Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jejím jediným zločinem bylo, že se stala obětí. Psychologické drama Znásilnění (1988) režiséra Jonathana Kaplana vzbudilo ve své době značnou pozornost. Vyzývavá servírka Sára Tobiasová (Jodie Fosterová) je v nočním baru znásilněna třemi muži. Jejího případu se ujme mladá prokurátorka Kathryn Murphyová (Kelly McGillisová), která se rozhodne obžalovat nejen tři násilníky, ale také houf okolo stojících mužů, kteří všemu přihlíželi a nejenže zločinu nezabránili, ale naopak provinilce nadšeně povzbuzovali. Prokurátorka se při vedení obžaloby musí potýkat především se svojí nedůvěrou vůči Sáře, která je díky neuspořádanému životu velmi nevěrohodnou svědkyní… Film byl vyzdvihován především kvůli přesvědčivému výkonu Jodie Fosterové, která tady vytvořila svou první velkou „dospělou“ roli, za niž mj. dostala Oscara, Zlatý glóbus (ex aequo), Cenu Národní filmové rady (NBR) a Donatellova Davida. Rovnocennou partnerkou jí v úloze žalobkyně byla Kelly McGillisová, v té době i známější herečka díky hlavní ženské roli v diváckém hitu Top Gun (1986). Ani po třiceti letech neztratilo Znásilnění nic ze své naléhavosti. Spíš naopak, když ho dáme do souvislosti s nedávnými obviněními několika známých osobností ze sexuálního obtěžování, jež pobouřila nejen Hollywood, ale celou americkou společnost. Snímek uvádíme s původním distribučním dabingem z roku 1990, který jsme před vysíláním celý zrekonstruovali do přijatelné technické podoby. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

mira.l 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno mě to nějak moc nebavilo od samého začátku. Jak to pokračovalo, bylo mi tak nějak čím dál víc jedno, kolik jinochů Sáru přefiklo, jestli jim podržela sama nebo ne, jestli se jí to líbilo nebo ne. A nálož právnických keců v poslední třetině mě nudila už úplně. No ale nějak jsem se tím protrpěl do konce, a jen mě to utvrdilo v tom, že Jodie Foster opravdu není moje best of. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Hodně subjektivní hodnocení,kdy mnou značně neoblíbený téma-tzv.soudní drama a občas patos jako zápor, a na straně druhé výborná Jodie (byť rozhodně nejsem její fan) a uvěřitelný příběh jako klad. (poslední a snad jediné ,,soudní drama",které se u mě dočkalo nadprůměrného hodnocení byl Můj bratranec Vinny,- a takhle to mám se vším....) ()

Reklama

sarume 

všechny recenze uživatele

Film, ktery stavi otázky . Znásilnění je odsouzeni hodne , ikdyz byl muz vyprovokovan? A co je flirt a co je vyzva, Je ne, opravdu ne?Tak na tohle se Vás ten film bude ptát. Zajímavě zpracované vážné téma, které nezklouzne do laciného: spořádaná studující dívka, je přepadena a znásilněna ožralým bezdomovcem ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jodie, Jodie, Jodie Fosterová...od malička výjimečná, a jestli ne úspěšná, tak alespoň známá. Její herecký výkon je jednoznačně to nejpozoruhodnější na celém filmu. Dosahuje takových kvalit, že pokud bychom se bavili jenom o něm (o výkonu), bylo by to na plné hodnocení. Bohužel, i když film vypráví o tématu (taktéž bohužel) aktuálním a rozhodně hodném nejenom pozornosti, ale hlavně řešení, nemůžu ho zhodnotit výš než na těch 60, maximálně 70%. Proč? Vše kromě Jodie je přinejlepším průměrné. Pánům producentům se evidentně nechtělo nacpat moc peněz do tématu tak kontroverzního a navíc "ženského". Hanba jim. BTW Johny_MH - STARLINGOVA, ne Sterlingova;) ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Malý průměrný film s jedním velkým excelentním hereckým výkonem. Ano, nebýt Jodie Foster, pravděpodobně by tento snímek upadl v zapomění našich i televizních archivů. Na problematiku znásilnění je zde nahlíženo z jiné stránky a to té, jak moc si za to žena může sama svou přehnanou vyzývavostí, flirty či provokováním. Bohužel tohle téma je omíláno celých 108 minut a v druhé půlce se již nemůžeme dočkat rozuzlení soudního procesu. Film na mě místy působí dojmem nastavované kaše, jelikož scénář je opravdu slaboučký. Vše nese na svých bedrech Jodie a je třeba ji zatleskat za to, jak krásně tento film utáhla. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (23)

  • Podle Jodie Foster producent filmu Stanley R. Jaffe prohlásil, že Jodie není pro roli dostatečně sexy, a prosil režiséra Jonathana Kaplana, aby obsadil Kim Basinger. Ta ale odmítla i přes nabídku honoráře 250 000 dolarů. (D3VIL)

Reklama

Reklama