Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film o svatém Františkovi z Assisi, který natočila italská režisérka Liliana Cavani v roce 1989, možná nepatří k těm, které bychom mohli označit jako „líbivé“. O to více nutí k přemýšlení nad některými souvislostmi a určujícími rysy světcova života, které jsme si zvykli vnímat už jako samozřejmost. Je to především samotná otázka „radikální volby“, která obrací naruby dosavadní život Františka jako syna bohatého obchodníka s látkami. Jeho rozhodnutí všechno nechat a následovat Pána v chudobě a evangelních ctnostech znamená nejen osobní obrácení, ale také nutný konflikt s vlastní rodinou, přáteli a okolím, pro které se rázem stává nevděčným synem a bláznivým podivínem. Ale František přesto neustoupí a postupně k novému způsobu života získává také mnoho svých přátel. Ani pro ně to není cesta snadná, ale plná mnohých překážek, nástrah i pochybností. To vše se odehrává na pozadí historických a společenských proměn, jež vedou skupinu prvních Františkových bratří k jasnému poznání: Východiskem z hmotné i duchovní bídy, nespravedlnosti a beznaděje může být pouze cesta svatosti... Do hlavní role svatého Františka obsadila režisérka známého amerického herce 90. let a představitele typově zcela odlišných rolí Mickeyho Rourka. Autorem filmové hudby je proslulý skladatel a instrumentalista Vangelis. (TV Noe)

(více)

Recenze (23)

gouryella 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdařilý životopisný film, který ovšem trpí velmi pomalým tempem vypravování a naopak překvapuje nezvykle dobrým výkonem Mickey Rourka. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Životopis jedného z najautoritatívnejších svätých - svätého Ferka Z Assisi. Najutoritatívnejších (v zmysle najvhodnejších na nasledovanie jeho odkazu) pre jeho veľmi vzácnu a vyrovnanú schopnosť poskytovať rovnakú lásku zvieratám ako ľuďom. Liliana Cavaniová tentoraz ustúpila svojmu obvyklému režijnému škandalizmu a sfilmovala jeho život ako návod na vybudovanie komúny. Komunity tých, čo stratili vieru v systém, ktorý ich núti do konzumných zvráteností. Svorky ľudí, ochotnej vypočuť trápenia iných a pomôcť im, ak sa dá. Spoločenstva, ktorú neriadia žiadni vodcovia. Ktorej stačí lajstro od úradu - tuná ho zastupuje pápež - aby mohli ako-tak slobodne žiť medzi tými, čo ich veľmi často nenávidia za to, že sa vymanili z kolotoča naháňania materiálovo-peňažného prebytku. Toto spracovanie veľmi dobre obstojí aj v porovnaní so Zeffirelliho filmom. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Kvalit Zeffirelliho filmu "Bratr Slunce, sestra Luna", ani starého Roselliniho "Františka, prosťáčka božího" tato verze nedosahuje, ale kvůli tomu hodnocení nesnížím. Je to vlastně docela dobrý fór, že pro mne nejzajímavějším představitelem umbrijského světce asi nakonec bude Mickey Rourke. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Krásné exteriéry i interiéry, krásná hudba, kostýmům není co vytknout a Mickey Rourke tu pravděpodobně podává svůj životní výkon. Jindy by tohle všechno stačilo k alespoň lepšímu průměru, ale pro Francesca to neplatí. V tom dvouapůlhodinovém nudném moři se všechna tahle pozitiva rozpustila. O to víc zamrzí i ne zcela využitá Helen Bonham Carter v roli svaté Kláry. Navíc František z Assissi je ideální svatý, kterého po nastoupení na svatou pouť nepostihla žádná kontroverze, žádné pochybování o správnosti svého počínání a to místy působilo dost protivně. Ve Vatikánu se film určitě líbí a rozhodně by neměl chybět ve filmotéce správného křesťana, ale mě Francesco, alespoň ten filmový, vůbec neoslovil. 40% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Dokumentární drama o životě svatého Františka z Assisi. Scénář : Liliana Cavani, Hermann Hesse a Roberta Mazzoni. Kamera : Ennio Guarnieri a Giuseppe Lanci. Hudba : Vangelis - soundtrack : 01. Francesco 02. The Land 03. In The Village 04. The Wind Of Death 05. Mysery 06. Penitence 07. Carrions 08. Prays 09. The Water Of Hope 10. When Death Strikes 11. Cries 12. There Was A Time 13. The Lust Of Snow 14. The Word Of Francesco 15. Rain & Waterfall 16. The Hermit 17. The Horsemen 18. The Community 19. The Eyes Of Francesco 20. Dark Awakening 21. Page Of Light 22. Walking Away 23. The Dead In The Church 24. In The End 25. Francesco Finale ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Naozaj prekvapivý výber herca do hlavnej postavy. Snímok veľmi neoslní, ale je celkom podarenou adaptáciou životných osudov Františka z Assisi. ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem viděla okleštěnou americkou dvouhodinovou verzi (ke zhlédnutí na archive.org...německá je osekaná dokonce o 40 minut). V původní (dvouapůlhodinové) podobě je k dispozici jen italská verze, kterou doporučuju. Americká verze totiž zoufale nefunguje, protože ta chybějící půlhodina nejsou jen jednoduše vystřižené scény; původní verzi přetváří zcela po svém, scény jsou odlišně aranžovány až do té míry, že to narušuje děj a jeho kontinuitu (na druhou stranu jen v americké verzi uslyšíte reálné hlasy herců, v italské jsou nadabováni...takže suit yourself). K samotnému filmu: mám rozporuplné dojmy. Jeho pojetí jako vzpomínání Francescových blízkých mi nevadí, problém je, že jejich "vstupy" nejsou zahrány moc přesvědčivě. Nedokážu se taky ubránit dojmu, že film by nebyl ani z poloviny tak zajímavý, nebýt MR v hlavní roli - jeho herecký výkon mi tady paradoxně nepřipadal extra přesvědčivý, ale jeho charisma mě spolehlivě drželo u obrazovky (kvůli němu na to mrknu třeba i potřetí, abych si utvořila definitivní názor:)). Jinak má film stěží co nabídnout. Přečtení Francescova "životopisu" od Franca Cardiniho moje pochybnosti spíš prohloubilo - scénář reinterpretuje i to málo faktů, která jsou o Francescovi známa, což mu na důvěryhodnosti nepřidává. Přes všechnu kritiku musím říct, že film má své kouzlo a za zhlédnutí stojí. Vangelisův soundtrack je tradičně skvělý a k filmu pasuje, i když je, stejně jako celý film, podivně chladný...přesně to, co bych u podobného tématu nečekala. ()

stration 

všechny recenze uživatele

I přes svou trochu nadsazenou délku poutavý příběh o jedné z největších osobností křesťanství. Absolutorium ale zaslouží hlavně Mickey Rourke v pro něho netypické roli, kterou zvládl perfektně. ()

džanik 

všechny recenze uživatele

Můj třetí film o životě sv.Františka z Assisi (dvouhodinová verze) a musím říct, že předchozí dva mě zaujaly víc. Přišly mi celkově věrohodnější,autentičtější.. Oproti předchozím komentářům mi osobně M.Rourke do titulní role nesedl. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : "Vatikánsky zoznam" (vznikol v roku 1995) - zaradené v sekcii 'Náboženstvo' ◘◘◘◘ MFF Cannes 1989 - Nominácia na 1. cenu ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Co si z tohohle historickýho rádoby dramatu zapamatujete, je zasněnej Mickey Rourke, co se začne nahatej válet ve sněhu, což je v podstatě jediná zapamatováníhodná scéna. Krom toho, že tam taky hraje Helena Bonham Carter. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Hodně zdařilý a přesvědčivý životopisný snímek o sv. Františkovi, jež pro víru v Boha obětoval úplně všechno. Překvapuje hlavně Mickey Rourke v pro něj naprosto nezvyklé roli, kterou ale zvládl na jedničku. ()

shantim 

všechny recenze uživatele

Jedná se o průměrný až podprůměrný filmový životopis Františka z Assisi. Co si však rozhodně zaslouží pozornost, je výkon Mickey Rourkeho v roli Františka. V poslední třetině, kdy František prožívá extatické stavy, byl naprosto vynikající. Až jsem, s nadsázkou řečeno, málem uvěřil, že on je František. Trochu mi vadilo, že Chiara není "chiara" (= světlá, jasná, blonďatá), ale bruna (= bruneta). Stejně tak bylo vidět, že výprava byla při natáčení dost skromná. Neobjevují se zde téměř žádné reálie města Assisi a okolí, nanejvýš bezejmenná krajina. Na to, že jde o čistě popisný film, je právě tento aspekt velkým mínusem. Nebýt Rourkeho skvělého hereckého výkonu, dal bych jen dvě hvězdičky. Takhle dávám 62% hvězdiček. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Vážení přátelé, velké zklamání, strohý odosobnělý schematický životopis naplňující přesně kriteria náboženských neživoucích agitek. Nesympatičtí herci ve vedlejších rolích pronášejí přihlouplé dialogy na hranici dementnosti, schema filmu, kde Františkovy "ovečky" sedí a vzpomínají na to jaké úžasné věci s ním zažily, je opravdu katastrofa - nebýt Rourkeho a H.B. Carter, sotva bych to dokázal dokoukat. Mimochodem verze s kuriozně stupidním brněnským dabingem tomu opravdu nepřidala. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Ná to takovou správnou, hutnou a páchnoucí atmosféru.. Mickey Rourke předvádí skvělý výkon v roli svatého Františka z Assisi (podle kterého si současný Papež František převzal jméno), naprosto vše jsem mu věřil. Stopáž je možná lehce přepálená, ale jinak je to velmi zajímavý film, na osmdesátá léta docela nezvyklý. škoda snad jen toho, že se k ději dostáváme ve vzpomínkách, to trochu mate...70% ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

I když mě Mickey Rourke příjemně překvapil (nikdy bych si nemyslela, že by se na tu roli hodil) a Helena Bonham Carter je vždy výborná, film na mě nezapůsobil tak silně jako Bratr Slunce, sestra Luna. ()

Saara 

všechny recenze uživatele

Nádherná hudba, výprava, kostýmy i herecké výkony. Jen te Fratišek z Asisi se mi Rourkeovi prostě nechce věřit... ()

altaica 

všechny recenze uživatele

PRO MUŽE:Je jen mizivé promile osobností, mocných či svatých, tak či onak spojených s katolickou církví, které si zaslouží respekt a úctu i po staletích od své smrti. Jedním z nemnoha je bezesporu svatý František z Assisi. Pokud takového světce přivede na plátno v mladém věku budoucí ordinérní prasák a notorický představitel mordýřů a gaunerů, jako je Mickey Rourke, pak je zaděláno na pozoruhodný filmový paradox. Rourke zde podal výkon na hranici lidských možností a v jeho stínu upadají všechny ostatní postavy do šedé zapomenutelnosti. Je jen škoda, že skromná výprava a strohá popisnost tento film posílají kamsi k průměru vatikánské propagandy. Nicméně třeba scéna, kdy František podlehne pokušení a rozdá si to sexuálně s hromadou sněhu, aby si z ní posléze uplácal ženu a syna, patří k nelepším okamžikům filmařiny, kterými mě mohl nahatý Rourke oblažit.         PRO ŽENY A *CITLIVÉ* MUŽE: Madam, vidět Mikckey Rourka jako citlivého a láskyplného božího prostáčka je stejně běžné jako vidět Klause v červenci lyžovat na Václaváku ve spodním prádle své paní. Prostě nikoliv nemožné, jen velmi vzácné. Vynikající hudební doprovod – Vangelis. Extatické stavy Františka, kdy prožívá své duševní blaho ze spojením s Bohem a přestává vnímat své okolí, tak jako každý mimoň, jsou v Rourkeho podání čistokrevnou filmovou lahůdkou. Nemusíte věřit v Boha, ale po shlédnutí filmu v Rourkeho Francesca budete věřit na tuty.          HLÁŠKA:Je snadné uctívat obrazy, protože ty nikdy netrpí hladem a zimou. ()

Santiago. 

všechny recenze uživatele

"Poslušné ovečky..." Film o velkém utrpení, jehož sledování pravděpodobně přinese utrpení i leckterému divákovi, jako v mém případě. Vyjma fandů masochismu a Křesťanského magazínu :). Rourke podal víc než solidní výkon, přestože mi typově na takovou roli vůbec nesedí. Pro mě osobně příběh postrádá jakoukoliv hloubku, je snůškou nějakých náboženských frází a klišé, zkresleným podáním života člověka, jehož osud mohl být ve skutečnosti opravdu zajímavý. Ve filmu působí opravdu spíš jako nějaký pomatenec. ()

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama