Reklama

Reklama

Jdi, žij a někým se staň

  • Francie Va, vis, et deviens (více)
Trailer

Obsahy(1)

Devítiletý černý Etiopan se jen díky zfalšované židovské identitě dostane z utečeneckého tábora v Súdánu, kde mu hrozí smrt vyhladověním. Jeho matka - křesťanka - ho propašuje do záchranného transportu etiopských Židů - Falašů - , které přijímá do azylu Izrael (operace Mojžíš v roce 1984). Pod novým jménem se Shlomo obtížně aklimatizuje v odlišném prostředí i v jiném náboženském řádu. Teskní po matce a odmítá přizpůsobit se kolektivu, s nímž je v neustálých konfliktech. Teprve adopce do harmonické rodiny ho zklidní, i když dál trpí komplexem z utajení pravého původu. Než Shlomo dospěje, projde při hledání skutečné - lidské - totožnosti nelehkými zkušenostmi v sociálním zařazení i v navazování vztahů. Zažije rasistické útoky, judaismus i válku v okupovaných teritoriích, vystuduje medicínu ve Francii, než se konečně jako zralý muž, sám otec, vrátí zpět ke svým kořenům. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

daEmoNickY odpad!

všechny recenze uživatele

Viry si holt do zeli lezt nenechaj, jakkoli je to zeli velky. ______ VIRALNI NABOZENSTVI BOJUJE PROTI ZAVIROVANYM CERNOCHUM (*) ______ http://www.google.cz/search?q=viral+religions ______ Jeden cernoch dokaze zidovku vylecit ze zidovstvi, neboli "vyzene certa dablem". Vlastne, jak by mohl? To ze je cernoch tady resi pouze on. "Nikomu" to nevadi, pri tech 3 narazkach staci mit mikrospanek "a jakoby nic". ______ Hrdina si take furt stezuje, ze neni zid. Ja bych teda dalsi lednicku http://www.csfd.cz/film/257842-spurensuche-die-weltreligionen-auf-dem-weg/ nekupoval, nevim, treba chce nasyslit zasoby pro sve pribuzne. ______ Zidovstvi mu bylo akorat k baleni holek. Tehdy jeste byli hipici citlivy (navic cernoch je pro manicku vyhra, nez se do ni nasouka a z ni vysouka, tak aji ten orgasmus stihnout muze). ______ Film, ktery neresi naprosto nic, krom vztahu jedne stihacky (zidovka) a basnika (cernoch). Veskere moje nadeje na chytry film http://www.csfd.cz/film/32432-maries-de-lan-ii-les/ plavali v slivovici ______ PREDSUDKY JSOU NEDOTAZENE ______ Obcas jenom nektera postava (= nazor) neco cmrchtne, nic vic.Zadny smysl. V kazdy chvili "a zili stastne az do smrti". Zadna hlubsi myslenka. Zadna sranda dokud si nepromazete mozek slivkou. Zadna tragedie. ______ Postavy co vyjarduji nazory (http://librivox.org/poetics-by-aristotle/ ) maximalne tak stresovanyho novinare co se klepe nad psacim strojem tesne pred uzaverkou. Napsat co si mysli nemuze. Vsak vite jaky veledilo napise, druhej den to "vsichni" cteme. ______ Nic ______ HLASKY ______ A) negr: "Upinam ruce v noci k nebi. Buh si mysli, ze se k nemu modlim. Myslim ale na tebe." ______ B) zid-troll : "Adam byl bilej. Noe (?) byl tmavy a byl vyhnan" negr: "Buh stvoril pudu, pak cloveka. Clovek ("adam") je tedy cerveny ( hebrejsky "adom" ?). Buh ma nejaky zamer, my se ho snazime odhalit a zijeme z pudy." Na cervenou si hrdina vzpomel, protoze se cervenal pred svudnou koketnici. ______ (*) PRO DEMENTY CO NEPOCHOPI SARKASMUS DOKUD JIM TAM NEKDO NENAPISE SMAJLICEK ______ Kdyby nekdo nepochopil, tak "kluky cerny" mam hodne rad, dyt bez nich bysme nemeli hudbu http://www.google.cz/search?q=jazz . ______ Zide maji viralni nabozenstvi. Taky je fajn ze dokazou drzet pri sobe. Ale "trochu" to s tema vykladama "pisma" prehaneji http://www.csfd.cz/film/257842-spurensuche-die-weltreligionen-auf-dem-weg/ (dil o zidovstvi). ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tak na přílet etiopských židů do Izraele si ještě vzpomínám - je to děs, si člověk uvědomí ubíhající čas - a nutno konstatovat, že je to látka pro film nesmírně atraktivní. Filmy s poselstvím to mají přece jen jednodušší, hvězdička se přidává za téma. Problém vykořeněnosti, kulturní a náboženské identity, rasových předsudků, to všechno má samo o sobě velký dramatický potenciál a když se jedná o příběh podle skutečné události, platí to dvojnásob. Co asi může odpovědět devítiletý křesťanský kluk rabínovi na otázku, kdo přinesl židům jejich víru? Bohužel, Mihaileanův film všech možností zdaleka nevyužívá. Scénář je jen průměrný a po většinu času předvídatelný, včetně závěrečné scény setkání po letech. V řadě případů průhledně kalkuluje s lidskými emocemi. Není to sice špatný snímek, jen mohl být ještě lepší. Vedle scénáře mi vadila i melodramatická hudba. Režie, kamera a herecké výkony patří naopak k silným stránkám filmu. Celkový dojem 75 %. ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Velmi silný film - zažít podobný kulturní šok není nikdy snadné, natožpak pro devítileté dítě. Film dokonale ilustruje problematiku kosmopolitního Izraele, kde se střetávají odlišná náboženství, kultury, mentalita i rasy. Ještě teď mi rezonuje v hlavě množství myšlenek, které přináší. BTW výborný byl dětský představitel Šloma. ()

kalap 

všechny recenze uživatele

To , že Izrael sa podujal na nevidanú vec a tou bola záchrana etiopských Židov , ktorí umierali hladom spolu s kresťanmi na ktorých sa Vatikán vysral , ale Izrael na svojich nie aj keď boli čierny a úplne chudobný , ale boli to Židia. A tak mohol vzniknuť tento prekrásny film o čiernom chlapcovi , ktorému veľmi tolerantný Izrael umožnil žiť a stať sa niekym a tak ho adoptuje židovská rodina a bráni židovská matka , ktorá cití , že nie je pravým židom , ale nie len ona , ale aj jeho židovská manželka. Mne je jedno či si Žid , alebo nie , či si čierny , biely , alebo červený , ja ťa milujem ty debil. A predstavte si , že zo športu mal najradšej chodenie a nie fudbal a bol niekedy bledý, vlastne bledočierny. Šťastie , že sa ten film skončil dobre , lebo to bysom bol fest nasraný. ŠALOM. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Prvni polovina filmu, ktera poukazuje na integraci Slomy do nove spolecnosti je vynikajici. Izraelske realie a zpusob zacleneni Falasu vypadaji realne a nestranne, za to urcite palec nahoru. Jak hlavni postava starne, jakoby tvurci nevedeli co s nim... Nicemu ani nepomohl zvlastni vztah se Sarou a zaver byl jasny jiz na zacatku filmu. Atmosfera je ale dobra, herci taky dobri a film ma namet, ktery me zajima. Kladne hodnotim i hudbu. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Sirak M. Sabahat (dospělý Schlomo) měl ve skutečnosti podobně pohnutý osud jako jako postava. Putoval dlouhé kilometry z Etiopie do Izraele a během cesty rovněž ztratil mnoho příbuzných. Absolvoval také vojenskou službu. (Candice)

Reklama

Reklama