Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bartu Hughesovi sice patří na Manhattanu dům, ale náhle se objevuje síla, která o něj chce Barta připravit. Na první pohled se zdá nepochopitelné, že by Hughes mohl přijít o rozum, protože jeho protivník stojí sotva za povšimnutí. Vydrží však cokoliv. Může přežít hladomor i výbuch atomové bomby. Prokousat se olovem či betonem. Zdá se, že nikdo není schopen přežít to, co on. Ani Bart Hughes sám není v bezpečí od okamžiku, kdy se v jeho domě usídlila krysa. (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (48)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Strašná sranda. Vážně, ačkoli je ten příběh celkem drsný psycho a určitě nechci, aby se mi něco podobnýho stalo, tak jsem se místy fakt nahlas smál, protože ta válka člověka proti myši je prostě svým způsobem vtipná. Je to takovej mírně hororovej Hon na myš s obludně hnusným a zákeřným myšákem. PS: Hlášku You'll regret you furry fucker i její české ekvivalenty tesat :-D ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zábavný horor s obří myší, ze kterého se však dalo vytřískat mnohem více. Škoda doufal jsem, že myš bude zákěřnější a inteligentnější. Na rok vzniku, však stále velmi dobře stravitelná jednohubka i dnes. 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Sám doma 0: Sám s krysami na stole. Hororové krysy boli v tej dobe v móde síce nielen v literatúre (Kingova Nočná zmena, Herbertove Krysy), ale aj vo filmoch (Krysy: Noc hrôzy, Deň zvierat), ale len málokedy vznikne niečo vyložene kvalitné. Vlastne si na žiadny ultimátny horor o krysách nepamätám. Tento ním je. To bez debaty. Peter Weller (ktorý takúto brutálnu sódu neschytal ani v RoboCopoch) je strašne veľký sympaťák. Páčilo sa mi, že hoci v tomto filme hral postavu, ktorá sa divákovi ľahko mohla sprotiviť (na prvý pohľad trochu arogantný pracháč), on ju poňal ako normálneho chlapíka, s ktorým si môžete pokecať o všeličom a ktorý sa nad nikoho nevyvyšuje (naopak, viac ho baví pokec s údržbárom, než s draho oblečenými kolegami v práci). Snímke výdatnou mierou okrem Petra, parádneho domu a nechutných a hororových krysích scén, výraznou mierou pomáha depresívna atmosféra ponurého veľkomesta (také poňatie amerických veľkomiest bolo v 80. rokoch obľúbené – Maniac Cop, Terminátor). Uznávam, že krysa sabotujúca šeky je už trochu moc, nie sú nedostatočne ukázané jej rozmery (raz vyzerá ako polmetrový mutant, inokedy ako normálny potkan) a občas sú hrdinove reakcie na strety s ňou až smiešne hysterické (ale tak zas ja by som asi vrieskal rovnako...). A hoci ju stále chce zabiť (aj vlastnoručne, nielen jedom a pascami), tak vždy, keď sa mu naskytne krysa na dotyk, tak s revom utečie. Ale i tak skvelý horor s parádnou atmosférou. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Budoucí Robocop se ve svém novém domě snaží lapit hlodavce, který mu začne dělat ze života peklo. Tahle krysa je totiž nejen obrovská, ale i nevídaně vychcaná... Hodně povedená záležitost, která se může chlubit jak slušnou dávkou napětí, skoro paranoidní atmosférou a kapkou černého humoru, tak skvělou kamerou, díky níž vypadá ta chlupatá svině opravdu jako gigant. Závěr pak jde lehce do extrému s tím, že hrdina kvůli honbě na nepřítelem neváhá zdemolovat půlku baráku. Takže směle do něj, pokud stále váháte, lepší krysí horor totiž asi nenajdete. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle jako horor opravdu moc neni, spíš takový dost velký psycho, ale nápad s krysou je docela dobrej a některý záběry jsou fakt hodně napínavý a zajímavý, jenže to fakt nestačí, ale zase musí nechat, že s přibývajícím časem se atmosféra opravdu pěkně stupňuje a závěrečný zdemolování celýho bytu je fakt suprový, prto ty 4*, jinak to zae nějak zvlášť dobrý neni ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Spíše než horror se jedná o sci-fi. Krysa má sice určitou inteligenci (menší než potkan), ale aby se chovala tak, jak jí předepisuje scénář...nu...to je opravdu z říše pohádek. Dorůstá maximálně 25cm (bez ocasu), ve filmu má ale dobrý půl metr.... Na druhou stranu se o krysách dozvíme spoustu zajímavostí, takže se část snímku promění v přírodopisný dokument. Klady - kamera, hudba, interiér domu, bezútěšně chátrající Robocop, roztomilý hlodavec v detailu, rozsápaná kočka, devastace domu. Zápory - strašení téměř nulové, pár napínavých scén je předčasně uťato, horrorová jízda se nekoná. Ke konci film chvílemi nudí a Robocop se začíná chovat naivně - strkat ruku někam, kam nevidím,...no, no. ,,Miláčku, co se tu stalo?" ,,Měl jsem návštěvu..." ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Filmové osmdesátky postavily lidského hrdinu proti nekonečně bizarní škále nepřátel, přičemž zdejší neúměrně vychcaná krysa ještě patří k těm celkem normálním - a to je taky hlavní problém. Snímek je víceméně řemeslně v pořádku a neutápí se v hrdě proklamované trapnosti, ale je většinou hrozně umírněný a nenápaditý. Heroický a drtivě černohumorný závěr naštěstí potvrzuje, že žánrové zařazení ke komedii by bylo na místě, a hodně napravuje předchozí nevýrazné pokusy o tvorbu napětí či vytváření psychického teroru. Sorry jako, ale představa boje na ostří nože mezi dospělým chlápkem a jednou krysou je prostě bžunda, což si Cosmatos stačil ještě včas uvědomit. Slabé 3*. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak to vypadá, když vám do baráku vleze nezničitelná, jak bobr velká krysa s IQ větším než půlka obyvatel ČR, a přivede vás na pokraj takového zmagoření, že si pak rozmlátíte celý barák. Vzhledem k námětu je tento postarší kus úplně s přehledem dívatelný, jsem dokonce na vážkách mezi 3* a 4*, ale kvůli konci, kdy se ten macek ukáže kameře v plné parádě, dávám silnou trojku. První půle je rozhodně nadprůměrná. 69% ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

No, čakal som nejakú hodne nadnesenú hororovú komédiu, kde Robocop naháňa krysu (čakal som aspoň citácie) a on je to nakoniec smrteľne vážny psychothriller; parádne napínavý a depresívny. Toto by som vážne nechcel zažiť. Chudák Peter Weller. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Máte dobrý job, peniaze, krásnu manželku, syna a úžasný byt. Čo ale z toho, ak vám život v ňom ničí obzvlášť vyvinutá krysa. Nemyslíte na nič iné, nevyspíte sa, keď po vás ide sekretárka, pošlete ju domov a deratizér nájde ohlodaný šek a odíde a mačka nestojí doslova za nič. Zlo neznámeho pôvodu je psycho triler z rangu tých, ktoré sú tak psycho, že ich už nikdy nechcete vidieť znova. Interpretovať videné si môžete ľubovoľne, od faktu, že aj najmenšia kvázi maličkosť vám môže v momente zničiť život až po zamyslenie sa nad tým, kto je na Zemi vlastne pánom. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Spíše psychologický horor, kde Peteru Wellerovi tu zaujatost věříme, a kde myš je skutečně monstrózně inteligentní. Takové ty povinné zbytečné rodinné scény naštěstí brzy odplují a dojde na lámání chleba, v němž je tenhle film nejlepší. Dobrá atmosféra a postupné dávkování napětí, přesně tak, aby film zůstal v paměti. ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu velmi dobrý kousek. Je to napínavé, místy vtipné a myš je opravdu velká, inteligentní svině, která nedá nájemníkovi spát. První polovina byla nadprůměrná, ale od půlky druhé snímek směřuje kvalitativně dolů a já se tak už ani nebavil jako spíš nudil. Hezký průměr ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Uzrál čas se zase na chvíli vrátit k mým oblíbeným zvířecím hororům a tak jako první padla volba na tento starý a mnohými oblíbený krysí kousek. Slyšel jsem na něj dost chvály, ale jaksi přišel na řadu až teď. Mnozí jej označují za absolutní pecku a údajně „hodně reálnou“ záležitost, no já s nimi zas až tolik nesouhlasím, ale to neznamená, že by skutečně nešlo o lehce nadprůměrnou podívanou, kterou by si milovníci animal(s) hororů neměli nechat ujít. Zvláště když ho natočil režisér Cosmatos, jehož filmy mám velice rád (a to hlavně Ramba 2, nebo Rappresaglia). Představitel RoboCopa (Weller) se tu sice místy chová jako úplný debil a místo aby zavolal deratizátory (no nechtěl mít přece zničený celý byt), tak si ho raději následně zdevastuje celý sám, ale tak není se čemu divit. Jeho protivníkem tu byla pěkně mazaná mrcha (pardon) přerostlá krysa, jejíž IQ bylo enormně vysoké (no ani kočka si jí nevšimla), ale tak zas na druhou stranu ta vzestupná míra agrese se mi líbila. Navíc si tvůrci a hlavně kameraman počínali dost rafinovaně, takže divák se u toho skoro vůbec nenudil. Přesto je potřeba se na Of Unknown Origin dívat dost s nadhledem. Trošičku mě mrzelo, že tu více prostoru nedostala „sexbomba“ své doby Shannon Tweed, ale tak jejím úkolem bylo ukázat své vnady a pak rychle přepustit místo jiné „samici“. Pro vytvoření správné atmosféry bylo potřeba, aby byl hlodavec pěkně vychcaný a nenechal se hned chytit na kus „sejra“, což se povedlo a tak zhruba od poloviny filmy začne gradovat napětí i díky záběrům z pohledu zvířete a několika pokusům o „lekací“ scény. Navíc se tu jako bonus dozvíme i několik zajímavých informací o krysách.70% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Okamžitá přední příčka všech krysích/potkaních filmů, co jsem viděl. Z "klasického" a velmi jednoduchého příběhu vytřískáno mnohem více, než by se dalo myslet. Naprosto vynikající způsob snímání krysy, který z tohoto drobného hlodavce bez jakýchkoliv triků a přikrášlování vytváří obrovské monstrum, jež by Godzille natrhlo... však vy víte co. Prostě jedním slovem pecka. Jen bych si dovolil (výjimečně a ojediněle :-)), nesouhlasit s Ingrid. Jsem těn někdo, kdo má tyhle tvory hrozně rád a film se u mě účinkem neminul. Snad i proto, že je mám hodně rád a stejně jako hlavní hrdina, i já si o nich pozjišťoval nejednu zajímavou informaci. Hodně skvělých nápadů jak po dějové stránce, tak i té technické, kamera z krysí perspektivy, záběry krysy, její důmyslné chodbičky a zběsilé útoky. Brrr. A k tomu všemu ještě častá návštěvnice mých mladických mokrých snů (holt jsem viděl všechny Noční oči v pravý čas :-) Shannon Tweed hezky za mlada. Nelze jinak než do plna! ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Skôr ako animal horror, mi to príde ako satira na povrchnosť vyššie zaradenej spoločnosti ( manažéri a spol. ). Aby logicky uvažovali a riešili problém prakticky ( aj keď pravda je, že tá krysa má trochu iné parametre, ako je norma ), dávajú si nepraktické úlohy, ako to všetko vyriešiť. Pritom by stačil deratizér a pár dolárov navyše. Ale keďže sú vysokoškolsky vzdelaní, im nikto kázať nebude. Bla bla bla. Pomerne zabudnutý filmík, ktorý toho má okrem iného čo ponúknuť a nejde o nič drastické a turbulentné, ale skôr o hru na mačku a myš ( v tomto prípade finančníka a krysu ). ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Psychologicka hra cloveka s krysou. Na to, aky banalny namet to ma dopadol tento film prekvapivo dobre....zaverecne zuctovanie resp. demolovanie nemalo chybu. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Tohle je, řekl bych, dost nepochopený film. Divák má tendenci to celé "číst" jako jednoduchý horror a tak od toho očekává cosi co se nedostaví (potoky krve, řady mrtvol, atd).. Když na to člověk ale nahlédne z jiného úhlu, tak zjistí, že jde o parádně svéráznou studii dobře situovaného jedince, kterému náhle jakýsi anonimní a neviditelný nepřítel začne nejprve narušovat komfortní zónu a později destruovat pracně nabyté jistoty.. Tento nepravděpodobný nepřítel zabírá stále více a více místa v jeho mysli a domov (jako jeskyně/útočiště v urbanistické džungli) se stává uzavřeným bojovým polem. Stranou jdou jindy veledůležité závazky, sociální vazby a lpění na komfortu či luxusu. Začíná převládat utilitární pud bránit a lovit. Nelze si nevšimnout, že v zápalu boje se Bart Hughes poprvé po dlouhé době cítí zase živý.. Takto nahlíženo to v sobě má něco z Klubu rváčů, nebo knih J.G. Ballarda..... Osobně by mi asi více sedlo, kdyby Weller nestál proti jedné mazané kryse (což působí možná až moc groteskně) ale spíše tomu jevu (máme v domě krysy) jako takovému.. A klidně bych zatlačil na motivy společenského stigmatu (až vyloučení) které přichází s intervencí škůdců do domácnosti (protože: to asi musíte žít ve špíně..), Ale jinak je to pro mě velké překvápko. ()

fcreading 

všechny recenze uživatele

Robocopovský významný film od herca Welera, ktorý sa perfektne popasoval so svojou hlavnou úlohou a priviedol ma k úžasu a hlavne k významnému koncu. Každého človeka by nikdy v živote nenapadlo, čo ho môže stretnúť za nešťastie v podobe chytrého potkana, schovavajúceho sa v rúre a pritom je taký múdry že by vás napadol aj v záchode. To všetko by ste nečakali, ale pritom vás čaká taký dlhý život plný zdravia, šťastia, spokojnosti a radosti, ale hádam jeden malý potkan vám nemôže zkaziť vaše prekrásne dni v byte. Ale čo robiť ak ste v dome sami, a nemáte sa o koho oprieť? To nič, nejako si poraíte, ale to už nechám na vás! Ale pamätajte si, všetko radšej dvak-rát skontrolujte. Nemôžem dať inak ako 80 percent, 80-roky boli prekrásne. ()

Reklama

Reklama