Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každé velké město má jednu čtvrť s pochybnou pověstí. Obyvatelé 8. okrsku v Budapešti představují jakýsi nový multikulturní tavicí tyglík. Maďaři, Romové, Číňané, Arabové, Američané a Němci tu žijí společně s několika policisty, prostitutkami a zvířaty. V příběhu maďarsko-romské moderní verze Romea a Julie nahlédneme do dobrodružného života pouličního gangu a rodin jeho členů, který je plný humoru, zločinu, cti, lásky a sexu, přátelství i věčných vzájemných potyček. Problémy a sobecké zájmy dvou romských rodů tu nakonec přerostou v mezinárodní konflikt. Režisér Áron Gauder ve svém animovaném snímku přináší provokující, někdy drsnou vizi současné východní Evropy, předvedenou na mikrokosmu zchátralého světa. Nebere si servítky, nabízí ironii i přímočarou nadsázku, stejně jako ostrý vtip a "úletový" humor. Zajímavá a netradiční animace, přiznaně inspirovaná snímky fantasy a americkým seriálem Městečko South Park, je proložená kvalitní hudbou, hrdinové pocházející ze sociálně deklasované vrstvy tu tak mluví řečí hip hopu. Film byl oceněn řadou zahraničních uznání, v roce 2005 to byla Hlavní cena Křištál z Annecy, Velká cena za dlouhý film na 29. MF animovaných filmů v Ottawě či Grand Prix na 9. MF kreslených animovaných filmů v Soulu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (105)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Skoro se mi zdá, jako by byl v porovnání s Distriktem! i South Park celkem korektní animák. Je nutno říci, že ač se v něm mluví a zpívá velice vulgárně, k postavám to perfektně pasuje, stejně jako hip-hop. Divná je ovšem animace, ve které se zcela ploché figurky (to neplatí o ženských tvarech:-) pohybují v trojrozměrném prostředí, občas se vyskytne i normálně natočené pozadí či digitálně animovaný prvek, a na kterou jsem si do konce filmu nezvykl. ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Nenavidím hip-hop a ani rap, ale v tomto filme mi napodiv vôbec nevadil. Pri filme som sa fakt bavil, smial som sa pri ňom (hlavne Tony Blair v maske Dartha Vadera ma dostal). Dej je napísaný ako od nejakých puberťákov, ale hlavná myšlienka je fakt na zamyslenie sa. Originálna vizualizácia ma naozaj uchvátila. Na európske zázemie naozaj odvážny a nadčasový film. ()

Reklama

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Na Distrikt jsem byl velmi zvědavý... a zklamaný jsem na konci byl možná ještě víc. Ne že by byl přímo špatný, jen mě mrzí, jak byl pohřben film, který díky (na středoevropské poměry) orginálnímu nápadu i zpracování mohl být o tolik lepší.... Vůbec nevadí animace, která má snad ještě méně FPS než South Park, protože samotná kresba a design to zachraňují. Ovšem vtipnost South Parku spočívala nejen v naroubování tolika sprostých slov na na první pohled andělské malé děti (i když i to samo o sobě bylo zdrojem velmi dobré zábavy), ale i ve skvělém černém humoru a aktuálním nejen politickém podtextu/ satiře. Jenže hrdinové Distriktu žijí v prostředí, kde se vulgaritami nešetří, takže to kouzlo South Parku je fuč. A dost i proto, že kromě neustálého přívalu sprosťáren, docela dobrých "muzikálových" vystoupení a pár vtipných politických momentů v závěru filmu nemá Distrikt co nabídnout, se narozdíl od většiny nadšeného sálu (která ho prohlašuje za "fucking good movie") domnívám, že je spíš "fucked movie" (tedy pokud to znamená, že tady se něco posralo/nepovedlo). ()

Vignette 

všechny recenze uživatele

Budapešťský osmý distrikt má oprávněně dost špatnou pověst. Romové, Ukrajinci, Arabové a Číňani tu obchodují se zbraněmi, pasou svoje „ovečky“, kradou, obírají herní automaty a uplácejí už tak dost zkorumpovanou policii, aby nad tím vším mhouřila oči. Ale jinak se tu mají všichni rádi, což platí zvlášť o romské rodince Lakatošů a ukrajinských Csorbů. Ríša Lakatoš se ale (pro něj) naneštěstí zamiluje do Csorbovy dcery Julinky a na radu svého moudrého děda („Chlapi chtěj ženský. A ženský chtěj prachy. Takže chlapi musí mít prachy. Rozumíš?!“) začne spřádat plán, jak se dostat k nějakému tomu menšímu bohatství, aby si Julču (rozuměj jejího otce) mohl „koupit“. Takže co to vlastně je.. Modernizovaná verze Romea a Julie? Postkomunistický South Park? Maďarská divočina :-)! ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Tvrdé rečí od teenegerov, sex a erotika u teenegerov - vzdelávaciu úlohu tento tvrdý animák asi nemal. A či narážal na realitu, aspoň teda tú maďarskú? - netuším. Ale pokiaľ sa jednalo iba o distrikt, v ktorom žijú rôzne komunity, bol príbeh v pohode, akonáhle sa to začalo točit okolo stroja času, mamutoch a ropy a dalších stupiditách, išlo to do píííp. Škoda. Záver bol predvídateľný a aj taký nemastný-neslaný. Jednoduchá plôšková animácia tomu tiež nepridala na hodnote. Hodnotenie: 50% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Film bol vytvorený inovačnou metódou, ktorá mieša dvoj a trojrozmernú animáciu. Vzorom postavičiek boli nasnímané tváre a gestá skutočných hercov. (corona)

Reklama

Reklama