Reklama

Reklama

Kovbojové a andělé

  • Česko Střelci a neviňátka (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Shane Butler je pohledný dvacetiletý mladík, který by chtěl studovat na umělecké škole a místo toho marní čas na civilní službě. Když se přestěhuje do Limericku, získá podnájem spolu s Vincentem Cusackem, jenž tu studuje módní návrhářství. Navzdory počáteční nedůveře se z nich stanou nerozluční přátelé. Shane se zamiluje do Vincentovy nejlepší kamarádky Gemmy, která také studovala na umělecké škole, ale teď prodává ve fast foodu. Tvoří spolu dost zvláštní trojúhelník - na Shanea má silný vliv Vincentův umělecký talent a jeho touha něco dokázat, ale zároveň chce sám imponovat dívce. A protože si myslí, že bez peněz to nejde, zaplete se do pochybných kšeftů a vystaví sebe i Vincenta vážnému nebezpečí. Vydrží jejich přátelství tuhle mladickou nerozvážnost? A co se stane s láskou, která vlastně ještě ani nezačala?Shanea Butlera ztělesnil Michael Legge, jehož jsme mohli vidět jako Frankieho McCourta v Parkerově filmu Andělin popel. Amy Shieldsová (Gemmy) debutovala ve filmu Veronica Guerin a Allen Leech (Vincent) je považován za jednoho z nejtalentovanějších herců irské kinematografie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jestli něco ve filmech (nejen) s gay tématikou nemám ráda, pak je to nevyužitý potenciál mezi postavami. Kovbojové a andělé jsou na tom v tomto směru podobně jako Pýcha a předsudek. Člověk čeká... a čeká... až se konečně mezi "nimi" něco stane a ono nic. Allen Leech a Michael Legge tu spolu mají úžasnou chemii a ať mi nikdo neříká, že Shane nakonec nebyl i na kluky, protože z těch všech scén, rozhovorů, z těch pohledů a sympatií jsem měla pocit, že v něm "něco je". Což se nedá říct o jeho vztahu k Amy Shiels. Ta sice možná je kočka, ale vůbec mi nepřipadalo, že by k ní choval nějaké velké city. O ní ani nemluvím, ta je jasná:) Nejiskřilo to mezi nimi ani zdaleka tolik, jako mezi ním a Allenem. A jedna scéna s Davidem Murrayem, jenž ztvárnil Keitha, vydá na lehké překvapení. Ze začátku jsem si říkala, co že to ti pochybní dealeři mají se Shanem za nekalé úmysly a proč se ho Keith snaží přetáhnout do "jejich světa." A ono to bylo vlastně zcela jinak. Keith se nakonec ukáže jako velmi zajímavý charakter a předvede se v úplně jiném světle. Když jsem se pak na scény s ním a Shanem dívala zpětně, bylo mi ho líto. Ale tušila jsem, že by k něčemu mohlo dojít. Aspoň že tak, když s Vincentem nic nebylo:) Člověk prostě nikdy nemůže vědět, jak moc pro druhého znamená, nebo jak velké jsou jeho city. Dokud ten druhý nic neřekne, mnohdy nemá ani tušení. A stejně to platí i z naší strany. A tady to bylo potom krásně vidět. Závěr mi přišel docela nelogický. Já bych ten konec úplně přehodila:) A stejně to nechápu, já být kluk a nastěhovat se do bytu spolu s klukem, který by vypadal jako Allen Leech, který je tu navíc ještě sexy jak sviňa a svým vzhledem a šatníkem mi připomínal Brada Pitta v Klubu rváčů, okamžitě přehazuju výhybku na jinou kolej:) Příjemný snímek doplňuje úžasná hudba. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je film tak trochu zvláštní, tak trochu rozporuplný, ale zároveň pohodový a dost dobře koukatelný. Že by se zde však v nějakém větším množství probírala gay tématika, to si nemyslím, a tak nechápu jeho zařazení do edice filmů s gay tématikou. Ale mám hodnotit film, a toho se budu držet. Začátek je více než optimistický a celý film vypadá nadějně. Mladík jménem Shane, který si hledá podnájem a začíná pracovat ve státní správě, to je prostě zajímavý začátek. Ani pokračování nezklame. Shane se nastěhuje do podnájmu spolu s jedním bývalým spolužákem, který je v posledním semestru na umělecké škole a který je gay. Fajn, až do této chvíle pohoda. Ale pak přijde něco, co mi připadá příliš umělé. Shane se najednou rozhodne, že chce studovat malířství, a aby měl na školné, tak se zaplete s dealery drog a veze jim zboží od dodavatelů. A sám začne na drogách ujíždět, i když v malém množství a jen občas. A to je to, co tomuto filmu ubližuje. Jakoby by scénárista nevěděl, jaký konflikt do děje přidat, a tak dal to, co ho napadlo jako první. Ovšem naštěstí to tomu filmu neublížilo natolik, abych šel s hodnocením nějak extrémně dolů. Celý film mi totiž přijde poměrně vyvážený, zajímavý, pohodový, dýchla z něj na mě prostě taková kamarádská vřelá atmosféra. Herecké výkony byly výborné, oba mužští představitelé hlavních rolí jsou sympaťáci a určitě si ještě v mnoha zajímavých a podařených filmech zahrají, protože bezesporu mají talent. Film tedy nakonec hodnotím čtyřmi hvězdičkami, je podle mě jasně nadprůměrný a byl to dost dobrý filmový zážitek. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Sympatický, pohodový film, u nějž může kazit dojem jen drogová dějová linka, která přiblbe primitivním způsobem má celému filmu dodat dramatický oblouk. Tvůrci si příliš nelámali hlavu s důvodem, proč by se měl hlavní hrdina potácet v existenciální nejistotě, tak příběhu dodali tu nejbanálnější historku, co je zrovna napadla. Škoda. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Velmi pohodový a příjemný snímek, ve kterém se nepatrně mísí prvky komedie a dramatu, přičemž to ve výsledku zahřeje u srdce. Zaujal mě zejména Allen Leech v roli Vincenta, kterého znám hlavně z Downton Abbey. Nejlepší scéna bylo setkání pašeráků v autě. Zkrátka pěkná oddychovka, u které se nemusí ani tolik přemýšlet, avšak rozhodně nejde o nějakou další tuctovku. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Sľubný rozbeh dobre rozbehnutého príbehu, ktorý sa ale postupom času rozpadáva a stráca v zmätenosti režiséra a scenáristu, ktorej línii sa venovať..zaspal som po 30 minútach a zobudil sa na neuveriteľne nezmyselný záver plný pátosu, dojímania a definitívne potvrdeného zmätku. ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky s hodně odřenýma ušima a tak trochu zklamání. Ne, že bych neměl rád filmy s gay tématikou, spíš naopak, řekl bych, ale DvD edice Iboys se pomalu ale jistě začínám bát. První dva filmy, které v ní vyšly jsem raději nehodnotil. Na tenhle jsem se těšil, protože ho předcházely slušné recenze a pozitivní hodnocení od některých mých oblíbenců zde na ČSFD. No jo, ale co jsem dostal? Nasládlou a nepravděpodobnou selanku ze života dvou málem dospělých chlapců, z nichž jeden je téměř obecně vžitý stereotyp vnímání zástupce gay minority a druhý neví, co si počít ze životem, hlavně díky scénáristovi. Ne, tohle není přiliš vydařený film. Situace se kupí jedna na druhou jen proto, aby se později mohly nějak využít. Scénář nebude držet pohromadě, ani když ho režisér vyztuží páteří z drogové problematiky, a jak už napsal Legas - takhle implantovaný dramatický oblouk nemá velkou nosnost. Co film alepsoň pro mě zachraňuje jsou sympatické výkony obou hlavních protagonistů, zajímavé interiéry a především nádherně smutné oči hlavního hrdiny, které by mu mohl i baset závidět. Omlouvám se, ale tak mi to prostě přišlo. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Je to film v moderním stylu, je líbivý, snaživý, svižný a má vtíravé výchovné ambice. Ale kdo stojí o to všechno moralizování a poučování?! Navíc problémy se neřeší, prostě přijdou a zase také odejdou. Ke všeobecné spokojenosti a další přijaté poučce k šťastnému životu. A tak se rozvíjí příběh dvou mladíků. Jeden má jasnou vizi o své budoucnosti, druhý tápe a přežívá v zaběhnutých kolejích bez trochy vůle ke změně. Jeden studuje, ten druhý pracuje jako úředník. Jeden je barevný, druhý je šedá myška. Jeden je extrovert, druhý introvert. Samozřejmě musí na sebe narazit dva zcela odlišní jedinci se zcela odlišným pohledem na svět i s jejich přístupem k němu. Obchod s narkotiky je předem odsouzen k nezdaru, pokud na jeho počátku trůní dva nesvéprávní diletanti. Hlavní postavou je Shane Butler (Michael Legge), který chce roztáhnout křídla, ale především poznává sám sebe. Toho doplňuje šťastný Vincent Cusack (Allen Leech), který touží po úspěchu své vyvolené vize. Snad jedinou sympatickou postavou je Keith (David Murray), který má jasný plán, ale jeho cesta obsahuje mnoho neznámých a proměnných. Z dalších rolí: Vincentova kamarádka, zamilovaná do nepravého, Gemma (Amy Shiels), Shaneův kolega z práce, bez radosti ze života, Jerry (Frank Kelly), Keithův parťák Budgie (Colm Coogan), a dvojice diletantů z Dublinu Frankie (Sean Power) a Bunny (Alvaro Lucchesi). Příběh má slibné momenty, ale jako celek je to plytké a ploché. A tak zůstává ta sladká pachuť cukrkandlu a pocit dodávání zdání odvahy mladistvému publiku. ()

BUD-SFIS 

všechny recenze uživatele

Jak bych jen zacal, opravdu snimek, ktery ma neco do sebe. Prijemne se na neho diva a prekvapuje svou jednoduchosti, krasou protikladu a hlavne hereckymi vykony. Co mne dale potesilo je metraz filmu, ktera nedela film nudnym a dlouhym ale zase dava prostor delsim scenam bez strihu. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Leeche chci určitě vidět v dalších filmech, tady jsem si ho naprosto zamiloval. Neamerický snímek o hledání sebe sama, který nejvíce útočí svou skromností. Žádné přehrávající postavy, žádné velké scény, ale trnitý postup dopředu, jak ho zná každý. ()

haushinkaa 

všechny recenze uživatele

Krásný film s úžasnými Michaelem Leggem, Allenem Leechem a Davidem Murrayem. Okouzlující, milé, dokonce i dojemné, ale ne kýčovité, ne prvoplánové, ne hrající na city. A roztomilý Shane měl nádherné, krásně smutné oči. ()

Radim 

všechny recenze uživatele

Hodně nevyrovnaný film - v jednu chvíli infantilní dialogy, za chvíli (relativně) dramatické momenty. S odřenými ušima tři hvězdičky, gay komunita si může díky hlavnímu představiteli ještě jednu připočíst. ()

DHDV 

všechny recenze uživatele

O něco více dotáhnout tento film po filmařské stránce a dal by sem o hvězdu více. Ale režisér nevystihl tento film zrovna tak, jak by sem si to představoval- potenciál tam byl. Dobré herecké výkony a vděčné téma! Doporučuju, pokud si chce trošku vlézt d svědomí/citů… ()

Lyžař 

všechny recenze uživatele

Hlavním hrdinům to zde docela sekne. To je pravda. No ale to je pro skoro celý film asi tak všechno. Jasně. Příběhová linie se mi nezdá úplně od věci, snaží se něco říci. Bohužel ale způsob natáčení a podle mého až "nevyhranost" čiší z některých scén na tolik, že mi přišly spíše komické..a to se nemělo stát. Hned mě to odvrátilo od děje. Za tohle jednoznačně palec dolů. Z mého pohledu je strašně velká škoda, že takto jakštakš nadějný scénář byl zazděn všemi okolo. A už jenom poznámka na konec - na film se dívejte jedině v originále; český dabing všemu ještě nasazuje šílenou korunu:-( ()

Drom 

všechny recenze uživatele

V téhle realitě je každej chlap napůl maloměšťácká buzna. Maminčin mazánek se v cizím městě seznamuje přes spolubydlícího šampóna/švadlenku s nejedním místním homosexuálem a tak se dostane až k drogám. Nějaký ty vztahečky a rozhodování, co kam a jestli strčit, kupa rozhovorů, poučení a konec. Před léty mi to přišlo příliš slabý a divil jsem se, proč to dávají ve filmovém klubu, ale není to tak špatné a vzhledem k dnešnímu trendu filmů to asi ani jinam nepatří. Kvalitní buzny ovšem hledejte jinde. ()

Allan 

všechny recenze uživatele

V první polovině byl film mimořádně antiseptický, bez špetky citu, neřkuli vášně - scény na sebe byly mechanicky lepeny jedna na druhou. Téměř už to vypadalo, že film snad nebude mít hlavního hrdinu, ale pouze více či méně ulítlé postavičky. Tento dojem se v druhé části o trochu zlepšil, nicméně nikterak závratně. Dialogy mezi postavami byly občas silně klišovité, skutečné emoce se pro jistotu nevyskytovaly vůbec a uvěřit hercům jakýkoliv umělecký projev bylo velmi nesnadné. Jako vítězku ceny o nejdebilnější postavu jednoznačně vyhrává ona dívka Gemma, která u McDonalda nabízí "tenké a křehké" hranolky. Ta dívka byla naprosto mimo, scénárista její roli snad ani více zmrzačit nemohl. Jejím jediným údělem bylo povalovat se s kamarádem gayem v posteli, počkat si na módní přehlídku, na které si uvědomí, že vlastně hrozně moc miluje někoho jiného a s ním pak také skončit (nejen) v posteli. ()

vikino1 

všechny recenze uživatele

Film o dospívání se všemi problémy, které dospívání přináší.. Samostatné bydlení, výběr kamarádů, první láska, večírky, alkohol, sex na jednu noc, drogy to vše zabaleno zajímavého příběhu s až docela přehaným happyendem... Mě tyhle filmy baví.... ()

Reklama

Reklama