Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Španělská filmařská tragikomedie, odehrávající se roku 1938 v německých, tehdy už nacistických, filmových ateliérech UFA. Španělský filmový štáb sem přijíždí realizovat dvojjazyčnou koprodukci milostného příběhu z Andalusie - Dívka tvých snů. Hlavní roli hraje mladičká hvězda Macarena, která tajně chodí s režisérem, ten se však nehodlá rozvést. A aby jejímu trápení nebyl konec, zamiluje se do ní sám velký Goebbels. Macarena nesmí jeho okaté pozornosti, mířící zcela nepokrytě k intimnímu vztahu, odmítnout, jinak by ohrozila osud celého projektu i kariéru všech kolegů. Její vztah ke zdánlivě pasivnímu, ve skutečnosti však bezmocnému, režisérovi vychládá, s Goebbelsem bojuje a nakonec se snaží najít útěchu u mladého židovského vězně, kterého produkce najala na kompars. I tak zapeklitá situace se zauzlí ještě víc v okamžiku, kdy se její přítel pokusí o útěk... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

castor 

všechny recenze uživatele

Tehdy to byl španělský hit, natočený se španělským temperamentem, který čelil říšskému ministru propagandy, ve kterém hrála pozdější hvězda Penélope Cruz, a za který dostal náš Miroslav Táborský španělskou Goyu. Vznikla zvláštní směs komedie a dramatu, která se natáčela ve velkém v Praze a která představila solidní příběh i několik milých postav. Což není úplně málo. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Truebova Belle epoque si mě naprosto získala. Byl jsem zvědavý, zda tohle bude alespoň z poloviny tak dobré. Společných rysů je mnoho. Příběh se odehrává ve stejné době, v podobném duchu, i obsazení je podobné. Přesto nejsem úplně přesvědčen. --- Belle epoque je od začátku do konce komorní konverzační komedií, ve které jsou soudobé politické zvraty reflektovány jen zprostředkovaně, v půvabných komentářích obyčejných lidí, pro které politika není posláním ani kariérou. V Dívce tvých snů Trueba tyto hranice překročil a přivedl své figurky přímo do jámy lvové - do filmových studií nacistického Německa. --- A v této poloze jakoby si Trueba nebyl už tak jistý. Objevuje se výrazná nadsázka, příběh přechází až v burlesku, jenže jaksi ne dost směšnou, ne dost bláznivou, a s nepřesvědčivou výpravou a castingem. Němci nakonec nejsou ani strašní, ani pořádně směšní, jen mechaničtí. Asi jako kdyby si na Wehrmacht hráli Španělé. Nebo Češi. Obou je ostatně ve filmu víc než Němců. --- Mnohem silnější je příběh v okamžicích věnovaných vzájemným vztahům hlavních protagonistů, tedy skupiny španělských filmařů a herců. Jejich charaktery jsou pestré, humorné, pikantní, slabošské, a současně komplexní, vážné, místy docela zlé, nebo naopak až pošetile hrdinské. Myslím, že Truebovým záměrem bylo postavit do kontrastu skupinu normálních, běžnými hříchy zatížených lidí, a proti nim šílenou a zlou politickou mašinérii. Velkolepé téma, ale výsledek zůstal, myslím, o něco slabší. Jako paralela, v záměru, zpracování i ve výsledku, mě napadá Menzelův Voják Čonkin. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film, který kombinuje vážné s komickým, aniž by se mu podařilo naplnit byť jednu z těchto poloh tak, aby u mě zafungovala. Penelope je zde úžasná jako vždy a můj další oblíbenec Miroslav Táborský je též skvělý, totéž platí o ostatních hercích, ale za sebe prostě říkám ne. Ne, prostě mě to nechytlo, a vlastně spíš dost nudilo. Celé mi to místy připomínalo filmy typu Velký flám z r. 1966 či Ve stínu upíra z r. 2000, s tím, že oba jmenovaní si s tématem filmu ve filmu či dělání legrace z nácků poradily mnohem lépe. Obecně nejsem fandou situační komiky, na které je většina tohoto filmu postavena, těžko mě tedy mohl oslovit více než jen jako průměrná vycpávka na ospalé sobotní odpoledne. Za mě slabé 3 hvězdy. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Je až k nevíře, jak se Penélope Cruz doplňuje s Miroslavem Táborským. Příběh nenudí, nadsázka pobaví, při davových scénách (křišťálová noc nebo separace při občerstvování u kantýny) lehce zamrazí. Výborně je rozehraný a dotažený smysl pro detail, maximální využití dílčích nápadů ("To jsou typičtí Andalusané? /- Dokonalí andílci.") . ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Penelope Cruz na vrcholu své krásy, doufám, že si Karel Dobrý uvědomuje čeho se mu poštěstilo, že se s ní mohl válet v posteli a laskat její nahá ňadra. To je snad pro českého herce větší úspěch než když Roden zabil De Nira v 15 minutách :-). Dívka tvých snů je vynikající komedie plná typicky španělského hysterického humoru, protiněmeckých narážek a dojemných odboček vyplývajících z doby a místa, kde se děj odehrává, je příjemné vidět spousty českých tváří ve výrazně nečeském filmu, zvlášť když některé postavy našich herců jsou vyloženě lahůdkové - ne tak úplně nezaujatý tlumočník Miroslav Táborský. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (14)

Reklama

Reklama