Reklama

Reklama

Phantasm

  • USA Phantasm (více)
Trailer

Kultovní horor Dona Coscarelliho, ze kterého čerpalo inspiraci mnoho pozdějších tvůrců. Dva bratři, žijící v okolí městského hřbitova, se snaží vypátrat původ záhadných jevů, které je obklopují. Postupně objevují bizarní podzemní svět a pouští se do boje proti vetřelcům ze světa nadpřirozených sil, kteří na sebe berou stále rafinovanější podoby... (MIDO FILM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (170)

ancientone 

všechny recenze uživatele

Trpaslíci zo záhrobia, vražedná guľa, sex na cintoríne, naháňačky na pohrebáku, americký muscle car, márnice, snové sekvencie (a častá štylizácia do nočnej mory)... Phantasm je s veľkou pravdepodobnosťou jeden z najcampovejších campov 70. rokov v tom najlákavejšom zmysle slova. Úžasne koncenrované, priamočiare a zároveň veľmi imaginatívne - pričom práve nízky rozpočet (ako už to pri týchto nezávislých hororoch býva) pracuje v prospech celého projektu. Plus nezabudnite prirátať ten nostalgický feeling, ktorým je estetika snímky bohato presiaknutá. ()

Zayl 

všechny recenze uživatele

Phantasm je film se silnou atmosférou, který si ovšem nese na zádech slušný raneček naivity. Absurdita provázela celý děj, který byl navíc místy dost chaotický, na druhou stranu musím docenit celkovou nápaditost. Samozřejmě nelze opomenout vynikající hudební motiv, který dojem vylepšuje. Silnější tři hvězdy. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Phantasm se ze začátku tváří přesně jako většina těch starých hororů ze 70-80 let, který mam tak rád. Nechybí perfektní atmosféra, nějaká ta lekačka, i když slabšího ražení a pár fakt napínavých scén s pěkně strašidelným Angusem Scrimmem, ale pak se to nějak celý zvrtne, stane se z toho spíš takovej horor s nádechem sci-fi, atmosféra je ta tam a to co zbylo, z toho prostě kvalitní horor už neudělá. Škoda, určitě to mělo nakročeno na daleko lepší film ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Možná jsem jediný, kdo z toho trochu cítil raného Cronenberga (i když méně šťavnatého). Třeba ve stejném roce vzniknuvší Mláďata... Každopádně Phantasm má jeden základní klad a sice hrůzunahánějící postavu Anguse Scrimma (ta jeho chůze a výraz!). Všechno ostatní stojí víceméně za prd. Celé je to poměrně dost velká slátatina. Z počátku tuctový horor na hranici směšnosti s hereckými výkony na facku a chováním postav na dvě facky (postava jménem Jody). Posléze se dočkáme něčeho jakože sci-fi, ale tomu byl věnován minimální prostor, čili to působí spíš jako hovadina. Konec je pak na tři facky, ale aspoň vysvětluje, proč to nedávalo moc smysl. A na konci jsem se ke své hrůze skoro i lekl a to u toho nejlacinějšího hororového triku co znám, objevení se v zrcadle. Sám to nechápu, protože jsem to přesně čekal, ale Angus Scrimm je tak hrůzný, že jsem si prostě nemohl pomoct. ()

Richie666 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem evidentně nepobral. Možná jsem zde něco zásadního nepochopil, nicméně nudnější béčko jsem dlouho neviděl. Pan režisér si zřejmě myslel, že když trhne kamerou a přidá k tomu dementní pazvuk, tak se asi leknu, nebo co. Nechutně debilní scénář, naprosto neohrabaní herci, totálně stupidní dialogy, průměrná atmosféra, vykradená hudba a obrovská nuda - to vše je pro mě Phantasm. Ani nevím, za co bych měl dát byť jen tu jednu hvězdičku. Bohužel. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (49)

  • Coscareli se inspiroval u E.A. Poa, který ve svých povídkách slovo Phantasm hojně používá. Scénář napsal během několika týdnů izolace od vnějšího světa na své chatě. (Chatterer)
  • Dialog "The funeral is about to begin, Sir" byl použit skupinou "Marduk" v jejich skladbě 'Hearse' z alba 'World Funeral' (2003) a také skupinou "The Ravenous" ve skladbě z jejich prvního alba "Assembled in Blasphemy" (2000). (Chatterer)
  • Interiér mauzolea byl vyroben z překližky a ta byla polepena tapetou s mramorovým potiskem. (Chatterer)

Související novinky

PHANTASM pokračuje

PHANTASM pokračuje

11.03.2005

Štúdio New Line Cinema chce nadviazať na kultovú hororovú sériu PHANTASM, a zrejme hneď trilógiou! Fanušíkovia však (prekvapivo) veľmi vysmiati nie sú - s Donom Coscarellim, "duchovným otcom" celej… (více)

Reklama

Reklama