Reklama

Reklama

Hra na vraha

  • Česko Maturiťák (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Při hře ve staré opuštěné škole nešťastně zemře holčička. Ostatní děti se rozhodnou o nehodě mlčet, ale netuší, že někdo je viděl. A ten někdo přichází o šest let později na jejich maturitní ples, aby je všechny zamordoval. Klasika whodunit slasheru vezoucí se na slasherové vlně z počátku 80. let následovaná třemi pokračováními. (choze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Standardní osmdesátkový slasher, který už notně vyčichnul. Malá Robin je dětmi zahnána do kouta a pod přívalem jejich zloby umírá. Co mělo zůstat tajemstvím čtyř malých vrahů, někdo viděl a po šesti letech se rozhodnul splatit dluh. Většinu filmu se řeší studentské vztahy a chystaný maturitní večírek s vyhlášením královny a krále plesu. Vrah má sekeru, a to by bylo fajn, kdyby práce s ní nebyla lajdácká.....až na poslední mord. Většina scén s vrahem a útěky před ním se odehrává ve tmě, a to tak, až se mi s jednou postavou, tlouštíkem Slimejšem, co si rozsednul brýle, chtělo zvolat - nic nevidím! Ano, temné scény tříbí divákovu fantazii, pokud jsou správně použity. Zde se divák ztrácí a je nucen hádat. Curtisová výborná....a to je asi tak vše. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Snaha okopírovat snad všechno do té doby ve slasherech viděné a hodně okatě hlavně Halloween a to navíc za přítomnosti Jamie Lee Curtis. Velkými písmeny je taky na obálce uvedený Leslie Nielsen, který je ale ve filmu všehovšudy pět minut a nehodí ani žádný přihlouplý vtípek ve stylu bláznivé střely, i když by si to tenhle film zasloužil fakt hodně, protože všechny ty slasherové motivy kopíruje strašně nudným způsobem a vůbec v celé první hodině filmu se neděje prakticky nic co by stálo za zmínku. Teenageři se prostě připravujou na maturitní ples, dohadujou se mezi sebou a do toho se občas objeví prostřih někam na policajty, kteří se baví o tom jak jim utekl místní úchyl :). Když teda nakonec přijde to očekávané vraždění, tak už by to muselo být sakra dobré, aby to diváka probralo, jenže ani to není zrovna ono. Na druhou stranu ale celou druhou hvězdičku tomu dávám za neskutečným způsobem vtipnou scénu s dodávkou, která je jak kdyby vypadla z němé grotesky, ale navrch má ještě vtipný zvukový a hudební doprovod. Prostě je to slasherová nuda, ale je tam jedna dost komická zabijácká scéna, takže to dostane ještě jednu hvězdičku teda :). ()

Reklama

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna, kde si děti hrají a dojde k nehodě, je velmi slibná, ale s ní vešekrá zábava bohužel končí. Zbytek je na můj vkus až moc nudný teenage slasher. Navíc, než se pořádně něco rozjede, strašně dlouho to trvá. A vrah? Když nebudeme brát v potaz to, že není ani trochu těžké přijít na to, kdo jím je, tak jeho počínání je dost zmatené. Prostě takový ňouma u kterého jsem každou chvíli čekala, že nejvíc se mu podaří zranit akorát tak sebe... a myslím, že takhle by to rozhodně být nemělo. Z vražd toho taky není moc vidět a pokud ano, tak jsou takové kečupové a celkově nic moc. Důvod proč vlastně dávám 2* je Jamie, která jediná umí aspoň trochu hrát a dost mě bavilo se na ní dívat. ()

destroy83 

všechny recenze uživatele

Postery Prom Night (Jamie Lee Curtis s krví potřísněnou sekerou v rukou či blištivý vykošťovák zobrazený mezi zlověstnýma očima vraha v masce) vzbuzují v divákovi očekávání čistokrevného slasheru. Realita je ale trošku někde jinde. Na začátku dílka tvůrci divákovi předhodí nevinnou dětskou hru na vraha, která se záhy mění v tragédii. Poté se děj posouvá o několik let vpřed, kdy se partička dětí z Hamiltonovy střední školy chystá na maturitní ples. Všem je jasné, že oslavovat vyrazí i účastníci tragédie, která se před lety odehrála. Už jen stačí klasické výhružné telefonáty skřehotavým hlasem a kolotoč zabíjení se může naplno rozjet. Ovšem na ten si divák bude muset počkat až do závěrečné půlhodinky. Předtím se má šanci naplno seznámit s hlavními postavami snímku, které jsou na slaher velmi solidně propracovány. V průběhu rozehrávání vztahů mezi jednotlivými postavami probíhá různé nadhazování identity vraha, kterou divák nemá šanci tušit až do samotného finále, které krví opravdu nešetří a vynahrazuje divákovi čekání na slasherovou jízdu. Vraždy jsou celkem obstojně ztvárněny a závěrečné vrahounovy hrátky za doprovodu ukrutné disco hudby jsou přímo k sežrání. Třešničku na dortu představuje postava údržbáře Sykese, která vyvolává negativní pocity nejen ve středoškolačkách, když se jim motá kolem šaten a sprch, ale i v divákovi samotném. Celkový dojem z Prom Night vystačí v pohodě na čtyři hvězdy. ()

lupuscanis 

všechny recenze uživatele

Robert A. Silverman, v době, kdy měl za sebou Cronenbergův The Brood a před sebou Scanners, Naked Lunch a eXistenz, si střihl epizodní, avšak nepřehlédnutelnou roli lehce úlisného školníka na střední v tomto 'když Kanaďani dělají totéž, nemusí to ani zdaleka být vžycky totéž', béčku s bonusem. Jen jeden z důvodů, proč by se na Prom Night mohli podívat nejen příznivci jistého oblíbeného pokleslého subžánru, kteří si, ke své škodě, myslí, že sledují “nepovedenou” verzi něčeho, co mají rádi. Pohrát si se slasherem s nadhledem jde jistě mnoha způsoby, ale vsadil bych se, že zrovna tenhle, old-schoolový, v němž jde o to, že málem každý osvědčený formální postup dovedete jen maličko, ale zcela neskrývaně, přes čáru, jen tak nezestárne. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (14)

  • Ústrednú úlohu mala dostať herečka Eve Plumb. Producenti na poslednú chvíľu zmenili výber potom, čo o rolu prejavila záujem Jamie Lee Curtis. (beso74)
  • Dejová línia s Leonardom Murchom - psychopatom neprávom obvineným zo zabitia dievčaťa, ktorý práve ušiel z ústavu, bola do filmu vsunutá až dodatočne. (beso74)
  • Film zaujal pozornosť štúdia Paramount potom, čo Jamie Lee Curtis podpísala zmluvu. Paramount však plánoval uviesť film iba v 300 kinách, a tak sa film nakoniec uvádzal v distribúcii spoločnosti Avco Embassy Pictures, ktorá ho uviedla do 1200 kín. Paramount sa namiesto toho stal distribútorom iného nezávislého slasheru - Piatok trinásteho (1980). (beso74)

Reklama

Reklama