trpěl silnými depresemi, které zaháněl alkoholem, a snad právě proto se jeho pozdní povídky vyznačovali pro něj tak typickou hrůzostrašností a morbidnostmi. Dnes jsou jeho povídky samozřejmě pro mnohé z nás již jen úsměvné, ale jistě není zbytečnou ztrátou času se na filmový snímek "Historky hrůzy" se třemi povídkami podívat. Dětem bych ho však dozajista odepřel. Jistota je jistota. Psychika jedince se přece jen formuje již od dětství. :-) ()

Reklama

Reklama