Reklama

Reklama

Děvčátko, které bydlí na konci ulice

  • Kanada The Little Girl Who Lives Down the Lane (více)

Obsahy(1)

V tomto kanadském thrilleru ztvárnila Jodie Foster titulní postavu - samotářskou, zarputilou a sama na sebe odkázanou dospívající dívku jménem Rynn, která žije sama ve velkém domě svého otce. Když do domu kdokoli přijde nebo zavolá, děvče vysvětluje, že má tatínka na služební cestě. Je opravdu daleko... hodně, hodně daleko. A maminka? Ta také... Rynn se své nezávislosti nehodlá vzdát a je odhodlaná udělat cokoli, aby si uchovala své strašlivé tajemství. To ale bohužel vyčmuchá její vlezlá sousedka paní Halletová (Alexis Smith). Dalším nebezpečím, které ohrožuje Rynnin klid, je sousedčin syn Frank Hallet (Martin Sheen), pedofil, který má v plánu děvče zneužít. Naštěstí je zde rebelující teenager Mario (Scott Jacoby), který je vždy připraven podat Rynn pomocnou ruku. Scénář k tomuto mrazivému thrilleru s dokonalou atmosférou napsal Laird Koenig jako adaptaci vlastního románu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Matty 

všechny recenze uživatele

Odvážný námět, jenž zachází daleko, ale pořádnou atmosféru z toho nedovede vytřískat, byl obrovskou příležitostí pro mladičkou Jodie Foster. Ta je ještě úchvatnější než v Taxikáři ze stejného roku a scény „na hraně“ hlavně díky ni působí věrohodně. Dokonce zastiňuje v roli slizského zvrhlíka nejistého Martina Sheena. Doboví cenzoři si museli rvát vlasy, pokud vím, podobné věci třináctileté dívky v žádném filmu ještě nedělaly a rád bych věděl, jak daleko si tvůrci dovolili zajít v necenzurované (tzn. neamerické) verzi. Jak už jsem naznačil, film se pouští na tenký led a dost spoléhá právě na zvrácenost podobného námětu, chybí mu hutnější atmosféra. V podstatě nemáme o koho se bát, komu držet palce a můžeme jedině nečinně přihlížet nepříliš originálnímu vývoji situace. Srovnatelně komorní thriller Čekej do tmy měl rovnou několik scén, při nichž jsem zatajoval dech a úplně přitom stačil dobře vypointovaný dialog mezi dvěmi osobami. Tady to nefunguje, dialogy a vůbec celá zápletka jsou trapně vykonstruované, příliš doslovné (film končí v okamžiku, kdy již nemá co vyprávět, nezanechává žádná neodhalená tajemství). Během sledování mě několikrát napadlo, jak by konkrétní scéna mohla nabrat patřičné grády (co třeba subjektivní kamera při sestupování do sklepa?), ale většina z mých proseb zůstala nevyslyšena. Apendix: Rád bych viděl (žel bohu neuvidím) tentýž film režírovaný Hitchcockem. 70% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

V rukách jiného režiséra mohl být tento film vynikajícím psychologickým thrillerem. Bohužel Nicolas Gessner ze silného námětu nevytěžil mnoho. Je to takové nepřekvapivé, průhledné, obyčejné a mírně vykonstruované. Věk hlavní postavy mi osobně vadil, ovšem ne z toho důvodu, že by mě to nějak pohoršovalo, nýbrž prostě protože si myslím, že ve třinácti letech by se takto nikdo nebyl schopen chovat, nehledě na to, jak je ona dotyčná osoba "jiná". ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet CAD 1,1miliónaTržby USATržby Celosvetovo $380,000║ Odvážne scény s mladou Jodie Foster, ktorá v komornom psycho príbehu exceluje a predáva svoju mrazivú tvár v obdobe Hannibala Lectera, zdatná konkurencia. /70%/ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Devcatko rozhodne neni nejaka must see zalezitost, ani to neni nejak extra dobrej film nebo horor. Tady jde hlavne o to, ze tu dostala jednu z prvnich poradnejch hereckejch prilezitosti Foster, ktera na svejch 14 let hraje bezchybne. Jednoduchej pribeh, kde hlavni hrdinku nekdo neustale opruzuje a vyptava se na tatu se tak meni postupne pres lehce mysteriozni thriller pres drama az po horor. Pricemz ani v jednom vylozene nevynika, proste nenudi to, ale ze by to cloveka nejak nadchlo, to ne. Nicmene krome mlady Foster tu je paradni Sheen v roli uchylacka. Celkove lepsi 3*. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je sice z čistě logického hlediska nesmysl, ale stejně se mi prostě líbil. Jodie Fosterová jako 13ti letá osamělá dívka je prostě "divná" ... spíš působí jako kluk. Celý film nese typickou 70.kovou atmosféru, má výbornou ústřední melodii a je vlastně dost smutný. Naráží docela s jistotou na problém osamocení, odtržení od společnosti atd. I tak je ale hlavní hrdinka naprosto chladný psychopat, který mi lezl do půli filmu krkem, ale posléze jsem jí začal fandit... Je to zvláštní film, zajímavý a udrží pozornost. Pokud ale hledáte logiku a logické vyústní, zkuste něco jiného ... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Problém tohohle filmu je, že se v něm všichni chovají neuvěřitelně tupě a nereálně. Je to prostě nedotažené - ve všech ohledech. Ani gradace nefunguje tak, jak by mohla. Při obsazení a potenciálu, jaký tento snímek má, je výsledek maximálně průměrný. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Takovej komorní, pedofilní (nebo spíš hebefilní) thriller o jedný třináctce, která má sklep plnej mrtvol. Celý mi to přišlo spíš jako nějaká divadelní hra. Film se odehrává převážně v jedný místnosti a je tam v podstatě jenom 5 postav. Nenudí, nenadchne, neurazí - průměr. Jinak je fakt celkem drsný, co ta nevinná 14-letá Jodie Foster tady dělala. Jsem si řikal, jestli to náhodou netočil Kachyňa :-) ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tímto filmem se vyjasňuje náklonnost a pochopení Clarice Starlingové pro Hannibala Lectera:) Clarice totiž čerpala ze svých vlastních zkušeností a zážitků z mladistvých let. Stejně jako jsou si s doktorem Lecterem podobní v charakterových rysech. Zejména ve vysoké inteligenci, rozvážnosti, chladnosti, umění diplomaticky a s poklidem zvládnout neočekávanou situaci. Kromě mladinké a skvělé Jodie Foster v ostatních rolí exceluje zvrhlík Martin Sheen či roztomilý, hezký a skutečně opravdový a věrný kamarád Scott Jacoby. Snímek je zpracován civilním způsobem, vůbec neklade důraz na přehnanou dramatičnost, efektivnost či šokující scény. Malá Rynn není vylíčena jako nějaká šílená holka, ale jako velmi chytré a rozvážné děvče, které to má v hlavě velmi dobře spořádané. Několik scén dokázalo mé nervy napnout k prasknutí a snad jsem pocítila i jistý záchvěv strachu (Scéna, kdy Mario pije čaj, který mu Rynn připravila a scéna, kdy se zvedlo a zase spadlo víko od sklepa). Vím, je to zcela obyčejný jev, který by mě ve filmu asi už ani neměl překvapit, ale přesto mě to zde dostalo. Ve filmu neuvidíte to, co byste asi vidět chtěli, ale právě ta "neviděnost" je to, čím je tento "Dům na konci ulice" osobitý. Závěr nechává otevřené možnosti divákovy mysli v tom, co asi bylo dál. Skvělá kamera, která se zaměřuje na tvář Jodie, zatímco mimo záběr sedí Martin Sheen, který... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak toto bolo poriadne sústo, ktoré treba poriadne prehrýzť, aby ho divák strávil. Napasovať podobný sled udalostí a celkovú rolu na postavu trinásťročného dievčaťa, to chce odvahu. Ale nie menšiu ako s akým presvedčením ju zahrala mladá Jodie. V štrnástich uhrať tak psychologicky náročnú postavu a navyše v tej dobe vyzliecť sa pred kamerou, uf! Aj tak ma ale štve, že sme sa o niektorých faktoch nedozvedeli viac, rovnako ako aj to, že Sheen nedostal viac priestoru, čím by sa mrazivosť scén len vylepšila. 70%. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět a celkem kalitní herecké obsazení ještě nazaručuje úspěch. Film by měl opravdu velký potenciál, ale na mě působil až příliš nedotaženě. Režisérovi se vymklo z rokou právě to důležité....budování atmosféry.....Věci se ve filmu dějí bez očekávání, téměř bez emocí....Martin Sheen byl opravdu dobrý zvrácenec, ale zasloužil by si více prostoru. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Námětem a několika shodnými motivy velmi podobné McEwanově Betonové zahradě (sklep ukrývající nepěkné tajemství, osamocení a téma předčasné dospělosti se vším, co k tomu patří). Každopádně poměrně kvalitní, trochu morbidní, stísněné, šokující, s excelující Jodie Foster, lehce poetické, s výpovědí sexuality adolescentů, stavějící na hlavu morální zásady (ovšem, co je to morálka?), vznášející otázky o dětském právu na emancipaci, o nepřístupném a podezíravém světě, který jen čeká na příležitost, kdy vás pohltit a mohl bych pokračovat. Výběr Chopina jako hudební kulisy jen schvaluji, ovšem zbylá hudba - to je peklo. 3,5* ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavé komorní drama s minimem herců, ale s docela hustou a chvílemi až velmi mrazivou atmosférou. Původně jsem si říkal, že to je docela nudné a že z toho asi budu zklamaný, jenže jak postupoval děj a jak postupně přicházely na scénu další postavy a vycházelo najevo, co vlastně stojí za záhadnou neúčastí otce hlavní hrdinky na scéně a jaké že tajemství skrývá mladá hrdinka ve sklepě, tak film začal mít spád a začal rychle nabírat na intenzitě a zajímavosti. A nakonec mi nezbývá než říci, že toto drama je opravdu hodně povedené a že i přesto, že se odehrává téměř celé jen v prostředí jednoho domu a především jedné místnosti, tak mu rozhodně nechybí kvalita. A jistě za to může i vynikající herecký výkon velice mladé Jodie Foster, která zde hraje na svůj věk opravdu nečekaně kvalitně a dokáže sama utáhnout celý film. Zdatným pomocníkem jí potom byl Scott Jacoby v roli pajdavého teenagera Maria, který předvádí také vynikající herectví. A samozřejmě Martin Sheen v roli pedofilního syna majitelky domu, v němž hlavní hrdinka bydlí, se také rozhodně neztratil. Závěrem tedy snad jen tolik, že toto drama se zajímavou atmosférou je opravdu povedené a že stálo za to se na něj podívat. Výsledkem nemůže být nic jiného, nežli nadprůměrné hodnocení, v tomto případě čtyři hvězdy. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ak film niečím zaujme tak rozhodne mladučkou Jodie Foster, ktorá hrala tak vyspelú ženu, že by ste jej hádali viac než 20. Prezrádzal ju len jej vzhľad. V dobe natáčania mala rovnako ako jej filmová postava 13-14 rokov, ale už tu nemala problém s nahotou i príbehom, v ktorých hrajú väčšinou staršie herečky. Film sa tvári chytro, ale režisér toho ukazuje menej než by divák rád videl. Neviem či to bol zámer alebo amaterizmus, ale čakal som lepšie rozuzlenie a ukončenie. Záver ma jednoducho neuspokojil a príde mi, že kvalitný výkon mladej J. Foster vyšiel tak nejak nazmar. 60%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

S odřenýma ušima dávám 4*. Snímek mě zaujal svým nápadem. Přinesl něco nového, netradičního, v tehdejší době možná šokujícího. Příběh má atmosféru, dobré herce (zejména Jodie Foster je skvělá, ale i Martin Sheen hraje svého pedofila výborně a byl jsem rád, že nebyl líčen až tak moc zvrhle, jak by někdo mohl čekat), parádní prostředí, hudbu a občas i napětí. Celkový pocit ze snímku však není na čistokrevné čtyři hvězdy. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

"Jodie, Jodie, ty si nám ale neposlúchala. Myslím, že by sme sa mali porozprávať s oteckom, alebo mamičkou... Oh, tak otec pracuje? A mamička? Aha, v pivnici..." Originálny thriller, ktorý v dobe vzniku musel pôsobiť značne kontroverzne. Tajomné malé dievčatko, ktoré býva stále samo a tvrdí, že rodičia nie sú doma, slizký úchyl, ktorý by chcel byť jej kamarátom, vtieravá suseda, policajt a mladý kamarát, ktorý vystupuje ako kúzelník. Pomalá nebezpečná hra sa môže začať. Heslo: prežiť. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Romantika, thriller, drama i humor, všechno se tam autorům vešlo. Moc jsem se bavil. Kdyby se více přemýšlelo nad scénářem, aby působil logičtěji a tím věrohodněji, dal bych i pět hvězd. Jodie Foster byla v tomhle věku skvělá. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tomu se říká radikální odpor k autoritám. Výborně vybudovaná atmosféra, skvělá Fosterová, režijně pojaté spíše jako černohumorná jednohubka, než thriller, za což se ovšem vůbec nezlobím. Dostat do rukou tento film Tarantino, vzniklo by něco velice roztomilého. I když, silnou ženskou postavu to má, slušnou hudební složku také, chybí jen zdařilý vizuál. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

O5 mě udivuje zdejší žánrový zařazení. Mysteriózní/Horor to není určitě. Drama ještě budiž. Za mě je ale The Little Girl Who Lives Down the Lane spíš thrillerem ve kterým exceluje mladinká Jodie Foster. Víc se o filmu rozepisovat nebudu snad jen napíšu to, že za vidění rozhodně stojí. Lepší 3hvězdy. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Že je to pritiahnuté za vlasy sa objavuje snáď v každom druhom tunajšom komentári, tak to riešiť nebudem. Fosterku som mal ešte radšej keď bola decko, ako v súčasnosti; stojí na nej celý film a prakticky nie je scéna, v ktorej by sa neobjavila. A zvláda to, radosť pozerať. Kvôli nej nakoniec pridávam hviezdičku navyše, inak trochu nezáživnému thrilleru, ktorý by v rukách skúsenejšieho a hlavne hororového režiséra, mohol byť oveľa pôsobivejší. 70% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Věkem ještě nedospělá, mentálně již dávno prozřelá, svou povahou až nebezpečně sebevědomá a radikální... Teprve 14-tiletá Jodie Foster v hlavní roli vytvořila z této nenápadné žánrové „jednohubky“ skutečně velmi pozoruhodnou filmovou lahůdku na poli mysteriózního thrilleru. Zřejmě nejzajímavější snímek z geograficky i žánrově pestré filmografie Nicolase Gessnera (Diamantový biliár) nepostrádá tajuplnou atmosféru, v příběhu není nouze o mnoha překvapení, pravidelné sklony k černohumorné komedii se mi také zamlouvaly. Dlouhá závěrečná scéna ve dvou oplývá v doprovodu Chopinova klavirního koncertu obzvlášť podmanivým kouzlem. Nicméně k završení dokonalosti přesto v mých očí schází příběhu nějaký výraznější závěrečný twist nebo jedna pořádně uzemňující pointa celého neotřelého morbidního příběhu (místo spíše otevřeného konce). Jinak určitě za mě velká spokojenost: [80%] ()

Reklama

Reklama