Reklama

Reklama

Naprosto osvětleno

  • USA Everything Is Illuminated (více)
Trailer

Podivínský sběratel (Elijah Wood) vyráží na Ukrajinu po stopách svých židovských předků. Jeho průvodci na cestě do minulosti se stanou světácký mladík Alex, jeho nerudný dědeček a jeden opravdu specifický pes... Mladičký americký Žid Jonathan se po smrti prarodičů rozhodne odjet na Ukrajinu a dozvědět se víc o jejich válečných osudech. Především chce najít ženu z jisté staré a dlouho opatrované fotografie – ženu, která měla zachránit jeho dědečka, když postupující nacistická vojska vyvražďovala židovské obyvatele. Najde si cestovní kancelář specializovanou právě na židovské turisty ze Západu, kteří pátrají po svých předcích. Jeho průvodcem na cestě do ztracené vesnice Tračimbrod se stane mladík Alex, který pod předstíranou světaznalostí skrývá naivitu ne nepodobnou té Jonathanově, a jeho angličtina, kterou sám označuje za „prémiovou“, spíše připomíná hlášky pana Kaplana ze slavné Rostenovy knihy. Společně se vydávají na ukrajinský venkov a společně také odhalí z minulosti mnohem víc, než čekali... Adaptace románu Jonathana Safrana Foera "Everything Is Illuminated" (česky vyšel ve výtečném překladu Richarda Podaného) je režijním debutem herce Lieva Schreibera. Svižný soundtrack sestává z lidové muziky, ukrajinského popu a úryvků písní skupiny Gogol Bordello, jejíž frontman Eugene Hutz si ve filmu zahrál svérázného průvodce Alexe. Českého diváka potěší i dobře známé interiéry a exteriéry, které mají představovat současnou Ukrajinu (například Průmyslový palác na pražském Výstavišti či vybydlené Milovice). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Film spíše evropskýho ražení (natáčenej i v naší krásné zemičce :-)) je, přestože se v něm jedná o antisemitismus, druhou světovou a o tom, jak ovlivnila životy několika rodin, skutečně milým pokoukáním. Herci příjemní, pejsek suprovej a vizuální stránka nádherná. A hudba? To je kapitola sama pro sebe. Paráda, konečně zas jednou film, co není povrchní, silné 4* ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kromě nezbytnosti si během filmu sehnat české titulky kvůli rusky (ukrajinsky?) mluveným pasážím (můj ročník ve škole výuku bratrského jazyka nestihl, byť těsně) mi v tomhle filmu vadily jen ty příliš dobře udržované silnice (na Ukrajině jsem byl před několika lety, v oblasti Užhorodu). Což zní velmi paradoxně, protože ve filmu jsou to silnice české, ale tak to opravdu je - Češi nadávají na silnice české, ale rádi na ně vzpomínají na Slovensku, Slováci jsou na tom stejně na silnicích ukrajinských, taky se těší domů. Elijah tady nevypadá jako pulec, ale jako Harry Potter. ()

Reklama

Květula 

všechny recenze uživatele

První půlka je perfektní ztřeštěnou komedií. Nad "slepým" dědečkem, hiphoperským překladatelem, podivným sběratelem čehokoli a kousky dementní vůdčí čubky jsem se svíjela smíchy tak, že moje kočka rychle pustila z hlavy možnost poklidného odpočinku na mém klíně. Druhá půlka pak překvapí svou dojemností. Bláznivou ukrajinskou hudbu vystřídá tichý klavír, smích se promění v slzy. Tohle je opravdu hodně zvláštní film, který rozhodně nesedne každému, ale má v sobě něco nepojmenovatelného, co vám na tváři na nějakou dobu vykouzlí přiblblý úsměv a zanechá něco moc hezkého tam uvnitř. ()

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Tento film je pro mě určitě spíše drama, které ve mně vyvovalo mnoho vzpomínek a pocitů(nesouvisející s filmem). Moc se mi líbilo vyobrazení cesty a hledání Tračimbrodu. Do toho vmíšené vzpomínky z minulosti, především Alexandra seniora. Skvěle napsané a ty pasáže, které delší dobu vyjadřovaly emoce byly jako studenou sprchou pro mojí myšlenkovou zatvrzelost. Herecky nadprůměrné. 80% ()

Tygrys 

všechny recenze uživatele

Zvláštní a pozoruhodný je to snímek. V průběhu sledování jsem balancoval mezi průměrem a 5*. Velmi zlehka mi taky díky hudbě Everything Is Illuminated připomínal Kosturicu, ale k tomu mi zase chyběla větší živelnost. Elijah Wood mi v roli Jonathana nesedl, spíše bych tam uvítal nějakého neznámého herce. Jinak celou dobu jsem si říkal, že už i na Ukraině mají kvalitnější cesty než u nás a pak jsem se dočetl že točili v Čechách. A ještě jedna zajímavost: autor knihy Jonathan Safran Foer na jehož motivy byl tento film natočen se také ve filmu mihnul. Je to ten chlápek co zametá listí na hřbitově. 3,5* ()

Galerie (12)

Zajímavosti (8)

  • Snímka súťažila na Medzinárodnom filmovom festivale v Bratislave v roku 2005 v sekcii prvých a druhých hraných filmov debutujúcich režisérov. Piati zástupcovia Svetovej federácie filmovej kritiky sa zhodli na tom, že režijný debut amerického herca Lieva Schreibera odmenia Cenou FIPRESCI. Na slávnostnom ceremoniáli bola vyhlásená aj Divácka cena Zlatý Bažant za najúspešnejší film festivalu podľa hlasovania návštevníkov MFF Bratislava. Diváci zvolili za najlepšiu snímku film Lieva Schreibera. Ocenenie generálneho partnera festivalu – sošku v tvare bažanta – a cenu FIPRESCI si Liev Schreiber prišiel v decembri 2005 prevziať do Bratislavy osobne. (ash99)
  • Samotný autor předlohy, J. S. Foer, se jakožto uklízeč listí mihne v cameo roličce při záběru Jonathana (E. Wood) na hřbitově. (alpeew)
  • Film se téměř celý natáčel v Praze a okolí (Beroun, povodí Berounky-Týřovice, Kladno). (alpeew)

Související novinky

MFF Bratislava

MFF Bratislava

19.11.2005

Ve dnech 2. - 10. prosince 2005 se v bratislavském Palace Cinemas uskuteční 7. ročník MFF Bratislava. Během této doby se představí 18 filmů z celého světa, jejichž kvalitu budou krom početného… (více)

Reklama

Reklama