Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

italka63 

všechny recenze uživatele

Excelentní Leonardo jako hlavní tahoun filmu, který určitě stojí za to shlédnout tím spíše, že jeho postava je skutečná. Bez debaty za čtyři hvězdy. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Představení pro školy o tom, že užívat drogy není správné. 1) Ani výborný 21letý Leonardo DiCaprio nedokázal zvěrohodnit závěr snímku. Možná je chyba ve scénáři či v hereckém nebo režijním pojetí, ale ten konec prostě tvůrcům nevěřím, jakkoli se ohánějí mantrou, že jde o příběh podle skutečnosti. Asi ta skutečnost byla jiná, než jakou jsem sledoval ve filmu. 2) Zaujali mě dále 20letý James Madio (zloděj Pedro) a 28letý Patrick McGaw (Newthon s nejhezčím tělem, který pokračoval úspěšně ve studiu i v kariéře). ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Skutečný příběh Jima Carrolla, který je členem party kluků, kteří hrají basket a doufají, že jednou budou hrát v NBA. Jo, skutečně jen doufají. Protože život je svině a s nikým se nesere. Kluci se dostanou totiž k drogám a nastupují cestu, ze které není úniku. Kdepak, jeden šleh ti nic neudělá, to jsou pěkný keci, Začnou kašlat na školu a propadají závislosti čím dál víc. Tento film je jenom skutečná a tvrdá realita, žádné slitování tady nehledejte. Na začátku jsem s napětím koukal, co se stane a vůbec jsem netušil, co příjde v druhé půlce filmu. A to co přišlo, bylo děsivý. Naprosto reálný pohled do života feťáků, který člověka nutí k zamyšlení, k čemu to? Ale asi by to nebylo tak výborný, kdyby hlavní roli hrál někdo jiný než Leonardo DiCaprio. To byl pro mě šok, jakou roli dokázal zahrát v tak mladém věku. A musím říct, že toto je jedna z jeho nejlepších rolí. Nemyslím postavou, ale tím výkonem. Velmi mě překvapili i mladý Mark Wahlberg nebo James Madio známý později z Bratrstva neohrožených. Tento film je skutečně velký zážitek a mnoha lidem (zejména starší generaci) se nemusí líbit, ale podle mě by se měli takové filmy promítat ve školách místo těch sraček, co jsem vidíval já, protože jen pohled na úplné dno může dát záminku k přemýšlení. ()

Ice.dog 

všechny recenze uživatele

Dlouho ho mi zůstával tento skvost utajen, ale jsem rád, že jsem ho nakonec objevil. Mladý Leo, James Madio i Mark Wahlberg mě velmi potěšili a hráli "vyjetý penery" tak dobře, že jsem neměl nejmenší problém jim to věřit. Začátek filmu pomalu představuje partičku 4 kamarádů, ballerz, které spojuje láska k basketballu, ale hlavně k užívání si života. Začíná to nevinně, jednou z hecu si daji lajničku háčka a už se vezou. - „Nejdříve, to byla záležitost sobotní noci a ty se cítíš fajn, jako gangster nebo rocková hvězda. Je to jenom něco na zahnání nudy. Říká se tomu kocovina, malý zlozvyk. Je ti tak dobře, že to začneš dělat i každý úterý pak čtvrtek a jsi v pasti. Každý začátečník tvrdí, že on nepodlehne, ale podlehne.“ Výborně obsazený film, který má určitě co nabídnout, není sice tak vtipný jako Trainspotting, tak kvalitně natočený jako Requiem za sen nebo tak klasicky pojatý jako My děti ze stanice ZOO, ale rozhodně má co nabídnout... a není toho málo. 85% ()

Kuzlo 

všechny recenze uživatele

Na strednej škole sme boli po incidente s drogovo závislou spolužiačkou poslaný na film The Doors. Som toho názoru, že Basketbalistov denník by ako film v rámci prevencie proti drogám bol oveľa lepšou voľbou. (Bol natočený až pár rokov po tom, takže ak by naň chodili decká v rámci školy vôbec by ma to neprekvapilo.) ()

fallangell 

všechny recenze uživatele

Drsné a syrové s DiCapriem v hlavní roli. To budou asi prvky, které mi uvíznou v paměti na Basketball diaries. Hlavní dějová linie je poněkud strohá a až do konce se vlastně pouze padá až na dno. Právě ale DiCaprio a atraktivní ponuré prostředí NewYorku vás udrží až do konce. ()

Fíla 

všechny recenze uživatele

Tento film nás zavede do podsvětí, drog, násilností a krádeží. Nejprve jde o partu čtyř středoškoláků kteří mezi sebou nemají absolutně žádné problémy, a jak je vidno tak ani zábrany. Je veliká sranda, i v basketu se daří. Ale co když se zaplete se (špatnými) lidmi a skončíte jako feťák, bez domova a opuštěný? Doslova škemráte o almužnu, až to někdy hraničí i psychopatií. Rváčův deník je zkrátka film reality! Herecký výkon DiCapria byl famózní. Zkrátka fajnová hodinka a půl. ; ) ()

HappySmile 

všechny recenze uživatele

Leonardo jako tradičně odvedl skvělý výkon, ale film jako celek mě až tak nezaujal. Asi to pro mě bude jeden z těch filmů, na které se člověk podívá a zanedlouho zapomene, co se tam dělo. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

----"Vyprávěl jsem vám už o tom, jak jsem si poprvý vzal heroin? Šel jsem k Pedrovi do suterénu. Do skladiště, kde si můžeš píchnout nejrůznější typy. Chtěl jsem si jen .. čichnout, ale chlápek povídá: "Když už si chceš šňupnout, moh bys to i spolknout a když to chceš i spolknout, proč si rovnou nepíchnout?" Bál jsem se, nemám rád jehly. Ale nakonec jsem povolil. Projelo to mým tělem jako dlouhá vlna. Veškerý pocity utrpení, bolesti, smutku nebo viny byly ty tam."---- ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Ze začátku je to o partě kamarádů, kteří si užívají, ale mají i své sny. Jenže díky drogám se parta začíná trhat, kdy jeden odchází za svým snem a zbylí tři podléhají své závislosti k drogám, která je dostane až na úplné dno. .. Životní příběh, který byl natočen podle zkutečných událostí a ztvárněn tak, že si každý může dokonale představit, jaké to je pro rodinu, ale i pro samotného závislého takový život. .. A jakožto asi každý, i já musím vychválit Leonarda DiCapria za jeho dokonalý herecký výkon. Opravdu VELKÝ palec nahoru. .... HODNOCENÍ: 85% (4*) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tematika drog a drogovej zavislosti bola dobra, ale Dykaprio nie je moj oblubenec a na poli drogovej tematiky je urcite u mna vyssie Requiem for a Dream. 60 % ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Špína, smrad a beznaděj! Hroznej příběh šikovnýho a nadanýho kluka o brutálním pádu na dno skrz fet.... Řekl bych - noční můra každýho rodiče! Nicméně to co předvádí tenkrát ještě teenager Leo, to je ukázka mega hereckýho potenciálu a budoucí vstupenka do světa herecké extratřídy. Jinak brrrr... 75% ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

kedysi som si myslel, ze je to uzasny maly film, uzasny maly herec a uzasna mala predloha. film zostal malym, leo sa stal velkym a uzasnost vyprchala. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

"Hele bělobo, si připravenej na porážku? Nenamočí se tvá huba do něčeho co tvůj zadek nezvládne? Za to tě zníčím!" ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Trainspotting po americky, jen bez té rozjívené potřeštěnosti. Temná, vážná, varující výpověď, která teď dává smysl (i chleba) životu samotného autora deníku. Ovšem pokud divák nebo divačka netrvá na skvělém herectví a osobnosti tenkrát 21-letého Leonarda DiCapria a chce vidět bližší (přímo v Praze) realitu, pak by tomu "přání" víc vyhověly dokumenty Heleny Třeštíkové - V pasti-Katka (2001) a Katka (2009). Tam se "hercům" nemuseli malovat rty namodro. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Tak tady lze těžko něco vytknout. Parta nadějných talentů, který si doslova zkurvěj život fetem. Není to nic dosud neviděného, ale Kalvert tady výborně pracuje se světlem, takže si jako sjetina připadá i divák. Navíc tu vévodí Leo DC a zdatně mu sekunduje Wahlberg, takže zážitek je opravdu nepříjemný - v tom nejlepším smyslu. Vidět tohle jako malej, tak si strachy nezahraju ani basket. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Netuším, jak moc se film přibližuje realitě, ale radši to ani nechci zjistit. Příběh se vyvíjí stejně nenápadně jako postupné propadnutí drogám, které si zpočátku nikdo nepřiznává, a když už si člověk uvědomí, tak mu nezbývá moc sil, aby něco dokázal změnit, nebo dokonce napravit. A vykoupení samotné pořádně bolí. Už jsem tohle schéma sice nejednou viděl, ale když se s ním pracuje pořádně, tak se na síle a výpovědi nic neztrácí. A jako bonus tu je neselhávající DiCaprio. ()

bukowski83 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo opravdu surové podání života-neživota feťáků.Upřímný a realistický pohled na to jak vás drogy dokážou zničit a jak je strašně těžký dostat se z koloběhů rauše, střízlivění a shánění peněz na další dávku - fuj!Respekt Jim Carroll! ()

Reklama

Reklama