Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický psychiatr Isaac Barr naslouchá pacientce Diane Baylor, která mu vypráví svůj sen o květinách. Večer ho pak navštíví její sestra Heather Evans a prozradí mu, že Diana byla v dětství znásilněna otcem. Druhý den na něj čeká před domem a vypráví mu, že otec za podivných okolností uhořel a ze založení požáru je podezřelá právě její sestra. Ještě ten večer rozvedený lékař atraktivní krásce podlehne a stane se jejím milencem. Žena mu řekne o svém manželství s gangsterem Jimmym Evansem, od něhož prý nemůže odejít. Isaac se od přítele, advokáta O´Briena, dozví, že Jimmy je opravdu nebezpečný. Zanedlouho je však gangster mrtev. Heather ho v záchvatu vzteku zabije činkou. Přestože prokurátor později u soudu tvrdí, že šlo o chladnokrevnou vraždu, podaří se jejímu obhájci O´Brienovi s pomocí Isaaca dokázat, že žena nebyla za svůj čin odpovědná. Místo do vězení se tak dostane do nemocnice. Isaac zjistí, že sen, který mu Diana vyprávěla, byl opsaný z Freudových spisů. Heather chodila na všechna soudní jednání, kdy on vypovídal jako znalec. Přijde i na to, že žena zdědí z manželovy pojistky čtyři miliony dolarů. V nemocnici Heather potvrdí jeho podezření - vraždu pečlivě připravila. Současně má v hrsti i jeho, protože má schovanou činku, vražedný nástroj, na níž jsou jeho otisky. Detektiv Huggins, vyšetřující případ, si také dal fakta do souvislostí a Isaac se rázem stává podezřelým číslo jedna. (TV Nova)

(více)

Recenze (75)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Vidím, že s oblibou tohoto filmu zde to není žádná sláva, ale mě se líbil jak příběh - v rámci žánru, tak trio Gere - Basinger - Thurman. Konec, pravda, vyzní úsměvně, ale jinak ... spokojenost. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Zdá sa, že Satan a ja máme veľa spoločného.“ Po kontroverznom kriminálnom sexuálnom trháku Paula Verhoevena ZÁKLADNÝ INŠTINKT sa vyrojili konkurenčné napodobeniny (ZMYSELNÁ ORCHIDEA 2, OSUDOVÁ PRÍŤAŽLIVOSŤ, ŠKANDALÓZNE ODHALENIE, NIEKTO SA POZERÁ). Vrátane MRAZIVEJ ZVRHLOSTI, ktorá sa síce snaží o atmosféru a herecké výkony, ale nič z toho sa jej akosi nedarí (Richard Gere nie je žiadny práve dvakrát skvelý dramatický herec, Uma Thurmanová detto, Eric Roberts trojnásobne). Najhoršie je, že ak budete čakať erotiku, budete sklamaní, pretože „nič mimoriadne“ sa nekoná. Kim Basingerová patrí k mála kladov nudne prekombinovaného pseudo erotického trileru. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Prošel jsem si etické principy Lékařské asociace. Dokonce ani speciální poznámky pro psychiatry neříkají nic o vyspání se sestrou pacientky." Jenže kdo je tady pacientka, kdo vrah a kdo namyšlený idiot? Ono se to všechno samozřejmě vyřeší. Nicméně žádná velká zábava to není, ale "nemocné" holky mají parametry, kterým je snadné podlehnout, advokát O´Brien umí jedinečně pracovat s pravdou a vlastně mě chvílemi bavil i neprofesionálně nadržený doktor Barr. Jen ten thriller nebyl moc dramatický, romantický ani erotický, což je škoda. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

To je zase jednou téma: "Patologická intoxikace"! Anebo že by ta životní pojistka? . . . A ejhle je sestřičky... ;-] . . . Lilie prý symbolizují čistotu, karafiáty sexuální touhu... A fialky? No - buď touhu ženy být znásilněna - nebo - jen fialky... ;o) . . . Čtyři miliony dolarů jsou čtyři miliony a tohle je žánrově dobrý, takový patologicky rutinní hw thriller. Vskutku dobrý! Dokonce i většinou sladký Richard G. a k neuvěření i většinou tupý Eric R. jsou dobří... Za tři. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kim Nowak stojí u starého pokáceného stromu filmové historie a prohlíží si malou škvírečku v letokruzích způsobenou červotočem v roce 1992:„It´s Final Analysis, my little tree; you took no notice..“ Je mi záhadou, jak dva roky po vynikajícím State of Grace může Phil Joanou natočit něco takového. Absolutně marná snaha přiblížení se Vertigu, takže zůstává jen možnost srovnání s Basic Instinct. Používání penisů mužů ze San Franciska jako ovládacího joysticku můžeme považovat za jediného společného jmenovatele s Verhoevenovým thrillerem, jinak Mrazivá vášeň ve všech směrech dosti pokulhává. Ona vlastně ani nepokulhává, protože ji nohy úplně chybí a stejně tak výše uložené pánské reprodukční orgány. Slabá Basinger, co má stejný problém s alkoholem jako v Blind Date, Gere, jenž si chce zdokonalit postavu, tak půl filmu shání nějakou činku a Roberts v "netradiční" roli násilnického psychouše. Možná je vinen i ten otřesný dabing, neboť Richard namluvený sexy hlasem Pomejeho - to trhá pánské trenýrky a v dámském spodním prádle prudce zvyšuje humiditu.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Námět je celkem dobrý, stejně tak i zápletka (jakkoliv je neoriginální - něco podobného jsme mohli vidět např. ve filmu Prvotní strach, kde rovněž hrál vedlejší postavu Richard Gere). Ale právě v hereckém obsazení je problém. Obě ženské představitelky jsou dobré, ale Gere hraje jako ponocný, což je docela problém. Částečně i proto pak snímek sklouzává do obyčejného průměru. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Psycháče sú mojou šálkou kávy, ale Joanou sa nevyhol prehnanej monotónnosti, ktorú inak nepovažujem za mínus, iba v tejto snímke vyznela prehnane rušivo. Avšak, pozdávala sa mi Kim Basinger s dvoma tvárami a zaujímavá zápletka, škoda, že nie viac obsahovo ,,rozpiplaná". ()

sud 

všechny recenze uživatele

To byly časy, když jsem tenhle film viděl prvně. Móda videí byla v plném proudu, ve videopůjčovnách důrazně upozorňovali na přetáčení kazet, ohrané pásky se v přehrávačích šmodrchaly a když už se vše povedlo nažhavit a začal film, přišla Kim Basinger - jeden z největších tehdejších sexsymbolů a Richard Gere - tehdy ještě zcela neumolousaný sladkobolnými romancemi a s hlasem Jiřího Pomeje :-) a rozehrál se příběh lásky, zločinu a vášně. S odstupem času a s absencí nostalgického oparu (věřte, těžko se odhání) se to všechno může zdát úsměvné, jenže ono je to až překvapivě dobré a fungující. Jen je to všechno po čertech průměrné. 50%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Prehnane monotonne, dialogove, nudne a to mam thrillery velmi rad. Neskor to uz zacalo byt zaujimave, ale tento film uz nikdy viac nechcem vidiet. Vzdy ma tento film nejakym sposobom uspi, preto som znizil hodnotenie na 2 hviezdicky... 28.12.2009 ______ Richard Gere - (Dr. Isaac Barr) +++ Kim Basinger - (Heather Evans) +++ Uma Thurman - (Diana Baylor) +++ Eric Roberts - (Jimmy Evans) +++ Keith David - (Detektív Huggins) +++ Paul Guilfoyle - (Mike O´Brien) +++ Robert Harper - (Alan Lowenthal) +++ Agustin Rodriguez - (Pepe Carrero) +++ Produkcia: Richard Gere +++ Hudba: George Fenton +++ ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Celkově průměrné drama, které nás chce tak moc šokovat, až v závěru budete opravdu šokováni. Jenže tupostí, kudy se zpočátku kvalitní příběh vydal. Naštěstí to tu zachraňuje trio Gere + Basinger + Thurman. Takže na ty tři puntíky to akorát vychází… Mimochodem, toho debila, který určil, že by nebyl špatný nápad, aby Gera daboval Pomeje, bych pověsil za koule do průvanu… ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Takové hodně mdlé a ošizené erotično. Podle názvu filmu a hereckých jmen Richard Gere a Kim Basinger jsem si představovala mnohem víc vášně a mrazivější příběh. Takhle z toho nejlépe vychází tajemně svůdná Uma Thurman a to je na takový thriller s hvězdným obsazením a sexuálním podtextem přece jen málo. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

nudný film ktorý je pozerateľný kvôli basingerovej prsiam a hereckému výkonu thurmanovej.joanou by sa mal dať zahrabať ()

Indiana

všechny recenze uživatele

Mega nuda. Jediný, co mi na tomhle filmu přišlo dobrýho, byl výkon Erica Robrtse, kterej tu s přehledem přehrál jak Richarda Gerea, tak Kim Basinge. Jinak ale fakt podprůměrný film, nechápu, proč ho na Nově furt dávaj. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Silné herecké obsazení, Basinger, Gere, Thurman a Roberts, ale film se ani s nimi nedostane přes výraznější průměr. Zavítáme do San Franciska, kde svoji praxi vykonává úspěšný psychiatr, který se seznámí s atraktivní Heather, se kterou naváže intimní vztah, když její mladší sestru léčí z depresivních stavů. Vyskytne se problém. Heather je vdaná za násilnického manžela a psychiatrovi-šukálistovi přislíbí, že se ho zbaví, ale už mu neřekne, že mu dá činkou do hlavy a tím ho usmrtí. A pak se rozjede kolotoč lží a intrik, do kterých nebohý psychiatr spadne, když začne své milence věřit. Heather je soudem osvobozena pro nepříčetnost a umístěna do psychiatrické léčebny na pozorování. A pak psychiatr začne litovat, že raději nenechal ptáčka zpěváčka v gatích. Jo, blondýny nejsou zrovna hodné holky, když jde o velké prachy, a tahle to na něho dokonale ušila. Jeho otisky jsou na vražedném nástroji, ve hře je milionová pojistka mrtvého manžela a Heather unikne z léčebny. Psychiatr to má spočítané. Děj jsem popsal, jak nejlépe to šlo, ale mně to všechno přišlo takové průměrné, i když režie dokázala vykouzlit někdy až velmi temnou atmosféru. Film jako by měl na víc, ale nedokázal to dostatečně podat. Napětí ne a ne se dostavit. Pak neobvyklé finále v majáku a převládal takový ten pocit, že to bylo sice dobře rozehrané, ale konec taky mohli vymyslet lepší. Thriller bez napětí, tak by se dal charakterizovat tenhle film, ale dobré nápady a herce má. 60% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kedysi nám bolo jedno, že nejaký film parazitoval na niečom, čo sa presadilo, ono tento štýl filmov bol skôr trend, aby som zase Mrazivú vášeň zbytočne nezhadzoval ako určitú variáciu na Basic instinct. Vtedy ma to bavilo, pripadalo mi to napínavé, len neviem, či to bolo vekom, alebo či sa všetky tieto kvázi prekvapivé a kvázi na druhú psychologické trilery páčili ľubovolnému divákovi. U mňa na rovnakej úrovni, ako napríklad V moci posadnutosti, už len tie názvy sú zameniteľné. Z nostalgie za tri. ()

meave

všechny recenze uživatele

Nemôžem tento film ohviezdiť, pretože hviezdy v tejto konštelácii som zvládla iba dočasu. Presnejšie – do prvej posteľovej scény. Potom som už na vzdychajúcu Kim a roztopeného Richarda nemohla pozerať. Odhliadnuc od skutočnosti, že scenár bol mizerný ma zabilo množstvo klišé a manžel, ktorý na uvoľnenie vyžaduje orál. Nezachránila to ani Uma. Jednoducho ma to nezaujalo natoľko, aby som vyčkala záver a to je u thrilleru chyba. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Tak moc vykalkulovaný a nablýskaný až je poněkud sterilní a nudný. Navíc jsem se po celou dobu nedokázal zbavit pocitu, že jde o falešnou cetku, která spíš než pobavit filmového fandu chtěla stát vystavena na poličkách filmových snobů. ()

Reklama

Reklama