Reklama

Reklama

Snila jsem o Africe

  • USA I Dreamed of Africa (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladá rozvedená Kuki, která po rozchodu s manželem žije v Itálii u matky s malým synem Emanuelem, se vrací z večírku s několika přáteli. Na cestě je vytlačí ze silnice bezohledný řidič protijedoucího nákladního automobilu. Kuki je těžce zraněná, přesto ale přežije. Do nemocnice za ní chodí jeden ze spolucestujících Paolo. Když se mladá žena uzdraví, sblíží se spolu… Paolo Kuki vypráví, že měl s bratrem farmu v Africe, kam by se očividně rád opět vrátil. I Kuki celý život sní, že se podívá do Afriky. Její otec tam prožil velkou část života a často jí o tom vyprávěl. Když se tedy později s Paolem vezmou, rozjedou se do Keni, aby tam spolu s malým Emanuelem začali nový život…Ten  jim od samého začátku přináší nejen radost uprostřed divoké nádherné přírody, ale také nejrůznější trápení. Paolo má toulavou krev a nevydrží na místě. Často svou ženu opouští a odjíždí s kamarády na několikadenní lov. Kuki zůstává sama a pomalu si zvyká. Učí se svahilsky a získává první kontakty s místními obyvateli. Je velice pobouřena řáděním pytláků, kteří bezohledně zabíjejí zvěř, konkrétně slony, kvůli obchodům se slonovinou. Kuki a Paolo se brzy stanou jedněmi z nejrozhodnějších pronásledovatelů pytláků. Malý Emanuel je okouzlen zvířaty a obzvlášť si zamiluje hady. Chová jich několik i doma… Po roce přijíždí za Kuki matka na návštěvu a během společného výletu jejich džíp zapadne hluboko do bláta. Kuki, její matka i malý Emanuel se s přicházející nocí vracejí pěšky domů. Teprve druhý den jí Paolo ukáže stopy lvů, kteří je po celou cestu sledovali... Emanuel začíná chodit do internátní školy, a tak když Paolo odjíždí na lov, je Kuki skutečně docela sama. Už si ale zvykla a nádherná příroda kolem ji nepřestává okouzlovat. Paolo je při jednom lovu zraněn buvolem a mladá žena zažívá strach o jeho život. Prožijí i větrnou smršť, která jim částečně poničí farmu. A léta plynou – z Emanuela se stává mladý muž… (TV Prima)

(více)

Recenze (50)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Docela obstojný snímek, tak trošičku asociující se s filmem Vzpomínky na Afriku, jemuž ale kvalitativně nesahá ani po pás. Kim Basinger je sice snaživá, ale role milující matky mi k ní prostě nějak nesedí. Ale asi si budu muset zvykat, přece jen s padesátkou na krku už Kim asi nebude hrát žádné sex-symboly, byť vypadá pořád docela dobře. Vincent Perez ve srovnání s jinými jeho rolemi není ani zdaleka tak přesvědčivý, ale jemu to asi scénář ani víc neumožnil. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $6,651,522Tržby Celosvetovo $14,400,327║ No ako pekná sucharina. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Isteže, komu by netrhali srdce veci stratené v hmle minulosti. Nech zdvihne ruku ten, kto nevie, o čo išlo Kim Basingerovej. Lenže Hugh Hudson (OHNIVÉ VOZY, TARZAN) nie je Sydney Pollack a keby aj Basingerová bola Meryl Streepovou, tak Vincent Perez rozhodne nie je Robertom Redfordom. Pekná africká príroda nestačí, banálne dialógy škodia, hlúpy scenár nudí, stereotypná réžia... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem měla pocit, že se dívám na romantický film od Rosamudy Pilcherové, tak špatně a nudně je to natočené a ještě to má až moc dlouhou stopáž. Jak nadšená jsem byla z Nikde v Africe, tak zklamaná jsem byla z tohoto životopisného snímku, že ani ty 3* nedokážu dát. Jako by tomu chyběl život, z celého filmu jsem nepochopila, proč hlavní hrdinka tak moc chtěla žít v Africe. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Umělecká hodnota zde není praktický žádná. Snímek těží jen z tématické podobnosti s legendárními Vzpomínkami na Afriku. Opět zde máme drsnou divočinu centrální Afriky, silnou ženu a duševní/fyzickou sílu zdolat těžké životní překážky na její strastiplné cestě. Proč se však bez váhání vydala do neznáma a v podstatě si podkopala vlastní štěstí se samozřejmě nedozvíme. Příjezd do Afriky a zabydlování se je bohužel typicky povrchní a plné klišé. Vše jde jako po másle, sem tam nějaký ten vítr, napadení zvířaty, déšť, několik pytláku a tak podobně. Jedině snad menší množství silnějších scén stojí za to. A to především kvůli výtečnému výkonu Kim Basinger. Bohužel celý projekt působí jaksi lacině a bez myšlenky. Vše zabijí i relativně brutální stopáž. Ke konci si člověk připadá jako když hledí na dno vyschlého jezera. Prázdno. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Kdykoli se vracím k filmům s Kim Basinger, musím se smát té kolektivní představě, že právě její herectví je lepší, než kterékoli jiné modelky z Playboye. Pravda, je cosi hypnotizujícího na té její pasivní přítomnosti na plátně, ale skutečného dramatického herectví nedosáhla nikdy. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Uspokojivá variace na Africké téma se skvělou (a navzdory věku stále přitažlivou) Kim Basinger. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kim Basinger hraje ženu, jejíž život se dramaticky změní po těžké autonehodě. Nový smysl života se jí nabízí v podobě muže snů, se kterým odjede do africké Keni. Zde ji ovšem nečeká tak pohádkový život tak, jak si ho představovala a bude muset projít těžkými životními zkouškami, které ji připraví o manžela a poté i o syna. Režírující Hugh Hudson se snažil k dramatu přistupovat citlivou formou, ale ne vše se mu podařilo zvládnout dokonale. Film ubíhá v pomalém tempu a nabízí radostné, ale i smutné okamžiky. Chvíli vidíme Basinger s radostným výrazem ve tváři, hned nato zoufalou, poté rozervanou a nakonec se vším smířenou. A já se musel smířit s tím, že to nějak nebylo ono a nuda se střídala s dynamikou, ale víc už z toho nevytáhla ani zpocená Kim uprostřed savany. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Možno trochu rozvláčny film a príliš zidealizovaná skutočnosť, v ktorej sa drsnosť Afriky, života a všetkého rozmelňuje v romantickom opare. Akoby okrem samotnej lásky k Afrike už neexistovalo nič iné a všetky ostatné emócie ostanú nenaznačené, o výpovedi ani nevraviac. A to je práve to čo ochudobňuje tento príbeh. Škoda. Napriek tomu to ostáva stále pozerateľné. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Snímek, který je spíše o pohřbech a pytlácích, než o krásách Afriky. Scénář dost nevybíravě tlačí na divákovy city, snad až příliš. Hlavní hrdinka měla holt pech, ale když si vybrala za domov Afriku, co mohla čekat? Mřelo to kolem ní jak vojáci u Stalingradu a ani ona neměla na růžích ustláno. Jinak to byl vlastně dost nudný film, který by bez známých jmen a příběhu, vycházejícímu ze skutečnosti, byl úplně zbytečný. Sám mám raději Vzpomínky na Afriku, kterou tento snímek nejspíš lehce kopíruje. Věřím, že takových podobných bláznů, kteří se rozhodli pokořit divočinu, je mnoho. Jen doufám, že o nich všech nenatočí film. 40% ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Ano, souhlasím, "Vzpomínky na Afriku" to opravdu nejsou. Tento snímek je na rozdíl od zmíněného co do projekční doby zbytečně nadsazen s ohledem na slabou obsahovou stránku a tím výrazně ztrácí na poutavosti, byť nádherné záběry africké krajiny tu dějovou nedostatečnost poněkud dohánějí. Nu, ale film by měl být především o ději, že ano. Obrázky (byť hezké a pro našince atraktivní) by měly být spíše jen doprovodné, a děj umocňující. Závěr filmu, nyní mám na mysli zbytečné a laciné "srdcervoucí" dlouhé a dojímavé proslovy nad oběma hroby mi připadaly, že filmu spíše škodí než přinášejí divácky hodnotný požitek. Tím v mé mysli odsoudily tento film do kategorie "Novácké" či "Primácké". Tedy slušnější romanticko-dramatické dvojky. Filmu by při tak slabém dějovém obsahu slušelo 90 minut hrací doby. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má v mém srdci své místo a nikdo mi nenamluví, že je špatný. Natočili to podle knižního bestselleru, který nevyšel snad jen u nás, a jestli se zdá někomu Kukin příběh nudný, tak někomu jinému by vydal na 10 životů. Myslím, že Kim Basinger nedala v jiném filmu do role tolik citu jako právě tady, sedlo jí to dobře, Kuki může být spokojená. V kritikách ji chválili, přesto obdržela nominaci na Zlatou malinu, ale ona je asi zvyklá. Když jsem tenhle film viděl poprvé, tak mi prostě učaroval a když potřebuju jednou za čas vidět, že byl na tom někdo mnohem hůř než já, tak si ho pustím a depku mám ještě větší:-). A ještě něco - neustálé srovnávání se Vzpomínkami na Afriku jsem ještě nepochopil. Možná si tvůrci takovou kritiku a srovnávání se Vzpomínkami zavinili sami, pamatuju si jak na film lákali:"...zažijete dobrodružství a romanci větší než ve Vzpomínkách na Afriku". Kdyby si raději tenkrát hleděli svýho. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ABY SI SA MOHOL VRÁTIŤ, MUSÍŠ ODÍSŤ." __ Mala som mizerné zážitky v Afrike. Inšpirácia slávnym Pollackovým tu niekoľko krát spomínaným, tak u mňa radšej nemenovaným filmom je očividná, kvalita však rovnaká nie je. Prvá hodina filmu sa nesie v prijateľnom duchu, aj keď stále sála priemernosťou, ako oddychový film je postačujúci. Čo však nasleduje ďalej vyzerá však ako úplna fraška (a vraj nakrútené podľa skutočnosti!). Keď vďaka scenáru s minimom informácií podporeným demoličným a otrasným strihom zomrie Vincent Peréz poviete si: No čo, stáva sa v takej divočine a ešte k tomu keď si nedal poradiť. Keď však o krátky čas nasleduje aj jeho syn (hrajkať sa so zmijou útočnou sa holt neopláca), nemohol som si pomôcť, ale pri tejto scéne som pukal od smiechu. Filmu chýba poriadny scenár, o niektorých postavách a situláciach vo filme sa niekedy vôbec nič nedozviete, niektoré scény sú zase úplne zbytočné a réžii chýba nápaditosť. Veľkou devízou filmu mohla byť kamera snímajúce krásne africké scenérie, avšak ani tích sa veľmi nedočkáme a aj keď chýba im určité čaro a sú skôr nevyhnutne umelo nasadené. Odporúčať teda Pollacka či Nikde v Afrike už snáď ani netreba. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Já prostě nemám Kim Basinger ráda. Když dostala Oscara, nechápavě jsem zírala, protože ještě před pár lety to bylo absolutní herecké dřevo, které se nevzmohlo na delší záběr, delší větu a tvůrci z ní šíleli, protože všechno se sestřihávalo.Ta nedůvěra k ní ve mě pořád je:-) Vincent Perez měl roli, se kterou se moc dělat nedalo a to, že film se snažil místy evokovat Vzpomínky na Afriku, to člověka jenom dorazí.Tak za tenhle filmový čajíček jen dvě hvězdy. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Pěkná hudba a krásné záběry africké přírody. Ale to je asi tak vše, co za něco stojí v tomto filmu s dosti plytkým a nijak zajímavým dějem. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Film už jsem viděla strašně dávno, dneska jsem na něj náhodou přepla a vzpomněla jsem si na něj a dokonce jsem věděla, jak bude dále pokračovat a jak taky skončí, což svědčí o tom, že ve mně něco zůstalo a tím pádem mě zaujal. Veliké plus má film jen díky prostředí, ve kterém se odehrává. Afriku miluju a podívat se tam (ale na vlastní pěst) je můj sen už několik let. Proto když se na Afriku dívám v televizi, vždycky mé srdce zaplesá. Plusem také je příběh podle skutečnosti, to mám vždycky ráda. Tvrdím totiž, že nejlepší scenárista je sám život. Herci taky v pohodě... Není to nejlepší a na emoce nejsilnější film o Africe, ale i přesto ho mám docela ráda. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Pro mě tyhle filmy o srdcervoucí lásce k Africe moc nejsou, protože já jsem srdcem Evropanka, Evropu miluju a nikdy bych v Africe žít nechtěla. Ale každý jsme jiný a ve filmu se do té Afriky podívat není špatné, Ale pro příště zvolím nějaký dokument. Tohle fakt nemělo grády. Snad jenom na Vincenta Peréze se dalo dívat ()

Reklama

Reklama