Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malony (Rob Paradot) se pohybuje na hraně od svých šesti let. Výbušný, vzdorovitý kluk z problémové rodiny se pravidelně dostává do křížku se zákonem a přivádí k zoufalství soudkyni Florence (Catherine Deneuve) i sociálního pracovníka Yanna (Benoît Magimel), kteří usilovně hledají cestu, jak mladého delikventa uchránit před vlastním temperamentem i vězením. Navzdory všem pokusům se ale Malony zdá být ztraceným případem, pro kterého nemá sociální systém jinou alternativu než trest. (Film Europe)

(více)

Recenze (24)

POMO 

všechny recenze uživatele

Mladík hrá výborne, je funkčnou niťou rozprávania. Ale k čomu to? Až ku koncu film prestane byť zdĺhavým, tuctovým a monotónnym sledovaním opakovaných výstrelkov teenagerského rebela a jeho následných pohovorov na koberčeku u pani súdkyni Denevue. A to v divákovi nevzbudí ani náznak záujmu o postavy či akéhokoľvek filmového zážitku. Až ku koncu sa v ňom začne diať aspoň niečo, s čím by ale premyslenejší film prišiel po prvej polhodine a použil to ako schodík k rozohraniu uspokojivej drámy. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Film, který má na čem stavět - silné téma, skvělý hlavní herec, možnost procedurálně zobrazit systém péče o problémové mladistvé - ale nemá dostatek schopností posunout se nad pouhou empatii a nedostatek názoru, který supluje příznaková a velmi těžkopádná volba klasické hudby (bohužel, tohle není Kluk na kole). Bercot rozhodně nechybí zaujetí a cit v práci s herci, bohužel ji chybí schopnost vystavět tenhle portrét jednoho sociopata naléhavě, dynamicky a se schopností vyvést diváka z komfortní zóny... Výsledkem je tak pouze celkem slušné sociální drama. [Cannes 2015] ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jestli bude v pondělí Mikuláš zohledňovat povedenost mého výběru filmů na FFF, tak budu rád, když dostanu aspoň slupku od brambor. Ono teda jestli se zaměří i na ty ostatní věci, už ho do konce života ani neuvidím, ale to sem nepatří. "Hlavu vzhůru!" jsem si říkal už asi po půl hodině, když mi brada prvně klesla na bradavky (bohužel moje). Po hodině jsem dostal čupr nápad podepřít si hlavu sedačkou před sebou, díky tomu mi neujelo poslední metro, protože jinak by mě v sále budila až uklízečka druhý den ráno. Frantíky jsem měl vždycky rád za to, jak hravě dokáží vyprávět příběhy každodennosti. Tohle je ale jenom kolovrátek monotónosti připomínající zaseklou desku, která navíc končí přesně tak, jak si myslíte už dole na pokladně. Za Pepince žhavý aspirant na titul nejzbytečnější film roku. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kto je na vine? Rodičia, ktorí o chlapca neprejavujú poriadny záujem už nejakých 16 rokov, alebo nakoniec aj tento chlapec? Má už totiž 16 rokov a je vo veku, kedy by si mohol človek uvedomovať aj vlastnú zodpovednosť za vlastné činy.....Lenže keď inštitúcie, ktoré vám hovoria a kážu presný opak toho, čo chcete počuť, tak sú na vine aj ony a vy sa ocitáte v bludnom kruhu....neviem nájsť správny výraz pre to, v kruhu čoho...film na mňa pôsobil autenticky, výborne zahraný, scény mali svoj zmysel, každá reakcia Malonyho z niečoho vyplývala a i keď za tie dva roky, čo sa film odohráva, ťažko dospieť k nejakému uspokojivému koncu, tak si myslím, že Bercotová zodpovedala to, čo chcela a nechala otvorené to, čo nám malo utkvieť v hlave a vyvolať podnety na zamyslenie... ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Film, který se snaží navodit dojem, že náprava každé takové existence je možná. Podle mě je to absolutní nesmysl, Malony je typický příklad "pokažené" DNA. Takoví jedinci nejsou předělatelní a dnešní společnost si s nimi neumí poradit. Špatná kamera, zbytečně dlouhá stopáž, ale herecky výborné. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale kdyby to končilo jinak, asi tomu dám víc, ale takhle mi to přijde, že film maluje něco, co není úplně realistické. Možná by tak lidský osud, alespoň v tomhle podání, skutečně mohl dopadnout. Představitel hlavní role, Rod Paradot, se ale své role chopil skvěle a vykreslil ji skutečně dobře ve všech rovinách. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film je stejně bezradný jako systém péče o mladistvé delikventy. 1) Malonyho matka si za svou zpackanou výchovu zaslouží postih daleko spíše než její oběť. To za prvé. Ke změně Malonyho chování došlo ne v důsledku jejího působení, ale jemu navzdory._____ 2) Představa, že ze svého vzdoru mladý delikvent vyroste, že časem zmoudří, mi připadá naprosto nesmyslná. Jistěže se bude chovat obezřetněji, aby mezi vlky snáze přežil, to je tak všechno. Umýt si nad ním ruce poukazem na jeho zletilost je pokrytecké. K žádné přeměně člověka dosažením věkové hranice 16, 18 nebo 21 let přece nedochází. Jen dostává papíry na to, že za sebe nadále zodpovídá sám._____ 3) Typický pedagogický problém je v bláhové představě, že domlouvání něco vyřeší. I zde vítězí pokrytectví - své jsme si splnili a dál je to na něm. Neustálé "pedagogické" působení, vysvětlování, domlouvání, je kontraproduktivní, on to vnímá jako projev slabosti. A protože neustále vrčí a chňapá po všech kolem, je zřejmé, že se cítí ohrožen a napadán. To nějaké výchovné kecy neodstraní...a bohužel většinou ani pobyt v pasťáku, kde jeho pocit ohrožení získá na oprávněnosti. Malony potřebuje řád a režim a v jeho rámci pak najde sebejistotu, sám sebe a posléze snad i lásku, pochopení a vstřícnost._____ 4) Příběh sám se nevymanil ze stereotypního vnímání prostředí i lidí kolem. Naštěstí je tu skvělý 19letý Rod Paradot (Malony), který si za svůj naprosto přesvědčivý herecký výkon Césara za nejslibnějšího herce opravdu zaslouží. 72letá Catherine Deneuveová (soudkyně) zde pak představuje typickou kvočnu, která to myslí dobře, ach tak dobře, ale které se to moc nedaří._____ 5) Fešácký Benoit Magimel (vychovatel Yann) je i ve svých 41 letech pěkný chlap. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

neustále výbuchy, prehrešky, a správanie sa Malonyho ako aj nikam nevedúce sedenia u sudkyni postupom času dodávali filmu nudnú fazónu. Rozhodne som od filmu čakal viacej. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

človek by čakal nejakú francúzsku pičovinu, na ktorú je už tak nejak z posledných rokov zvyknutý. Na moje veľké prekvapenie, bolo to celkom pozeratelné a nemal som ani raz chuť za zabiť. Trochu ušla posledná desaťminútovka, kedy sa ten kolotoč opäť roztočil a ja som len tŕpol, aby sa cyklus filmu nezačal opakovať znova. A samotnému záveru som neuveril. Buď ich už tlačil čas a na lepšie vykreslenie už nemali miesto, alebo to bolo tak debilne nastrihané. Neviem sám. Ale bolo to dravé, drsné, s fajn emočnými scénami a tak jemne kritizujúce systém. A hlavne pozeratelné, to je u týchto filmoch to hlavné. Žiaľ, nemôžem dať viac ako 2 z 5 ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

70% ... Klobúk dole pred takými ľuďmi ako sú zobrazení v tomto filme. Odhodlaní, vytrvalí, neoblomní a pozitívni - a to aj napriek neustálym pádom mladého delikventa a niekoľkým zaťažkávajúcim skúškam. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Zas jeden napravenej hříšník, jak by řek dobrý voják Švejk. Ba ne, tenhle film vyprávěl o jedné závažné skutečnosti - o existenci lidí, s nimiž se celý život (ne jako ve filmu) vleče jejich chorobně psychopatické postižení. Znám takový případ od nás z vesnice, a tak tvrdím, že moc nevěřím v nějakou skutečnou nápravu - to je prostě osobnostní defekt, s kterým žádná výchova nic nenadělá. Američané by z toho udělali větší limonádu, Francouzi to zvládli mnohem líp. Vlastně to byl film svým způsobem fascinující, vyprávěl o nedoceněné práci lidí, kteří musí s těmito mladistvými psychopaty pracovat - od soudců, všemožných vychovatelů, lékařů až po kurátory. Proto jsem po kratším váhání zvolil pět hvězdiček. ()

fraktal 

všechny recenze uživatele

Film nesnažící se o zkratky či divákovy sympatie - ukazuje nejen to hezké a pokouší se načtrtnout alespoň zčásti propletenec systému, kterému se byrokracie "sociálky" snaží denně čelit. Oceňuji i letmé pohledy do života všech dotčených - od (nedostatečně) zoufalé matky, která sama očividně "propadla sítem" a jen občas se chytá, přes přístup jednotlivých dozorců až po většinovou společnost, pro kterou je jejich "integrace" skutečným problémem. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Taká priemerná sociálna dráma, ktorá síce trefne poukazuje na problém delikvencie mladistvých a jej príčin, avšak robí to dosť neohrabaným a ťažkopádnym spôsobom. Dejové striedanie typu, že chalan spraví niečo zlé, sudkyňa ho napomenie a ide sa ďalej, už po hodine začne byť nudné a navyše hlavný herec podal síce skvelý výkon, avšak jeho výstrelky už začali byť po čase otravné. Mohlo sa z toho vypracovať niečo solídnejšie, takto je to len priemer, ktorý len zapadne prachom. 55 % ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Herečka zároveň režisérka Emmanuelle Bercot natočila snímek,který je na pomezí kýče a uvěřitelného systému v pravnické rovině.Rod Paradot byl skvělý a hrál tak prostě sám sebe.Co už bylo malinko horší byl právě ten pocit,že jako nezletilej si vlastně můžete dělat co chcete a že soudkyně v podání Deneuve by neměla mít vlastně s takovýma lidma až takový "soucit".Tady jsou ty misky vah hodně na pochybách,že si zároveň můžete říct,že kluk žije s takovou matkou a nemá žádný velký cíle,ale to že mu film jde až moc na ruku je trochu škoda.Neznám ve Francii systém,ale na to,že si něco odsedíte a na konci pianko je docela pohádka ne:) Sice zde máte dost konfrontací syn vs matka,ale nějak to nemá úplně náboj,který by to mohlo mít.Ta romantická část bohužel surovosti snímku moc nepřidala,ale zase dokázala ukázat větší míru dramatického z umění Malony na plac.65% ()

BarVo 

všechny recenze uživatele

Nie je to môj šialok čaju, ako by povedala Darinka Rolincová. Sociálne drámy moc nemusím, naviac toto bolo uťahané, odťažité a nezdravo optimistické. Páčil sa mi však ten netradičný prístup, najmä pohľad na francúzsky právny systém. Ak skutočne riadi celý proces starostlivosti až do plnoletosti detí ten istý sudca, vrátane trestného konania, potom nie hlavu, ale palec hore, a máme čo Francúzom závidieť. (Be2Can 2015) ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 8/10 ... Vizuální stránka: 9/10 ... Soundtrack: 6/10 ... Didaktický potenciál: 7/10 ... Celkový dojem: 7/10. ()

Reklama

Reklama