Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každé velké město má jednu čtvrť s pochybnou pověstí. Obyvatelé 8. okrsku v Budapešti představují jakýsi nový multikulturní tavicí tyglík. Maďaři, Romové, Číňané, Arabové, Američané a Němci tu žijí společně s několika policisty, prostitutkami a zvířaty. V příběhu maďarsko-romské moderní verze Romea a Julie nahlédneme do dobrodružného života pouličního gangu a rodin jeho členů, který je plný humoru, zločinu, cti, lásky a sexu, přátelství i věčných vzájemných potyček. Problémy a sobecké zájmy dvou romských rodů tu nakonec přerostou v mezinárodní konflikt. Režisér Áron Gauder ve svém animovaném snímku přináší provokující, někdy drsnou vizi současné východní Evropy, předvedenou na mikrokosmu zchátralého světa. Nebere si servítky, nabízí ironii i přímočarou nadsázku, stejně jako ostrý vtip a "úletový" humor. Zajímavá a netradiční animace, přiznaně inspirovaná snímky fantasy a americkým seriálem Městečko South Park, je proložená kvalitní hudbou, hrdinové pocházející ze sociálně deklasované vrstvy tu tak mluví řečí hip hopu. Film byl oceněn řadou zahraničních uznání, v roce 2005 to byla Hlavní cena Křištál z Annecy, Velká cena za dlouhý film na 29. MF animovaných filmů v Ottawě či Grand Prix na 9. MF kreslených animovaných filmů v Soulu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (105)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Maďarský South Park, který si nebere servítky s ničím a nikým. To však není pro každého a po chvíli, kdy si zvyknete na zajímavou (chvílemi opravdu skvělou) animaci a podivně znějící jazyk i "rap", vám zbude jen sledovat šílený příběh s hromadou zbytečných postav. Co si tedy odnesete z Distriktu!? Že každá žena i holka chodící na základní školu v Maďarsku vypadá jako k*rva z pornokomiksu a že romové a ukrajinci se prostě nesnesou... Jinak potěšily skryté vtipy a celková oddechovost jinak obyčejného snímku ukrytého za absurditu a autorský nadhled. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne hustej animovanej film a prijemna zmena po vsech tech zpivajicich zviratkach pro deti. Tenhle film je fakt hodne sprostej, mozna jeste vic nez South Park. Ale nejsou to zadny bezucelny sprostarny, ale stejne jak v South Parku to ma i nejakou tu myslenku. Ale samozrejme se tu najdou i "pouze" cool hlasky typu "Nejdriv prachy, potom kundy.". Co se tyce pribehu, ze zacatku to krapet pripomina Romea a Julii, jenze tady jde o cikana a ukrajinku. Ale po par minutach tu uz de o prachy a moc, diky nalezisti ropy, ktery si zajistili letem do praveku a vyvrazdenim mamutu. Misty ma film sice slabsi chvilky, kde se jen tak zbytecne keca, ale vetsinou je to fakt skvela parodie a satira a obcas je tu i drsnejsi humor, do toho spousta sprostejch slov a ultra vostry pisnicky a i kdyz hip hop nemusim, ty texty byly fakt mega kruty. Navic je film perfektne sviznej a animace je proste dokonala, realisticky xichty, 3D prostredi a placaty postavy. Tech 80 minut proste skvela zabava a na madarstinu sem si zvyk za chvilku. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Kvalitatívne porovnávanie so South parkom je scestné, pretože South Park je satira najmä vnútropolitická a priemerný divák má lepší prehľad o situácii v Štátoch ako o dennodennom živote v maďarskom predmestí. Nyócker je brilantná satira dnešnej doby v postkomunistickej časti Európy, robí si srandu z mladých, ktorí prepadli kultu white niggaz (i ked tu by bolo namieste skôr multicolor niggaz), z kultu peňazí a v neposlednom rade z momentálnej globálnej politiky USA. Plochosť a typizácia postáv je daňou žánru, kto hľadá vývoj postáv nech si radšej zájde na nejakú drámu. Jednoduchý príbeh funkčne slúži satirickému zámeru filmu. Čim Nyócker udrie do oka ako prvým je originálna animácia. Uvidíte "šrauba-time" a dokonca "mamut-time", postavičky sú dosť často 3D ale takým karikaturistickým spôsobom, ktorý zachováva mimiku postáv, ale sám osebe je komicky nedokonalý. K Nyockeru už len jedno, nemyslím si, že neMaďar je schopný poňať nielen narážky a slovné hračky, ale aj celkové zasadenie a vyznenie filmu tak ako Maďari sami. Világoš ? 10/10 ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Zajímavá animace a jistě netradiční filmový počin, který mě ovšem vůbec nebavil, ani dějově, ani humorem, pokud tam měl nějaký být. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Distrikt! je možná až extrémní příklad filmu, pro kterého je forma vším a obsah ničím. Při jeho sledování mně totiž vytanul na mysli titul jedné z prací proslulého polské autora Stanislava Lema - Dokonalá prázdnota. Distrikt! má zajímavé a originální výtvarné řešení spojené se sice nepohodlnou, nicméně opět originální animací a působí provokativně svým námětem ze čtvrti, kam se stahuje budapešťská galerka. Jenže to je asi tak všechno, protože z toho námětu nevytěží prakticky nic. V několika komentářích se objevují výhrady typu ploché postavy a nudný příběh, ale ty bych musel podtrhnout asi tak desetkrát, abych vyjádřil ten pocit zoufalství, který se během pár minut dostavil. Musel jsem se intenzivně štípat do lýtka, abych neusnul, ale i tak jsem měl několik mikrospánků. Kdepak provokativní, díky faktické absenci příběhu je to nudné a bezradné, tedy pokud nepovažujete za dostatečně nosné, že postavy mluví slangem a vulgární nadávky prší ostošest. Nevadí mi to, ale taky na tom podle mě nelze stavět. Když si vzpomenu na nikterak zásadní americký videofilm Malý pasák, který opravdu neměl ambice a měl vyloženě konvenční výtvarné řešení, tak ten fungoval jako důkladné zesměšnění americké sexuální upjatosti a glorifikování rodinných hodnot v amerických filmech. Tady vlastně nevím, co chtěli autoři sdělit. Gagy buď absentují nebo mají takový ten nádech nováckých sitcomů. Policajti jsou pochopitelně blbí a úplatní, ale jako by vypadli z českých Profesionálů. Příslušníci dětských gangů sice hezky rapují, ale to je tak všechno. Je až neuvěřitelné, jak se takový potenciál dá promarnit. Celkový dojem: 25 %. Kdyby měl film krátkometrážní rozsah, asi by to díky neotřelé výtvarné formě dopadlo mnohem lépe i přes zmíněné nedostatky. 90 minut se ale jenom na kresbě utáhnout nedá... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá a zároveň zábavná a štýlová animácia vo mne už od začiatku vyvolávali kladné pocity. Nápad paroduje prakticky celú spoločnosť od jednotlivcov, cez rasové menšiny až po celé národy, na obrovskú škodu však je, že celková myšlienka dostala konkrétnu podobu a tvar až v poslednej polhodinke. Polovica deja je prakticky pre-rapovaná v štýle chytľavého maďarského hip-hopu, niekedy toho však bolo až moc, totiž aj dobrého veľa škodí. Ale aspoň viem, že aj južní susedia na tom nie sú v tomto štýle pozadu. Spojením niekoľkých (ne)vhodných pesničiek však ešte nevzniká umenie. Zasmial som sa na niektorých slohách, na vydarenom závere, ale čakal som väčšie využitie potenciálu, ktorý tento animák nepochybne mal. 60%. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

V Maďarsku asi mají hodně rádi South Park. Když si to vezmete kolem a kolem, není Distrikt nic jiného než jeho segedínksým klonem. Ano, je tam víc ňader a lakatošů, ale co se týče nadsázky příběhu, černého humoru, sprostých slov, muzikálových vložek a vůbec konceptu, že se malé městečko (v tomhle případě malá čtvrt Budapeště) a jeho nejmladší obyvatelé ocitnou ve středu celosvětové katastrofy - to je prostě South Park jak vyšitý. I způsob animace je poměrně podobný. Přesto Distrikt rozhodně nezatracuju, jenom říkám, že se nejedná o nic světoborného. Ostrá, pálivá maďarská zábava. 60% (Pro fanfy Emira Kusturici, guláše a rapu 80%) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Po animační stránce zcela originální záležitost. S tím zbytkem je to už trochu horší. Animace je výborná,hudba většinu času stylová a nápady tvůrcům rozhodně nechyběly. Jenže místy už je to až moc šílený a ke konci už tam vyloženě dávali, co je zrovna napadlo. A to co na začátku působilo vtipně a svěže už ke konci působilo spíše nuceně a už mě to začalo trochu unavovat. Ale o špatnej film se rozhodně nejedná a zkoušku rozhodně stojí, třeba zrovna vám styl tohoto filmu sedne víc. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

[UNCENSORED] "Diki Dedo, nemám prachy, ani kundu. Všetko je na piču." Skoro konceptuálna a globálnu politiku taviaca vyfarbovačka. V zopár momentoch velice fajn, ale maďarský "South Park" sa teda rozhodne nekoná... ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Na Distrikt jsem byl velmi zvědavý... a zklamaný jsem na konci byl možná ještě víc. Ne že by byl přímo špatný, jen mě mrzí, jak byl pohřben film, který díky (na středoevropské poměry) orginálnímu nápadu i zpracování mohl být o tolik lepší.... Vůbec nevadí animace, která má snad ještě méně FPS než South Park, protože samotná kresba a design to zachraňují. Ovšem vtipnost South Parku spočívala nejen v naroubování tolika sprostých slov na na první pohled andělské malé děti (i když i to samo o sobě bylo zdrojem velmi dobré zábavy), ale i ve skvělém černém humoru a aktuálním nejen politickém podtextu/ satiře. Jenže hrdinové Distriktu žijí v prostředí, kde se vulgaritami nešetří, takže to kouzlo South Parku je fuč. A dost i proto, že kromě neustálého přívalu sprosťáren, docela dobrých "muzikálových" vystoupení a pár vtipných politických momentů v závěru filmu nemá Distrikt co nabídnout, se narozdíl od většiny nadšeného sálu (která ho prohlašuje za "fucking good movie") domnívám, že je spíš "fucked movie" (tedy pokud to znamená, že tady se něco posralo/nepovedlo). ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Zajímavá a netradiční animace proložená kvalitní hudbou (a to jsem odpůrce Hip Hopu) a několika skvělými momenty! Ale jinak je to hlavně samolibá maďarská slátanina, která neskrývá ambice prosadit se ve světě, což je asi její největší slabina! Hloupoučký (ale skutečně blbý) příběh, který se snaží být zajímavý pro všechny působí jak z večerníčku, zbytečně a nuceně vulgární a perverzní (vzhledem k "dospělosti děje"), plno trapných postaviček a rádoby satira na dnešní poměry! Ale jak říkám, několik skvělých momentů z toho dělá docela koukatelný film! ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Pod velmi zajímavou vizuální slupkou (velmi originálně řešená animace) se skrývá nudný příběh, který jsem musel po chvíli vypnout, protože je pouhou přehlídkou nezajímavých scének, které zřejmě pobaví jen puberťáky, kteří počítají každé slovo "fuck", které zazní a jsou z toho na vrcholu blaha... ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Prvá pol hodina je skvelá. Ukazuje obyvateľov jedného budapeštianskeho sídliska: Rómov, policajtov, mafiu... Predstavuje veľa postáv za sebou a vzťahy / konflikty medzi nimi. Zabáva aj rozosmeje a pri rapových scénach už viete, že pod 4* s hodnotením nepojdete. Potom sa to ale celé posere. Tvorcovia jak keby nevedeli, čo ďalej a začnú miešať jedno s druhým, politiku s fantasy, satiru s katastrofickým filmom, a zo začiatočnej skupinky cigáňov zo sídliska, ktorí mali - naozaj mali potenciál stať sa kultovými, nezostane vôbec nič. Všetci Dištrikt prirovnávajú k South Parku, sú to ale skorej Simpsonovci. Nejaká slabšia Helloweenska časť. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

veľmi rezký a dynamický film s pár peknými nápadmi, s pár vtipnými momentmi a pre mňa celkom príjemne vynaliezavou animáciou. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Skoro se mi zdá, jako by byl v porovnání s Distriktem! i South Park celkem korektní animák. Je nutno říci, že ač se v něm mluví a zpívá velice vulgárně, k postavám to perfektně pasuje, stejně jako hip-hop. Divná je ovšem animace, ve které se zcela ploché figurky (to neplatí o ženských tvarech:-) pohybují v trojrozměrném prostředí, občas se vyskytne i normálně natočené pozadí či digitálně animovaný prvek, a na kterou jsem si do konce filmu nezvykl. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Satira údernejšia a častokrát vtipnejšia než South Park a rapové vložky lepšie ako v 8 Mile prichádzajú rovno z Maďarska v jednom z najväčších filmových prekvapení roka. F*ck South Park! F*ck 8 Mile! Vivat NYÓCKER!!! 10/10 ()

Reklama

Reklama