Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ty nejtěžší bitvy se svádějí ve vlastním srdci. Britský historický film režiséra Trevora Nunna zachycuje jedno z nejzajímavějších období anglických dějin za vlády Tudorovců. Po smrti krále Jindřicha VIII. na trůn dosedá mladý Edward VI. Je však těžce nemocný a je jen otázkou času, kdy si smrt přijde i pro něj. John Dudley, intrikánský vévoda z Northumberlandu a předseda královské rady, se obává a děsí představy, že by na trůn mohla nastoupit Edwardova nevlastní sestra, římská katolička Marie Tudorovna. Proto u umírajícího krále prosadí nástupnictví mladičké Jane Greyové, neteře Jindřicha VIII., kterou mezitím stihl provdat za svého syna Guilforda. Jane, nevinná uchvatitelka trůnu, si však klidného panování nemá užívat dlouho. Do Londýna přijíždí v čele vojska Marie Tudorovna a zdá se, že dny mladého královského páru jsou sečteny. Hlavní roli ve filmu ztvárnila tehdy začínající, ani ne dvacetiletá Helena Bonham Carterová. (Česká televize)

(více)

Recenze (56)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů Helena Bonham Carter a už předvádí svůj herecký talent. Chvíli jsem se bál, že by se mohlo jednat o další bezvýzmaný kostýmní drama, ale ouha chyba lávky, postupně film zraje a přitvrzuje na síle a na konci jsem to naopak byl já, kdo hledal sílu k dokoukání, protože intenzita závěrečného prožitku nemohla být emotivnější. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jímavým způsobem natočený historický film podle skutečných událostí. Mladičká lady Jane, která se stane na krátkou dobu královnou, ačkoliv po tom netouží ani ona, ani její příbuzní, což má nakonec fatální následek, je ztvárněna herečkou Helenou Bonham-Carter. Pro ni to byla jedna z prvních rolí, ale již zde prokázala, že je opravdu výborná herečka a hlavně v historických a kostýmních rolích se cítí jako ryba ve vodě. Také její mužský herecký protipól Cary Elwes předvádí velice solidní výkon, dost možná, že svůj životní. Příběh samotný nabízí nejen romanci a lásku, ale i drama a napětí, a domnívám se, že se zalíbí většině diváků. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Dva naivní mladí lidé se stávají nástroji v kolotoči mocenských intrik svých rodičů. Ocenil bych okázalostí zbavené výtvarné pojetí jinak docela plytkého příběhu. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Za historickou věrnost charakterů Jany Greyové a Guildforda Dudleyho bych ruku do ohně nedal. Nicméně, s člověkem to pohne, i s takovým cynikem jako jsem já. Už od úvodní scény šlechtického lovu je vidět, že tvůrci pojali film s nasazením od základu a že nejde o žádnou sterilní romanci. Kombinace režie, hudby, výpravy a kostýmů svědčí o precizní práci. HB Carter dávno před Timem Burtonem a rolemi ujetých feťaček pracujících na svém sebezničení začínala v kostýmních filmech s pravým britským dramatickým stylem. Nejpůsobivější není podle mě ani tak poprava, jako následující scéna, kdy královna Marie prochází komnatami a její dvůr se klaní její autoritě, a to včetně Janiny matky... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Intriky a podrazy byly a budou. Anglické dějiny za vlády Tudorovců jimi byly plné, sledujeme události směřující k usednutí mladičké a nevinné lady Jane Grey na trůn. Režisér Trevor Nunn a Shakespeare k sobě tak nějak patří, po celou kariéry měl četné divadelní aktivity, často spolupracoval s Ianem McKellenem, hvězdou shakespearovské divadelní scény. I jeho Lady Jane má k podobným látkám blízko, mašinérie moci a intrik ji semele velmi nemilosrdně, ačkoliv o trůn vůbec nestála. Mladičká Helena Bonham Carter už tehdy velmi zajímavá. Přesto dám tři hvězdy, zřejmě kvůli mému aktuálnímu rozpoložení, pár minut bych mohl postrádat, chyběla mi větší osobitost, místy zbytečně převládal chlad a černobílé podání. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Silný a smutný příběh nešťastného politikaření v době, kdy se to vůbec nehodilo.! Mládí nedostalo příležitost rozkvětu.. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Sakra, to jsem si pošmák jak už u historického filmu dlouho ne! Britové jsou zkrátka na tenhle typ filmů machři, obzvláště na ty mapující dějiny Anglie.... Tohle bylo naprosto skvělé drama ze šetnáctého století o Janě Greyové, pevně se držící historické linie. Jana hájící protestanství se stala královnou pomocí intrik jejího otce jenž byl rádcem Edvarda VI. Na trůn usedla bez korunovace roku 1553 po Edvardově smrti, ačkoliv trůn měl náležet její sestřenici Marii. Anglii a Irsku však vládla pouhých 9 dní, pak se trůnu (po právu) zmocnila katolická Marie I. Tudorovna. Jak to s uchvatiteli trůnu dopadá, když zvítězí jeho právoplatný dědic je asi všem jasné ... Jana byla hrozbou hlavně kvůli různým protestantským povstáním. Její smrt je mohla jednou pro vždy eliminovat. Co na tom, že již v 15 letech velmi vzdělaná Jana chtěla dále studovat a královnou být nechtěla a na trůn byla prakticky dosazena otcem ... -------------------- Ta romantika mi tam nevadila, vždyt Jane a Guilford byli mladí a také jen lidé, kdo ví jak to bylo...? Helenu Bonham Carter jsem si pořád nemohl zaškatulkovat, jen jsem věděl, že jsem ji už měkde viděl... a taky jo :-) Sweeney Todd - holič! Zde byla fantastická! Nemohu jinak než dát pět Shillingů! * * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak tomu poviem romantika ako hrom, a hlavne bez zbytočného pátosu. Tiež o tragickej chamtivosti. Neviem do akej miery pravdivosti bola láska medzi Jane a Guildfordom vykreslená, ale všetko okolo nich prebiehalo ako po masle v súlade s historickou skutočnosťou. No, ono naozaj niekedy je najlepší scenárista život sám, nemusí sa tak nič zbytočne dotvárať. Tiež mi nedá nezmieniť úžasnú H. Bonham Carter, ktorá aj napriek tomu, že išlo iba o jej druhú vážnejšiu rolu, podala brilantný výkon hodný oscara. Celý čas si ma jej postava pomaly, postupne získavala a ku koncu som už bol celkom v jej moci. Keď ju potom viedli na popravu, srdce mi začalo pukať, veľmi smutné, emotívne. A opäť, čo do historických faktov veľmi vierohodná a precízne odvedená práca. Tomu sa však len ťažko dá čudovať, Briti totiž svoju históriu poznajú dokonale. Nádhera. 85/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak za 9 dní sa dá toho stihnúť skutočne veľa, ak sa chce. Či už ste kráľ alebo kráľovná, alebo politický intrigán. Dnes to všetko bohvie prečo ide podstatne zdĺhavejšie. Lady Jane je síce na jednej strane značne romantický film, na tej druhej ale oplýva akousi chladnou a depresívnou atmosférou, čo súvisí aj s tým, že tvorcovia predpokladajú u cieľového diváka aspoň minimálnu znalosť dejín a záver tak nie je spoiler. Film pre fanúšikov anglických dvorných intríg v štýle Kráľovny Alžbety, ale predsa len iný, svojský a aj napriek dĺžke ucelený a pohlcujúci. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neveľký záujem o históriu vrátane jej stvárnení vo filme som už prezentoval mnohokrát. Rovnako často som zdôrazňoval, že romantický film ma musí chytiť za srdce, inak nemá šancu, aj keby tam hrali tí najlepší herci. Je pravda, že som mal pri vysokom hodnotení primerane vysoké očakávania. Tie sa nenaplnili. Z príbehu o deväťdňovej kráľovnej ma zaujalo najmä to, ako za väčšinou dejinných svinstiev stoja záujmy cirkvi a necítim ani potrebu ju špecifikovať, pretože v ťahu na moc sú takmer na nerozoznanie. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Veru smutný osud mali títo dvaja. Ešteže tá ich láska bola taká silná a pomohla im prekonať posledné dni a zvládnuť ten ich trpký koniec. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Tolik přát dvěma lidem naplno prožít svoji zamilovanost - podobný pocit jsem mě naposledy ze zeffirelliho Romea a Julie. Tento pár si to také zasloužil a pouze politika mocných způsobila, že se to nemohlo stát. Úžasně kostýmově natočený historický film, kterému vévodí herecký výkon tehdy velmi mladé Helen Bonham Carter a chemie vzájemné lásky k Carymu Elwesovi. Historicky přesný příběh Jane Grayové, která se v červenci 1553 na devět dní stala královnou, Anglie, Irska a Francie. ■ Po třetím vidění mě napadá, že Helen Bonham Carter snad nikdy ve filmu nebyla roztomilejší, než při scéně ve vysokých kožených botách v jídelně. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak Helena Bonham Carter bola kedysi celkom pekná (naozaj sa podobá na Šafránkovú) a podobne ako v Hazarde sŕdc filmári stavili na romantickú líniu a história je tu len tvorcom deja. Film nie je životopisom, ani nie je dokonale presný. Hlavne poprava Jane Grey sa nestala vôbec tak, ako to tu natočili. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilé historické (i romantické) drama s krásnými kostýmy a celkově výpravou na jedničku, mladinká Helena Bonham Carterová mě příjemně překvapila a musím zmínit, že i Cary Elwes to zvládnul velmi dobře, příběh tohoto mladého manželského páru je vskutku nevídaný... ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Historické drámo slavného divadelního režiséra Trevora Nunna je dojemné, po shakespearovsku strhující a překvapivě svěží. Helenka Bonham-Carter byla skvělá už jako růžolící zádumčivá dívčina. Vidět ji hrát v tomhle věku je zážitek sám o sobě. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Historie, intriky, politika, romantika, láska. Všeho plnými hrstmi. Film podle skutečné události o mladičké šlechtičně, která se díky intrikám a ziskuchtivým dvořanům stane královnou. Není však poslušnou loutkou v jejich rukou, snaží se v zemi zavést pokrok. Proto je její osud zpečetěn. Oba představitele hlavních rolí (H. Bonham Carter + C. Elwese) nemusím, ale v tomto filmu si mě získali. Málo známý skvost. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příjemný mix pohádky, historizujícího dobrodružství a love story. 1) Zaujal mě 24letý Cary Elwes (Guilford, manžel Lady Jane). 2) Titulky uvádějí rok výroby 1985. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Historický film, u kterého nezáleží na historické přesnosti. Nepřeslazená romantika a skvělá Helena. Kéž by víc rádoby romantických filmů vypadalo takhle. Staniž se. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Dávám pět hvězdiček za nečekané překvapení, za lásku jako ze Shakespeara, za mladinkou svěží Helenu a zde doopravdy romantického prince z Princezny nevěsty. ()

Reklama

Reklama