Reklama

Reklama

Phantasm

  • USA Phantasm (více)
Trailer

Kultovní horor Dona Coscarelliho, ze kterého čerpalo inspiraci mnoho pozdějších tvůrců. Dva bratři, žijící v okolí městského hřbitova, se snaží vypátrat původ záhadných jevů, které je obklopují. Postupně objevují bizarní podzemní svět a pouští se do boje proti vetřelcům ze světa nadpřirozených sil, kteří na sebe berou stále rafinovanější podoby... (MIDO FILM)

(více)

Recenze (169)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Atmosférický zmatek, který je ospravedlněn dětským pohledem na celou situaci a démonickými výjevy s notnou dávkou odlehčených situací. Coscarelliho nezajímá čas, prostor ani logika. Jeho jediným zájmem je vyprávět příběh, jež co chvíli míří do slepé uličky, ovšem dostává se z ní tak skvěle a absurdně, že mu to vlastně ani nemůžete mít za zlé. Z pobíhajících trpaslíků, vysokého hrobníka a obšlehlého hudebního motivu je cítit zapálenost každým coulem a ta, alespoň v tomto případě, nahrazuje nedostatek talentu. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ale jo, napodruhé se mi Phantasm celkem líbil. Jednoznačně nejsilnějšími stránkami filmu jsou atmosféra, hudba (jeden z nejlepších hororových theme songů vůbec) a postava hrobníka Dlouhána. Naopak zcela tristní je chování postav (hrobníkovi se nedá nefandit), zvlášť mladý hlavní hrdina Mike mě iritoval neskutečným způsobem. No a z hlediska hereckých výkonů velmi slabé. Ale jakýmsi způsobem už to na mne fungovalo jako příjemná hororová podívaná. Slabší čtyři. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dva útoky stříbrných koulí, jeden vodotrysk krve a hromada dětské naivity, která zabíjí všechny slibné náznaky kvalitní podívané. Coscarelli má občas dobré nápady, ale celková atmosféra mu stále uniká hlavně díky dějovému chaosu. Malý klučina je protivný spratek, o to víc pak fandíte démonickému Tallmanovi, který si zasloužil víc času. Nadhled přehlušující chatrnou logiku vytuší spíše zběhlejší divák, tudíž prozatím 3 a ½ a za nějaký čas zase nazdar. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $300,000Tržby USA $11,988,469Tržby Celosvetovo $-║ Nehorázne nezáživné béčko s tak povrchným príbehom, že už po prvej polovici filmu som mal problém to čo nám tento horror ponúka dopozerať, strašidelné scény vyznejú tak nanajvýš smiešne, nehovoriac o tom lietajúcom pavúkovi či čo to za plyšáka bolo. Dosť do očí bijúce sú výkony hercov, tie sú absolútne jedným slovom katastrofa, najhoršie na tom je Angus Scrimm, ten sa tvári fakt úžasne, tak strnulý prejav som už dávno nevidel. Jedine čo zaujalo bola hudba ináč všetko ostatné bol des a hrôza. /20%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Atmosférická ujetá podivnost, kde nesmíte řešit dění na plátně. Musíte to prostě brát i s chlupama. Don Coscarelli totiž nevysvětluje, jen do vás pere jednu bizarnost za druhou. Celému filmu vévodí Angus Scrimm aka Tall Man. Dle mého skromného názoru jedna z nejlepších hororových postav vůbec. Navíc to ústřední hudební téma je perfektní a směle může konkurovat i Carpenterově melodii z Helouvýna. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Film má jako horror velké přednosti, ale i velké nedostatky. Přednosti jsou zejména úžasná atmosféra, některé vizuální záběry, které ač jsou jednoduché a levné, tak velmi působivé a dále postavu hrobníka ... Excelentní je samozřejmě hudební motiv. Na druhou stranu jsou zde ubohé a otřesné herecké výkony, které film vyloženě zadupávají. Otřesné dialogy, přehrávání atd. prostě hrůza, ale v negativním slova smyslu ... herci hrajou tak špatně, že se pak člověk nemá čeho bát, protože mu připadne, že se kouká na nějaký ochotnický pokus ... Takový průměr, který byl o pár let zřejmě mírně vykraden pro mne excelentním Dead & Buried (1981) ... ()

Chupacabre 

všechny recenze uživatele

Horor, u kterého se jistě budete bát. Nádherná atmosféra, mrazivá hudba, spousta krve, strach a nejlepší ze všeho - vraždící koule co si vás vždy najdou. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tall Man, podivínský šéf Morningsideské márnice, jen na oko vypadá jako člověk. Ve skutečnosti je to démon. Uvnitř budovy hlídá vchod do jiné dimenze, po nocích oživuje mrtvé, kteří mu slouží jako otroci, a, jen tak mimochodem, vlastní stříbrné koule - létající odšťavovače lidských mozkoven. Proti němu se postaví malý Mike se starším bratrem Jodym... Coscarelli si podle svého scénáře natočil působivý, nesmírně atmosférický horor, který doplnil surrealistickými prvky a kapkou černého humoru. První Phantasm je mezi fanoušky hororů rozhodně kult jako prase, pro mě osobně ale teprve rozjezdem a odrazovým můstkem pro vychytanější dvojku. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Možná mi v tomto filmu něco zásadní uniklo... nevím... pokud ano, tak mě opravte. A pokud ne, tak jsem měl tu "čest" vidět jeden z těch hodně slabých hororů. Kult/nekult - tento film mě ani nevyděsil, ani "nepoučil", ani nepobavil; bohužel jsem se u něho prachsprostě nudil. A z nudy mě nedokázal dostat ani samotný pan Dlouhán (Tall Man). Shrnuto a podtrženo: PHANTASM se pro mě prostě a bohužel stal totálně béčkovým hororem s nevydařenou atmosférou, infantilními mašinkami (létající koule) a jakousi celkovou bezduchostí. Ale možná se pletu. To nic však nemění na mém výsledném ortelu: 2/5. A ať si na mě klidně přiletí nějaká létající kulička. ;o) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Phantasm se ze začátku tváří přesně jako většina těch starých hororů ze 70-80 let, který mam tak rád. Nechybí perfektní atmosféra, nějaká ta lekačka, i když slabšího ražení a pár fakt napínavých scén s pěkně strašidelným Angusem Scrimmem, ale pak se to nějak celý zvrtne, stane se z toho spíš takovej horor s nádechem sci-fi, atmosféra je ta tam a to co zbylo, z toho prostě kvalitní horor už neudělá. Škoda, určitě to mělo nakročeno na daleko lepší film ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Phantasm není ani zdaleka dokonalý film. Scénář obsahuje řadu mezer a logických zkratů, které jsou relativně dobře záplatovány klasickou berličkou snové vidiny. Podobně by se daly zkritizovat výkony hereckých protagonistů, jednalo se pochopitelně o neznámé a nepříliš zkušené herce. To, co povyšuje Coscarelliho snímek nad žánrový průměr a dělá z něj svým způsobem kult, je originalita a schopnost pracovat nápaditě s tradičními hororovými rekvizitami, s hudbou a s kamerou tak, že vzniká příhodná hororová atmosféra. Coscarellimu se sice nedostává peněz, ale dokáže pochopit zákony fungování žánru mnohem lépe než řada slavných režisérů. Napětí a pocit paranoie z některých scén doslova čiší. Celkový dojem: 60 %. Phantasm je případ snímku, kdy za mizivé peníze vznikla slušná přidaná hodnota. Možná by si naši režiséři mohli vzít z Coscarelliho příklad... ()

choze 

všechny recenze uživatele

Graveyard porn. Dva roky před Raimim a jeho EVIL DEAD se z nezávislých amerických vod vynořil jiný talentovaný nadšenec a sice Don Coscarelli se svým snově gotickým PHANTASM. Coscarelli se nápaditostí, vizuálností a citem pro atmosféru Raimimu vyrovná, ale nejen důrazem na vztah hlavních hrdinů - dvou bratrů, hledajících si po smrti rodičů cestu jeden ke druhému - Raimiho snímek s jeho plochými postavami překonává. Stejně jako v EVIL DEAD i zde Zlo nabývá rozmanitých podob, ty ale mají svou hierarchii, v jejímž čele stojí mrazivá záhrobní nemesis s typově úžasně přesným funebráckým xichtem Anguse Scrimma, která se zařadila do panteonu hororových ikon. Hodně z kouzla PHANTASM pak jde na vrub parádnímu hudebnímu motivu, ne nepodobnému tomu z o rok staršího Carpenterova HALLOWEENU. Jestli něco drhne, tak amatérské herecké výkony (a Reggie Bannister prakticky nemá co hrát, což se napraví v dalším díle), a určitou benevolenci vyžaduje i naivní a v závěru lehce zmatený příběh. Každopádně jde o nestárnoucí, právem kultovní záležitost, kterou mám od prvního zhlédnutí v půlce devadesátek ve své hororové topce. Mrkněte na www.phantasm.com ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nezletilý vyrovnávající se se ztrátou, smrt přemožitelná jen ve snu. Sled často docela bizarních výjevů (ataky stříbrné koule, místnost s portálem), při kterých podružný děj ustupuje moci surreálna a phantasmických syntezátorů. Všechno to píchání na hřbitově, podivínský basketbalový pivot v čele pohřebního ústavu, zombie trpaslíci v kápích či bramboro-mrkvový dětský příkrm namísto krve budiž součástí tváře. Ta sice není dvakrát důvtipná, ale Coscarelli do ní vtiskl rysy, které jsou místy černé jak ten Plymouth Barracuda.. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Povětšinu děje jen docela nudnější béčko bez pořádné atmosféry a s děsivými scénami, které byly spíše k smíchu. Přesto v lecčems upoutalo pozornost a dokážu si představit, že před více jak třiceti lety se na něj asi pohlíželo jiným okem. Perfektním nápadem byla žlutá tělní tekutina, která působila tak krásně fantasticky a inovačně, prostě proč by měla být červená? Žlutá dodala scénam uplně jinou dimenzi a posunula snímek do vskutku příjemného fantasy, které nepůsobí ani trochu trapně a nakonec mu odpusím i tu horu nedomyšleností a nedotažené logiky. Ale tato fascinace může být způsobena jen mou těžkou úchylkou na výrazné barvy a kontrasty. Herecky nemá cenu tyhle béčka vůbec rozebírat, protože herecký výkon to není až tak prvořadý, tedy alespoň pro mě ne. Hlavní hrdina byl ale problémem, jelikož byl až příliš nesympatický na to, abychmu mohli fandit a to se mně nelíbí. Závěr byl trošku očekávatelný, ale i přesto překvalpil a nakonec snad i "potěšil". Phantasm tedy nakonec průměrnou podívanou, která ale jen tak neprošla kolem. Zaujala a zůstane v paměti, dokonce mě snad i přiměje, abych se podíval na jeho pokračování. Navíc vcelku příjemný soundtrack. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Škoda, že jsem tento film neviděl za mlada, jelikož se zde negativně projevil zub času. Mé hodnocení 2 hvězdičky… ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Hlavne v prvej polovici velmi temny a tajuplny horor, ku konci sa vsak uz mierne utapa v klise. Zaujme urcite vizualna stranka, hlavne temne interiery v marnici a jedno stavnato spracovane umrtie. Na tento film sa vsak vzdy budem pozerat skor s uctou, no nie ako na skutocnu hardcore klasiku. (7/10) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Naj-zábavnejšie na tomto horore, sú tie 5 hviezdičkové hodnotenia, inak absolútne priemerná, vraj "kultová" záležitosť, ktorú si "Carnifex" s kľudom gentlemana mohol odpustiť. Každopádne, stále lepšie sledovať takúto nijak mimoriadne zaujímavú "nudu", ako čo i len vnímať tele-ráno na "TV Narkóza" či pre-afektovaného Puskailera na Joj. "Tretia rana" z milosti jak hrom .. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Americký horror "Phantasm" - zvláštny dej, zvláštne postavy, zvláštna hudba, zvláštna atmosféra, no a ešte aj tie zvláštne vražedné lietajúce gule. Celé je to hodne bizarné. Čo za podivné veci sa to dejú v honosnom pohrebnom ústave Morningside a na priľahlom cintoríne? Teenager Mike za pomoci svojho staršieho brata Jodyho sa to pokúsi zistiť. Vôbec netuší s čím má vlastne dočinenie. Divák musí byť fanúšikom filmovej horrorovej tvorby a mať nespútanú phantasiu, aby si užil tento snímok. Ja osobne som bol celkom spokojný. *** ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Možná jsem jediný, kdo z toho trochu cítil raného Cronenberga (i když méně šťavnatého). Třeba ve stejném roce vzniknuvší Mláďata... Každopádně Phantasm má jeden základní klad a sice hrůzunahánějící postavu Anguse Scrimma (ta jeho chůze a výraz!). Všechno ostatní stojí víceméně za prd. Celé je to poměrně dost velká slátatina. Z počátku tuctový horor na hranici směšnosti s hereckými výkony na facku a chováním postav na dvě facky (postava jménem Jody). Posléze se dočkáme něčeho jakože sci-fi, ale tomu byl věnován minimální prostor, čili to působí spíš jako hovadina. Konec je pak na tři facky, ale aspoň vysvětluje, proč to nedávalo moc smysl. A na konci jsem se ke své hrůze skoro i lekl a to u toho nejlacinějšího hororového triku co znám, objevení se v zrcadle. Sám to nechápu, protože jsem to přesně čekal, ale Angus Scrimm je tak hrůzný, že jsem si prostě nemohl pomoct. ()

Související novinky

PHANTASM pokračuje

PHANTASM pokračuje

11.03.2005

Štúdio New Line Cinema chce nadviazať na kultovú hororovú sériu PHANTASM, a zrejme hneď trilógiou! Fanušíkovia však (prekvapivo) veľmi vysmiati nie sú - s Donom Coscarellim, "duchovným otcom" celej… (více)

Reklama

Reklama