Reklama

Reklama

Šunka, šunka

  • Španělsko Jamón, jamón (více)

Obsahy(1)

Pohledná Sylvia pracuje jako šička spodního prádla v továrně rodičů svého přítele Jose Luise. Má dva mladší sourozence, její otec utekl od rodiny a matka ve snaze uživit sebe i děti pracovala jako striptérka a příležitostná šlapka a nyní provozuje noční bar. Kvůli tomu má Jose Luis problémy s prosazením své dívky u rodičů, především jeho matka nechce kvůli špatné minulosti Sylviiny matky o nevěstě svého syna ani slyšet. Aby pár rozeštvala, najme urostlého prodavače šunky Raula Gonzaleze, který pro její továrnu nafotil reklamní kolekci prádla, aby dívku svedl. Mladý Raul je však až příliš krásný, španělské slunce moc horké a vášně a touhy žen nezkrotitelné. (dopitak)

(více)

Recenze (64)

Lookass 

všechny recenze uživatele

Ďalšie príjemné prekvapenie od španielskej kinematografie. Dráma so sociálnym kontextom, odviazanými sexuálnymi scénami a krásnym vizuálom. Luna rozohráva jednoduchý príbeh, ktorý sa postupne dostáva do začarovaného kruhu. Ten je rámcovaný zradami, milostnými vzplanutiami a neverou. Skrátka každodenná realita španielskej vyššej strednej vrstvy __ Jamón, jamón je pekným príkladom filmu, v ktorom spracovanie, atmosféra, provokatívnosť a herecké výkony potiahnu celý snímok nad priemer. Jednoduchosť scenára je v tomto prípade prínos. Záver je trochu nezvládnutý. Až priveľmi dramatický v pomere k predchádzajúcim 90-tim minútam. 7/10 ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Lehce bizarní filmeček plný emocí (ta trocha španělského temperamentu mi zde tentokrát kupodivu ani moc nevadila). Vtipné scény střídají ty vážnější (a zároveň méně povedené) a absurdita si podává ruku s primitivním dějem jak z nejprovařenější telenovely. Jenže styl, jakým je to celé natočeno, je jednoduše neodolatelný! Navíc zjevení Javiera Bardema je zde živým ztělesněním slova "samec" (což nemusí nutně znamenat pochvalu - tak to prostě je). Skvěle bizarní závěr pak jen dovršuje to, co už musí být dávno předtím každému jasné - totiž že režisér Luna je všechno, jen né neoriginální a naprosto normální. Rozkošné. ()

Reklama

berusche 

všechny recenze uživatele

Španělské snímečky jsou prostě takové. Ačkoli je nutné přiznat si, že milostná vzplanutí na všechny strany jsou přinejmenším nereálná, opravdovost emocionální tomuhle počinu neschází. Děj má správný spád, herecké výkony správné grády a Bardem je v současné chvíli v mých očích skutečně zdatný chlapec. Začínám mít pocit, že mu lehce propadám. Česnek, sex a šunka, já těm chutím neodolala. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

V podstatě z toho vyšlo, že všichni jsou zaprodané kurvy, bez rozdílu pohlaví. Ale nějakým pro mně nezajímavým způsobem. Na rozdíl od nadšených hlasů zde, mně film nebavil. Humorné mi nepřipadalo nic a souložení i kamene s cihlou a neustálé olizování prsních bradavek, mně připomínalo spíše erotické filmy, ala Kožené kalhoty, což asi nemělo být prvořadé, ale stalo se. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jednodílná telenovela o šunce, česneku a troše sexu. 1) Záběry na pěkné španělské machos ve slipech mě spolehlivě připoutaly k obrazovce, aniž jsem tušil, co mě čeká. Těch kluků tam pár bylo a k tomu opravdu pěkná 18letá Penelope Sanchezová (Penelope Cruz), která se líbila i mně; a s nahým Javierem Bardemem i s jeho kamarádem (nemyslím býka) bych se rád potkal nejen v aréně. 2) Provokatérský režisér José (Bigas) Luna mě ale neprovokoval, spíš uspával. Vše je zajímavé, postavy, rozhovory, děj i podivná zápletka, jenom to všechno nějak nemá koule. Závěr střihači zřejmě ztratili a tak vzali zavděk nově objevenou Sofoklovou tragédií, kterou tu souběžně natáčel nějaký Buňuelův následovník či někdo podobný. 3) Těch odkazů ve filmu byla celá řada. Zaujala mě bitva se šunkami - Goyův obraz "Souboj s palicemi" (Duelo a garrotazos) nebo už zmíněný boj s býkem - odkaz na slavného toreadora Manoleta. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Slovo "jamón" ve španělštině neznamená jen "šunka", je to také označení pro překrásnou ženu. (viperblade)
  • Při natáčení snímku bylo Penélope Cruz pouhých 16 let. (viperblade)
  • Natáčanie filmu začalo v októbri 1991 na viacerých miestach v španielskom autonómnom území Aragónsko a tiež v Barcelone. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama