Reklama

Reklama

Un moment d'égarement

Recenze (5)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Dvě věci moc nepobírám, proč je zde tento film vedený jako komedie (dokonce výhradně jako komedie), když jde o čistokrevní drama (maximálně s několika odlehčenými momenty, které spíše jen dokřeslují počáteční uvolněnou atmosférou, než že by byly vyloženě komické) a proč měli samotní Francouzi potřebu o necelých 40 let točit remake, když je originál tak skvělý a svým provedením působí pořád svěže. Malé velké drama, spočátku nenápadně plyne v bezkonfliktní náladě dovolené dvou kamarádů a jejich dcer uprostřed parného léta v Saint Tropez a za celou dobu rozehraje prakticky jen tu jednu vztahovou historku v kruhu převažně tří (někdy čtyř) postav. Přestože zápletka je lehce pikantní, film se vůbec nesnaží diváka šokovat, zůstává nadále tím malým dramatem až do posledních minut. V té jednoduchosti a všednosti spočívá jeho kouzlo a když na ty drobné zvraty přijde, dokáže uprostřed toho letního oparu zamrazit a náladu obrátit jako kýbl studené vody. Jean-Pierre Marielle (Les Galettes de Pont-Aven) byl v 70. letech v těchto postavách obyčejných mužů svedených vztahovými nesnázemi jako doma a snad vždy excelentní, naopak takhle civilního Victore Lanouxe jsem snad ještě nikdy neviděl. Oba pánové se svých rolí zhostili obdivuhodně a od Claude Berriho jako režiséra jsem dosud neviděl ani jeden trochu špatný film, tak snad to ani tímhle konstatováním nezakřiknu. [85%] ()

MacGuffin 

všechny recenze uživatele

O: Un moment d'égarement, F 1977; R: Claude Berri H: Jean-Pierre Marielle (Pierre); Victor Lanoux (Jacques); Christine Dejoux (Martine); Agnes Soral (Françoise) ()

RPupkin 

všechny recenze uživatele

Francouzská riviéra, prázdniny, léto, parno a místo nudy (semi)nudistická pláž. Svižně natočené, dobře zahrané. Ač tato komedie není příliš komická, pořád jde o vcelku příjemně strávený čas. Dobové šlágry a nevkusná móda, korunovaná „omlazujícími“ kníry, dodává autentickou atmosféru, jako byste se onoho léta v Saint-Tropez sami ocitli. Mně to ‒ alespoň v tomto podání ‒ ale jednou stačilo. Celkově vzato: za mě palec na neutrálu, 60 %, nechci vidět znovu. [viděno v květnu 2021 | komentář #34] ()

curil 

všechny recenze uživatele

Dobrá komedie na vážnější téma. Milostné vzplanutí zralého muže čtyřicátníka k dceři svého nejlepšího kamaráda, kterou zná od dětství, hraničí málem incestem. Vášni se nedá odolat, zvláště když roli svůdce přebere mladá holka. Jean-Pierre Marielle je kouzelný ve svém váhání, posléze výčitkách a konečném přiznání. Francouzská Riviéra je ve filmu úžasná a v době sedmdesátých let plná módního opalování dívek nahoře "bez". Bylo mi až líto mého oblíbeného Jean-Pierra v ožehavých scénách, nahého s chlupatou hrudí, při svádění mladou dívkou. Lze připomenout, že v roce 1984 natočil americký režisér Stanley Donen na stejný námět film "Může za to Rio", kde dva přátele hráli Michael Caine a Joseph Bologna, jejich dcery začínající a pozdější hvězdy filmového plátna Demi Moore a Michelle Johnson. ()

Reklama

Reklama