Reklama

Reklama

Athénin poklad

  • Česko Útěk na Athénu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Připravte se na souboj síly a důvtipu, jenž se odehrává za druhé světové války v zajateckém táboře na jednom z řeckých ostrovů. Právě tady je uskutečňován Hitlerův plán na ukořistění vzácného pokladu. Váleční zajatci tu pod dohledem rakouského velitele tábora majora Otto Hechta (Roger Moore) ze země vykopávají drahocenné řecké umění. Okupantský plán se však chystá překazit místní vůdce odporu Zeno (Telly Savalas) a jeho žena Eleana (Claudia Cardinale). Zeno se společně se svými muži střetává s Němci, aby zachránil životy odsouzených vězňů a zároveň se snaží zjistit polohu skladu benzínu pro ponorky. Pokud mají Němce porazit, musí také objevit a rozmontovat vysílací zařízení na hoře Athéna, což slibuje doslova výbuchy akce... Ve vedlejších rolích fi lmu se představují David Niven, Sonny Bono a Elliott Gould. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (44)

T2 

všechny recenze uživatele

taký úlet, miestami zábavné či dobrodružne ladené, dobré naháňačky na motorkách, prim tu hrá ale kamera a jej výškové nájazdy, vizuálne poňatie tu je delikátne /60%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Povedený válečný film, ze kterého nadsázka přímo tříští. Pokud by si to někdo před nebo při sledování zapomněl uvědomit, asi moc nebude chápat při pohledu na děj a zvláštní situace, které jsou místy až moc, jak to říct ... no, podívejte se sami. Minimálně herecké obsazení je skvělé. 65%. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Tak vida, Roger Moore může jednou hrát i na německé straně!Celkově velice zajímavá, nebývale nadsazená podívaná. To, že si scénář z diváků očividně utahuje, vůbec neškodí, spíše bych řekl, že se nám tvůrci snaží ukázat, co má logika pohledávat ve válečných filmech hlavního proudu. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě teda minul velkym obloukem. Je to takovej nesourodej slepenec, ve kterym se přeskakuje od komedie, přes akční, válečnej film a v závěru až po nějaký "bondovský" sci-fi. Navíc to na mě dělalo dojem jakýsi Béčkový lacinosti, přestože podle hereckýho obsazení bych to teda nečekal. To je jedno slavný jméno vedle druhýho. Ale ty slavný jména se plácaj ve stupidnim scénáři. Asi jediný, co tady stojí za řeč, je zběsilá honička na motorkách v úzkejch uličkách. ()

sud 

všechny recenze uživatele

I jako parodie na válečné filmy mi to přišlo dost hloupé. Pár zajímavých momentů by se i našlo (nalézání stále těch samých vykopávek), ovšem celek působí strašně bezkrevně, nudně a spousta postav, obsazených elitními herci (David Niven, William Holden), vychází vniveč. Zklamání na celé čáře. 20%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Středozemní válečný zmatek s perfektním obsazením. Hlavním problémem Útěku do Atén (případně Athénina pokladu, máte-li DVD, na němž se film bůhvíproč jmenuje takhle) je scénář, který se snaží být co nejdobrodružnější, a tak je v něm zahrnuto tolik různorodých prvků, které by pohromadě mohly držet snad jen zázrakem. Zajatecký tábor a notoričtí útěkáři, sympatický Němec prahnoucí po řeckém pokladu, zlý Němec, který se s tím sympatickým nesnese, řečtí odbojáři, kteří plánují obsazení zajateckého tábora, dále ničení skladu ponorkového paliva, vysílačka na hoře, tajné zařízení v klášteře mnichů, dějové linky točící se kolem prostitutek... Je toho vážně až moc. Vznikl velký guláš, jenž horkotěžko zachraňují herci, kteří dělají přesně to, co se od nich čeká (Moore je sympatický, Niven trousí suché vtípky, Cardinalová je krásná a rázná, Savalas drsný...) a solidní Cosmatosova režie podpořená krásnou kamerou a výtečnou Schifrinovou hudbou, která jako od Schifrina vůbec nezní. Vyloženě akčních scén paradoxně není mnoho, ale když už na ně dojde, stojí za to - na mysli mám především špičkovou honičku motocyklů v uzounkých uličkách a rvačku Rogera Moora s potápěči, která jako by vypadla z libovolné bondovky. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Hodně průměrná záležitost kterou táhne hlavně Roger Moore jak se dá. Dále tu máme pěkné Řecké exteriéry v kterých je film točený plus další známá jména v obsazení, ale nějak mě to nestrhlo, stopáž mě spíš uspala a byť je to řemeslně slušné, tak režisér Cosmatos má rozhodně na kontě lepší snímky.55% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Méně známý ale celkem slušný válečný snímek, ve kterém nechybí hvězdné herecké obsazení. Ale na klasiky jako "Tucet špinavců", "Velký útek" nebo "Příliš vzdálený most" film rozhodně nemá. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Slabšie tri hviezdy, pretože zámer spojiť dobrodružstvo, vojnu a komédiu nebolo veľmi šťastné. A aj Cardinale tu nebola topka, príliš huňatá mi prišla, veľa vlasov, málo ksichtu. Aj vďaka Rogerovi Moorovi film chytá miestami bondovské maniere. Gradácia deja chýba, celé sa to rozvíja v jednom a tom istom tempe. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodně cynický film, který vyžaduje naprostou divákovu pozornost pro detaily, jinak bude divák hodně tápat, co se děje a proč postavy jdou, kam jdou, a proč. Výprava je naprosto skvostná. Od úvodních leteckých záběrů pod titulky, kdy slunce vychází nad řeckými horami, mořem a monastýry, po úzké uličky řeckého městečka (která budou asi všude stejná, protože tyhle, byť na Rhodosu, mi připomněly Kato Achaia), využité mj. pro naprosto dokonalou scénu honičky na motorkách. Od úvodu filmu jsme pak vhozeni přímo do centra dění, a je na divákovi, aby zapnul mozek a pozornost a rychle se zorientoval, kdo je kdo a oč mu jde - veškeré návodné informace totiž v obraze i dialozích jsou, ale dost často se objeví jen tak mezi řečí. Kdo nedává pozor, má smůlu, nechytí se. Asi jako kdyby v té době tento ostrov navštívil jako ničeho neznalý host, který si taky musí dávat majzla, aby v tom pro něho zvláštním prostředí našel správné pochopení situace. K tomu nutno připočítat humorné a vtipné hlášky - opět často řečené jen tak mimochodem, jako by o nic nešlo, což ono vlastně nejde, protože podstatnější jsou poněkud jiné věci. Navíc si film nebere servítky a je chvílemi i docela cynický - pokud jde o kšeftování, je jedno, kdo Řecko vyrabuje, Řecko na tom vždycky prodělá a bude si muset své ukradené poklady kupovat draze zpět. Anebo ta veselá symbolika, že muzeum řeckých dějin se nachází v bývalém bordelu. Atd., je tam toho daleko víc. Škoda některých hluchých míst a pár drobných nejasností, ale celkově je film zábavný i dobrodružný, a na nic si nehraje, tedy není patetický, jak podobné projekty občas bývají. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zvláštny mix žánrov. Mal som pocit jak keby mi niekto neustále prepínal komédiu z druhej svetovej odohrávajúcu sa v zajateckom lágri a seriózny film o oslobodení jedného okupovaného gréckeho ostrova. Finále pre zmenu pôsobí ako taká vojnová variácia na dobitie sídla Bondovského zloducha. Tá komediálna línia v ktorej exceloval Elliott Gould, ma neraz rozosmiala. Takisto som si užil akčné scény. Rôzne prestrelky, výbuchy, parádnu naháňačku na motorkách a pády z veľkých výšok na x spôsobov. Grécke lokácie boli pôsobivo nasnímané a ocenil som ich aj ja, napriek tomu, že na lokácie až taký veľký fetiš ako poniektorí, nemám. Telly Savalas ako drsný šéf odboja bol tiež dobrý. Claudia Cardinale a pár ďalších pekných žien film ozdobili. Stopáž je ale celkovo dosť prestrelená a mimo akcie alebo keď sa tam nevtipkuje, tak sa to strašne vlieklo. Sklamaním bol Roger Moore, ktorý ma s tým trápnym nemeckým prízvukom príliš nebavil. Výsledkom je proste zvláštny mišmaš, ktorý ponúka viacero vydarených scén, takže za jedno pozretie stojí, ale vôbec to spolu neladí. Miestami to bolo zbytočne drsné. 6/10. Najviac ma potešilo cameo Williama Holdena odkazujúce na moju srdcovku Stalag 17. Už len kvôli tomu som rád, že som to videl. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser George P. Cosmatos natocil nudny vojnovy film, ktory ma v sebe dostatok hlupych a logike odporujucich scen. Mena ako Roger Moore a Claudia Cardinale boli len lakadlom pre divakov, inac je toto hruza. 20 % ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Evropský pokus o válečné dobrodružství ve stylu Alistaira Macleana doplácí na špatný scénář, který sice obsahuje mnoho akce, ale chybí mu sevřenost, návaznost a hlavně gradace (i napsat dobrý brak se musí umět). Výsledek připomíná klukovskou hru na vojáky, při které se hvězdy dobře baví, protože stačí, když na plátně jsou a nikdo po nich nechce procítěné herecké výkony. Pro ně to byla slušně zaplacená dovolená na Rhodu - a vůbec celý film je spíše reklama na dovolenou. Ty průlety nad lokacemi jsou lákavé a když nám konec ještě nabídne zlaté talíře ... Do toho se narve trochu bondovské akce, když už je tady jedna z jeho personifikací (poslední půlhodina), Claudia nám zatančí, Niven řekne pár suchých britských vtípků, Savalas je tough boy, a to by mělo dle tvůrců divákovi stačit. ()

Reklama

Reklama