Reklama

Reklama

Historická romance Krev andělů je svým námětem i tvůrci ryze evropskou záležitostí, ale přesto vznikla v rámci známé americké společnosti Miramax. Příběh irské guvernantky v rodině zámožného španělského lékaře začíná v roce 1936, krátce před vypuknutím občanské války. Mary Lavalleová (tak se jmenuje i román irské spisovatelky Kate O’Brienové, podle níž film vznikl) odjíždí do Španělska, aby ročním odloučením podrobila zkoušce vztah se svým snoubencem. Sblíží se nejen s třemi lékařovými dcerami, jejichž výchovu má na starosti, ale i s nejstarším synem Franciscem, který přijede z Madridu. Vznikající milostný vztah se odehrává na pozadí propukajících válečných událostí. Tvůrci nahlížejí soukromé i historické události subjektivním pohledem hlavní hrdinky (která má svoji vlastní zkušenost s občanskou válkou z Irska). Důležitou roli hraje nejen prostředí rodiny liberálního lékaře Areavagy, ale i komunita ostatních irských guvernantek, jež se pravidelně scházejí v místní kavárně. V různorodém hereckém obsazení se objevuje anglická herečka Polly Walkerová (Mary), francouzský herec španělského původu Vincent Perez (Francisco), známá italská hvězda Franco Nero (dr. Areavaga), tehdy vycházející španělská hvězda Penélope Cruzová (nejstarší dcera Pilar), španělský herecký veterán Francisco Rabal (chlípný kněz don Jorge) a také Američanka Frances McDormandová (lesbická guvernantka Conlonová). Režisérem byl anglický divadelník Nick Hamm, který předtím pracoval převážně v televizi. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na Španělsko v předvečer občanské války pojatý jako milostný deník půvabné Irky a srovnání dvou národních katolicismů. Film, který nebourá svět, ale přesto potěší milostností pohledu a suverenně zvládnutou klasicky pojatou filmovou řečí. Nezajímavá není ani začínající Penélopé Cruzová. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Druhotriedna romanca. Ani poriadne vykreslenie napätia pred začiatkom španielskej občianskej vojny, ani poriadny milostný príbeh. Len taký letmý, letný. Nič nemení, flirt zanechá na perách a v mysli zúčastnených príjemnú spomienku. Čo sa nedá povedať o vzťahu diváka a filmu. Rozhodne žiadnu príjemnú spomienku nezanechal, skôr pachuť podpriemeru. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná Polly Walker a zaujímavo vykreslená atmosféra nástupu fašizmu k moci v predvojnovom Španielsku. To je ale asi tak celé, čo ma upútalo. Samotný príbeh ma moc nezaujal, ani romantická linka. Možno to bolo tými dialógmi, ktoré mi nemali čo povedať - nudné a šedivé. Ani záver ma moc nenadchol. Tiež by pomohli scénky, ktoré by v dramatickej rodine trochu vyčnievali nad priemer. Len priemer. 60/100 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Španělská občanská válka (nebo spíš přesněji napětí ve společnosti těsně před jejím vypuknutím) jako pozadí k tuctově vypadající romanci. Stejně ledabyle jako příběh jsou napsány i postavy, takže je výsledkem jen romantická nuda. Možná by ta kniha měla šanci s lepšími scenáristy a režisérem. Ostatně film byl natočen v roce 1995 a studio pak tři roky přemýšlelo, co s ním. Z tohoto pohledu pobaví, jak tvůrci neodhadli hvězdný potenciál Penélope Cruz, která tu má ještě menší prostor než představitelka její mladší sestry. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Docela slušný snímek, který se však neodehrává v době španělské občanské války, jak chybně uvádí anotace a papouškují nékteré komentáře, ale v její předvečer v době růstu společenského napětí a končí ješté před jejím začátkem. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Historická romance Krev andělů se odehrává ve Španělsku v prvních dnech občanské války, vznikla však v americké produkci podle románu irské spisovatelky Kate O'Brienové.... Scénář : Ann Guedes a Frank McGuinness. Kamera : Alexej Rodionov. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé historické obdobie, len to chcelo viac sa venovať politickej situácii v krajine a menej romantike. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Všiml si někdy někdo, jak je chvílemi Polly Walker podobná mladé Sophii Loren? Skvěle obsazený a zahraný snímek o mladé guvernantce z Irska, která přijíždí do rodiny bohatého španělského lékaře -Franco Nero -vyučovat jeho tři dcery angličtinu. Tu nejstarší, vlastně už dospělou hraje Penelope Cruz a nejstaršího, tak trochu z povinnosti ženatého bratra Vincent Perez.A zacne se odvíjet děj zasasený do bouřlivých událostí nástupu fašismu k moci, doprovázený nezměrným pokrytectvím církve a borcením stabilních životních hodnot,směřující k rodinné tragédii.Krásná kamera, hudba, výprava, tohle jsou zasloužené čtyři body. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

... zalila srdce přímořské rezidence. Pod ohnivým, olivovým nebem. Opojný, odbojný krajový nápadník, v klopě krajkový kapesník. Šumivý šarm pro vonný květ lilie. Jemný hodovní polibek, nahánění kudrlinek. Vyhrocené boje "na stole," z první linie kořenek. Vyhraněné emoční mosty, motýlí city cukřenek. ()

wikus 

všechny recenze uživatele

Občianska vojna,Španielsko, romantický/dramatický príbeh írskej vychovávateľky, Franco Nero a Penelope Cruz. Aspekty,ktoré prispeli k tomu, že tento film je z môjho pohľadu naozaj vydarený. Vášeň, zloba,strach, pochopenie.Proste všetko,čo vojna prináša bolo vystihnuté dokonale a mne nezostáva nič iné, iba povedať: Ano, bolo to skvelé. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Na mě to bylo moc červená knihovna...Jediné co mě tam bavilo, byly dýchánky irských guvernantek...Co se týče občanské války, tak z té tam nebylo nic a kdo by chtěl vidět strhující drama o ní, tak jedině "Faunův labyrint"...Za mě 70% ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Ženský melodram, na němž je cennější zajímavé zasazení do dobových reálií Španělska těsně před občanskou válkou, než příběh sám. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Príbeh mladej írskej guvearnantky Mary v období na začiatku španielskej občianskej vojny prináša množstvo dramatických momentov pretože práca v rodine doktora Vicente Areavaga umožňuje vidieť obe strany barikády. Doktor Vincente a jeho syn Francesco s priateľmi sú socialisti, kým ich manželky sú skôr naklonené fašistom. Mary trávi čas výukou doktorových dcér a stretávaním s inými anglickými guvernantkami poväčšine klebetnicami. Politická situácia sa postupne zhoršuje ale namiesto historickej drámy sa dej stáča k romantickému vzťahu medzi Mary a Francescom. Poslednou bodkou v možnom zaujímavom exkurze cudzinky v občianskej vojne je smrť doktora Vincenteho. Príbeh sa tak rozleje do patetického ľúbostného záveru. Okrem dobrej produkcie sú pozitívami herecký výkon Franca Nera a Frances McDormandovej, Za povšimnutie stojí Penélope Cruz v jednej zo svojich prvých rolí. ()

Reklama

Reklama