Reklama

Reklama

Lidské monstrum ožilo, zachraň se, kdo můžeš! Pro milovníky hororů, ale i jejich odpůrce, je určena vtipná a divácky vděčná parodie Mela Brookse. Hrdinou příběhu je nadějný vědec Frederick, vnuk dr. Frankensteina, který na přednáškách s oblibou odhaluje svým studentům nejrůznější "tajemství" lidského těla. Když obdrží závěť Victora Frankensteina, odjíždí z Ameriky do starého rodinného sídla, aby převzal dědictví. Jeho "součástí" jsou také potrhlý sluha Igor a tajemná domácí paní Blücherová. Ve sklepení domu Frederick objeví pracovnu svého neblaze proslulého dědečka i recept, jak oživit člověka. Není divu, že právě tento "odkaz" dlouho na pokoji nenechá. Jeho vědecký pokus se mu však poněkud vymkne z rukou a znovuoživlý člověk začne ohrožovat ostatní pokojné občany... (Česká televize)

(více)

Recenze (140)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Dobrá paródia s niekoľkými úchvatnými sériami vtipov a narážok - návšteva frankensteinovho monštra u starého slepca TOP + prehrávaný akcent Gene Wildera alias Dr. Fronkonstína. Lenže potom je tu množstvo nekončiacej nudnej vaty a menej humorných momentiek, ktoré to podkopávajú pod čiernu zem. Ale stále spokojnosť, akurát to v Amerike moc nadhodnocujú. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Vtipná komedie, která si na jednu stranu utahuje z klasiky skutečně velké, a na druhou stranu se pak jedná o něco, co tuto klasiku ctí a uvědomuje si, jak velký to byl mezník ve světovém hororu a jak je to pořád nesmírně dobrý film. Gene Wilder je skvělý a i další postavy jsou výborně ujeté. Místy jsou zde skvěle promyšlené scény. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Opravdu vydařená parodie, kde se Gene Wilder pouští se svým "výtvorem" dokonce do pěveckého a tanečního čísla. Frau Blücher, Igor-Ajgor i obě osudové ženy mladého Frankensteina (obě zajímalo ohromné přirození Petra Boyla :-) jsou povedeně zpracované postavy. Lechtivý humor Mela Brookse opět slavil úspěch, doplněno o vtipné scény, jako například rodiče hledajících svou dcerku. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Svéráz Mela Brookse v plné palbě. Frankenstein je na parodii velmi dobré téma a proto není divu, že se ho tenhle režisér s radostí ujal. Je to takový milý film, u kterého se člověk nesměje jak blázen každých pár minut, ale usmívá celou dobu. Prostě to je fajn podívaná, která uteče jako nic. 75% ()

danecek24

všechny recenze uživatele

32. Zlatý Glóbus za rok 1974 - nominace (2) - Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Cloris Leachman, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Madeline Kahn ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Povedená parodie, hlavně v druhé polovině hodně vtipná (ale musíte znát původní "Frankensteiny" od Universalu). ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Druhé setkání s Brooksem už dopadlo o poznání líp, že bychom si na sebe zvykali? I tady jsou gagy tak zvláštně proti srsti načasované, ale už mi to nepřipadá nepovedené, jen nezvyklé, leč po svém konzistentní. Během filmu jsem sice smíchy hulákal jen na pár místech, při zpětném pohledu v něm ale bylo zabijáckých fórů daleko víc (a proti Producentům v podstatě zmizely ty vyloženě laciné a přibylo jazykových hříček i momentů téměř montypythonovských), což by mohlo slibovat umocněný zážitek při opakované projekci. Láska k předloze z toho přímo tryská, což mám rád, má to i své momenty skoro čisté krásy, bez kterých pro mě parodie ztrácejí jeden důležitý rozměr (melodie transylvánské ukolébavky Johna Morrise je Mladému Frankensteinovi tím, čím je Gabriela Beňačková Tajemnému hradu v Karpatech), a minimálně Marty Feldman se stěhovavým hrbem je jednoduše k zulíbání, nemluvě o téměř nepoznatelném Genu Hackmanovi v roli slepého poustevníka. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

S obličejem gotickým. Ať žije nebožtík, neboť... geny jsou geny. Aristokrat /Po/děsů, Gene, už chladí gin. Vypouští džina z hlavy géniovy. Ladí lekavou, mystery zábavu, která rozburácí bránici, rozproudí údy. ()

senor 

všechny recenze uživatele

Mě prostě parodie Mela Brookse moc nerozesmějí a ani Gene Wildera moc nemusím. Ale to je můj boj. P.S.: zajímalo by mě jestli existuje něco jako Americký humor a jestli toto je jeho příklad. ()

haushinkaa 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, který můžu vidět nesčetněkrát a stejně se mi nikdy nepřestane líbit... Úžasně vtipné od začátku do konce, profesor "Franknstýn" a "Ajgor" jsou skvělá dvojka a o vtipné gagy není nouze... ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další geniální parodie, tentokrát na jeden z nejlepších hororových románů všech dob. Dost se nasmějete a - překvapivě - je tam i dost míst, u kterých se budete bát, třeba u momentu, kdy tam jsou slyšet ty housle a oni to jdou prozkoumat. Nejlepší postavou je Hrbáč. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, že Mel Brooks natočil ty nejdospělejší filmy na začátku své kariéry. Proti nepovedeným Drákulovinám nebo Robinu Hoodovi má tohle styl a šťávu. Scénky jsou výtečně vypointované - např. manželčino uhýbání před vzdušným polibkem, aby ji nerozcuchal, nebo teplé housle... Souhlasím, že po nepřekonatelných Spaceballs je toto nejlepší Melův film. ()

Související novinky

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Reklama

Reklama