Reklama

Reklama

Jdi, žij a někým se staň

  • Francie Va, vis, et deviens (více)
Trailer

Obsahy(1)

Devítiletý černý Etiopan se jen díky zfalšované židovské identitě dostane z utečeneckého tábora v Súdánu, kde mu hrozí smrt vyhladověním. Jeho matka - křesťanka - ho propašuje do záchranného transportu etiopských Židů - Falašů - , které přijímá do azylu Izrael (operace Mojžíš v roce 1984). Pod novým jménem se Shlomo obtížně aklimatizuje v odlišném prostředí i v jiném náboženském řádu. Teskní po matce a odmítá přizpůsobit se kolektivu, s nímž je v neustálých konfliktech. Teprve adopce do harmonické rodiny ho zklidní, i když dál trpí komplexem z utajení pravého původu. Než Shlomo dospěje, projde při hledání skutečné - lidské - totožnosti nelehkými zkušenostmi v sociálním zařazení i v navazování vztahů. Zažije rasistické útoky, judaismus i válku v okupovaných teritoriích, vystuduje medicínu ve Francii, než se konečně jako zralý muž, sám otec, vrátí zpět ke svým kořenům. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (84)

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Češi nenávidí Romy. Němci nenáviděli Židy. Židi nenávidí Araby. Araby nenávidí Židy. (Severní) Irové nenávidí Brity. Hutové nenávidí Tutsie. Všichni to jsou lidé. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

"Jdi, žij a někým se staň", je věta, kterou řekne matka svému chlapci (asi devítiletému) v uprchlickém táboře v Súdánu. Nebylo by na tom nic divnéh, kdyby onen hoch nebyl křesťan a díky přání své matky - kterou musel tímto opustit - se nedostal na židovský transport do Izraele v rámci akce Mojžíš. Onen chlapec přijímá nové jméno - Shlomo - a také novou kulturu. Sám je ovšem v Izraeli dost nešťastný, vykořeněný, neboť - ač se později i on začne cítit Židem - i mnoho tamních obyvatel se nemůže zcela smířit se skutečností, že do Svaté země přišlo několik "černých, ztracených příbuzných". Na filmu se mi velmi líbilo to, že ukazuje život v rámci falašské židovské komunity, nesnáze při odbourávání předsudků i čistou lásku. Snímek je to velmi dojemný, takže slabé povahy by se měly pro jistotu zásobit několik kapesníčky :-). Určité scény mi určitě zůstanou v paměti velmi dlouho, jedná se například o scénku s televizí, kde na ni falašské děti nevěřícně zírají a čekají, až ti panáčci z té bedničky vylezou ven... ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to asi trochu lepší. Příběh se celkem vleče, je zde spousta hluchých míst, kde se v podstatě nic závažného neděje. Shomo na mě působí jako takový křesťanský rebel v židovském Izraeli, protože například tvrdí, že židovským králem a spasitelem je Ježíš Kristus. Chytře se vyhne všem možnostem odhalení jeho nežidovského původu a navíc se do něj i přes obstrukce ze strany otce zamiluje jedna krásná bílá židovka s typickým jménem Sara. Jednou si taky zajde do tanečního klubu a zde se mu dvoří jedna pohledná černoška, ale vyklube se z ní prostitutka, která si ovšem vezme prachy, ale potěšení mu za to nedá - dostane přes držku od místních dementů. Ještě mě celkem zaujal ten šťastný konec, ale celkově jsem se prostě dost nudil. ()

Mekky 

všechny recenze uživatele

Pro mě MFFKV 2005 = Jdi, žij a někým se staň ... škoda že stále nebyl uveden v našich kinech .. rozhodně bych se znovu podíval. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film (to vysvětluje, proč byl uveden v půl jedné v noci), který skvěle zpracovává téma osamělé duše, již mezi sebou drtí balvany nesmyslně soupeřících identit. Malý chlapec musí přijmout cizí se všemi jejími znaky, přestože obtížně chápe důvody, proč tak má učinit. Neustálé sebezapírání a boj s předsudky ústí v pocit vykořenění a bezmoci. I když najde druhý domov, hledání sebe sama neustává. V tomto smyslu si myslím, že je ve filmu obecnější poselství. Dojem mi jen trošku zkazily pasáže ve druhé části filmu, kdy to na mě působilo tak, že se toho film snaží zachytit až příliš, což ale paradoxně bylo na úkor hloubky. Ale těch bylo jen málo, takže celkově je dojem výborný. Doufám, že příště na film těchto kvalit nebudu muset čekat do půlnoci. ()

haffen 

všechny recenze uživatele

Tak pred týmto snímkom smekám klobúk. Obsahovo veľmi silný a emotívny film o Etiópskom chlapcovi Šlomo, ktorého matka vyženie, aby sa zachránil pred smrťou a niekym sa stal. A práve vidina že sa s ňou ešte raz stretne ho núti robiť veľké veci. Malo to svoje muchy v podobe nezodpovedaných dejových zmien, ale je mi to u prdele keď je niečo perfektne natočené. Zhltol som aj s navijakom. Moje filmové srdce zase raz priadlo blahom. 5* (89%) ()

dzberry 

všechny recenze uživatele

Silné, hutné, citlivé, bolestné, humorné, romantické, politické, náboženské, válečné, filozofické, historické...je tam vše. O stěhování etiopských Židů v osmdesátých letech a na začátku devadesátých let jsem věděl velké kulové, jsem tedy rád i za informace... Pár scén bych oželel, nejvíce asi úplný závěr, ale přesto dobré, moc dobré... Některé momenty či věty byly silnější než paňák pětašedesátiprocentní slivovice...třeba u Zdi nářků - „Proč všechna ta přání? Jsou lidé v Jeruzalému nešťastní?“ ()

Vots 

všechny recenze uživatele

I když bych filmu vytkla spoustu věcí, které bych u jiných snímků považovala za poměrně zásadní chyby, tady to nedokážu udělat. Tenhle film je totiž vyjímečný a je to jeden z mála děl, které nám předává skutečné poselství. ()

Aquarii

všechny recenze uživatele

Velice zajímavé, dojemné a citlivě zpracované téma. Zaujala mě scéna, kdy se obhajuje téma, zda byl ADAM jako první člověk černý nebo bílý. ()

ariari 

všechny recenze uživatele

je o každú kategóriu lepší ako všetky tie grandhotely, obsluhy , čudesné motanice dnešnej kinematografie je dokonca taký dobrý, že sa dotkne tvojho ducha, či už máš doktorát, alebo *IQ hojdací koník, lebo tu ide o tvoju podstatu,nie frázy, hudba Armanda amara k tomu, to je vietor šuštiaci po horúcich púšťach kráľa Šalamúna. U mňa čistých 100%,viac sa nedá. ()

Radek273 

všechny recenze uživatele

Poselství vstřebáno, ale žádná pecka to teda nebyla. Jediné, které mě držely nad vodou spánku, byly nejprve Yael Abecassis (matka) a poté krásná živelná Roni Hadar (nastávající). Jinak se s výkony zúčastnění zrovna nepřetrhli. ()

garten 

všechny recenze uživatele

Na pozadí Izraelských udalostí je nám premietnutý strhujúci príbeh chlapca, ktorý musí nájsť seba samého a pochopiť trpkosť života. Je to veľmi humanisticky a emotívne vyrozprávané dielo... Hercom veríte každú sekundu. Tento film ma jednoducho chytil za srdce. ()

uuuuups 

všechny recenze uživatele

Rozumím americkému konci, tento film nemohl jinak končit.Musel tam být happy end.Jinak tleskám ztvárnění, tleská mtomu, kdo dokázal tak citlivě uchopit toto téma.Nebýt mého cynického přítele, který z duše nenávidí podobné filmy, probulila bych film celý.Víc takových filmů! ()

Reklama

Reklama