Reklama

Reklama

Generace Singles

  • angličtina Generation Singles
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Jsou svobodní, flexibilní, ekonomicky nezávislí... a nezadaní. Čeština pro ně nemá přiléhavý výraz, a tak se jim říká Singles – v angličtině svobodní, nezadaní, ale také jednotliví, sami. Říká se, že tito singles jedinci obvykle bydlí ve velkých městech a kariéra je pro ně důležitější, než zakládání rodiny, než pevný vztah. Zkreslený pohled většiny „zadané“ populace. Dnes již toto označení neplatí. Singles lidé už zdaleka nejsou jen ti, kteří si to dali jako svůj životní cíl. Tento „problém“ se začíná pomalu týkat většiny z nás… Říká se, že lidé v současnosti touží stále více po svobodě, odmítají být uzavřeni do jasně definovaných rolí, sociálních pozic a očekávání. Svoboda je dnes vnímána jako vyšší hodnota než stabilita. Co všechno způsobuje, že se takto mladí lidé podivně rozhodnou? A je tomu opravdu tak? Není spíš problémem dneška, že lidé nemohou (ač by více než chtěli) někoho nalézt? Někoho, s kým stráví celý život, s kým založí rodinu, s kým si budou rozumět? A proč? Nemusejí se ohlížet na partnery nebo děti, mohou se soustředit na kariéru a koníčky...“ Je tomu opravdu tak? Jsou dnes dlouhodobé vztahy přežitek, nebo těžce dosažitelným ideálem? Jak současný svět modeluje, ohrožuje, či naopak příznivě ovlivňuje naše vztahy? Kam zmizel strach ze samoty...? Proč to, co většina z nás považuje za zásadní a jedinečné, mizí…? (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Řečí statistiky a sociologického vzorku - to máme singles jen v Praze? To byl štáb líný zvednou zadek a vyrazit i do jiných koutů republiky? Rozdíly v motivacích, prožívání i důvodech single stavu mohly být potom diametrálně odlišné... K tomu není mezi už tak neobjektivním výběrem nikdo, kdo by byl sám opravdu z přesvědčení, všechno žehrající samotáři, kteří partnera chtějí, ale z nějakého důvodu adekvátní drahou polovičku ještě nenalezli...Odborné vyjádření k danému fenoménu nebo pokus o popis jeho příčin etc. nečekejte vůbec...Další česká dokumentární polovičatost... ()

fool-mood 

všechny recenze uživatele

Dokument svou cílovku osloví (pro ostatní většinu to bude nepochopitelný brak) a to tak, že se v něm člověk uvidí. Já su se viděla, chvílemi slyšela, chtělo se mi i zvracet a hlavou se mi honily otázky jako "proč?", co tam dělají, a zároveň i odpovědi a konstatování o průběhu a účastnících singles akcí. A bylo by toho víc. A zareaguji na komentář Mattyho: podle mého soudu by názory psychologů a sociologů rozbily celkový dojem okna do duše a života lidí jako jsme my za pár let (nemám již daleko k definici singles), avšak souhlasím s jeho poslední větou: "o singles podle singles a pro singles". Ostatní můžou nahlédnout pod slupku těch, kterým možná nerozumí. Pět hvězd pro vyvážení těch nízkých hodnocení. ()

Reklama

Zik2 

všechny recenze uživatele

Dokument, který nic moc neřekne. Mluvit o nezadaných je teď velmi v módě, neb lidi rádi svádí svoje problémy na ducha doby. Každý by rád věřil, že je single nikoliv proto, že je ošklivý, hloupý, divný, nesnesitelný atp., ale protože feministky, kariérismus, úpadek tradičních rolí a já nevím, co všechno... . Ještě jsem neviděl seriózní výzkum, že by dnes lidi byli osamocenější, než třeba před sto lety. Ale to režisérka netvrdí, takže k věci. Vidíme pár lidí, kteří jsou většinou nesympatičtí, podivínští, s komplikovanou minulostí (opravdu sympatický mi snad byl jen novinář-umělec). Protože ale mají schopnost nějaké sebereflexe, tak nějak chápou, že si nejspíš nikoho nenajdou, že to bude stejné, jako to bylo. A co si z toho má člověk vzít? Není co. Single kamarády máme všichni a ti, co jsou v dokumentu, nijak zvlášť nevybočují. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Škoda, že výběr byl patrně orientován spíš na genderovou vyváženost, než na vyváženost nedobrovolný/dobrovolný single. V dokumentu jsou všichni prakticky nedobrovolní (mladou vdovu se syndromem bývalého partnera nevyjímaje), takže film nepřináší téměř žádnou informační hodnotu, co se týká "fenoménu singles", ale je de facto pouze panoptikem vcelku zábavných figurek. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Atraktivní a aktuální téma – leč dokumentů na toto téma je u nás málo (překvapivě). Pojetí je spíš osobní, sleduje vybrané jedince po delší dobu. Aktéři si pustili režisérku poměrně k tělu a nechali tak diváka nahlédnout do svého soukromí. Díky tomu si divák může udělat poměrně plastickou představu o jejich uvažování, přístupu ke vztahům i stylu života. Jelikož ani jeden z aktérů není se svou situací spokojen, je divák soustavně konfrontován s diskrepancí daných světů a frustrací těchto jedinců. Autorčin styl dokumentu a osobní přístup mi poměrně sedl. Otázka je, nakolik je dokument vypovídající a nakolik lze jakékoliv závěry zevšeobecnit. Chybí mi pestřejší výběr typů singles, hlavně z řad zástupců lidí, kteří jsou se svým statusem singles srovnaní. To, že dokument neuhlazuje, nepřikrášluje, ani nepřináší odpovědi či nějakou katarzi, je možná i z poloviny důvod z nižšího hodnocení tu na čsfd. Jednoznačně ale můžu doporučit ke zhlédnutí. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Jana Počtová měla v dokumentárním filmu také "hrát", neboť je singles. Nakonec však natočený materiál o své osobě nepoužila, protože se nehodil do konceptu. (mr.filo)
  • Natáčení trvalo přes tři roky. (AngelusCZ)
  • Do filmového projektu se hlásilo přes 80 osob. (AngelusCZ)

Reklama

Reklama