Reklama

Reklama

Lidské monstrum ožilo, zachraň se, kdo můžeš! Pro milovníky hororů, ale i jejich odpůrce, je určena vtipná a divácky vděčná parodie Mela Brookse. Hrdinou příběhu je nadějný vědec Frederick, vnuk dr. Frankensteina, který na přednáškách s oblibou odhaluje svým studentům nejrůznější "tajemství" lidského těla. Když obdrží závěť Victora Frankensteina, odjíždí z Ameriky do starého rodinného sídla, aby převzal dědictví. Jeho "součástí" jsou také potrhlý sluha Igor a tajemná domácí paní Blücherová. Ve sklepení domu Frederick objeví pracovnu svého neblaze proslulého dědečka i recept, jak oživit člověka. Není divu, že právě tento "odkaz" dlouho na pokoji nenechá. Jeho vědecký pokus se mu však poněkud vymkne z rukou a znovuoživlý člověk začne ohrožovat ostatní pokojné občany... (Česká televize)

(více)

Recenze (140)

Matty 

všechny recenze uživatele

Jako pocta původnímu Frankensteinovi dokonalé, jako parodie velmi slabé. Stejně jako většina Brooksových filmů má také Němý film momenty výborné i momenty trapné. Občas je to film dobrý, občas špatný, ve výsledku však ani dobrý ani špatný. Velmi řídký výskyt převážně křečovitého humoru sice pěkně „ladí“ se stylově hororovou atmosférou (některé záběry jistě potěší znalce starých hororů), ale výsledek není ani vtipný, ani strašidelný, čímž Mladý Frankenstein velmi připomíná Polanského Ples upírů. Skutečně je mi záhadou Oscarová nominace v kategorii Nejlepší scénář, za logičtější bych považoval nominaci za Režii, která je sice maximálně odosobněna, ale Jamese Whalea kopíruje s největší precizností. 70% Zajímavé komentáře: woody, Maftík ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

U téhle parodie jsem se smál víc než u Závrati, ale hluchých míst ve snímku bylo opět hodně. Jenže moje pobavení vyvolával z velmi velké části Gene Wilder, který spolupracoval i na scénáři. Kruci, kdy vůbec televize dá jeho nejlepší kousek "Dobrodružství mladšího a chytřejšího bratra Sherlocka Holmese?" Takže opět 70%, ale na osmdesátku si to skoro sáhlo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vnuk slavného profesora Frankensteina se vrací do své domoviny...do Transylvánie a že s dědečkem nechce mít nic společného je znatelné hned ze začátku...tedy až do doby než objeví laboratoř, kde stvořil svého prvního umělého člověka. Zde se rozhodne stvořit svého umělého člověka. Výborná parodie, ve které exceluje řada herců, ale nejlepší a nejoriginálnější je dobrý sluha Igor, kterého hraje M. Feldman a všimnout si ho na ulici tak se možná i leknu. Přesto sympatická postava a výborný hláškař. Možná jsem čekal film více vtipný přesto jsem na konci byl velice spokojený. Zřejmě druhý nejlepší film po Spaceballs od Mela Brookse. --- Počkejte pane mohlo by to být nebezpečné…běžte první ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2,8miliónaTržby USA $86,273,333Tržby Celosvetovo $87,300,000Tržby za predaj DVD v USA $15,500,333 //počet predaných kusov 1,449,778║ Mel Brooks a jeho humorná stránka ide v dosť planej podobe, príliš suché nezaujímavé. /35%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pár okamžiků bylo zábavných, ale i tak jsou to slabší 3*, které se nikdy nemohou stát 4 dokud mě bude Mel Brooks tolik nudit a tolik sázet na parodie, které prostě neumí být věčně zábavné. Je to vymírající žánr (kvalitou, ne počtem snímků) a točit celý život to samé a nedělat to stejně dobře je trochu na zamyšlení. ()

woody 

všechny recenze uživatele

"Blücher!" Mel Brooks byl, je a bude král parodie. Samozřejmě můžete jeho díla srovnávat s filmy tria ZAZ, ale je to jako srovnávat turecký akční film s Bayovými megalomanskými filmečky. Poněvadž u nás nemají universalovská monstra takovou oblibu nemůžeme plně docenit ani znovuzrození Frankensteinova monstra s velkým pindíkem. Úžasná režie, plně využívající prostředí hřbitovů a děsivé laboratoře jde v ruku v ruce se scénářem, který si dělá uctivou srandu ze všech těch pitoreskních postaviček starých hororů. Pokud jste neviděli Frankensteinova syna těžko se tak nasmějete inspektoru Kampovi, ve skvostném hereckém ztvárnění Kennetha Marse. V roli jednorukého burgomástra se skleněným monoklem na vypíchlém oku bych ho nerozlišil od originálu. Pak je tu samozřejmě Igor (čtoucí se Ajgor), alias Marty Feldman (díky nemoci štítné žlázy jeden z nejnezapomenutelnějších zjevů v historii filmu) - pravý opak svých hrbatých, málomluvných předchůdců, jenž hází jednu hlášku za druhou. "Jsem skvělý chirurg, můžu vám ten hrb odoperovat." "Jakej hrb?" Celý film je plný nejrůznějších sexuálních vtípků a narážek, což ještě podtrhuje ujetost atmosféry. Měli byste alespoň trochu znát horory 30-tých let, jinak vám Brooksův a Wilderův opus magnum moc neřekne. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Spíše než o parodii jde o odlehčenější verzi patálií dalšího mužského člena Frankensteinova rodu. Ovšem podané je to věrně v duchu i stylu klasických horrorů studia Universal. Tvůrci jdou mnohdy až do maniakálních detailů a po celou stopáž ani na vteřinu nenechávají na pochybách, jaký že to mají vztah k originálům. Feldmanův Aj-gór je jeden z nejpamátnějších poskoků, jaký se kdy na plátnech objevil, Wilder rochní blahem a vůbec jsou všichni perfektní. Škoda, že ne vždy i řádně využití. Což platí především o Frau Blücher (íháá). Ač nejmladší z Frankensteinova rodu s přehledem obstojí i sám o sobě, tak plně doceněn může být až ve chvíli, kdy máte nakoukané (minimálně) Frankensteiny s Karloffem (kupříkladu bez Frankensteinova synátora by se jen stěží doceňovala vytříbenost scény s vrháním šipek). No a nemůžu nezmínit vpravdě geniální houslový hudební motiv. Jediný výraznější zápor, který neumožňuje udělení plného hodnocení, je stopáž. Brooks sice nikdy nenudí, ale i tak by prospělo sestříhání někam k hranici "universalovských" pětasedmdesáti minut. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No za nejakou super srandovni parodii bych to urcite neoznacil, spis je to neco mezi poctou starejm Universalackejm hororum a komedialne prevypravenym klasickym Frankensteinem. Ale to, ze si na nakej poradnej vtip clovek vzdy musi chvily pockat vubec nevadi, jednak z toho duvodu, ze kdyz uz tu nakej for je, tak vetsinou fakt masakralni a navic, ono se to klidne obejde i bez tech vtipku, mame tu sice predvidatelnej, ale fajn pribeh a hlavne to cely ma naprosto perfektni vizualni stranku. Z hercu me samozrejme krome dokonalyho Wildera v roli Frankensteina a Feldmana v roli poskoka Igora, zaujal Hackman v maly rolicce slepyho mnicha davajiciho Frankensteinovo monstru veceri. Jeden z tech lepsich Brooksovo filmu. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Povedená komedie, utahující si z klasických propriet a postupů hororů, které vznikaly ve třicátých letech pod hlavičkou Universalu. Mel Brooks byl ve formě (narozdíl od jeho dalších pokusů o parodie) a dokázal příběh ukočírovat bez trapných momentů a hluchých míst. Zábavná podívaná. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Mírně unylá parodie s momenty výtečnými, ale i méně záživnými. Možná by býval neuškodil o něco větší komediální náboj, klidně i více potřeštěnosti. Na druhou stranu takhle se zde přítomný humor jeví ještě jako inteligentní a decentní... tak si vyberte, Drákuloviny či toto. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky starých hororů od Universalu jasná volba, obzvláště jejich Frankensteina. Ten je tu parodizován opravdu skvěle a hodně tomu přispívá trefné obsazení v čele Gena Wildera coby barona Fredericka a hlavně Martyho Feldmana, jehož sluha Igor neví o svém velkém hrbu, jenž se mu navíc libovolně přemisťuje z jedné strany na druhou. Super je, že většina gagů spoléhá na vypiplané dialogy plných přeřeknutí a nedorozumění. Zkrátka barvitá sranda v černobílém balení. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nakonec tu čtyřku dám. Už jen proto, že ta hromada odkazů je naroubovaná skutečně nenásilně. Moc jsem se nenasmál, tu nápaditost ale oceňuju. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Skvělí Wilder a Feldman a několik dokonalých scének (posluchárna, první setkání s Igorem, návštěva monstra u slepce) a hlášek. "CHCEŠ MI ŘÍCT, ŽE JSEM DO NĚJ DAL ABNORMÁLNÍ MOZEK?" ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od dokonalé Závrati jsem se u Mladého Frankensteina celou dobu nesmál, což je však nejspíše dáno neznalostí parodované látky, přesto mi připadal mnohem vtipnější než většina ostatních parodií. Jak už tu píše betelgeuse Mladý Frankenstein se nesnaží udržet diváka při záchvatech smíchu po celou dobu svého trvání, což mi náramně vyhovuje, neboť slabší kadence vtipů má v tomto případě zcela jistý vliv na úpadek těch nepovedených. 80% [TOP 19/10 72%] ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Povedená komedie, která kouzelně navazuje na staré universalské horory. Gene Wilder a Marty Feldman jsou sehraná dvojka, Mel Brooks má na poli parodií zkušeností až až, takže celý film šlape naprosto bezvadně. ()

Související novinky

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Reklama

Reklama