Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Španělská filmařská tragikomedie, odehrávající se roku 1938 v německých, tehdy už nacistických, filmových ateliérech UFA. Španělský filmový štáb sem přijíždí realizovat dvojjazyčnou koprodukci milostného příběhu z Andalusie - Dívka tvých snů. Hlavní roli hraje mladičká hvězda Macarena, která tajně chodí s režisérem, ten se však nehodlá rozvést. A aby jejímu trápení nebyl konec, zamiluje se do ní sám velký Goebbels. Macarena nesmí jeho okaté pozornosti, mířící zcela nepokrytě k intimnímu vztahu, odmítnout, jinak by ohrozila osud celého projektu i kariéru všech kolegů. Její vztah ke zdánlivě pasivnímu, ve skutečnosti však bezmocnému, režisérovi vychládá, s Goebbelsem bojuje a nakonec se snaží najít útěchu u mladého židovského vězně, kterého produkce najala na kompars. I tak zapeklitá situace se zauzlí ještě víc v okamžiku, kdy se její přítel pokusí o útěk... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

Historik 

všechny recenze uživatele

Pokaždé, když ten film vidím, musím uznat, že se těm Španělům povedl opravdu mistrovský kousek. Tento film jim upřímně závidím a čekám, kdy i u nás vznikne něco podobného. Potenciál máme. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Pro mě trochu bezzubá komedie, která až příliš moc sází na jistotu a nedokáže vytvořit rafinovanější zápletku a životnější postavy. Přesto je spojení španělského temperamentu, zlatých ručiček barrandovských tvůrců a zajímavého historického období uspokojivou satisfakcí. A z Penélope Cruz jednoduše nejdou spustit oči :) ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Truebova Belle epoque si mě naprosto získala. Byl jsem zvědavý, zda tohle bude alespoň z poloviny tak dobré. Společných rysů je mnoho. Příběh se odehrává ve stejné době, v podobném duchu, i obsazení je podobné. Přesto nejsem úplně přesvědčen. --- Belle epoque je od začátku do konce komorní konverzační komedií, ve které jsou soudobé politické zvraty reflektovány jen zprostředkovaně, v půvabných komentářích obyčejných lidí, pro které politika není posláním ani kariérou. V Dívce tvých snů Trueba tyto hranice překročil a přivedl své figurky přímo do jámy lvové - do filmových studií nacistického Německa. --- A v této poloze jakoby si Trueba nebyl už tak jistý. Objevuje se výrazná nadsázka, příběh přechází až v burlesku, jenže jaksi ne dost směšnou, ne dost bláznivou, a s nepřesvědčivou výpravou a castingem. Němci nakonec nejsou ani strašní, ani pořádně směšní, jen mechaničtí. Asi jako kdyby si na Wehrmacht hráli Španělé. Nebo Češi. Obou je ostatně ve filmu víc než Němců. --- Mnohem silnější je příběh v okamžicích věnovaných vzájemným vztahům hlavních protagonistů, tedy skupiny španělských filmařů a herců. Jejich charaktery jsou pestré, humorné, pikantní, slabošské, a současně komplexní, vážné, místy docela zlé, nebo naopak až pošetile hrdinské. Myslím, že Truebovým záměrem bylo postavit do kontrastu skupinu normálních, běžnými hříchy zatížených lidí, a proti nim šílenou a zlou politickou mašinérii. Velkolepé téma, ale výsledek zůstal, myslím, o něco slabší. Jako paralela, v záměru, zpracování i ve výsledku, mě napadá Menzelův Voják Čonkin. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Klasický dobrý Trueba "s tahem na Oscara", ale na Belle Epoque to nemělo. Zase tu ale je Miroslav Táborský, ten jeho překladatel je naprosto dokonalý. ()

Anglie 

všechny recenze uživatele

Španělský štáb si vybere Berlín roku 1938 za místo natáčení svého dramatu z Andalusie. Problémy začínají, když se do hlavní herečky filmu zakouká Goebbels. Krásný film v hlavní roli s Pénélope Cruzovou, do role tlumočníka Václava byl obsazen Táborský, jenž získal Goyovu cenu za nejlepšího zahraničního herce(ve španělském filmu). Truebovi se perfektně podařilo vystihnout atmosféru a když k tomu přidám i některé české herce, tak musím říct "ano, to je hodně dobrý film". ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Normálně bych dal čtyři, vlastně to je "jen" skvělá komedie o míň úsměnejch čsů, ale díky přítomnosti Cruz a Táborskýho... prostě nemůžu jinak ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

V žádném případě se netěšte na komedii k popukání, ale Penélope Cruz v roli vycházející filmové hvězdičky je nejenom kromobyčejně krásná, ale i svůdná a temperamentní, Johannes Silberschneider jako Dr. Goebbels je naproti tomu podle očekávání nadmíru odporný a nechutně slizký, Miroslav Táborský v nelehké úloze tlumočníka je pak vyloženě roztomilý - a samotný průběh španělsko-německé koprodukce je odlehčený drobnými, ale dobrými tragikomickými momenty. Místy kvalitu dějové linie do jisté míry poznamenává určitá utahanost ve vyprávění, přesto příběh ani zdaleka nesklouzne do nevýrazné šedi … 3,5* ()

venison 

všechny recenze uživatele

Hezký "pohádkový příběh" se "šťastným koncem aneb jak by mohla láska kvést ve 2. světové válce, kdyby divák neznal fakta.. Skvělé herecké výkony českých herců, které předčili světové hvězdy.. Scénář se mi líbil, ale nevím, zda to byla spíše nepovedená komedie (fórky nějak nevyzněly) nebo nevydařená drama (bez hloubky).. Film neurazí, ale ani nepotěší.. Ideální na deštivé odpoledne.. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi roztříštěné. Ano, vnímám absurditu i tragické a komické momenty (jakož i jejich směsici); vnímám plejádu známých tváří... a veškeré filmové hemžení a pinožení uprostřed války mě přesto nechává chladnou. Zřejmě tento snímek nedokážu docenit. Možná jsem jenom neměla náležitou náladu. Konec konců moje škoda... ()

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Skvělý film. bláznivých Španělů.. komedie převažuje nad tragičnem v tomto případě, a je to dáno také tím, že Španělé si ze sebe umí udělat legraci..Nechají alkoholičku, proutníka, lehčí děvu,teplouše a nevěrného manžela, aby rozehráli svoji partii, která má evokovat ostudu a nekultivovanost Španělska pohledem vycvičených a nechybujících Němců. Jenže jižané projeví nejen svoje špatné stránky, ale také ty dobré, a i když se jim do toho ze začátku moc nechce, zachrání život nevinnému. Kromě Penelope, která je výborná jako vždy, se tady vyšvihli Dobrý a Táborský, oba se mi moc líbili. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na nacistické Německo na vrcholu své krátké doby. Film je ve všech směrem podařený. Scénaristé podle mých skromných znalostí dokonale popsali tehdejší atmosféru v studiích UFA, škoda jen toho nezdařeného konce. Režie je profesionální a herci skvělí. Pochvalu si zaslouží i náš Miroslav Táborský. Navíc pro mě film objevil,tehdy pro mě neznámou, Penélope Cruz-ani se tomu kriplovi nedivím, že se do ní zabouchl:-) ()

pjotr76 

všechny recenze uživatele

Mám rád španělskou kinematografii, mám rád španělský temperament, líbí se mi Španělky, Penelope Cruz je krásná a nadto výborná herečka, Táborský odehrál výborný part v mezinárodní kinematografii. Ve zkratce je tento film odlehčenou tragikomedií o dopadech nacistické okupace na (nejen) filmovou tvorbu v Evropě. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Na první pohled poněkud lehčí komedie, která ale pod povrchem skrývá mnohé. Zaujal mě na první pohled víc než oscarový "Anglický pacient" - film, který jsem viděla nedávno a o kterém jeho autoři tvrdili, že zachycuje morální dilemata v období války a klade nám otázku, jak přistupujeme k lidem jiných národností a kultur. Aniž bych chtěla nějak zasvěceně srovnávat, mně přišlo, že obojí měl v té nejlepší míře právě film "Dívka tvých snů". Dalšími bonusy pak byly krásná (ale naštěstí ne hloupá! a především důstojná a milující) Penelope Cruz, čeští herci (především vynikající tlumočník M. Táborského) a některé úžasné scény (např. tlumočník tlumočící při tanci Makareně Goebblesova slova). Občasná očividná nadsázka mě pobavila. Zajímavé komentáře: triatlet, NinadeL, Rex Mundi, Gilmour93, k212. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Film, který stojí na překrásné (ale dle mého názoru i dobře hrající) Penélope. Je famózní. K tomu spousta českých herců v menších a ještě menších rolík, kromě Mirka Táborského, který si střihl jednu z hlavních. Téma také stojí za shlédnutí (jak se možná točil za druhé světové film, pod taktovkou nacistů). No a závěr - těžko říct. Koukněte na to. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Výborná spíše komedie než drama. Tím, že se film natáčel v Čechách můžeme vidět řadu českých herců, z nichž nejlepší je libový Miroslav Táborský v poměrně velké roli tlumočníka. Většina španělské crew je super, samozřejmě 24 letá Penélope je nádherná, ten hlavní filmový hrdina taky dobrý, stejně jako někteří němečtí kolegové (hlavní hrdina německého filmu - gay), Goebbels nechutně odpornej. Některé scény jsou dramatičtější, především první půlka je ale neskutečně vtipná a já se smál. Palec nahoru. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Španělská tragikomedie, která má sice nadmíru dialogů s kadencí slov AK40, nicméně i pro českého diváka jako já je to zapamatovatelné, protože 1) dobrý námět 2) retro výprava 3) Táborský numero uno ( první zahraniční držitel prestižní ceny Goya ve Španělsku ) a spousta dalších českých tváří 4) je to prostě vtipný 5) Goebbles 6) prsa Penélopy 7) krásné oči Penélopy 8) herecký výkon Penélopy 9) smyslný hlas Penélopy 10) nejvtipnější milostná scéna ever - Penélopa s Goeblesem a Karlem Dobrým ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Je to... prostě tragikomedie. Film je příjemný na koukání, působí téměř roztomile, ale zároveň obsahuje momenty "já vím, bylo to hrozné" prosvítající skrz tu hebkou přikrývku. Příběh je tedy hezký i hnusný. Z plátna září Penélope Cruzová, samozřejmě, ale potěší i pár vedlejších figur v celé s Karlem Dobrým. No a pak je tu samozřejmě mistr Táborský, "který umí dvacet jazyků, není odnikud a nic neviděl". Zase: je to vtipné, nebo spíš trochu mrazivé? Mám se smát, když španělští filmaři zajdou do židovské restaurace na večeři, protože jim slíbí výbornou čočkovku, a po vypálení domu hochy z SA se jedna postava při úprku zalyká, že "nemohli vědět, že to byli židi"? Nevím. Film je ale zábavný, místy i docela vtipný, dobře odsejpá a přes několik problematických momentů se na něj dá dodívat bez újmy a s chutí. I když ten konec na letišti, no... Nechalo to ve mně rozpor, jak se zdá :-) ()

Reklama

Reklama