Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul (Peter Fonda) je režisérem televizních reklam. Právě když se jeho manželství ocitá v koncích, rozhodne se podniknout cestu do svého nitra k bližšímu poznání sebe sama. Setkává se proto s přítelem jménem John (Bruce Dern), který ho má touto cestou bezpečně provázet.

Autorem scénáře k tomuto pokusu převést zážitek s LSD na filmové plátno v co možná nejvěrohodnějším provedení není nikdo jiný, než sám Jack Nicholson. (Richie666)

(více)

Recenze (34)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Spíše sladce než >kysele< insitní filmový trip odnikud nikam, dnes už působící přes jistou návodnost vlastně více úsměvně než nějak nebezpečně rebelsky svou formou pošetile béčkové výpovědi o subjektivní zkušenosti pár hollywoodských kumpánů, co si prostě jen tak zaexperimentovali s kyselinkou... A d.m.s.n. je škoda, že si J.N. v rauši více nepropracoval scénář a >svou< roli si možná i nezahrál sám! . . . Ale nahlížet na film takto subjektivně po pětačtyřiceti letech a bez vlastní prožité zkušenosti je snadné a zase na druhou stranu je při sledování nutno uvědomit si výrazové prostředky a technické možnosti filmových triků a efektů své doby, včetně kontextů politické a společenské atmosféry v tehdejších U.S.A., kdy establishment začal dosti represivně postihovat lehké drogy a zadělal tak stejně jako v případě prohibice třicátých let na následné problémy, proti kterým jsou situace, stavy a prožitky popsané ve filmu i přes lehce alibistické prohlášení v úvodu jen slaboučkým čajíčkem a spíše tak má dílko význam jako dokument doby a osobitý pohled do blazeovaného žití jisté umělecké komunity... . . . Takže poctivé tři hvězdičky za dobově docela >poctivý< - svým způsobem vlastně experimantální nezávisláček a jednu navíc za mix psychedelické dobové hudby - viděno a hodnoceno s čistou hlavou za střízliva a bez užití jakýchkoli atmosféru dolaďujících prostředků... ;o] - - - - - (Poprvé viděno 27.3.2012 na dvd /s původní zvukovou stopou a č. titulky/, hodnocení 170., komentář zde s lehkým zklamáním jako čtyřiadvacátý - 27.3.2012) ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Cormanův celovečerní screensaver si vysloužil statut kultu z větší části díky svému námětu, ale především svému kontextu. Právě tady se potkali Jack Nicholson, Peter Fonda a Denis Hopper a při společné průpravě ve stylu Stanislavského položili základ jejich vpravdě kultovnímu projketu "Bezstarostná jízda". Studijní dýchánek s LSD si dal i režírující producent Roger Corman, takže Nicholsonův scénář na film o ničem zabydlel svými obsesemi Edgarem Allanem Poem. "Trip" v sobě spojuje nepopiratelné řemeslné kvality Cormana, jeho čuch na dobové komerčně vytěžitelné fenomény a schopnost vykořisťovat nadšené mladé talenty iluzí, že dělají svůj film. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

LSD je prostě Lehce Senzační Dobrodružství a takovej zážitek se nedá převést na filmový plátno. Tenhle film je akorát zběsile sestříhaná psycho-blbost plná barviček, světýlek a úchylný muziky, postrádající sebemenší náznak nějakýho děje. Vůbec nechápu, jakej mělo smysl tenhle film natáčet. Je to asi stejný, jako kdybych se ve střízlivym stavu snažil natočit film o tom, jak se vožeru v hospodě a pak se potácim domu. Jestli chcete vědět, jaký to je na papíru, tak vám asi nezbyde nic jinýho, než to zkusit na vlastní kůži :-) Ty hvězdičky dávám aspoň za snahu. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Koukat večer na televizi a mít doma nečekaného hosta v podobě sjetého Petera Fondy, nevím nevím, zda-li bych požádala o sklenici mléka. Ale proč ne. Každopádně tatínek by to asi nepochopil. // Skvělý experiment, který si zaslouží pozornost už jen pro svůj halucinogenní scénář a vyjetou odvahu. Ale to omámení je jen chvilkové. Každopádně tak či tak, tleskám, protože i když tenhle trip byl oproti realitě o dost kratší, byla to docela fajn jízda. 3 a půl * ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Peter Fonda na tripu, ve víru halucinogenních obsesí, ve kterých je prostě všechno "groovy", ale mě to ani trochu neoslovilo... ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Velice troufalý pokus ukázat široké veřejnosti jak vypadá takový trip a předvést, že vlastně nejde o nic špatného. Tohoto úkolu se ujala opradu hvězdná plejáda. Corman, Fonda, Hopper, Nicholson a další....Bohužel celé to bylo pojaté trochu nenápaditě, pouze hry světel, rychlé střihy a dlouhých halucinačních výjevů, kterí trochu ubraly na věrohodnosti, proto a také pro některé další zásadní věci považuji tento experiment za spíše neuspěšný. Postvrdilo se, že trip na plátně fakt nejde. I tak musím ocenit odvahu tvůrců a zajímavé herecké výkony. Hopper, i když jen v menší roli, byl perfektní. Proto hodnoení zaokrouhluji výše a dávám za 3. Na víc to opravdu bohužel neni. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Známí(kolegové) Cormanovi poradili , že pokud chce točit film na tohle téma(LSD) tak by to měl i on sám vyzkoušet. A tak se taky stalo. Jenže dle jeho slov měl úžasnej trip a nechtěl aby film vyzněl tak, že vybízí k užívání této drogy. Proto potřeboval někoho kdo měl s LSD větší zkušenosti a zažil i tzv. BAD trip. A i proto scénář k filmu napsal samotnej Jack Nicholson. Ikdyž on The Trip nejde brát ani jako film s nějakým souvislým dějem. A o to tady samozřejmě asi ani nešlo. Jde prostě o úlet své doby a snímek sám sebe prezentuje hned na začátku slovy, že jde o cestu do světa halucinací. Pro běžného diváka nejspíš nekoukatelná a nudná záležitost. 4hvězdy ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Jack Nicholson dokázal vyprodukovat kultovní film (pod vlivem vlastního zážitku) o jednom takovém "tripu", jenž nám podává svědectví o vnitřním rozpoložení hlavního hrdiny prostřednictvím množství barevných a kaleidoskopických obrazců, pěkných, ale i děsivých zážitků v průběhu tzv. bad tripu. Corman se ujal režie velmi dobře a neodpustil si dokonce ani typicky poeovské obrazy - černí jezdci, oběšenec, smrt... The Trip je podívaná, která se alespoň vzdáleně snaží nastínit pocity člověka, který se vydal na "výlet do nitra sebe sama". Žádný jiný film se nedokázal v tomto Tripu přiblížit. Všechna čest. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Název je všeříkající. Pro drogami nepoznamenaného diváka, praktický nesnesitelná audiovizuálně neúnosná a nepochopitelná jízda. Ale je mi jasné, že ve své době to musel být kult, zvláště pro příznivce hippies. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Keď Jack Nicholson písal "scenár" k tomuto filmu asi nebol čistý. Ani byť v podstate nemusel.The Trip je filmom svojej doby: éra hipíkov, voľnej lásky, Vietnamu...a samozrejme drog. Ako dobový dokument to beriem, ako film je to už trošku horšie stráviteľné. Trip Petra Fondu po užití LSD je celkom zaujímavý, no keby mal tak polhodinku tak neprotestujem:) Viem, si predstaviť, že pre niekoho môže byť tento film kultový, ja dávam prednosť skvelej Bezstarostnej Jazde (kde sa Nicholson,Fonda aj Hopper stretli znova). ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Enter the Void B-čkového filmu 60-tych rokov, Peter Fonda na tripe je minimálne tak kultový, ako vytripovaný Vincent Price v takmer o 10 rokov staršom Tinglerovi. __ Cormanov film predstavuje úžasne prostý, rozkošný a stoj čo stoj psychedelický pokus o zachytenie kontrakultúry 60-tych rokov. Banálne jednoduchý príbeh Jacka Nicholsona ponecháva všetok priestor pre rozstrel štylistických postupov, pokúšajúcich sa s naozajstnou húževnatosťou vizualizovať mysel hlavnej postavy na LSD. Byť v hlave Petra Fondu je dokonca oveľa zábavnejšie, než byť V hlave Johna Malkovicha :o). __ Viacnásobné expozície, hranie sa s kolorovaním, stop trikmi, asociatívnou a intelektuálnou montážou, videoklipovým formátom, štylizovaním mizanscény, ktorá pripomína dekorácie H. Warma etc. sebavedomo nesú celú "autorskú výpoveď". __ Spolu s Wild Angels azda najlepšie Cormanove filmy. Veľmi dojemné, sladko zjednodušujúce, exploatačné portréty dobového undergroundu so šťavnatou porciou autorskej vynaliezavosti. ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Zážitek na LSD je nesdělitelná zkušenost. Proto i tak výrazově bohaté médium, jako je film, se může popisu něčeho takového pouze přiblížit. Tady si myslím, že se to povedlo tak napůl. Snímek je z větší části zaměřen na halucinogenní stránku požitku, jejíž vyjádření je však značně omezeno dobou vzniku filmu. Dočkáme se tedy především zběsilého střihu, četných barev a několika vyloženě old school efektů; bohužel na můj vkus se film málo snaží proniknout do psychotropního uvažování člověka v tomto stavu, resp. se mu to nedaří (scéna s mandarinkou byla zkrátka z toho slabšího soudku)... Rozhodně si myslím, že by se zde uplatnil děj, a to alespoň v podobě konkrétnějšího cíle, jemuž chce hlavní postava přijít na kloub. Zbytečně se zde vyskytují scény, ve kterých se Paul chová až přehnaně nesmyslně a "nebezpečně", jako by snad ani nepožil tak sofistikovanou drogu, jakou je LSD :) ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Má to své mouchy některé scény jsou moc umělé,některé efekty prostě nestačí ..ale jako celek je to docela komplexní popis jednoho výletu.......Není to tak bezhlavě nezodpovědné jako Strach a hnus v las vegas-není to ani absurdně depresivní a děsivé jako tripová scéna v Easy Rider.......Je to prostě jen komorní pokus o zachycení v té době technicky nepopsatelných věcí.................70% ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Trip je vlastne film bez príbehu - na začiatku si Peter Fonda zoberie Lsd a zbytok filmu sleduje divák, čo to s ním robí. Režíroval ho béčkový režisér hororov Roger Corman a scenár napísal Jack Nicholson. Trip je bizarný, halucinogénny 85 minútový klip zo 60 rokov. Absencia príbehu mi nevadila, film ma zaujal atmosférou, skvelou hudobnou zložkou (či už jazzové alebo časti v štýle Doors) a dobrí boli aj herci (tripujúci pohoďák Peter Fonda, či uvolnený Dennis Hopper). A ako vyzeral vlastne ten trip - no na mňa pôsobil ako keby Darren Aronofsky režíroval Pána prsteňov mixnutého s efektami z 2001:Vesmírna odyssea. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Lucy in the Sky with Diamond v podani Petera Fondu. Takovy dokumentarni snimek v prvni osobe jak vlastne pusobi LSD. Hodne barev, hodne vzoru, zkratka echt hippiz flick! ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

S LSD zkušenosti nemám takže tento snímek nemůžu nijak extra posoudit a ta šílená (možná hippies) muzika mě přinutila tohle nedokoukat. Dvě hvězdy za moc nepovedený pokus ukázat, jak to asi probíhá, když někdo zblajzne papíra. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

LSD trip Dzeka Nikolsona. Scenarista stoji oboma nohami na zemi a dlhodobo serie na tvrde drogy - kokain a heroin. Tak to ma byt . Mlady Peter Fonda fakt na urovni 77 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Unikátní a vydařený pokus o ukázku stavu jedné jízdy na halucinogenní droze LSD. Vystřídání několika stavů přes euforii a vnímání neviditelných toků energie, přes fascinaci fungováním prostých věcí, až po stavy úzkosti a strnulosti. Vnitřek lidské osobnosti se mísí s vnějším pulsujícím světem a svého protagonistu staví do nejedné pozoruhodné situace. Myšlenky se zhmotňují do reálnosti života, tvary věcí nabývají života a pohybují se v rytmu momentální nálady barevnosti. Ve vrcholných stavech se protagonista pohybuje na hraně reality a fantazie, která ho zavádí na snová místa absurdity. Zažívá zcela něco jiného, neskutečného a jeho chování je naprosto odlišné od toho, jak by ho mohl popsat nezávislý pozorovatel. Abstraktnost dostává svůj konkrétní tvar, který se může libovolně měnit, po kouskách uchopuje do svého světa svého protagonistu. Pokaždé ho uchopuje jiným kouskem, jinou částí těla, někdy ho i celého vrhne do svého středu, ve kterém můžeme sledovat elektronické proudění jednotlivých myšlenek a získáváme větší citlivost a vnímavost všemožných tělesných i duševních prožitků. Paul Groves (zajímavý Peter Fonda) jako průvodce tripem LSD, kterou bere i jako svéráznou terapii svého psychického stavu, kdy se chce dotknout své vlastní podstaty. Z dalších rolí: John (Bruce Dern), Paulův přítel a pomocník v jeho nevšední terapii, svobodomyslný a obezřetný prodejce drogových chutí Max (Dennis Hopper), Sally (Susan Strasberg), Paulova manželka toužící po rozvodu, stále sjetá Flo (Barboura Morris), a pohledná mladá Glenn (Salli Sachse), se kterou Paul prožije závěrečné dějství tripu s jeho nadnášející tělesnou rozkoší. Film má rozhodně své nedostatky, ale navození nejednoduchého vyobrazení povznesené a unášené mysli, je rozhodně působivé a reálné. Stav uvolněné atmosféry experimentální doby. A nádherná vila, kde začíná nevšední trip do hlubiny duše. ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Jako celek mě film moc nezaujal - skutečně chybí nějaký pořádný děj. Fonda po celou dobu běhá po plátně jako totální blázen (občas to sedí, občas ne tak docela). Co je na snímku fascinující je jeho výpovědní hodnota o šedesátých letech v USA (dostala mě hipísácka komunita a malby v interiérech) a snaha o zachycení tripu. Snažit se zachytit něco, co je nezachytitelné, je samozřejmě obtížné :-) V BEZSTAROSTNÉ JÍZDĚ je sekvence "tripu" zobrazena asi v pěti minutách a velmi efektivně. Problémem jeho mladšího bratříčka je ten, že místo filosofování, motorek a Jacka Nicholsona nabízí "jen" trip - což je prostě na film málo. Nicméně v rámci omezených možností se autoři s pokusem popasovali velmi dobře.__________Teď mě napadá taková prorocká myšlenka - 3D filmy, pachové filmy a kdovíjaké filmy už jsou de facto realitou - vzniknou také filmy, které nás při sledování ovlivní chemickými látkami a zdrogují nás? Bylo by to rozhodně lepší, než se na filmy o drogách jen dívat... .-) ()

Související novinky

Zemřel herec Dick Miller

Zemřel herec Dick Miller

31.01.2019

Ve věku 90 let zemřel v kalifornském Toluca Lake herec Dick Miller. Smutnou zprávu předal médiím rodinný mluvčí. Rodák z Bronxu má od svého debutu v roce 1955 ve snímku Apache Woman na svém kontě… (více)

Reklama

Reklama