Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh milostného trojúhelníků tří mladých lidí – Madeleine, Heleny a Paula se odehrává ve Francii ve třicátých letech a na počátku druhé světové války. Na pozadí stěžejních historických událostí probíhá geneze jejich vztahů, která vrcholí smrtí Heleny. Souběžně tři mladí lidé zaujímají svá stanoviska k probíhajícím dějinným zvratům a právě celý název – Krev těch druhých – se týká obětování Československa Hitlerovi v zájmu zachování míru pro Francii.
Režisér Claude Chabrol, významný tvůrce francouzské nové vlny, pro tento svůj film použil slavnou stejnojmennou literární předlohu významné spisovatelky Simone de Beauvoir (1908-1986). Kniha vyšla v roce 1945 a vzhledem k historickým souvislostem byla již v roce 1947 přeložena i do češtiny. Film Claude Chabrola vznikl v koprodukci Francie, Kanady a USA, natáčel se v Bruselu a Paříži a do hlavní role byla angažována vycházející americká hvězda Jodie Foster, která své dialogy namluvila ve francouzštině. V jedné z vedlejších rolí se objevila také režisérova bývalá manželka Stéphane Audran. Ve Francii měl film premiéru 2. května 1984. (argenson)

(více)

Recenze (2)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi krasny dokaz, ze silna tema - Druha svetova voja a jej zaciatok este neznamena kvalitny film. Chabrol ludovo povedane stupil do hovna : 11 % ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Podaril sa mi prvý komentár k tak dôležitému filmu. Film je natočený podľa rovnomenného románu Simone Lucie Ernestine Marie Bertrand de Beauvoir, významnej francúzskej spisovateľky, intelektuálky, filozofky, politickej aktivistky a predovšetkým feministky. Začína v 30-tych rokoch, kedy francúzsky odboj pomáhal revolucionárom v Španielskej občianskej vojne a plynule prešiel na odboj proti nemeckému nacizmu, útlaku Židov až do vojny s Nemeckom. Na jednej strane je aktívny revolucionár Jean, ktorý sa neskôr stáva vedúcim francúzskych bojovníkov odporu v Paríži. A na druhej strane je vypočítavá Helene, ktorá v túžbe po láske a osobnom šťastí k Jeanovi pochopí, že jedine bojom proti tým, ktorí majú momentálne moc si môže získať jeho náklonnosť. A ku všetkému do tohto trojuholníka sa zapletie aj vysoký funkcionár nemeckej administratívy v Paríži Bergmann, ktorý zahorel láskou k Helene a tá ho taktiež len využíva. Ale obraz kolaboranta je veľmi zlý a tak sa prostredníctvom prebudenia začne angažovať v hnutí odporu. Film je veľmi dôležitý, predostiera nám skutočnosť, že aj v danej historickej situácii sú mnohí obyčajní ľudia len bábkami v hre politikov a že život celých národov je len taká zmena v tomto boji mocenských vplyvov a záujmov. Preto v názve tá krv niekoho iného, obetovanie iných. Dôkazom je záverečná scéna týkajúca sa odpálenie náloži aj napriek zabitiu nevinných civilných osôb. ()

Reklama

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Film byl natočen podle stejnojmenné knihy (1945) Simone de Beauvoir. (Terva)
  • Natáčení filmu probíhalo převážně v Bruselu. (Terva)
  • Film měl být původně televizní minisérií, ale následně byl zkrácen o čtyřicet minut, aby mohl být uveden v kinech. (Terva)

Reklama

Reklama