Reklama

Reklama

Der Fuehrer's Face

  • USA Donald Duck in Nutzi Land (pracovní název)
Animovaný / Krátkometrážní / Rodinný / Válečný / Komedie
USA, 1942, 8 min

Režie:

Jack Kinney

Hrají:

Clarence Nash

Obsahy(1)

“Der Fuehers Face” je animovaný film z produkce Walta Disneyho. Hraje v něm Kačer Donald, který zesměšňuje Adolfa Hitlera. Režie se ujal Jack Kinney a snímek vyšel 1. ledna 1943 jako anti-nacisticka propagace pro válečný program. Snímek vyhrál roku 1943 cenu Akademie za krátký film. Kačer Donald ukazuje šílenou nacistickou invazi. Žertuje a přitom hledá odpověď na šílenství, kterým byla 2. Světová válka. (Vämpiriüs)

(více)

Recenze (45)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu nechutná ideologická propaganda, podsúvaná deťom (!!!) počas druhej svetovej vojny, na stranu druhú... vlastne to isté, nech na to hľadím akokoľvek. A predsa nejdem nižšie - má to niečo do seba, perfektnú kresbu a spôsob, akým sa vysmieva nacizmu, fašizmu a komunizmu, je rafinovaný a z kinematografického hľadiska unikátny. 60% ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Jak každý ví, postava Donalda byla zneužívána k různým věcem. Tahle propaganda je však naprosto nechutná...sic nemám potřebu zastávat se Ády, nemám ani potřebu zastávat se americké politiky dané doby, které byla téměř stejně zhovadila. A mimochodem, znalý člověk si při scéně z druhé poloviny, ve které Donald na montážní lince montuje hlavice střel a málem z té rychlosti zešílí, vzpomene na (o 7 let starší) film Moderní doba od Chaplina. Velmi zábavné je, že totéž, co tato Disneyovka užívá ke kritice a zesměšnění Hitlerova režimu, užíval Charlie k zesměšnění režimu kapitalistického...a hodilo se to mnohem více. Nu, je zřejmé, že oba režimy mají něco společného. A srovnání s filmem Diktátor, kterého se zde někdo dopouští, není vůbec na místě...;) ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Kačer Donald, který hajluje jak o život - inu tak to se jen tak nevidí. Tehdy to muselo (asi) "Vůdce" krapet namíchnout, ale s tím Oscarem s klidným svědomím souhlasím. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší krátká disneyovka vůbec!!! Dokonale zesměšňuje Hitlera a jeho poskoky. Silný protinacistický podtext se svým vyzněním dá srovnávat snad jen s Chaplinovým Diktátorem. Opravdu mě nenapadá film, který během tak krátké doby dokáže humorem vyjádřit tak dramatické emoce a názory. Tento snímek získal právem Oscara. ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Donald pobaví neustálym hailovaním a hyperaktívnym prístupom k práci aj napriek prehnane patriotickému záveru. ()

Hem.m 

všechny recenze uživatele

Upřímně? Je mi z toho zle.. Oscara tohle určitě nedostalo za vtip, ale jen za to, že Amerika propagovala sama sebe jak je dobrá, svobodná, díky bohu, že je to vůbec Amerika a ještě díky tomu zesměšňování Hitlera, ale počkat co tam vlastně zesměšňovali, výrobu zbraní, hajlování? Místo toho jak moc šílené byly věci nacismu? A ještě jsem se tomu ani nezasmál, smutné.. ()

havLord 

všechny recenze uživatele

Mně tyhle protifašistický Disneyovky prostě nesednou. Je tam vidět ta snaha o zesměšnění Hitlera a jeho bandy za každou cenu (i za cenu toho, že to nebude srandovní) a je z toho cítit, že tohle prostě není to, co u Disneyho normálně dělali... Na tohle ty lidi neměli talent. ()

RAiken 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že se i Disney může pustit do něčeho tak odvážného, drsného a při tom tak velkolepě úchvatného. Zkrátka dramatická doba si vyžádala i drastické zásahy do Donaldova života... ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Šialene vtipná a nápaditá protinacistická rozprávočka s Káčerom Donaldom, ktorú sa dá vnímať len dobovými očami. V súčasnosti by som tú proamerickú propagandu len ťažko prehryzol, počas druhej svetovej bola ale natoľko silná a zmysluplná, že jej dali Oscara. (8/10) ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Protiválečná propaganda disneyovkám nesluší, titulní písnička mi ale zní v hlavě ještě druhý den po zhlédnutí. Zajímavé zpestření, které stačí vidět jednou. ()

Reklama

Reklama