Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento film je natočen podle románu George Orwella BOŽE OCHRAŇ ASPIDISTRU (KEEP THE ASPIDISTRA FLYING BY). Hlavní postavou je básník anarchista Gordon Comstock, který se vzdá lukrativního zaměstnání v reklamní agentuře. Nechce totiž mrhat talentem pro vymýšlení sloganů, vyhlásí válku penězům a přijme místo v knihkupectví v lepší londýnské čtvrti. Klesá z vyšší střední třídy do nižší střední třídy. Po několika týdnech ztropí v opilosti veřejné pobouření, je z místa prodavače knih vyhozen a klesá opět o třídu níž do čtvrti londýnské spodiny. V momentě, kdy se ale dozví, že jeho přítelkyně je těhotná, odhodí svou básnickou i anarchistickou hrdost a jde požádat zpátky o místo v reklamní agentuře. Film tedy končí "happyendem". Gordon se svou manželkou zakládají společnou domácnost, ve které samozřejmě nechybí aspidistra - květina, která je symbolem domácího štěstí. (ČSFD)

(více)

Recenze (8)

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Orwell tíhnul k socialismu vždycky. Jeho nejznámější knihy Farma zvířat a 1984 nejsou dle mého názoru kritikou komunismu, ale totality obecně a určité bezvýchodnosti lidského žití a snažení se vymanit ze zaběhnutých vzorců. Co se týče toho posledního bodu, tak přesně o tom je Bože ochraňuj aspidistru, což je onen román, který byl tímto zfilmován. 4 hvězdy hlavně kvůli mému oblíbenému spisovateli. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Většina romantických filmů je o tom, že si má jít člověk za svými sny. Tento je naopak o tom, jak je někdy lepší se svého snu vzdát pro větší štěstí. Tak nějak hezky po Anglicku... ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Je to marné. Ať chce člověk nebo ne, aspidistra (v tomhle případě mj. symbol daného řádu) vždycky zvítězí nad touhou žít absolutně po svém a nedělat kompromisy. Moc dobře jsem se bavila, svěží, vtipné, brilantní. ()

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

Už dlouhou dobu se mi nedaří sehnat knihu od George Orwella Bože chraň aspidistru. Stále se nedaří a tak jsem to nevydržel a pustil si film, který je natočený podle této knihy. A věru vůbec to není špatné. Ze začátku jsem se toho bál, ale nakonec příjemný zážitek. Dobrá volba herců do hlavních rolí, což má také za následek můj pozitivní pohled na film. Jinak doporučuji všem, hezká ukázka Londýna na přelomu století. ()

007. 

všechny recenze uživatele

Film o básníkovi, který není spokojen s tím, co má a je ke všemu hrozně nadrženej, takže mu z toho všeho začíná hrabat a chová se podle toho. Scéna v lese po chudém obědě byla taková trapná. 28% ()

mira.l odpad!

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale tohle byla neskutečná tortura. Nenašel jsem jediný důvod, proč dát NĚJAKOU hvězdičku. Pár vtipných hlášek bohatě vyvážilo, ba převážilo množství trapných básnických keců. ()

Ajka1 

všechny recenze uživatele

Film je sice volnou, ale za to velmi povedenou adaptací Orwellovy knihy. Celý snímek vesměs stojí a padá na hereckých výkonech hlavních představitelů - Richarda E. Granta a Heleny Bonham Carter, kteří ovšem byli oba naprosto báječní. Nejúsměvnější mi pak přišla postelová scéna. "Have you got fleas?", "Probably...", "WHAT?!!!" ()

Florentyna 

všechny recenze uživatele

Na základě a po vzoru své přítelkyně Promony se učím hodnotit filmy s chladným srdcem, ale tomuhle jsem prostě dát pět hvězd musela! Výborné. Skvělá oddychovka s brilantními konverzačkami (že by ve filmu i přímá narážka na výsostného krále tohoto umění, viz "salónek Oscara Wildea"?), zkrátka se to celé nese v duchu ostrovní tradice vtipných a bystrých dialogů (od Shakespeara přes Wildea. Zdá se mi, že tenhle ostrovní um mohl být dobrým základem pro pozdější zrození sit-comu). Je znát, že jde o Orwellovu ranější tvorbu, je to celé hravé a s odkazy. Padá jedna hláška za druhou, např.: Pár milenců se líbá kdesi v potemnělé uličce. Ona: Aaa, ty ses neoholil! On (chudý básník): Žiletky si nemohu dovolit. :))). Příběh si zlehka utahuje jak z trýzněné vrstvy intelektuálů a umělců, tak z maloměšťáctví a jeho biedermeierovské idylky. ()

Reklama

Reklama