Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul (Peter Fonda) je režisérem televizních reklam. Právě když se jeho manželství ocitá v koncích, rozhodne se podniknout cestu do svého nitra k bližšímu poznání sebe sama. Setkává se proto s přítelem jménem John (Bruce Dern), který ho má touto cestou bezpečně provázet.

Autorem scénáře k tomuto pokusu převést zážitek s LSD na filmové plátno v co možná nejvěrohodnějším provedení není nikdo jiný, než sám Jack Nicholson. (Richie666)

(více)

Recenze (34)

Richie666 

všechny recenze uživatele

Zážitek na LSD je nesdělitelná zkušenost. Proto i tak výrazově bohaté médium, jako je film, se může popisu něčeho takového pouze přiblížit. Tady si myslím, že se to povedlo tak napůl. Snímek je z větší části zaměřen na halucinogenní stránku požitku, jejíž vyjádření je však značně omezeno dobou vzniku filmu. Dočkáme se tedy především zběsilého střihu, četných barev a několika vyloženě old school efektů; bohužel na můj vkus se film málo snaží proniknout do psychotropního uvažování člověka v tomto stavu, resp. se mu to nedaří (scéna s mandarinkou byla zkrátka z toho slabšího soudku)... Rozhodně si myslím, že by se zde uplatnil děj, a to alespoň v podobě konkrétnějšího cíle, jemuž chce hlavní postava přijít na kloub. Zbytečně se zde vyskytují scény, ve kterých se Paul chová až přehnaně nesmyslně a "nebezpečně", jako by snad ani nepožil tak sofistikovanou drogu, jakou je LSD :) ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Koukat večer na televizi a mít doma nečekaného hosta v podobě sjetého Petera Fondy, nevím nevím, zda-li bych požádala o sklenici mléka. Ale proč ne. Každopádně tatínek by to asi nepochopil. // Skvělý experiment, který si zaslouží pozornost už jen pro svůj halucinogenní scénář a vyjetou odvahu. Ale to omámení je jen chvilkové. Každopádně tak či tak, tleskám, protože i když tenhle trip byl oproti realitě o dost kratší, byla to docela fajn jízda. 3 a půl * ()

Reklama

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Velice troufalý pokus ukázat široké veřejnosti jak vypadá takový trip a předvést, že vlastně nejde o nic špatného. Tohoto úkolu se ujala opradu hvězdná plejáda. Corman, Fonda, Hopper, Nicholson a další....Bohužel celé to bylo pojaté trochu nenápaditě, pouze hry světel, rychlé střihy a dlouhých halucinačních výjevů, kterí trochu ubraly na věrohodnosti, proto a také pro některé další zásadní věci považuji tento experiment za spíše neuspěšný. Postvrdilo se, že trip na plátně fakt nejde. I tak musím ocenit odvahu tvůrců a zajímavé herecké výkony. Hopper, i když jen v menší roli, byl perfektní. Proto hodnoení zaokrouhluji výše a dávám za 3. Na víc to opravdu bohužel neni. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Jack Nicholson dokázal vyprodukovat kultovní film (pod vlivem vlastního zážitku) o jednom takovém "tripu", jenž nám podává svědectví o vnitřním rozpoložení hlavního hrdiny prostřednictvím množství barevných a kaleidoskopických obrazců, pěkných, ale i děsivých zážitků v průběhu tzv. bad tripu. Corman se ujal režie velmi dobře a neodpustil si dokonce ani typicky poeovské obrazy - černí jezdci, oběšenec, smrt... The Trip je podívaná, která se alespoň vzdáleně snaží nastínit pocity člověka, který se vydal na "výlet do nitra sebe sama". Žádný jiný film se nedokázal v tomto Tripu přiblížit. Všechna čest. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Má to své mouchy některé scény jsou moc umělé,některé efekty prostě nestačí ..ale jako celek je to docela komplexní popis jednoho výletu.......Není to tak bezhlavě nezodpovědné jako Strach a hnus v las vegas-není to ani absurdně depresivní a děsivé jako tripová scéna v Easy Rider.......Je to prostě jen komorní pokus o zachycení v té době technicky nepopsatelných věcí.................70% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (4)

  • Bruce Dern nechtěl mít s drogovou kulturou nic společného, takže při hraní vycházel jenom z rad režiséra. (Matty)
  • Jack Nicholson napsal scénář na základě vlastních zkušeností s LSD v kontrolovaných laboratorních podmínkách a také na základě jeho rozvodu s první manželkou, Sandrou Knight. (Matty)
  • BBFC (British Broadcast of Film Classification) filmu čtyřikrát odmítla udělit certifikát coby reklamě na LSD. Teprve roku 2002 byl Trip klasifikován jako „do osmnácti let nepřístupný“. (Matty)

Související novinky

Zemřel herec Dick Miller

Zemřel herec Dick Miller

31.01.2019

Ve věku 90 let zemřel v kalifornském Toluca Lake herec Dick Miller. Smutnou zprávu předal médiím rodinný mluvčí. Rodák z Bronxu má od svého debutu v roce 1955 ve snímku Apache Woman na svém kontě… (více)

Reklama

Reklama