Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět povídek o touhách vědomých i nevědomých.  Český (a výrazně mužský) název amerického filmu scenáristy a režiséra Rodriga Garcii (syna slavného spisovatele Gabriela Garcíi Márqueze) Co vlastně ženy chtějí připomíná titul hollywoodské komedie Po čem ženy touží. Jedná se však o snímek zcela jiného druhu, jehož původní název (v překladu Co je na ní znát už od pohledu) upozorňuje na jinou rovinu ženského projevu, totiž na touhy, jež u hrdinek vyplouvají na povrch bez jejich přičinění, či dokonce proti jejich vůli. V pěti povídkách se autor věnuje ženám různých povah a postavení, jež se všechny trápí kvůli vlastní nenaplněné existenci. Každá z nich si to uvědomí většinou díky někomu, kdo dokáže její skrývané touhy zvenčí rozpoznat: rozvedená lékařka Keenerová (Glenn Closeová) si teprve díky mladé kartářce Christine (Calista Flockhartová) přizná, že svého kolegu miluje marně, nechtěně těhotná ředitelka banky Rebecca (Holly Hunterová) má své zrcadlo ve špinavé tulačce Nancy, spisovatelka dětských knížek Rose (Kathy Bakerová) nachází cestu k sobě díky dospívajícímu synovi, nevidomá Carol (Cameron Diazová) dokáže přesně odhadnout motiv sebevraždy, kterou vyšetřuje její sestra Kathy (Amy Brennemanová), zatímco té zase otevře oči její slepá žákyně? - Křehké příběhy jsou plné vnějších (některé postavy přecházejí z povídky do povídky) i vnitřních vazeb. Rodrigo García oprávněně spoléhá především na mimořádně kvalitní a zároveň hvězdné herecké obsazení, vesměs v neobvyklých rolích. Na vymezené ploše svým představitelkám poskytl maximální prostor, neboť většina děje se odehrává v dlouhých, divadelně vystavěných dialozích, jež jsou pro noblesní herecké interpretky vděčnou partiturou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

danliofer 

všechny recenze uživatele

Velmi citlivě natočený snímek, v němž se všechno krásně prolíná, a konec je pěknou tečkou, kdy si jeden chce ověřit, zdali hádal dobře... ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

na mě příliš postav,ke všemu si něčím podobných,takže jsem v tom měla guláš,ale požitek z filmu žádný.....možná za to může pozdní čas vysílání,možná nejsem žena..........a to mám prosím pěkně povídkové filmy opravdu ráda :-/ ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Depresivní a ponurý film, který v sobě ale ukrývá mnoho pravd, které hlavní hrdinky řeknou nahlas...Mám pocit, že vím, jak by na takový film reagovali muži...Stačil by jim první příběh a už by spali... :) Ale to, jak dané příběhy nejsou ukončeny a pouze naznačí, co se v životě těchto žen děje, to je právě to, co mě drželo celých 109 minut a nevypla jsem to. ()

Kacounek 

všechny recenze uživatele

Už je to déle, co jsem shlédla těchto pár střípků ze života obyčejných žen s obyčejnými problémy a v některých jsem se trošku našla, proto dávám možná vyšší hodnocení, než si film zaslouží. ()

chmíří 

všechny recenze uživatele

Sem asi trochu neobjektivní, ale Cameron Diaz se mi prostě líbí (i když má malou roli!), ale celkově na mě ty příběhy zapůsobily! A o feminismu to tentokrát není = 80% ()

kwoky 

všechny recenze uživatele

Trochu depresivní, ale vlastně i optimistický film, který ukazuje různé formy lidského štěstí a neštěstí. Film jsem shlédl po rozchodu s přítelkyní a i díky tomu na mě hodně zapůsobil závěrečný monolog Cameron Diaz (konečně má pěknou roli, kde ukazuje, že je dobrá). Líbily se mi průsečíky jednotlivých epizodek. ()

klokyn 

všechny recenze uživatele

Pekné, ale nudné. Dopozeral som to len kvôli Caliste Flockhart, len kvôli nej Vám film úplne nevyšumí z hlavy. ()

jane1106 

všechny recenze uživatele

Povídkový film s plejádou báječných hereček, bohužel tolik umělecky tvářící se a otevřený nejrůznějším interpretacím, že mě paradoxně vůbec neláká se osudy hrdinek v mysli jakkoli dále zabývat. Kde je psáno, že všechny ženy jsou tak vnitřně komplikované? Nemůže mezi nimi být alespoň jedna "normální a "nudná"? Aź někdo natočí zajímavý film o průměrné ženě v domácnosti, jejíž partnerka neumírá, jež zrovna nejde na potrat, není slepá, nevyšetřuje vraždy, atd., atd., tak se podívám podstatně raději. Co se týče vizuálu, používání jakéhosi filtru nebo masky jsem nepochopila. ()

TrebleClef 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se těšila, ale nakonec to bylo trochu zklamání. Vadilo mi jak se tam pořád opakovaly stejné herečky, příběhy nebyly úplně dotažené, nebo se zcela vytratila pointa. Nejslabší byl příběh s trpaslíkem. Dost nereálně působil příběh, kdy si ředitelka banky nechává nadávat bezdomovkyní do kurev, a ještě před svým podřízeným. Do pěti povídek by se dalo zakomponovat daleko více problémů žen, o kterých se moc nemluví, a zvolit daleko širší škálu žen co se věku, statusu a životního stylu týče. Témata byla citlivá, a dalo by se z jejich základu vykřesat daleko víc. Možná by filmy s ženskou nejniternější tématikou měly režírovat jenom ženy. Nebo si García měl pozvat nějakou pomocnou režisérku...třeba mě:) Po zkouknutí takového filmu si představuju jak o tématu ještě nějakou dobu přemýšlím, a tady jsem to ale neměla. Podobný film bych uvítala i v českém vzniku, ale od někoho schopnýho, jinak by z toho mohla vzniknout pěkná pseudointelektuální slátanina. ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Lehčí a nikoliv složitá filmová mozaika - ideální. Člověk se pobaví, zapřemýšlí, ale ke jak se film chýlí dál a dál, tak se prostě nemůže dočkat konce a to je jedna z největších filmových vad historie. - 5/10 - ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Co vlastně ženy chtějí? To se my muži asi nikdy nedozvíme. Jen kroutíme hlavou nad jejich myšlenkovým potenciálem a to je asi tak všechno. ´Věci, které poznáte pouhým pohledem na ni.´ Tak zní originální název tohoto snímku, čímž se krapet prozrazuje podstata věci, ale ne moc. V příběhu máme pět žen bojující se svými osobními problémy, které mnohým ženám budou hodně blízké. Muži naopak budou jen nechápavě kroutit hlavou a mumlat si pod vousy něco o blbosti. “Jen blázen by spekuloval o životě ženy!” Ano, to tu skutečně zazní. Takže divácké zaměření je tímto jasné. Snímek je danou problematikou vcelku inteligentní. Děj každého příběhu se sice odvíjí pomalu, ale je to dobře ke správnému uchopení dané věci. Pět zcela odlišných žen, pět odlišných životů, pět odlišných problémů, pět odlišných přístupů k jejich řešení. Která bude pro koho chytrá a která naopak hloupá? I divačky samotné se nad jednotlivými příběhy mohou zamyslet a vytvořit si k tomu svůj názor. Proč by někomu na těchto příkladných postavách mělo záležet, když se jim vlastně vůbec nic nestane? Není to konání, ale doufání. Nejde o vzhled, ale o touhu.  “Dříve nebo později jsou všichni zklamáním.” Možná je škoda, že není snímek natočen v artovém stylu, neb se námět k tomu velice hodí. Mělo by to větší sílu a výnosnější šarm. Takhle tomu v hloubi duše chybí určité emocionální napětí a soudržnost. Snímek tedy berme jako takovou impozantní exkurzi do nitra pěti charakterově odlišných žen řešící své trápení. Pro divačky je snímek určitě přínosný. Ale to je jen z mého mužského pohledu, takže... ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

...asi mám ženský mozek, poněvadž líbilo, Odpověď na název filmu však není jednoduchá... Příjemná a zprvu nenápadná mozaika, která není až tak nepodobná Magnolii či pozdější Lásce nebeské. Jen komornější, a proto možná i uvěřitelnější. ()

ZnalecH 

všechny recenze uživatele

Můj názor je, že je to film pro ženy. Jinak nechápu, co na tom může chlap vidět. Mně to připadalo jako špatná parodie na Atlas mraků, ale ten byl natočen až x let poté... Vydržel jsem to až do konce, ale přes velké úsilí - ztrácel jsem se a občas to bylo o ničem. Jediná Cameron Diaz přidává tolik hvězd, že můžu po odečtení všech "chyb" dát alespoň 1*. ()

Domis93 

všechny recenze uživatele

Film mi nepřišel ničím tak výrazný, furt jsem čekala na něco víc a ono to nepřišlo, jen lehce propojené příběhy žen, kde žádný není dotažen do konce, za dobré herecké výkony 3*, ale už rozhodně vidět nemusim znova ()

mauinka 

všechny recenze uživatele

Chytře poskládaný,citlivý,velmi příjemný film. Trochu rušivým elementem, pro mě, byla práce maskéra v příběhu " Good night, Lilli, Good night, Christine . ()

Reklama

Reklama