Reklama

Reklama

Lidské monstrum ožilo, zachraň se, kdo můžeš! Pro milovníky hororů, ale i jejich odpůrce, je určena vtipná a divácky vděčná parodie Mela Brookse. Hrdinou příběhu je nadějný vědec Frederick, vnuk dr. Frankensteina, který na přednáškách s oblibou odhaluje svým studentům nejrůznější "tajemství" lidského těla. Když obdrží závěť Victora Frankensteina, odjíždí z Ameriky do starého rodinného sídla, aby převzal dědictví. Jeho "součástí" jsou také potrhlý sluha Igor a tajemná domácí paní Blücherová. Ve sklepení domu Frederick objeví pracovnu svého neblaze proslulého dědečka i recept, jak oživit člověka. Není divu, že právě tento "odkaz" dlouho na pokoji nenechá. Jeho vědecký pokus se mu však poněkud vymkne z rukou a znovuoživlý člověk začne ohrožovat ostatní pokojné občany... (Česká televize)

(více)

Recenze (140)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi hodně dlouho unikal a po zkouknutí jsem nadšen. Parádní komedie s fenomenálním Wilderem který má naprosto dokoalý křik. Ono v tomt filmu nejde ani moc o potřeštěnost spíše jako o přeřekutí. Začátek kde se setá Wilder s Feldmanemje naprosto komediiální zlato. A celkově scény s Feldanem jsou bez chyby. Ke konci film sice trochu začne nudit ale i tak dávám hodně silné 4*. Spolu s Drákulovinama to dělá parádní komediální duo a zároveň poctu hororovému žánru. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Zezačátku mě to hodně bavilo, ale pak nějak s oživením to přestalo být tak dobré. Samozřejmě, Kaiser s Postráneckým vládnou. Pěkná kamera, i u parodie si vyhráli s atmosférou (scéna s povozem jedoucím z nádraží), populární Marty. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Tým Mladým Frankensteinom nie je nikto iný, než Frederick, taktiež doktor, ako jeho nechválne slávny dedo-Victor, takže, v podstate gény sa dedia z pokolenia na pokolenie (ani vnuk sa tomu v žiadnom prípade nemôže vyhnúť, lebo je rovnako potrhlý...), t.j. aj on opäť oživí MONŠTRUM v Sedmohradsku, s tvárou Petra Boylea, či trebárs Gene Wilder má zase tie svoje výkyvy nálad, čiže zase je úžasne hysterický, a do toho nesmierne rád zamiešam ešte trojicu šarmantných herečiek, t.j. Madeline Kahn, Cloris Leachman i Teri Garr, ktoré vážne stoja za váš hriech, okorením to o dvojicu sympatických chlapíkov-Martyho Feldmana s Kennethom Marsom, a svetlo sveta uzrela-parodická pochúťka, ktorá vám buď totálne zachutí, alebo sa vám maximálne znechutí, a ja sa nachádzam niekde v zlatom strede, keď som si síce pomerne často na nej dobre pochutnával, brucho ma bohvieako extra nebolelo, celkom mi chutilo, ale bohužiaľ nebolo tak dochutené, ako som si pôvodne predstavoval, keď som spozoroval MENU:Young Frankenstein od majstra ŠÉFkuchára Mela Brooksa. A ten celkom obstojne navaril, ale vie to aj oveľa lepšie, čo som už predtým i dostatočne okúsil. Ešte mám ZOpár typov jedál, ktoré mám v hľadáčiku... ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Cirkus toporný ako "Frenknstínovo" stvorenie, s príťažlivým vizuálom starých dobrých hororových čias a nevalným počtom naozaj funkčných atrakcií. Potrhlosť sa pohybuje stále v škále dôstojnosti, nespúšťa sa žiadna veľká ochutnávka odvážneho korenenia, sladenia flambovania a porcovania klasiky a Brooks je autorom paródie s obstojnou, ale veľmi rýchlo pominuteľnou chuťou. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Pro mě fantastická hororová parodie.Strašidelné to není vůbec,ale vtipné?Maximálně!!Hovor mezi doktorem Frankensteinem (výborný Gene Wilder) a sluhou Igorem (bezkonkurenční Marty Feldman) na nádraží je jedním z nejvtipnějších momentů,jaké jsem kdy viděl.Jestli budou i další Brooksovy filmy tak skvělé,tak ho zařadím do topky.A samozřejmě Frau Blücher :-) 90 % ()

5150 

všechny recenze uživatele

Nějak stále čekám, kdy mě Mel Brooks nějakým svým filmem nadchne. Tohle byl již čtvrtý pokus, sice nejlepší z nich, ale jinak ještě stále pod hranicí kde začíná nadšení. Tak snad příště Mele. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Výtečná hororová komedie. Gene Wilder je génius komického časování a dokazuje to i v tomto filmu. "Chceš mi říct, že jsem dal mozek Aba Normala do dvoumetrové gorily?" ()

svik 

všechny recenze uživatele

Zajímavé komediální podání Frankensteina . Bavil sem se do poslední chvíle. Horor? ani náhodou nebylo ami jediné místo kde bych se bál. Kameňáky na každém kroku straá paní při vyřknutí jejího jména se spalšili koně-to byla prča. Gene Wilder byl skvělý - mám na tenhle film skvělé vzpomýnky a doufám že ho ještě někdy uvidím. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Krásna, nádherná, vtipná a geniálna paródia ´´frankensteinovských´´ filmov. Brooks je v tomto majster, o tom niet pochýb. A celé to čiernobiele prevedenie je dokonalé. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Milovníci starých černobílých hororů společnosti Universal, mezi které se také počítám, tuto parodii určitě ocení. Nebylo to tak vtipné jako Brooksovy Drákuloviny a popravdě nedočkáte se záchvatů smíchu, které vás srazí ze židle, ale úsměvných a vtipných momentů je tam docela dost, i když pár je jich trochu předvídatelných. Síla této parodie spočívá v odkazech na Frankensteinské filmy z 30. a 40. let - např. jednoruký policista, vlasy Frankensteinovy nevěsty, slepý poustevník atd. (druhý díl Frankensteinova nevěsta byl asi nejparodovanějším ze všech filmů). Atmosféra filmu, který byl černobílý, byla udělaná tak, aby korespondovala s výše zmíněnými filmy. Že se jedná o snímek cca o 40 let mladší ani nepoznáte. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Bžunda, ale přeci jen jsem čekal, že se Mel Brooks odváže daleko více, že film bude mnohem rozpustilejší a střelenější. Takhle Young Frankenstein funguje hlavně jako pocta Whalově legendárnímu horroru ze začátku třicátých let a zároveň jako jeho přirozené pokračování (jednou jako tragédie, podruhé jako fraška). Což v jistém smyslu vede k tomu, že si film pro plné ocenění jeho fórků žádá poučeného diváka (viz kupř. děvčátko s kopretinou), i když si ho samozřejmě mohou užít i ti, kteří se nestihli seznámit se všemi zákoutími frankensteinovského universa. Nicméně i tak bych od Brookse doporučil spíš Spaceballs - tahle nějak si představuji správně ulítlou parodii. 70 % ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Nevím nevím... Když si přečtu v programu o nějakém filmu, že to je parodie, tak se na něj podívám s očekáváním, že se budu smíchy zalykat... Možná jsem jenom nablbý Nielsenem a bratry Zuckerovými, ale tohle mě vážně hodně nudilo. Opravdu od srdce jsem se zasmál asi třikrát. Ano, ta černobílá kamera je hezká, Igor je dokonalý a navíc jsem to neslyšel v původním znění (a dabing prý hodně vtipů zabil), ale parodie je podle mě prostě o něčem jiném. Tohle je spíš taková pocta... Něco podobného, co udělal například Tim Burton v Edu Woodovi. Nutno říci, že lépe. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Moc jsem se sice nezasmála, ale jako černobílá pocta klasických horrorů Universalu to bylo dokonalé. Zvláště hrbatý sluha Igor byl kategorií sám o sobě. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Upřímně, nečekal jsem, že se budu takhle dobře bavit, nicméně Mel Brooks je prostě frajer na parodie. Skvěle obsazené, výborně napsané a krásně nekorektní a kousavé. ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Vnuk slavného profesora Frankensteina nechce mít se svým předkem nic společného. Po obdržení jeho závěti mu ale nezbývá nic jiného, než si do bohem zapomenuté Transylvánie převzít své dědictví. Na hradě mu dělá společnost velmi okatý a vždy vesele naložený chromajzlík Igor, přísná paní domácí a sličná slečna asistentka. Je jen otázka času, kdy nadaný mladík objeví odkaz svého dědečka a zvědavost mu nedá, aby znovu nezaexperimentoval s oživením mrtvého člověka. Velmi podařená, vtipná a herecky obsazená komedie, parodie chcete-li. Mladý vědátor je šarmatní pošuk, Igorovi postavu Martymu Feldmanovi ušili na míru. Jeho excentrický vzhled a vtipem hýřící komentáře dělají z celého filmu mnohem víc. Bát se u tohoto filmu rozhodně nebudete, spíš se velmi pobavíte. Skvělé skvělé skvělé! ()

Související novinky

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Reklama

Reklama