Reklama

Reklama

Zboží a peníze

(festivalový název)
  • Česko Zboží nebo peníze (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Mladík Ovidiu má pro místního kápa Marcela doručit tašku s „léky“ do Bukurešti. Instrukce jsou jet tam a zpátky, nezastavovat se a nebrat žádné stopaře. Za splnění úkolu obdrží 2000 dolarů. Lehkovážný Ovidiu si s ničím neláme hlavu a těší se na snadno vydělané peníze. Cesta ale neprobíhá podle jeho představ a on pochopí, že sebe i své přátele namočil do špíny, kterou jen tak nesmyje. Neočekávaně syrová a takřka dokumentární road Joviš je natočená ruční kamerou a téměř celá se odehrává v jedoucím autě. Typický film tzv. rumunské nové vlny, vyznačující se nízkým rozpočtem, autentičností, komorností a reagující na bezprostřední rumunskou realitu. (Camac)

(více)

Recenze (5)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jednoho dne se mladému Ovidiovi (Alexandru Papadopol) nabízí řešení všech jeho finančních problémů - stačí dovést jednu tašku do Bukurešti. Rád by si zařídil vlastní podnik, ale chybí mu startovní kapitál. Marcel(Razvan Vasilescu), místní gangster a "přítel rodiny", mu nabízí řešení. Slíbí mu 2000 euro, pokud dopraví do Bukurešti tašku s neznámým obsahem. Má jet tam a zpátky, nezastavovat se a nebrat žádné stopaře. Ovidiu s sebou však vezme kamaráda Valiho (Dragos Bucur) a jeho přítelkyni Bety (Ioana Flora)... Takřka dokumentární roadmovie, natočená ruční kamerou a soustředící se na budování "komorního napětí". Celkem se to daří a film příliš neztrácí tempo. Nezapomíná se ani na kritiku postsocialistické rumunské společnosti - ztráta orientace, korupce, mafie. Cristi Puiu je v současném rumunském filmu pojem (Moartea Domnului Lazarescu) a už svým debutem ukázal, že v něm cosi vězí. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Co ja viem, pre mna mix zanrov a reziserskych postupov - ako sa hore spravne pise, chvilu to bol Duel so Spielbergom, potom zase slaboduche vatovo plane plky jak u Tarantina ........ Rumunsko je filmarsky zaujimavy stat, len tu zase reziser odviedol zrucnu rutinu, nic viac : 58 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Cristi Puiu si na debut možná ukrojil až moc velké sousto - přece jenom, natočit film, který se většinu času odehrává uvnitř dodávky, ze které skoro ani hlavní hrdinové nevylezou, to prostě práci dá. No, a výsledek nedopadl nejhůř, ale ani nejlíp. Úvodních 10 minut ušlo, následujících zhruba 20 minut bylo dost nudných, až pak od chvíle, kdy zjistili, co v té tašce mají, je to nějak napínavé. I tak se to sem tam neubrání příliš ukecaným scénám, které tomu filmu spíš škodí. Jinak to ale je celkem fajn, herci hraji velmi dobře, kamera je opět dost slušná a působí realisticky, příběh se mi líbil, po té půl hodině to začne být i celkem napínavé. Ono je to často "poklidné" a napínavé zároveň, ale překvapivě i tak ta kombinace zabírá. Přesto to ve výsledku na víc jak 3* nevidím, jelikož to mohlo fungovat líp a celou dobu, možná by pomohlo přidat ještě pár zvratů. A taky jsem doufal, že to bude mít větší hloubku. Jinak to ale je dobré. 3* ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Velmi intenzivní a napínavý road movie, kterým otvírá svou kariéru Cristi Puiu. Ovidiu dostává jasně formovaný úkol. Doručit určené zboží do Bukureště. Když se tak stane a přijede zpátky, získá domluvenou sumu peněz. A proto vyráží na cestu společně s kamarádem Valim a jeho holkou Betty, která nebude tak jednoduchá, jak si Ovidiu myslel. Film jako první zaujme ruční těkavou kamerou, která začíná v okamžiku nasednutí tří hrdinů do dodávky, čímž se dostáváme tak blízko postavám, jak jen můžeme a máme pocit, jako bychom byli přímo na zadním sedadle jejich vozidla. Vše, co přichází poté, se umocňuje tímto prožitkem. Nečekaný útok od pronásledujícího auta, zastavení policií i problémy při pauze na nakupování. Budování napětí přesně odpovídá atmosféře mezi aktéry v dodávce, která se s přibývajícími kilometry stále navyšuje. A samotný závěr snímku, nakonec trochu překvapí svou jednoduchostí, která ale jde v ruku v ruce s realistickým vyzněním filmu. ()

Reklama

Reklama