Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jejím jediným zločinem bylo, že se stala obětí. Psychologické drama Znásilnění (1988) režiséra Jonathana Kaplana vzbudilo ve své době značnou pozornost. Vyzývavá servírka Sára Tobiasová (Jodie Fosterová) je v nočním baru znásilněna třemi muži. Jejího případu se ujme mladá prokurátorka Kathryn Murphyová (Kelly McGillisová), která se rozhodne obžalovat nejen tři násilníky, ale také houf okolo stojících mužů, kteří všemu přihlíželi a nejenže zločinu nezabránili, ale naopak provinilce nadšeně povzbuzovali. Prokurátorka se při vedení obžaloby musí potýkat především se svojí nedůvěrou vůči Sáře, která je díky neuspořádanému životu velmi nevěrohodnou svědkyní… Film byl vyzdvihován především kvůli přesvědčivému výkonu Jodie Fosterové, která tady vytvořila svou první velkou „dospělou“ roli, za niž mj. dostala Oscara, Zlatý glóbus (ex aequo), Cenu Národní filmové rady (NBR) a Donatellova Davida. Rovnocennou partnerkou jí v úloze žalobkyně byla Kelly McGillisová, v té době i známější herečka díky hlavní ženské roli v diváckém hitu Top Gun (1986). Ani po třiceti letech neztratilo Znásilnění nic ze své naléhavosti. Spíš naopak, když ho dáme do souvislosti s nedávnými obviněními několika známých osobností ze sexuálního obtěžování, jež pobouřila nejen Hollywood, ale celou americkou společnost. Snímek uvádíme s původním distribučním dabingem z roku 1990, který jsme před vysíláním celý zrekonstruovali do přijatelné technické podoby. (Česká televize)

(více)

Recenze (125)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Strhující a Oscarem zcela právem oceněný výkon Jodie Foster za roli ženské, která si "koledovala" a vykoledovala. Je krátká sukně, tanec a lascivní pohled výzva a povolenka ke znásilnění? Je to polehčující okolnost? "My za nic nemůžeme, vona si vo to řekla". Film o hranicích, o výkladu práva, o postojích, o přátelích či "přátelích", prioritách ............. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jodie, Jodie, Jodie Fosterová...od malička výjimečná, a jestli ne úspěšná, tak alespoň známá. Její herecký výkon je jednoznačně to nejpozoruhodnější na celém filmu. Dosahuje takových kvalit, že pokud bychom se bavili jenom o něm (o výkonu), bylo by to na plné hodnocení. Bohužel, i když film vypráví o tématu (taktéž bohužel) aktuálním a rozhodně hodném nejenom pozornosti, ale hlavně řešení, nemůžu ho zhodnotit výš než na těch 60, maximálně 70%. Proč? Vše kromě Jodie je přinejlepším průměrné. Pánům producentům se evidentně nechtělo nacpat moc peněz do tématu tak kontroverzního a navíc "ženského". Hanba jim. BTW Johny_MH - STARLINGOVA, ne Sterlingova;) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Úderný název skutečně vypovídá o podstatě celého filmu. Hned na začátku vidíme oběť prchající z místa činu a následuje postupné pátrání po všech vinících zakončené neodvratným soudním líčením, kde taky uvidíme v názvu zmíněný čin v celé své hrůznosti. Znásilnění je neobvykle působivým psychologickým dramatem předně díky naší vlastní nevědomosti. Až téměř do samého závěru nás režisér nechává na pochybách, zda byla Sarah v celé kauze skutečně zcela nevinně. A i po spatření samotného znásilnění lze mít určité námitky. Nicméně výkon Jodie Fosterové a titulek o počtu znásilněných žen na konci filmu působí velmi, velmi reálně. 80% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Já, takový fanda Jodie, jsem tenhle z jejích základních filmů viděla až teď, hanba mi. Po těch všech letech můžu přidat v komentáři snad jen to, že snímek Znásilnění má kromě jiných kladů (syrovost, vynikající herecké výkony, exkurz do zákonitostí americké justice), také účel osvětový, ač se tohle slovo může zdá jakkoliv úsměvné. Pokládá etické otázky od pravdomluvnosti až po to, že výstřih či flirt není důvodem. 70%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6miliónovTržby USA $32,078,318Tržby Celosvetovo $32,700,000Jodie Foster a Kelly McGillis výborne ťahajú túto miestami dosť surovo podanú drámu a zaslúžene ju povyšujú na viac než v konečnom výsledku mohla pre taký okatý televízny výzor byť. Niektoré zábery sú dosť živelné a dopomáhajú vytvoriť dosť nechutné pozadie pri súdnom pojednávaní. /80%/ ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Znásilnění za siláckého povzbuzování dalších nadšených chlapáků, následné ponížení, výsměch a do toho škraloup z minulosti. A na druhé straně „práva“ všeobecná představa, že si za to každá může více či méně sama a koneckonců vždyť se jí vlastně až tak moc nestalo a když předtím ještě tak provokativně tancovala, tak co? Již tradičně výborná Jodie Foster v roli oběti fyzického a psychického násilí ve velmi nepříjemném filmu. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Jodie Foster a klišovitý scenár tvoria dramatickú drámu klasikou. Dej je síce originálny, ale pre mňa celkom nudný, možno to bude tým, že som to pozeral neskoro večer..... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nevyvážené tempo vyprávění a nepřijatelně patetická závěrečná řeč obhájkyně kazí dojem z tohoto sugestivního dramatu. Jodie i Kelly ale tehdy byly na vrcholu hereckých sil. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Filmů s podobnou tématikou už bylo natočeno určitě víc a i když jde v tomhle případě o událost, která se skutečně stala a žel k nim stále dochází, jak vyplynulo ze závěrečného šokujícího doslovu, tak bych přivítala ještě větší emocionální hloubku. Dívala jsem se tak trochu pohledem nezúčastněného diváka, což je strašná škoda, přesto moment, kde jsem viděla, jak k znásilnění došlo bez jakýchkoliv servítků, se mnou docela zacloumal. Celá síla The accused spočívá hlavně v úžasném výkonu Jodie Foster, která si svého Oskara za tuhle roli určitě zasloužila. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Ne tak typický příběh se soudního prostředí. Lámu si hlavu, jak by film dopadl bez Jodie Foster, kdyby tu znásilnenou hrála nějaká neokoukaná pipka. Asi nic moc. Ale Jodie Foster hraje kurevsky (dobře). Už ta šlapka co ji hrála ve 14 letech v Taxikářovi dala vědět, že je mimořádná herečka. Zbytek filmu je bohužel jen šedivá šeď. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Já sice Jodie Foster nemám zrovna moc rád, ale musim uznat, že tady, přestože měla někdy od půlky filmu na hlavě nasazenou helmu, zahrála opravdu skvěle. Sošku osrala obdržela tenkrát asi právem. Jinak se jedná o docela obyčejný soudní drama s očekávanym koncem. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Rozhodně silné drama, ale trochu se mi nelíbí, jak tady každý druhý vyzdvihne Jodie, aby pak následně zkritizoval samotný film. Moje oblíbenkyně byla samozřejmě bezvadná a naprosto uvěřitelná, avšak myslím si, že snímek sám o sobě má své kvality, a přestože nejsou herci ve vedlejších rolích (včetně Kelly McGillis) moc výrazní, motivy jejich postav vybízejí k zamyšlení (hlavně ono klíčově svědectví chlapce, bez ohledu na jeho diskutabilnost). Akorát mě trochu zklamala závěrečná řeč prokurátorky; překvapivě nebyla nějak patetická, jak to tak v podobných soudních dramatech bývá (palec nahoru), ale přišla mi, i s ohlédnutím na slova protistrany, o dost slabší a následný verdikt poroty jí na uvěřitelnosti moc nepřidal (opačný pohyb). Silné 4*, společensky závažný a důležitý film. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pan Kaplan v kapli schematičnosti plakal.. Tuctové zpracování vyšlapanou cestičkou až k jasnému konci, uvěřitelná J.Foster a mnoho otázek ohledně možných "polehčujících okolností" u takové prasárny jako je znásilnění, či podněcování k němu. Co se týká trestů, já v tom mám jasno. Aplikoval bych krom odnětí svobody i něco z muslimského práva Šaría a to sice v podobě opakovaného vnoření středně velké cukety potřené tabascem do libovolného tělesného otvoru v dolní polovině těla sexuálního násilníka. A těm, co ho kdysi skandováním povzbuzovali, bych následně připravil mírně pálivý salát z tykvovité zeleniny.. ()

TeeAge

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Tom Topor | Hudba: Brad Fiedel | Produkcia: Stanley R. Jaffe, Sherry Lansing | Distribúcia: Paramount Pictures | Rozpočet: 6 miliónov $ | Tržby: 32,700,000 $ || ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Fakt husté a hodnoverné, škoda, že záletka bola až príliš jednoduchá nato, aby ma dokázala v ktoromkoľvek mometne strhnúť. A keby teda nebolo toho tabuizovaného námetu, tak by film zapadol medzi priemernými súdnymi drámami. 75%. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Dobrý film s perfektně hrající Jodie Foster, výborným tématem a s pomalejším zpracováním, které však nenudí a filmu prospívá. Mé hodnocení 4 hvězdičky... ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Film, který vám položí spoustu otázek a málokterá bude příjemná...Z prakticky televizního filmu o bohužel statisticky banálním případu se stalo zručnou prací režiséra Jonathana Kaplana a především strhujícím výkonem Jodie Foster velmi silné drama. A velmi osobní a intenzivní zážitek - neumím si představit člověka, na kterého by "Znásilnění" alespoň při několika konkrétních scénách emocionálně nepůsobilo. Však sledujeme film o sexuálním zločinu toho nejhoršího kalibru a Jodie Foster vám dá alespoň na chvíli pocítit, jaké to je, být jeho obětí...Hnus, zmatek, bezmoc, totální ponížení a v naší společnosti doživotní stigmatizace. Proč se to vůbec děje? Dá se proti tomu něco dělat? A jak napravit napáchané škody? ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jodie Foster v ne zrovna lehké úloze, po které ji na poličce přistál první Oscar. V té době už měla za sebou desítky rolí, ale až tentokrát dostala pořádně zajímavý charakter. Coby nijak hezká, nijak inteligentní servírka v opilosti „zmate“ bandu násilníků, kteří se na ní sexuálně vyřádí. Agresoři dostanou poměrně směšné tresty, revoluci ale způsobí snaha dostat i ty ostatní, kteří útok na bezbrannou oběť hlasitě podporovali. V Hollywoodu tabuizované téma tvůrci lehce zjednodušují, ovšem výsledku nelze upřít poctivý přístup k látce a hlavně k herecké práci. Jonathan Kaplan vyprávějící o výkladu práva i o ošemetných hranicích nás nechává dlouho na pochybách, jinak toho ale příliš nepředvede. Oscar tak trochu za odvahu, ale Foster si ho i tak zřejmě zasloužila. Tři až čtyři hvězdy!! ()

Reklama

Reklama