Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jejím jediným zločinem bylo, že se stala obětí. Psychologické drama Znásilnění (1988) režiséra Jonathana Kaplana vzbudilo ve své době značnou pozornost. Vyzývavá servírka Sára Tobiasová (Jodie Fosterová) je v nočním baru znásilněna třemi muži. Jejího případu se ujme mladá prokurátorka Kathryn Murphyová (Kelly McGillisová), která se rozhodne obžalovat nejen tři násilníky, ale také houf okolo stojících mužů, kteří všemu přihlíželi a nejenže zločinu nezabránili, ale naopak provinilce nadšeně povzbuzovali. Prokurátorka se při vedení obžaloby musí potýkat především se svojí nedůvěrou vůči Sáře, která je díky neuspořádanému životu velmi nevěrohodnou svědkyní… Film byl vyzdvihován především kvůli přesvědčivému výkonu Jodie Fosterové, která tady vytvořila svou první velkou „dospělou“ roli, za niž mj. dostala Oscara, Zlatý glóbus (ex aequo), Cenu Národní filmové rady (NBR) a Donatellova Davida. Rovnocennou partnerkou jí v úloze žalobkyně byla Kelly McGillisová, v té době i známější herečka díky hlavní ženské roli v diváckém hitu Top Gun (1986). Ani po třiceti letech neztratilo Znásilnění nic ze své naléhavosti. Spíš naopak, když ho dáme do souvislosti s nedávnými obviněními několika známých osobností ze sexuálního obtěžování, jež pobouřila nejen Hollywood, ale celou americkou společnost. Snímek uvádíme s původním distribučním dabingem z roku 1990, který jsme před vysíláním celý zrekonstruovali do přijatelné technické podoby. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

swed 

všechny recenze uživatele

Komorní drama J. Kaplana s Oscarovým výkonem J. Foster. "Znásilnění" pokládá řadu otázek, např: Je nabádání k zločinu zločinem? Nese žena, která je opilá, svádí a provokuje muže, vinu za to, že byla znásilněna? Tyto a další otázky jsou sice ve filmu zodpovězeny, ale stejně nám po skončení snímku zůstane pocit, že všechno se mohlo odehrát i jinak (což je plus). Samotná scéna znásilnění je z celého filmu nejpůsobivější a zastiňuje televizním způsobem natočený zbytek. Jodie Foster je v roli oběti přesvědčivá a chvála na její výkon tím pádem pochopitelná. 8/10 ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Jodie Foster tu bola naozaj výnimočne presvedčivá, ale je to hlavne scenár, čo urobil z filmu celkom inú drámu oproti bežným súdnym prípadom. Celého objasnenia, čo sa vlastne stalo, sa dočkáme až na konci a to bol osvedčený spôsob, ako udržať diváka v strehu, aby sa nenudil súdnym procesom. –––– To nebylo jenom koukání, to byl zločin! ()

Reklama

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Pokaždé. když vidím Jodie Foster s tou její půvabnou pusinkou, tak si říkám jaká obrovská to je škoda, že nenašla toho správného chlapa, který by v ní vybudoval pozitivní vztah k mužům. Jaké ta by mohla mít krásné děti ... . Ale jinak klobouk dolů, je to PANI herečka, což dokázala i v tomto filmu, který je obžalobou především nevšímavosti lidí a brutality některých mužů, kteří by se neměli nechat vyprovokovat k něčemu takovému, co tento film popisuje. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Znásilnění za siláckého povzbuzování dalších nadšených chlapáků, následné ponížení, výsměch a do toho škraloup z minulosti. A na druhé straně „práva“ všeobecná představa, že si za to každá může více či méně sama a koneckonců vždyť se jí vlastně až tak moc nestalo a když předtím ještě tak provokativně tancovala, tak co? Již tradičně výborná Jodie Foster v roli oběti fyzického a psychického násilí ve velmi nepříjemném filmu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jodie Foster v ne zrovna lehké úloze, po které ji na poličce přistál první Oscar. V té době už měla za sebou desítky rolí, ale až tentokrát dostala pořádně zajímavý charakter. Coby nijak hezká, nijak inteligentní servírka v opilosti „zmate“ bandu násilníků, kteří se na ní sexuálně vyřádí. Agresoři dostanou poměrně směšné tresty, revoluci ale způsobí snaha dostat i ty ostatní, kteří útok na bezbrannou oběť hlasitě podporovali. V Hollywoodu tabuizované téma tvůrci lehce zjednodušují, ovšem výsledku nelze upřít poctivý přístup k látce a hlavně k herecké práci. Jonathan Kaplan vyprávějící o výkladu práva i o ošemetných hranicích nás nechává dlouho na pochybách, jinak toho ale příliš nepředvede. Oscar tak trochu za odvahu, ale Foster si ho i tak zřejmě zasloužila. Tři až čtyři hvězdy!! ()

Galerie (37)

Zajímavosti (23)

  • Andie MacDowell byla vůbec první volbou pro roli Sarah, jejíž postava byla podle Andie uzpůsobována. (D3VIL)

Reklama

Reklama