Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický psychiatr Isaac Barr naslouchá pacientce Diane Baylor, která mu vypráví svůj sen o květinách. Večer ho pak navštíví její sestra Heather Evans a prozradí mu, že Diana byla v dětství znásilněna otcem. Druhý den na něj čeká před domem a vypráví mu, že otec za podivných okolností uhořel a ze založení požáru je podezřelá právě její sestra. Ještě ten večer rozvedený lékař atraktivní krásce podlehne a stane se jejím milencem. Žena mu řekne o svém manželství s gangsterem Jimmym Evansem, od něhož prý nemůže odejít. Isaac se od přítele, advokáta O´Briena, dozví, že Jimmy je opravdu nebezpečný. Zanedlouho je však gangster mrtev. Heather ho v záchvatu vzteku zabije činkou. Přestože prokurátor později u soudu tvrdí, že šlo o chladnokrevnou vraždu, podaří se jejímu obhájci O´Brienovi s pomocí Isaaca dokázat, že žena nebyla za svůj čin odpovědná. Místo do vězení se tak dostane do nemocnice. Isaac zjistí, že sen, který mu Diana vyprávěla, byl opsaný z Freudových spisů. Heather chodila na všechna soudní jednání, kdy on vypovídal jako znalec. Přijde i na to, že žena zdědí z manželovy pojistky čtyři miliony dolarů. V nemocnici Heather potvrdí jeho podezření - vraždu pečlivě připravila. Současně má v hrsti i jeho, protože má schovanou činku, vražedný nástroj, na níž jsou jeho otisky. Detektiv Huggins, vyšetřující případ, si také dal fakta do souvislostí a Isaac se rázem stává podezřelým číslo jedna. (TV Nova)

(více)

Recenze (75)

Agatha 

všechny recenze uživatele

Nebýt opravdu příšerného dabingu, který mě deptal od začátku až dokonce, tak by to byla poměrně slušná zábava. Originální příběh, napínavý děj a dobré herecké obsazení. Richard Gere a Kim Basinger se k sobě perfektně hodili a nebudeme zastírat, že se k sobě měli i po natáčení... A Uma Thurman snímku dodává takovou tajemnou atmosféru, stejně jako lehce perverzní Eric Roberts. Co víc si může divák thrilleru přát? Já v tomto případě asi trochu víc energie a nápadu. Bylo to takové studené. Ale pro diváka jedinečná možnost vidět Kim v roli záporačky. ()

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Richarda považujem za dosť fádneho a jednorozmerného herca, jeho výrazové prostriedky nezaberajú nejaký pozoruhodný záber, napriek tomu sú filmy, pre ktoré sa hodí a nemá čo pokaziť, toto je je jeho part, veľmi sa nenamáha, direktor z neho tiež nemusí vytrieskať viac a funguje to, keď k tomu pridáme výberovú kôrku, ktorá tiež oplýva iným ako hereckým kumštom, dostaneme žiadanú pridanú hodnotu, tento príbeh je síce známy, ale dobre vystavaný a zapletený a zapadá do štýlu trilerových deväťdesiatok, takže 60%. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Zdá sa, že Satan a ja máme veľa spoločného.“ Po kontroverznom kriminálnom sexuálnom trháku Paula Verhoevena ZÁKLADNÝ INŠTINKT sa vyrojili konkurenčné napodobeniny (ZMYSELNÁ ORCHIDEA 2, OSUDOVÁ PRÍŤAŽLIVOSŤ, ŠKANDALÓZNE ODHALENIE, NIEKTO SA POZERÁ). Vrátane MRAZIVEJ ZVRHLOSTI, ktorá sa síce snaží o atmosféru a herecké výkony, ale nič z toho sa jej akosi nedarí (Richard Gere nie je žiadny práve dvakrát skvelý dramatický herec, Uma Thurmanová detto, Eric Roberts trojnásobne). Najhoršie je, že ak budete čakať erotiku, budete sklamaní, pretože „nič mimoriadne“ sa nekoná. Kim Basingerová patrí k mála kladov nudne prekombinovaného pseudo erotického trileru. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Silné herecké obsazení, Basinger, Gere, Thurman a Roberts, ale film se ani s nimi nedostane přes výraznější průměr. Zavítáme do San Franciska, kde svoji praxi vykonává úspěšný psychiatr, který se seznámí s atraktivní Heather, se kterou naváže intimní vztah, když její mladší sestru léčí z depresivních stavů. Vyskytne se problém. Heather je vdaná za násilnického manžela a psychiatrovi-šukálistovi přislíbí, že se ho zbaví, ale už mu neřekne, že mu dá činkou do hlavy a tím ho usmrtí. A pak se rozjede kolotoč lží a intrik, do kterých nebohý psychiatr spadne, když začne své milence věřit. Heather je soudem osvobozena pro nepříčetnost a umístěna do psychiatrické léčebny na pozorování. A pak psychiatr začne litovat, že raději nenechal ptáčka zpěváčka v gatích. Jo, blondýny nejsou zrovna hodné holky, když jde o velké prachy, a tahle to na něho dokonale ušila. Jeho otisky jsou na vražedném nástroji, ve hře je milionová pojistka mrtvého manžela a Heather unikne z léčebny. Psychiatr to má spočítané. Děj jsem popsal, jak nejlépe to šlo, ale mně to všechno přišlo takové průměrné, i když režie dokázala vykouzlit někdy až velmi temnou atmosféru. Film jako by měl na víc, ale nedokázal to dostatečně podat. Napětí ne a ne se dostavit. Pak neobvyklé finále v majáku a převládal takový ten pocit, že to bylo sice dobře rozehrané, ale konec taky mohli vymyslet lepší. Thriller bez napětí, tak by se dal charakterizovat tenhle film, ale dobré nápady a herce má. 60% ()

kersten 

všechny recenze uživatele

Slušný thriller, ktorý i vzhľadom k roku výroby má stále čo povedať a nadchne každého diváka. Dostala som sa k nemu, keď na skúške z psychiatrie som si vytiahla otázku patologická intoxikácia. Vtedy ma profesor zaskočil otázkou, či viem v akom americkom filme bola preberaná táto patolog. intoxikácia. Nevedela som, ale aj tak som to mala na A a vrelo mi odporučil pozrieť si Mrazivú vášeň, že tam je toto ochorenie celkom pekne podané. Takže. Áno toto ochorenie naozaj existuje, aj keď u Heather by som naozaj pochybovala, presvedčivá... to teda bola. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (10)

  • Toto bol druhý film za približne päť rokov, kde herečka Kim Basinger stvárnila postavu, ktorá po požití alkoholu prešla dramatickou zmenou osobnosti. Prvým filmom bola komédia Schôdzka naslepo (1987). (Arsenal83)
  • Pôvodný scenár bol zasadený do New Yorku, ale bol zmenený kvôli prebiehajúcemu štrajku odborov. San Francisco bolo vybrané kvôli jeho „charakteru“ a ikonickým lokalitám. (Arsenal83)

Reklama

Reklama