Reklama

Reklama

Lidské monstrum ožilo, zachraň se, kdo můžeš! Pro milovníky hororů, ale i jejich odpůrce, je určena vtipná a divácky vděčná parodie Mela Brookse. Hrdinou příběhu je nadějný vědec Frederick, vnuk dr. Frankensteina, který na přednáškách s oblibou odhaluje svým studentům nejrůznější "tajemství" lidského těla. Když obdrží závěť Victora Frankensteina, odjíždí z Ameriky do starého rodinného sídla, aby převzal dědictví. Jeho "součástí" jsou také potrhlý sluha Igor a tajemná domácí paní Blücherová. Ve sklepení domu Frederick objeví pracovnu svého neblaze proslulého dědečka i recept, jak oživit člověka. Není divu, že právě tento "odkaz" dlouho na pokoji nenechá. Jeho vědecký pokus se mu však poněkud vymkne z rukou a znovuoživlý člověk začne ohrožovat ostatní pokojné občany... (Česká televize)

(více)

Recenze (140)

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s parodiemi typu ŽHAVÉ VÝSTŘELY nebo PŘIPOUTEJTE SE, PROSÍM je kadence vtipů u tohoto filmu zhruba třetinová - jde spíš o komediální variaci na Frankensteina než jeho plnokrevnou parodii. Pomalejší tempo však tvůrci plně vynahrazují péčí o atmosféru, vynikající ČB kamerou a naprosto zásadním Genem Wilderem v hlavní roli. Ani tentokrát si Brooks neodpustí pubertálně lechtivý humor. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikající hororová parodie. Mel Brooks se s tím nepáral a stvořil úžasnou podívanou plnou neodolatelných komických scének. Všechny postavy jsou jedinenčné, u mě vede hláškující sluha Igor a velitel policie, který má železnou ruku (vládne železnou rukou :-)). Mezi geniální vtípky se však vmísily i decentně zábavně strašidelné a některé i dojemné prvky. A díky za to. Roztržitý Gene Wilder (skvělý dabing Oldřicha Kaisera), monstrum Peter Boyle, okouzlující Madeleine Kahn (ta se objevuje snad skoro ve všech Brooksových filmech) a poznal někdo z vás Genea Hackmana? Pro vás, kteří si ho nevšimli, je to ten slepý fousatý poustevník. "Mladý Frankenstein" není narvaný k prasknutí všelijakými gagy a je to jen dobře. Scén, kdy se zasmějete od srdce je jenom pár, je jich spíše více pro pousmání. A právě to je příčinou absence nepovedených nebo slabých vtípků a jedná se o nejlepší film Mela Brookse, který jsem viděl. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Pridávam sa k Maftíkovi, toto je kult! Mladý Frankenstein je "nářez" od začiatku do konca. Mel Brooks si uťahuje zo všetkých a zo všetkého a Gene Wilder je proste... mňam! Napriek tomu, že on je môj miláčik, absolútne perfektní sú rovnako aj Marty Feldman či Madeline Kahn (s ktorými tvoril Wilder nemenej skvelú komediálnu trojicu aj v Dobrodružstve bystrejšieho brata Sherlocka Holmesa). ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mám rád, když se po letech podívám na film, který se mi kdysi líbil, a zjistím, že se mi líbí ještě víc. Mladý Frankenstein je přesně takový. Za všemi těmi vtipy, které z něj dělají opravdu vynikající komedii, se skrývá velká láska k parodované látce, díky níž je ovšem legrace ještě legračnější. Zcela nejničivější výbuchy smíchu mě postihly při odhalování tajné chodby, při vystoupení Puttin' on the Ritz, při scéně se slepcem (k nepoznání vousatý Gene Hackman) a při pohledu na Ájgora Martyho Feldmana, když v závěru obsluhuje Frankensteinovu laboratoř a poskakuje od vypínače k vypínači jako čertík na péru. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

(3 a půl) "Proč mluvíte tak divně?" "Myslel jsem, že to očekáváte." "Ne, vůbec." "Aha. No, to je jedno." Ten Eye-gor... ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Keď sa synovec neslávne známeho vedca rozhodne pokračovať v jeho pokusoch, môže z toho byť aj kráľovská zábava. Paródia, láskyplná pocta aj pokračovanie hororových klasík štúdia Universal v jednom. Vynikajúce dielo patrí do výstavnej skrine žánru paródie a stále dokáže prekvapiť množstvom skvelých gagov, aj skvelou filmárčinou. Oscarové nominácie za najlepší scenár a zvuk je pre filmy podobného zamerania obrovskou raritou ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

"Frau Blucher" mě dostávala.. a ti říhající oři v dáli při vyslovení jejího jména a Igor (Ajgor) na scéně... no poklad. :-)) ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařile stylizovaná a hojně nahláškovaná parodie, která krásně zrcadlí Brooksův talent ve vyprávění nejklasičtějších příběhů trošku jinak a s úplně opačným typem charakterů (kdyby chtěl někdo natočit parodii na Titanic, tak jedině on). Již samotné dějové propletení s originálem vzbuzuje upřímný úsměv, zatímco následné vytvoření monstra a jeho seznamování s lidmi představuje hotovou studnici kreativních nápadů a chytrého humoru. Vše navíc strašně zpříjemňuje i vydařená hororová kulisa a řada roztomilých vedlejších postav, které si v ničem nezadají i s těmi nejlepšími ze Spaceballs. V některých scénách sice Brooks (jako obvykle) pouze šlape vodu, avšak výsledek je opět výrazně nadprůměrný a některé gagy zkrátka nepotřebují žádný komentář... 80% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvělá parodie o to působivější, že respektuje černobílou formu starých hororů. Je radost sledovat komičnost samotného příběhu, jehož každý krok si užívají i na první pohled dobře se bavící herci. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Před třiceti lety možná velká sranda. Ted už tolik ne. Mam nakoukány všechny universalovské Frankensteiny. I pomrknutí na další díly (např. poloinvalidní německý důstojník ...) potěší. Jak jsem již napsal chybí šmrnc. Sluha Igor mě vyloženě štval. Asi by dokonale zapadl do skečů Monty Pythonů. Sem se ovšem vůbec nehodil. Ve srovnání s dnešními sračkoidními Scary Movies je to vkusná inteligentní zábava, ale jen pro fanoušky starých hororů. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Čakal som niečo podstatne lepšie. Na to, že ako žáner je uvedená komédia tu teda veľa srandy nebolo. Netvrdím, pár humorných scénok sa vydarilo, najmä v spojitosti s tým hrbáčom, ale celkovo som sa väčšinu času iba nudil. Oceňujem ale aspoň tú snahu o akúsi paródiu na starú klasiku. Slabší priemer. 55/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Už jsem film kdysi dávno viděl ale v dobách kdy jsem kvality filmu nedokázal ocenit tak jako dnes. Nedávno jsem na film narazil na internetu a řekl si, že by nebylo od věci dát si repete. Navíc jsem si všimnul, že zde ani nemám film ohodnocenej takže o to větší důvod byl dát si opáčko. Komedie, parodie či snad pocta Frankensteinovi, Frankensteinově nevěstě a jiným Universalackým filmům? Berte to jak chcete. Já se každopádně bavil. Rozhodně mi to sedlo víc než kdysi. Je to dobře natočený, nechybí humor a dobrý herecký obsazení v čele s Martym Feldmanem(Igor), Genem Wilderem(Dr. Frankenstein), Peterem Boylem(montrum) a nádhernou Teri Garr(Inga). Klidně dám plnej počet hvězd a už teď vím, že jsem film neviděl naposledy. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Dokonalé stylizací, dokonalé hereckými kreacemi, vskutku dokonalé v celé parádě! U tohoto snímku platí, že čím víc jste obeznámeni s původními filmy s Frankensteinem od Universalu, tím více se budete bavit! Gene WIlder, Marty Feldman, Peter Boyle, Mel Brooks... no zkrátka každý, kdo stojí za tímto filmem, všichni jsou to géniové komedie. Mladého Frankensteina bych mohl sledovat pořád dokola! ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Výborná parodie na horory od Universalu ze třicátých let... To bylo ještě v dobách, kdy Mel Brooks uměl parodie točit... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mladý Frankenstein je komediálna adaptácia knihy, pochopiteľne s niekedy menšími a niekedy väčšími zmenami oproti predlohe. Nie je to síce nejaká veľká sranda, čiže nejedná sa o bláznivú komédiu, ale rozhodne som sa viac krát zasmial na nepredvídateľných fórikoch. Menej som sa smial pri tých trochu únavne sa opakujúcich. Ale najmä tento film funguje v rovine príbehu, dokonca Brooks precízne uchopenou atmosférou a dostatočnému priestoru venovanému postavám je schopný vyvolať emócie. Čiže ak by sme sledovali originálny koniec z knihy a pôvodného filmu, asi by sme si poplakali. Vzhľadom na žáner to nepovažujem za spoiler. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Vynikající hororová komedie. :) Skvělé odkazy a narážky na žánrově podobné filmy (včetně Frankensteina, samozřejmě:), ale i na klasické detektivky ("'Well this explains the music.' 'It's still warm.'"). Mel Brooks natočil své dílko tak dobře, že chvílemi dokonce uvažujete, jestli to náhodou nemyslí vážně. :D "'Dr. Fronkensteen! Are you all right?' 'My name is Frankenstein!'" ()

Související novinky

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Reklama

Reklama