Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

Happens 

všechny recenze uživatele

Film o pouti mladých, nadějných kluků, kteří studují na střední škole, jsou elitou basketballového týmu a mají před sebou slibnou budoucnost, což je pouze jedna strana mince, druhá je o jejich rvačkách, výtržnostech a postupnému navykání na drogy, což se jim stane usoudným, film o typickém úpadku lidské duše, kde cesta zpátky je velice hrbolatá... ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších snímků s drogovou tematikou. Nad výkonem mlaďase DiCapria jsem nevěřícně kroutil hlavou a kam až jsou schopni feťáci zajít pro špetku fetu... z toho mi bylo na blití. Zkrátka se jedná o drsný film z drsného prostředí, který není určen pro slabé povahy. 85% ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Další filmovej skvost o feťácích. Leo parádně zahrál a chudák jak dopadl. Čekal jsem, že si projde ale trochu větším peklem. Tohle ještě nebylo uplně takový drama. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ještě než Leo začal nastupovat do blockbusterů, byl skvělým hercem. Tenhle film je potřeba vidět v originále (což jsem neudělal). Není o drogách, to by byl moc povrchní, spíš malým střípkem autobiografie prý známého autora. Podle mě autority (stát) by v případě drog měly jednat mnohem tvrději. A kdo by tohle nechtěl zažít s Winkie a Blinkie? ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Potulný a problémový floutek a talentovaný basketbalista, kterému drogy takřka zničí život. Leonardo DiCaprio exceluje v hlavní roli tohoto až zbytečně přímočarého dramatu o tom co drogy dělají s lidmi. Jen DiCaprio film tahá z vod průměru na trochu vyšší úroveň. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Raný Leonardo mně vyráží dech víc a víc, i když zůstává skvělým hercem s množícími se zkušenostmi, něco se vytratilo - něco, jako čistá živočišná radost a dychtivost, která z mladého Lea přímo prýštila, zrovna, jako ve Rváčově deníku - který se přes dobrý scénář a skvělou kameru stává nezapomenutelným právě díky jeho výkonu, kdy umožňuje vnímat každičké hnutí mysli, odehrávající se v jeho filmové postavě. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Výbornej sugestivní film, kterej táhne mladej Leonardo Dicaprio. Film je silnej ale tim jak je natočenej, prostě trochu míň zajímavě než by se z tohodle tématu vytřískat mohlo, mu prostě plnej počet dát asi nechci a nedám. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

DiCaprio snad někdy musel bejt sám na drogách závislej, jinak si jeho ztvárnění pouliční fetky nedokážu vysvětlit. Dost možná jeho životní role, alespoň já ho doteď nikde lépe zahrát neviděl. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Podle mě po všech stránkách průměrný narkomanský film, který tahá nahoru jako vždy neuvěřitelný Caprio. Ten kluk už za mlada neuvěřitelně válel. Začínám přemýšlet, že si ho dám do oblíbených herců, říct mi tohle někdo před deseti, patnácti lety, tak mu dám asi facku. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy bych pouštěl na školách jako výchovný materiál. Velkým plusem tohoto filmu je navíc i přesvědčivý DiCaprio v hlavní roli. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Film plný basketu, fetu a výborné muziky. Těch bografií, ve kterých se na drogách závislý člověk se svými démony vypořádá a stane se z něj uznávaná osobnost už tu několik bylo. Basketball Diaries je však výjimečný strhujícím výkonem Leonarda DiCapria ai plastičností, se kterou dokázal Kaivert svět feťáků podat. V vedlejších rolích stojí za povšimnutí Mark Wahlberg nebo Juliette Lewis, která výtečně ztvárnila závislou šlapku. 85% ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Z těchto filmů mám jen neurotické potíže a týden přemýšlením o tom, jak moc beru drogy, jak bych měla brát drogy. Skončí to tak, že si dám sklo a jsem v klidu. *kecám* ()

sarume 

všechny recenze uživatele

Tento film nás zavede mezi bandu výrostků , kteří koketují se sportem , ale hlavně s čuchaním lepidla . Další linie s zdá být daná , se sportem to jde od deseti k pěti a s fetováním od pěti k deseti. Zdá se , že jde o banální film o bandě feťaku. Mě ale zaujal příběh toho jednoho, a skvělě podaný ten boj i ten rozpad, není to jen nějaká čast ze života feťáka . před Vašima očima vidíte začatek a i konec. Tento film bych pouštěla jako prevenci, podle mě má vypovídajíci hodnotu. Di Caprio hraje skvělě a není zaběr , kde bych mu to co vypráví nevěřila. Není to humorné jako,Transpoting . není to ale ani temné jako pavučina, je to film pro širokou diváckou obec a v této kategorii si stojí vysoko. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Snímek Scotta Kalverta(také nechápu, že od Basketbalového deníku natočil už jen jeden film) ukazuje zákeřnost drogového světa americké metropole, stejně jako skvělý herecký koncert Leonarda DiCapria. Tomu zdatně sekunduje Mark Wahlberg. Obě hvězdy první velikosti dneška, pro které je snímek jednou z prvních větších příležitostí, dokazují opravdu mimořádný herecký talent již v ranném věku. Obzvláště u DiCapria je možná trochu škoda, že pro většinu z masového publika je stále zafixován, jako "ten hezounek" z Titanicu. Díky filmu si uvědomíte, jak snadné je zmizet z cesty pro basketbalové stipendium na vysokou školu, do doupěte závislých a vězení. Závěr možná působí trochu "happyendově", ale film je natočen podle skutečných událostí a života Jima Carrolla. Navíc, nebylo by příjemné vědět, že někdy "tohle peklo" může skončit i dobře? ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Ak chcete vidieť skvelý film o drogách pozrite si Trainspotting, ak chcete vidieť depresívny film o drogách pozrite Requiem za sen. No a ak chcete film o basketbale odporúčam Bílí muži neumějí skákat. Basketbalový deník Vám len poskytne dôkaz, že DiCaprio bol hercom prvej ligy už za mlada a že Mark Wahlberg sa na neho neúspešne hrá už od mlada. ()

Reklama

Reklama